Izpit za čolne.

Debata o obnašanju in pravilih na morju ter starih in novih zakonih, ki zadevajo navtiko.

Moderatorji: moderator, moderator2, pajer1

Uporabniški avatar
Splav
Viceadmiral
Prispevkov: 355
Pridružen: To Jun 10, 2008 09:46

Re: Izpit za čolne.

OdgovorNapisal/-a Splav » Pe Jan 25, 2019 10:11

aleks09 napisal/-a: Dobro, da sem imel pred izpitom tečaj in dobrega predavatelja,ki je lepo razložil, kako si zapomniš kjer moraš pluti. Če so oba stožca (puščici) s konicama obrnjena navzgor pluješ severno od oznake (ker je pač sever gor), če sta stožca obrnjena dol pluješ južno (ker je jug dol), če sta eden proti drugemu pluješ zahodno (robovi stožca ti izpišejo črko Z - če si predstavljaš zgornji raven rob, nato diagonala čez oba stožca iz desne proti levi in spodnji raven rob), in ostane samo še plovba po vzhodni strani, kjer se stožca stikata z ravnima plaskvama - konici sat obrnjeni ena dol, druga gor).


Sem ti prav hvaležen za ta trik. Nikoli si nisem 100% zapomnil teh oznak in sem že nameraval narediti nalepko na jamborju, da bo informacija pri roki. Razlaga s tem Z-jem se mi zdi posrečena in upam, da sem s tem vprašanjem pri sebi zaključil.
Mirno morje in široko obzorje.
Uporabniški avatar
1stofficer
Admiral
Prispevkov: 968
Pridružen: Sr Maj 30, 2018 13:14

Re: Izpit za čolne.

OdgovorNapisal/-a 1stofficer » Če Feb 07, 2019 09:57

Veljavnost/omejitve Slo izpita na Hrvaškem

https://www.spinaker.si/veljavnost-slov ... -hrvaskem/
Uporabniški avatar
Marchi
Admiral
Prispevkov: 6089
Pridružen: Če Apr 17, 2008 11:08

Re: Izpit za čolne.

OdgovorNapisal/-a Marchi » Če Feb 07, 2019 12:26

1stofficer napisal/-a:Veljavnost/omejitve Slo izpita na Hrvaškem

https://www.spinaker.si/veljavnost-slov ... -hrvaskem/

Večina nas ima Potrdilo o usposobljenosti za voditelja čolna
"ovlaštene su upravljati odnosno zapovijedati:
- brodicama za osobne potrebe
- brodicama koje se iznajmljuju bez posade,
- jahtama za osobne potrebe do 30 BT,
- jahtama koje se iznajmljuju bez posade do30 BT
u unutarnjim morskim vodama i teritorijalnom moru Republike Hrvatske i vodama koje su pristupačne s mora, uz uvjet posjedovanja odgovarajućeg domaćeg ili stranog uvjerenja za obavljanje poslova radijske službe ako brodica ili jahta ima ugrađenu radio-telefonsku VHF postaju ili GMDSS-VHF postaju."

Nič novega. Ne vem zakaj sploh ta članek :roll: Verjetno rabijo klike :wink: :shock:

Zadnji odstavek je pa sploh komičen. Štiri vrstice teksta, ki povedo da lahko plujemo povsod in bognedaj, da vgradiš VHF, če nimaš izpita za pritiskanje na gumbe. :lol: :shock:
Uporabniški avatar
1stofficer
Admiral
Prispevkov: 968
Pridružen: Sr Maj 30, 2018 13:14

Re: Izpit za čolne.

OdgovorNapisal/-a 1stofficer » Če Feb 07, 2019 12:38

Nic novega za nekatere. Najbrz pa ne za vse... js recimo vecino od tega nisem vedel prej
Darh
Viceadmiral
Prispevkov: 508
Pridružen: Ne Dec 30, 2018 09:26
Kraj: Tu bolje

Re: Izpit za čolne.

OdgovorNapisal/-a Darh » Ne Feb 10, 2019 08:43

polanc napisal/-a:Ja sej na kako tako predavanje o navigaciji pa srečevanju plovil,posebno jadrnic ,ko so pod jadri ,bi blo fajn tud za nas stare bukslne,da bi šli in mal obnovil svoja veeelika in neomajna znanja in prepričanja....

