segrevanje zemlje

Tukaj lahko razpravljate o vsem, kar ne sodi v nobeno od zgornjih rubrik. Vseeno naj ne vsebuje preveč politike, verskega prepričanja in podobnega, kar lahko hitro preveč razdvaja ljudi!

Moderatorji: moderator, moderator2

Uporabniški avatar
evovii
Admiral
Prispevkov: 2308
Pridružen: Sr Nov 14, 2007 14:30

Re: segrevanje zemlje

OdgovorNapisal/-a evovii » To Jul 02, 2019 08:36

Zaradi segrevanja ozračja prihaja tudi do krčenja blaga. Posledično pride lahko do pregrevanja predvsem moškega dela prebivalstva. Še dokazno gradivo :twisted: :twisted:
Slika
Veter v laseh, travarca v zobeh ;)
SR 290
Admiral
Prispevkov: 3276
Pridružen: Če Avg 02, 2012 17:40

Re: segrevanje zemlje

OdgovorNapisal/-a SR 290 » To Jul 02, 2019 10:11

Še vedno ima preveč plastike na sebi! :shock:
Ekoteroristi jo bodo raztrgali zaradi uhanov, očal, zapestnic, nohtov in prsnih vložkov! 8)
Uporabniški avatar
kasaudio
Admiral
Prispevkov: 3274
Pridružen: Po Dec 13, 2010 08:32
Kraj: Ljubljana

Re: segrevanje zemlje

OdgovorNapisal/-a kasaudio » Če Jul 04, 2019 00:23

Ok kul bejba, brez kopalk bi bla pa še bolša in še manj bi ji ekologi lahko očitali.

Dajmo še mal nazaj k temi it. Itak pišete drugi, jaz nisem dovolj pameten za tele reči... Vsekakor se pa strinjam, da po "kmečki" fizikalni osnovi okroglo na palec, CO2 in metan res ne moreta kaj veliko prispevati, v kolikor ne tvorita nekega specialnega mehanizma, da gre toplota nekako noter, ven pa ne.

Ena toplota pa nas dejansko "jebe" in je izven tuzemskega energijskega kroga - jedrska energija. Ta toplota nastane praktično iz nič, ni direktna posledica kratkoročne in srednjeročne zgodovine zemlje. Konča pa vsa v toploti. Je pa najbrž prispevek te energije v primerjavi z vso ostalo, ki jo Zemlja od sonca pokasira spet v stilu metana. Lahko pa vseeno predstavlja neko motnjo celotnemu sistemu, ki se nanjo odziva po recimo neznanem vzorcu in v okviru tega imamo kar imamo.

Pa lep dpoust vsem.
Xilinx Vivado HLx trainee
SR 290
Admiral
Prispevkov: 3276
Pridružen: Če Avg 02, 2012 17:40

Re: segrevanje zemlje

OdgovorNapisal/-a SR 290 » Če Jul 04, 2019 07:27

Saj tudi sončna energija je jedrska.

Notranjost zemlje je vroča in z svojo toploto segreva cel planet. Predvsem na površju morij se ta toplota prenaša na ozračje in ga segreva. Navidezno je račun tega prenosa toplote enostaven, saj imamo poznano specifično toploto zraka, specifično toploto vode, povprečno temperaturo gornjih plasti oceanov in količnik prehoda toplote za oba. Šment je v tem, da sta obe žavbi tekočini in se neprestano gibljeta. Morje se giba z vodnimi tokovi, zrak je pa gnan z vetrovi in to tako zaplete zadevo, da moraš bit vremenarsko matematični talent, da se ti račun izide.
Vseeno je dejstvo, da se zrak v glavnem greje na morski površini in z sončno energijo, ki je je čez palec 1 Kw/m2. Vsa ta energija potem seva v vse smeri in smer vesolja je smer v katero se zemlja ohlaja. Ker je zrak z oddaljenostjo od zemlje vedno lažji zadržuje vedno manj toplote-ima vedno manj specifične toplote. Posledično vsak planinec opazi, da je v gorah bolj sveže kot na morju. Še huje to občutijo slepi potniki, ki zadnje čase kot ledene kocke padajo iz letal. Ravno to dejstvo me je navedlo na misel, da kaj hudiča ima pri topli gredi za delat CO2 in metan, če ju pa v najtoplejšem delu atmosfere praktično ni. Že res, da se temperatura visoke atmosfere iz globoke zmrzali v ozonski plasti spet dvigne nad ničlo, ampak to je tako daleč od nas in tako konstantno, da ni variante za kakršen koli večji ali manjši vpliv na temperaturo v Kamniku ali Bruslju.