Pa se jaz predstavim svojo zgodbo.
Prejsnji vikend 1.2.3. Feb. smo imeli v nasem gasilnem domu organiziran tecaj za voditelja colna. Ker ga imam ze dobre 10 let, upprabljal malo v priobalnem morju, kjer skoraj ne rabis nic, razen gledanja da kaksnega ne povozis.
Prijavil sem partnerko na predavanja, da se ona kaj slisi in se nauci, da saj veste ne vpijem nanjo kje in kako mora to in ono in vse znat, kar jaz mislim da znam ali vem.
Kolega ki je vse to organiziral je povedal predavatelju, da pride pa en( jaz) samo na tecaj, da malo obnovi znanje.
Prisel je gospod iz drustva Morjak, to je neko zdruzenje raznih kapitanov, poveljnikov, inspektorjev on nevem kaj se. Imajo tudi tehnicne preglede plovil.
No in ko smo zacel dober dan sem ta pa ta, je postal ful lacen, jedel je pohane bucke, jaaaaaaaa. Haha
Vmes skoz govoril z polnimi usti, se opraviceval kok je lacen in vse. Ko je bil proti koncu z hrano je rekel nasemu organizatorju, ce ima kak liter vina, da je zejen po hrani in da je velik( 130-140kg) in da mu liter ni problema spit, mi valda vsi v smeh. No dobil smo se preostali literce na mizo in kozarce.
No potem ko se je najedel predavatelj se je pa zacel (Kalvarija in posmehi iz mene) vse bi moral povedati jaz, ker ze imam izpit, torej po njegovo bi moral znati enkrat vec kot on. Kdo pa zna po 10 letih vse, kar se je takrat ucil? Me je zmerjal, da sem izpot kupil, da imam hrvaskega do 12 metrov, kar puhtel je ko sem kdaj kaj narobe rekel, ali rekel da mislim...... kaj hujsega.
Skratka idiotsko obnasanje iz njegove strani, ker je bil zadnjih 25 let tudi neki pomorski inspetkor in se sedaj ima srajco za inspekcijo na sedezu v avtu, tko da vsak vidi znacko na njegovem levem rokavu ko gre mimo avta, pa ceprav je ze v penziji.
Tecaja sem se udelezil po svoji zdravi kmecki pameti, mu ga tudi placal, zato da malo osvezim znanje, ker je bilo v neposredni blizini.
Nasvet; pojdite obnovit, a ne povejte da ze imate izpit.
Lpd
Uporabniški avatar
habibi Vll
Admiral
Prispevkov: 3904
Pridružen: Po Avg 20, 2012 16:41
Kraj: LJ.Vižmarje

Re: Izpit za čolne.

OdgovorNapisal/-a habibi Vll » Ne Feb 10, 2019 09:09

Ja, ta je pa dobra :shock: Napka je bila, ko se je veleznanstvenik najprej nažru in napil, ker mu drugače mozeg ne dela.Saj s polno ritjo je lahko pol srat.Mislim pa tudi, da na koncu sploh ni ispadel za tisto za kar se ima.Lahko mu rečem le osel prepotenti.Pravim, da če ti že kaj na morju ni jasno, imej pri sebi kak dober peljar, v njem imaš vse, za celi Jadran in veliko o pravilih na morju.
mašinfirer
Darh
Viceadmiral
Prispevkov: 508
Pridružen: Ne Dec 30, 2018 09:26
Kraj: Tu bolje

Re: Izpit za čolne.

OdgovorNapisal/-a Darh » Ne Feb 10, 2019 09:50

habibi Vll napisal/-a:Ja, ta je pa dobra :shock: Napka je bila, ko se je veleznanstvenik najprej nažru in napil, ker mu drugače mozeg ne dela.Saj s polno ritjo je lahko pol srat.Mislim pa tudi, da na koncu sploh ni ispadel za tisto za kar se ima.Lahko mu rečem le osel prepotenti.Pravim, da če ti že kaj na morju ni jasno, imej pri sebi kak dober peljar, v njem imaš vse, za celi Jadran in veliko o pravilih na morju.

Pa se to sem pozabil omenit.
Med nami je bila tudi ena novopecena zupanja.
V teh 3 dneh predavanj smo poslusali vsaj 3 ali 4 ure politike, kaj in kako kerga pozna oz kako JJ- ja ne mara, kaj je Cmerar zajebal, kaj bo se komedijant zapelu, da Drnovsek je bil pa zakon. No zupanja mu jih je tudi spistila ene par politicnih, je samo utihnil, saj kaj ko je cez pol minute ko je zacel predavat spet imel opazko za nazaj.
Pa takrat sem delal izpit v Zalcu na Ljudski univerzi, predaval je g Miran Lotric, ki je bil takrat prdsednik al direktor pomorske uprave v Piranu. Za tega idiota je pa Lotric najvecji idijot in da pr njemu pa js ze nisem delal izpita. No delal sem ga v Ljubljani na min. Za infrastrukturo. Cel dan smo cakali, da so nas noter poklicali, ker je bilo nas neki cez 300 kandidatov. Ja 12 ur sem cakal.
Luskane zgodbice, pa ceprav niso najbolj prijetne, zapomnis se jih pa za vedno, bolj kot kaksne oznake.
Dehi1975
Prispevkov: 1
Pridružen: Po Feb 18, 2019 10:44

Re: Izpit za čolne.

OdgovorNapisal/-a Dehi1975 » To Feb 19, 2019 07:53

Pozdravljeni
Sem nov tu pa mogoce glih ni to za to temo
Amapak imam vprasanje ali to stima
Sem bil pred dvema tednoma v kopru sem kupil tam en avto pa se nekaj menimo pa prodajalec pravi da ima isposojo colnev pa skuterjev pa vsega pa se nekaj meniva za ispit ker sam imam hrvaskega pa ga ne morem uporabljat v slo
In zdaj vprasanje
Ta gospod mi je povedal da se baje lahko prepise izpit iz hrvaskega na slovenskega to naj bi veljalo z 1.1.2019
In seveda ce si ga res naredil in je v sistemu baje da ti tu izdajo slovenskega pa me zanima ce kdo kaj ve oz je kje kaj slisal
Hvala
Lp
Uporabniški avatar
habibi Vll
Admiral
Prispevkov: 3904
Pridružen: Po Avg 20, 2012 16:41
Kraj: LJ.Vižmarje

Re: Izpit za čolne.

OdgovorNapisal/-a habibi Vll » To Feb 19, 2019 08:05

Če si uradno delal izpit za voditelja čolna na Hrvaškem in je izpit vpisan v JR(jugoregister), Hrvaška pa je v EU, ne vidim več razloga, čemu se nebi mogel z njihovim ispitom vozit po našem morju.
mašinfirer
Viki
Štabni vodnik
Prispevkov: 27
Pridružen: Sr Nov 07, 2018 09:31

Re: Izpit za čolne.