Sicer je pa ves ekoterorizem enako diletantski od te teorije o topli gredi:
- ekoteroristi nas bodo vrgli v električni prevoz. In kaj je tu dejansko ekološkega? Poraba energije bo dejansko večja in v zrak bomo pljunili ogromno litija, ter težkih kovin! In vse to samo zato, ker politični trapci prepričujejo ostale trapce, da je to čista energija, ker z elektrarno zaplinjajo sosednjo vas, sami ne vohajo kaj počnejo in mislijo, da je to ekologija. O obnovljivih virih ne sanjat, jih sploh ni dovolj!
- razviti svet vrže vstran majhne količine plastike in ravno mi naj bi prešli na papir. In kaj to pomeni za naše okolje, ter reke? Gozdovi so za moje pojme pomembnejši od nekaj malega plastike v morju.
In takih bučk je ogromno. Vedno na plano vržejo kakega politika, klimatologa ali podjetnika, ki pobere trenutno korist, obogati, celo nobelove se podelijo, nato gre vse skupaj v pozabo in se znova prične drugje. Vse skupaj se mi zdi v srednjeveškem stilu iskanja kamna modrosti, le da namesto z kisom in z scalnico, prepričujejo ovce z pomočjo računalnikov in ličnih seminarskih nalog.

Zakaj jim rečem ekoteroristi?
- znorijo, če jim kontriraš in te vržejo na pranger in povsem zamegljeno "vedo", da imajo edino oni prav.
- svoje "bogove" nekritično povzdigujejo v nebo in jih salvijo kot rešitelje.
- norijo na osnovi ideologije, brez kakršne koli teoretične podlage, delujejo po načelu horde.
- navezujejo se na politične struje, ki zanikajo demokracijo, ter večinoma poudarjajo vladavino proletariata. To zadnje je najbolj nevarno, poglej si kaj dejansko pomeni beseda proletariat.
Pa ne bi zdaj o politiki!

Logično je, da moramo pazit na svoje vire, ne svinjat povsod naokrog in se moramo obnašat razumno, ampak take revolucije, kot se jo gre množica zafrustriranih revolucionarjev in peščica njihovih zlobnih voditeljev, se pa ni zdravo iti! To ni dobro niti za nas, niti za planet!
jernejm
Kapitan bojne ladje
Prispevkov: 127
Pridružen: Ne Maj 31, 2009 11:11
Kraj: TupaTam

Re: segrevanje zemlje

OdgovorNapisal/-a jernejm » Če Jul 04, 2019 08:39

@SR 290 Ja, imaš prav, ampak CO2 je ravno tu, kjer je najtopleje. Kolikor se spomnim se zelo slabo premika po plasteh atmosfere oz. se ne dviguje kot kajpavem, helij. Ostaja tam kjer je nastal, dvigne ga le gibanje zračnih mas. Drugače rastline ne bi mogle do njega...

Kar se tiče elektifikacije pa smo globalno/lokalno v taki zablodi, da se nam še sanja ne. Na elektro Ljubljana (al primorska,se ne spomnim) so povedali, da če damo 1 električni avtomobil v vsako gospodinjstvo, moramo kompletno celo omrežje na novo postavit. KOMPLETNO, torej v celoti. Ker ni bilo mišljeno za takšne porabe in so po domače povedano kabli prešvoh. Kar bo koštalo milijarde. Iz mojega in tvojega žepa.

Kar je zanimivo pa je, da je VW predstavil predlani študijo, kjer je lepo napisano da je splošna elektrifikacija nemogoča zaradi:
1. bistveno premalo elektrike oz. elektrarn
2. veliko preslabe povezave (glej zgoraj)
3. premajhne zaloge specifičnih elementov/surovin za izdelavo baterij (na zemlji jih je v omejenih količinah)

Kar je pa še bolj zanimivo (ali pa logično) je, da je taisti VW baje pokupil skoraj vsa podjetja ki pridobivajo surovine za baterije in vlaga v nova nahajališča. In baje bodo v 2024 predstavili zadnji diesel motor, ki je zdaj v razvoju. Potem ukinjajo oddelek.
Kaj je res in kaj ne bomo videli, ampak dogaja pa se....
Pri dveh kapitanih gre barka na dno.
SR 290
Admiral
Prispevkov: 3276
Pridružen: Če Avg 02, 2012 17:40

Re: segrevanje zemlje

OdgovorNapisal/-a SR 290 » Če Jul 04, 2019 09:06

Vem, da je CO2 pri tleh, ampak kaj pa nam more teh 3,5 promila? Ker ga za potrebe tople grede skoraj ni, sem zapisal, da ga ni.
Pozimi Februarja sem bil v Lechu čisto slučajno povabljen na eno večerjo, kjer je sedel človek, ki je bil po VW aferi zadolžen, da reši tehnični del zagate. Natančneje ne bom, brez soglasja ne upam napisat njegovega imena. Za tiste, ki ga poznajo morda namig, da je suhe postave srednjih let, nosi očala, malce čudno "škili" in navadno ne nosi reklca, temveč se rokersko oblači v žive barve.
Po nekaj kozarčkih je debata nanesla na toplo gredo in na kratko njegov brezkompromisni komentar:
- jaz se bom še dvajset let (do penzije) vozil z dizlom, ker delam dolge ture.
- moja žena že zdaj uporablja električni avto, ker se vozi v glavnem po Duisburgu.
- edini resnično dober pogon, ki bi pomenil napredek v izkoristku je hibrid dizel/elektrika, ampak ga ne bo, ker je predrag. Vse ostalo je blef!
- topla greda je instrument za lažje obvladovanje svetovnega mnenja.
- okrog plastike sem prvikrat slišal iz njegovih ust, da je razviti svet vrže ven v zanemarljivih količinah.

Dan po tej večerji sem prenočil pri poslovnem partnerju v Alpbachu, kjer sta se čisto slučajno skupaj z znancem pojavili dve med mladino relativno znani Ljubljančanki, ki sta bili založeni z vrečkami veganske hrane. Ves napihnjen od večerne debate sem jo valjda zopet sprožil in preden sem končal je sledil hud napad da kaj si pa mislim, da bo glavni predstavnik kapitalizma napravil drugega kot branil svoj profit na račun nas ubogih zemljanov..., skratka grob besednjak slovenskega čegivare. :shock: Brez veze, takele mamo, taki grejo na volitve in tako bo kot oni mislijo, da si želijo!


Pri elektriki niso glavni problem surovine (ki jih resnično ni dovolj), niti ni problem omrežje (ki ga nihče nima dovolj zmogljivega in celo Nemčija bi rabila desetletja, da se prilagodi). Glavni problem je razpoložljivost obnovljive energije in celoten izkoristek elektro pogona. Če bi šli na elektriko, ni druge kot jedrska energija, oziroma "toplogredna" goriva, za nameček pa je skupni izkoristek elektrarne in električnega avta slabši kot izkoristek katerega koli avta z motorjem na notranje izgorevanje, če primerjaš podobno raven tehnologije. Za povrhu je pa ta prehod možen le za potniški kopenski promet (Ki predstavlja na pamet povedano okrog 15% vse za transport porabljene energije.). Pri transportu blaga elektrika povsem odpove in je za naše pojme nikoli ne bo.
Po mojem občutku je tale Musk z Teslo podoben fakin kot John Delorean z svojim inox nategom, le da grejo vrednosti Teslinega "posla" v višave, ki bodo počasi sposobne strest tudi New Yorško borzo, ko prode spirala do konca.
Nazadnje spremenil SR 290, dne Če Jul 04, 2019 09:53, skupaj popravljeno 2 krat.
Uporabniški avatar
goahead
Admiral
Prispevkov: 1488
Pridružen: Če Apr 08, 2010 22:53

Re: segrevanje zemlje

OdgovorNapisal/-a goahead » Če Jul 04, 2019 09:13

jernejm napisal/-a:Še mojih par centov, če sem že na faksu tole predelaval:

- metana je v ozračju zanemarljivo malo, vendar je njegov učinek precej večji kot CO2-jev. S tem da je metana ogromno ujetega v permafrostu, ki pa se počasi že tali. S tem bo njegov učinek eksponentno zrasel oz. govorimo o toplogredni bombi (ekoteroristična terminologija)

- vsa ta gonja okoli CO2 je res malo pretirana, ker je, milo rečeno, zelo antropocentrično človeški rasi pripisovati vse kar se z zemljo dogaja v zadnjih 100 letih. Z izjemo ozonske luknje, kjer smo zašuštrali totalno. Ampak gre na boljše.