OdgovorNapisal/-a Viki » So Mar 16, 2019 16:18

Pozdravljeni
Bom pa še jaz opisal izkušnjo glede opravljanja izpita.Danes zjutraj sem opravljal izpit v Ljubljani,naročen sem bil ob 11 uri vendar sem bil tam že ob 9.30,da malo pogledam kako poteka zadeva.Pred mano v čakalnici že vsaj 20 ljudi,ki vsi pridno pregledujejo zapiske in priročnike.Ob prihodu v čakalnico moram reči,da sem bil kar samozavesten glede znanja saj sem se pomalo učil že od decembra in tudi med pogovori z drugimi kandidati sem dobil občutek da ne bo tako strašno.To je trajalo vse dokler niso začeli iz sobe kjer je potekal izpit hoditi kandidati s sklonjeno glavo in vsi z enakim komentarjem-padel na navigaciji.Po temeljitem zaslišanju kandidatov ki so padli smo izvedeli kakšne vprašanja so dobili.Nekateri so morali izračunati variacijo,drugi kardinalne oznake,lateralne in to vse luči kako bliska na pamet.Mal me je zagrabila panika,ker tega se pa nisem učil na pamet saj sem mislil ,da pogledaš na karto in od tam prebereš kako luči svetijo.Nič kar bo pa bo si rečem in čakam da pridem na vrsto.Sem pa prvič doživel, da se ni nobeden pritoževal ali kregal glede tega kdo je sedaj na vrsti,enkrat se je celo zgodilo,da ko so poklicali naslednjega ni bilo nobenega junaka ,ki bi vstopil v sobo in smo vsi gledali v tla sigurno pol minute, preden je le nekdo šel notri.No potem le pride moj trenutek in vstopim v sobo.Grem do prve mize kjer sedi kapetan in ima čez mornarska dela, veščine in motoroznanstvo.Prva naloga naredi vozel pašnjak,zavežem reče ok.
Druga naloga-poimenuj vrvi pri privezu,fak panika v trenutku sem vse pozabil,spomnil sem se le krmni spring in premčni spring,ostalo pozabil.Ob njegovi pomoči sem le nekako povedal še ostale,me je pa grabila panika kaj še bo če še na tolk lahko vprašanje skoraj nisem odgovoril.Tretje vprašanje je bilo glede reševanja človeka iz morja,to sem vedel.Iz motoroznanstva me vpraša kakšne načine mazanja poznamo in kaj je termostat.Odgovorim pravilno,naredi dve kljukici in me pošllje k naslednjemu spraševalcu,ki ima čez pomorske predpise in pravila o izogibanju.Pred mano je še neki kandidat,ki se matra s prepoznavanjem lučk in dnevnih oznak in kljub pomoči spraševalca ni in ni šlo,tako da mu reče več sreče prihodnjič in ga vrže.Ok pridem jaz na vrsto in mi reče izberi si 4 dnevne oznake in 4 lučke po lastni izbiri in jih razloži.To znam ni problem,še nekaj pravil o izogibanju in nekaj vprašanj o teritorialnem morju in naredi dve kljukici in me pošlje na navigacijo.
Prvo mi pokaže neki svetilnik in mu moram povedati njegove karakteristike.To je lahko in opravim.Potem mi pokaže na karti kaj je ta vijugasta rdeča črta-odgovorim podmorski kabel,reče ok.Potem me vpraša kaj pomenijo številke ki mi jih pokaže-odgovorim globino morja,reče ok.Pri sebi si mislim to je preveč lahko sigurno mi bo zadnjo nalogo dal zajebano.Ok reče nariši mi iz tega svetilnika azimut 180 stopinj in označi razdaljo 1.3M.Začnem risat,roke se mi tako tresejo kot da bi bil na prvem zmenku.Končno narišem odmerim on pogleda,reče ok pokazal sem ti drugi svetilnik ampak je v redu.Naredi še zadnjo kljukico in reče izpit dobite po pošti.

Tako da ja izpit sem naredil, moraš kar nekaj vedeti in pa imeti tudi malo sreče.
Uporabniški avatar
jozko
Admiral
Prispevkov: 1689
Pridružen: Ne Apr 07, 2013 10:57

Re: Izpit za čolne.

OdgovorNapisal/-a jozko » So Mar 16, 2019 17:08

Viki napisal/-a:Tako da ja izpit sem naredil, moraš kar nekaj vedeti in pa imeti tudi malo sreče.


Čestitke Viki, za opravljen izpit :D Res je, potrebno je znanje in nekaj sreče :!:

Ko sem bral kako je potekal izpit, se spomnim, da je tudi pred več kot tremi desetletji bilo približno enako :roll:
Prijatelje bolj cenim po tem, koliko preplujejo in ne po tem, kako veliko barko imajo!
mikele
Kontraadmiral
Prispevkov: 285
Pridružen: Ne Sep 18, 2016 16:40

Re: Izpit za čolne.

OdgovorNapisal/-a mikele » Po Mar 18, 2019 07:23

Ko sem zbral skupino 11ih ljudi, organiziral tečaj, nas je vseh 11 naredilo u prvo. Imeli smo perfektnega predavatelja, ki je snov skrčil na minimum. Drugi, ki so imeli izpit isti dan so popadali en za drugim. Fora je, da se moraš temeljito pripraviti in se ne zanašati na srečo pa bo sigurno šlo.
Uporabniški avatar
visol
Poročnik bojne ladje
Prispevkov: 87
Pridružen: Ne Sep 07, 2014 23:57

Re: Izpit za čolne.