- na segrevanje in ohlajanje zemlje najbolj vplivajo tri njene sinusoide:

1. kroženje krožnice okrog sonca
krožnica zemlje okrog sonca ni fiksna, ampak se premika, s tem je zemlja včasih bližje soncu, včasih dlje. Kot da bi
krožnik premikali po mizi, s tem da je rob krožnika krožnica zemlje okrog sonca (ki je fiksno, recimo da ;)
Sinusoida recimo 25000 let


2. kroženje zemlje okrog svoje osi
zemlja tudi ni fiksno vpeta v svojo tirnico, ampak malo "felša", torej se os, navpično gledano vrti v majhnem krogu,
kar spet vpliva na to, da je zemlja včasih bližje soncu, včasih dlje. Sinusoida recimo 10000 let.


3. kroženje osi zemlje
zemljina os je nagnjena, vendar se ta kot (glede na ostale planete in predvsem na sonce) premika oz, se njen nagib
spreminja. Minimalno, ampak se. Torej - sredina osi je recimoda fiksna, oba pola pa se vsake tolko malo nagneta. Spet
zelo vpliva na vpadni kot sončnih žarkov. Ena stopinja pomeni na dolgi rok ogromno! Sinusoida recimo 500 let.


Vsaka sinusoida na enem koncu poskrbi za bolj toplo zemljo, na drugem za bolj hladno. S temi periodami sovpadajo čisto vse dokumentirane ledene dobe. Z izjemami na račun izbruhov vulkanov ipd., ki pa imajo bolj kratek učinek.

Ko je ena od sinusoid "dol", je mala ledena doba. Ko sta npr. dve skupaj dol, je konkretna, ko pa se poklopijo vse tri, pa led prekrije naše Alpe v celoti, morje pa se umakne do Korčule (kar je recimo na Korčuli lepo prikazano v Veli Špili).

Lep primer je srednji vek, ko je bila ena mala ledena doba, ki je poskrbela za lakoto in mraz v Evropi, ki je precej dobro dokumentiran. Vse te ledene dobe so vplivale na vse civilizacije, tako na rimsko, egipčansko, sumersko, na vikinge, ma na čisto vse! Ker če so klimatski pogoji ugodni, se civilizacija lahko razvija. Če niso, pa lahko sedijo na rudnikih zlata, srebra in železa, pa vseeno ne bodo prosperirali. Zdaj je drugače, ampak do pred 100 leti pa je držalo to kot pribito.

Nam so predavali, da ZDA ni ratificirala Kyotskega protokola, ker smo na pragu nove ledene dobe (srednje jakosti). Ozračje se bo po letu 2050 pričelo ohlajati, ohladitev bo trajala cca 50-100 let in držala par 100 let. Zato nočejo obremenjevati lastnega gospodarstva z omejitvami, če pa na dolgi rok ne bo efekta. S tem da so glavni vir onesnaževanja s plastiko in CO2 azijske države. Ne EU in ne ZDA.

P.S.
Periode sinusoid sem povzel prosto po spominu, ker se mi ne da zapiskov iskat in sem lahko falil tudi za par deset tisoč let. Ampak princip pa drži 100%.


Točno o tem nam je pred ene 15 leti govoril profesor fizike Šolinc na faksu. Po segrevanju pride ledena doba........
@kasaudio,.......ti tudi možakarja poznaš in najbrž mu gre kar verjeti
jernejm
Kapitan bojne ladje
Prispevkov: 127
Pridružen: Ne Maj 31, 2009 11:11
Kraj: TupaTam

Re: segrevanje zemlje

OdgovorNapisal/-a jernejm » Če Jul 04, 2019 12:08

Tale debata je super, ker prihajamo do konkretnih zaključkov, ki jih v npr. medijih ne bomo videli nikoli.

Če naredimo čez elektriko križ in vztrajamo pri opuščanju fosilnih goriv....kaj nam ostane? Vodikove celice so baje prenevarne. Metan je ravno tako fosilno gorivo, čeprav bi ubili dve muhi na en mah :)
Pri dveh kapitanih gre barka na dno.
SR 290
Admiral
Prispevkov: 3276
Pridružen: Če Avg 02, 2012 17:40

Re: segrevanje zemlje

OdgovorNapisal/-a SR 290 » Če Jul 04, 2019 14:07

Vodikove celice so super stvar. Na splošno je vodik enkratno gorivo, ampak žal gre za pridelavo več energije, kot je dobiš ven iz vodika. Obstajajo študije sončnih elektrarn po puščavah, kjer bi pridobivali vodik in ga kot koncentrirano energijo pošiljali uporabnikom, ampak bo preteklo še veliko vode preden se rešijo osnovne težave pridobivanja elektrike in pridobivanje vodika v puščavah, ki so v glavnem:
- čiščenje peska iz panelov.
- zelo slab izkoristek panelov ob visokih temperaturah.
- dobava procesne vode za vodik.
- ceste in ostala logistika. Pri nas je treba pozimi plužit sneg, tam imajo pa vse leto težave z peskom, razdalje so ogromne...
- politična nestabilnost večine puščav in izobražen kader.

Kot mi je dejal oni iz VWja nihče ne bo opuščal ničesar, se bodo pa lomila politična kopja na vsem in lokalci bodo srali z kvazi revolucijami. Vsi, ki se reklamirajo za avandgardo se lepijo na take fore in nategujejo proletarjat!
Tisti, ki se vozijo po mestih bodo uporabljali elektriko, tisti, ki delajo dolge ture bodo večinoma vozili dizle (ko mine tale nora gonja proti njim, kar bo kmalu.) in tisti vmes bodo imeli hibride v glavnem zato, da se bodo po mestu lahko vozili na elektriko in ne bo treba parkirat v predmestju.

Ampak vse to je sebično vprašanje človeštva, ki rešuje onesnaženost njegovega bivalnega okolja z izpušnimi strupi, toplogredno ali celostno recimo za gozdne živali pa ta hec ni ravno pomemben.
Uporabniški avatar
glens
Admiral
Prispevkov: 882
Pridružen: To Avg 17, 2010 18:25
Kraj: Slovenj Gradec - Ičići

Re: segrevanje zemlje

OdgovorNapisal/-a glens » Če Jul 04, 2019 16:14

kasaudio napisal/-a:Ok kul bejba, brez kopalk bi bla pa še bolša in še manj bi ji ekologi lahko očitali.

Dajmo še mal nazaj k temi it. Itak pišete drugi, jaz nisem dovolj pameten za tele reči... Vsekakor se pa strinjam, da po "kmečki" fizikalni osnovi okroglo na palec, CO2 in metan res ne moreta kaj veliko prispevati, v kolikor ne tvorita nekega specialnega mehanizma, da gre toplota nekako noter, ven pa ne.

Ena toplota pa nas dejansko "jebe" in je izven tuzemskega energijskega kroga - jedrska energija. Ta toplota nastane praktično iz nič, ni direktna posledica kratkoročne in srednjeročne zgodovine zemlje. Konča pa vsa v toploti. Je pa najbrž prispevek te energije v primerjavi z vso ostalo, ki jo Zemlja od sonca pokasira spet v stilu metana. Lahko pa vseeno predstavlja neko motnjo celotnemu sistemu, ki se nanjo odziva po recimo neznanem vzorcu in v okviru tega imamo kar imamo.

Pa lep dpoust vsem.Kasaudio, zelo dobra misel glede jedrske energije, ampak si jo narobe razlagaš. Me je pa posledično ta tvoja ideja popeljala na novo misel, na kar do sedaj še nikoli nisem pomislil.