OdgovorNapisal/-a visol » Po Mar 18, 2019 19:05

Čestitke Viki nekaj podobnega je blio tudi pri meni samo malo bolj smešno
Sem imel pred seboj na navigaciji možakarja, ki so ga kljub pomoči mučili mislim da je bila severna kardinalna oznaka pri otoku Hvaru, je izgubil živce in začel komisiji razlagati..,. tukaj mam žlahto tle sm usako leto tukaj vse poznam, hja ne ni se dobro končalo.

Lp: Iztok
Kar more more niko drugi ne more
Uporabniški avatar
1stofficer
Admiral
Prispevkov: 968
Pridružen: Sr Maj 30, 2018 13:14

Re: Izpit za čolne.

OdgovorNapisal/-a 1stofficer » Po Mar 18, 2019 19:35

Js sem izpit delal pri Spinakru. Super predavatelj, tocno to pove kar rabis za izpit vkljucno z vsemi moznimi fintami. Plus 3 popoldneve branja, vozlov in risanja in ne mors zaj**** ;)
FranceG
Prispevkov: 1
Pridružen: Po Jun 08, 2020 14:54

Re: Izpit za čolne.

OdgovorNapisal/-a FranceG » To Sep 01, 2020 09:18

Pa še moj prispevek na temo izpita.
Opravljal sem ga takoj po odmrznitvi koronskih ukrepov v letošnji pomladi (konec maja).
Po opravljenem tečaju pri Spinakerju v februarju sem se sicer prijavil na izpit, pa so bili izpitni roki preklicani zaradi korone. Tako sem se za preizkus pripravljal dvakrat. In to temeljito. Prišel sem dobro uro pred svojim terminom v Koper na Ukmarjev trg. V "čakalnici" sta bila dva kandidata. Vrata v "izpraševalnico" so bila odprta tako, da smo slišali vprašanja in odgovore s področja mornarskih veščin, motoroznanstva in metorologije.

Hitro sem bil na vrsti in vprašanja so bila taka:

1. Mornarska dela in veščine:
a. Naredi pašnjak
b. Čemu služi pašnjak?
2. Meteorologija
a. Kaj je to Maestral?
3. Motoroznanstvo
a. Kakšne vrste hlajenja motorja poznamo?
b. Opišite zračno hlajenje.
c. Opišite vodno hlajenje.
4. Pomorski predpisi
a. Kako delimo morje? (Notranje in teritorialno morje)
b. Kaj je temeljna črta?
c. Kaj je teritorialno morje?
d. Kolikšno je območje teritorialnega morja?
e. Kaj poteka po zunanji črti teritorialnega morja? (državna meja)
f. V kolikšni razdalji od obale lahko pljujejo čolni na mehanični pogon, če ne glisirajo?
(200)
g. Koliko se od obale lahko oddaljijo kopalci? (150)
h. Kje lahko pljujejo vodni skuterji? (250 - 1000)
i. Kje lahko pljujemo, kadar so ob obali zasidrana plovila? (po zunanji strani, ne med
plovili in obalo)
j. Kdo ima prednost pri srečanju plovila, ki pljuje iz pristanišča in plovila, ki pljuje v
pristanišče?
k. Kakšne luči ima jadrnica (12m), ko jadra ponoči? Kakšne, če pljuje za motorjem?
(izberi ustrezno sliko luči)
l. Kdo ima prednost pri srečanju jadrnice in ribiškega čoln, ki ribari? (slika)
m. Kdo ima prednost pri srečanju jadrnice in motornega čolna? (slika)
5. Navigacija
a. Kaj pomenijo številke na morju? (globina v metrih)
b. Sigurno v metrih? (Da, ker na karti ni napisano, da so drugačne enote. Številke so bile
okoli 40)
c. Kaj pomeni to (pokaže na karti: svetilnik B Izo 4s, 7m, 10M)?
d. Kaj je to (pokaže na karti znak za vkrcavanje pilota)?
e. Kaj pomenijo te oznake (pokaže na karti zapis v kompasni roži: letnica + variacija +
letni prirastek)?

Vse izpraševanje skupaj ni trajalo več kot 8 minut.