Najprej, da razložim zakaj si jedrske energije ne razlagaš pravilno. Pri jedrski elektrarni je vse popolnoma enko, kot pa pri kakršni koli drugi elektrarni na fosilna goriva. Razlika je le v tem, da je zemlja s kurjenjem urana za ekvivalentni del proizvedene energije v jedrski reakciji vedno lažja (E=mc^2), kar pa ne vpliva na toplo gredo :). Vse ostalo je enako. Pri elektrarni je masna bilanca=0. Natančno toliko mase kot je skurimo, jo spistimo skozi dimnik pri elektrarni na fosilna goriva. Vsa energija, ki jo pridobimo je sproščena v kenijski reakciji. Pri Jedrski elektrarni pa ˝0kemijske reakcije˝ ni ampak je jedrska reakcija, kjer pa je nastala energija masa, ki se ˝izgubi˝ pri razpadu uranovega jedra.

Mi je pa tvoja ideja porodila naslednjo misel. Glede na to, da praktično vsa energija, ki jo proizvedemo konča na koncu cikla kot toplotna energija, me sedaj zanima koliko to lahko vpliva na dvig temperature Zemljinega površja. To je namreč toplota, ki se prenaša s prevodnostjo in ne radiacijo, katero bi lahko zemlja oddala v vesolja. Torej se z vso energijo, ki jo proizvedemo dejansko grejemo. Ha, ha, nora ideja sem se sam sebi nasmejal zaradi absurdne očitnosti in nepredstavljive velikosti zemlje. Ali pa tudi ne.

Naj še opozorim na to, da se je v debati kar nekajkrat pojavila napačna ideja ,da Zemlja oddaja toploto v vesolje s prevajanjem toplota. To nikakor ne drži in to bi moral vedeti vsak, ki je zaključil srednjo šolo. Namreč vsa energija, ki jo zemlja prejme je preko radiacije in tudi vse kar odda je preko radiacije!
kotulc
Kontraadmiral
Prispevkov: 277
Pridružen: Ne Jul 26, 2009 14:12

Re: segrevanje zemlje

OdgovorNapisal/-a kotulc » Če Jul 04, 2019 17:54

Ključno pri vseh "ekoloških problemih" je po moje to, da kapital najde "problem", ki se ga rešuje tako, da se pri tem čim več zasluži.

Zakaj so se trgovine znebile plastičnih vrečk? Ker so papirne/tekstilne dražje.
Zakaj so se trgovine znebile jajc iz baterijske reje? Ker je na ostalih marža višja.
Zakaj je v avtu start-stop sistem? Ker za tistih par litrov goriva, ki ga prihrani v celi življenjski dobi avtomobila, moraš kupiti bistveno dražji akumulator in zaganjač, ki se bistveno prej pokvarita.
in tako dalje

Če bi se res hoteli it ekologijo, bi lahko bil eden od ukrepov predpisana visoka kvaliteta proizvodov.
Npr. obvezna 10 letna garancija za vse tehnične proizvode (za avte pa npr. omejitev 500.000km), za tekstil predpisi, ki bi onemogočili majice za 1€, ki so neuporabne po enem pranju in tako dalje.
Seveda pa takšni ukrepi kapitalu ne bi ustrezali, je le bistveno bolje, če se stvari kvarijo in se tekstil kupuje na kile in po uporabi zavrže.
SR 290
Admiral
Prispevkov: 3276
Pridružen: Če Avg 02, 2012 17:40

Re: segrevanje zemlje

OdgovorNapisal/-a SR 290 » Če Jul 04, 2019 18:39

glens napisal/-a:
Naj še opozorim na to, da se je v debati kar nekajkrat pojavila napačna ideja ,da Zemlja oddaja toploto v vesolje s prevajanjem toplota. To nikakor ne drži in to bi moral vedeti vsak, ki je zaključil srednjo šolo. Namreč vsa energija, ki jo zemlja prejme je preko radiacije in tudi vse kar odda je preko radiacije!


Ja, morda sem napačno dal vtis, da se toplota prevaja z prenosom kot med dvema kapljevinama ali trdima snovema. Akumulacija toplote v ozračju je odvisna od specifične toplote zraka. Dokler sonce seva jo sprejema, ko ni sonca jo pa oddaja in večja je specifična toplota zraka večji je "zalogovnik". Pri tem se toplota sprošča z sevanjem (radiacijo) infra rdečega spektra, ampak količina oddane toplote je pa poleg temperaturne razlike odvisna tudi od toplotne prevodnosti zraka, ki z svojo izolativno lastnostjo zadrži nekaj te radiacije, saj zvezno omejuje temperaturno razliko med površino zemlje in robom vesolja.
In ravno zadrževanje (izolacijski efekt) te radiacije je jedro teorije tople grede, ker ozračje spusti not svetlobo višjega spektra, ki segreje tako ozračje kot površino zemlje, slednja dva pa oddajata toploto-se ohlajata z radiacijo infra rdečega spektra, tega pa ozračje ne spusti več nazaj, raje se samo segreje in več je vlage v zraku, bolj se segreje, več toplote sprejme in manj je odda v vesolje preko nadaljnje radiacije infra spektra.
V glavnem imaš prav, uporabljal sem napačne pojme, mislil sem pa drugače in celo bolj po domače se mi je zdelo. Govorit bi moral o infra spektru in spektrih z malce več energije. Žal je to moja težava stalnica, ki se je nikoli ne bom rešil. Tudi roza in vijolična sta mi npr. eno in isto, ločim ju le po temnejšem ali svetlejšem odtenku... :oops:


Popravi me prosim, če se motim.
Uporabniški avatar
glens
Admiral
Prispevkov: 882
Pridružen: To Avg 17, 2010 18:25
Kraj: Slovenj Gradec - Ičići

Re: segrevanje zemlje

OdgovorNapisal/-a glens » Če Jul 04, 2019 19:35

Ja ni neke panike, vendar se mi zdi prav, da se ljudje korektno izražajo, sploh ti, ki razmišljaš s svojo glavo :) Letelo je pa to čisto na splošno, da ne mo napačnih interpretacij. Konec koncev je pomembna samo energijska bilanca. Če je pozitivna, se Zemlja segreva, če je negativna se ohlaja, v glavnem je pa =0 in je za posledico povprečna temperatura približno konstantna.

Kaj pa misliš na zgornje razmišljanje, da z vsem početjem, ki je glede pridobivanja in porabe energije omembe vredno, človek konstantno povečuje entropijo sistema? Ali misliš, da sploh lahko človek merljivo vpliva ali je red velikosti povečanja entropije na račun človeka tako zelo mali, da ne vliva na skupni sitem -Zemlje?
SR 290
Admiral
Prispevkov: 3276
Pridružen: Če Avg 02, 2012 17:40

Re: segrevanje zemlje

OdgovorNapisal/-a SR 290 » Če Jul 04, 2019 19:56

Ne, saj je prav da me popraviš!

Sem se že želel spravit računat, ampak mislim, da ni treba. Vse se vidi po količini CO2ja, ki se mi zdi, da je za 1,5 promila višja od pred civilizacijske. Četudi je velik razlog za porast CO2ja sekanje gozdov, lahko vsega upoštevaš kot produkt izgorevanja in kolikor je tega šmenta, tak je po moje civilizacijski direkten vpliv-z kurjenjem na segrevanje zemlje.

Kolikor vem je jedrska bomba edini dovolj velik toplotni stroj, ki lokalno dovolj segreje ozračje, da se zagotovo ulije dež. Pa še ta grozovitost ima časovno in prostorsko zelo omejen vpliv.

Ma, vsi skupaj smo malo prepotentni in mislimo, da smo večji kot smo! Navadne usrane, hladnokrvne in večinoma slepe mravlje v amazoniji nadihajo več CO2ja kot vsi mi pametnjakoviči.
mrdaco
Kontraadmiral
Prispevkov: 270
Pridružen: To Mar 27, 2012 15:04

Re: segrevanje zemlje

OdgovorNapisal/-a mrdaco » To Okt 22, 2019 09:24

V reviji Življenje in tehnika, je v tem mesecu matematično opisana študija, koliko dejansko človek vpliva na dvig CO2-ja.
Če ima kdo čas in voljo naj si prebere.
https://www.dropbox.com/s/nytv2nbux0xbv ... 2.pdf?dl=0

Na kratko. Človeški vpliv na porast CO2ja je zgolj 4,3%, ali po nekaterih mnenjih glede na naravne cikle zanemarljiv. Četudi pokurimo vsa fosilna goriva naenkrat, nebi dosegli kritične vrednosti CO2.

Seveda se je bolj bati snovi in ostalih delcev ki se pri gorenju ustvarjajo kot pa samega CO2.

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost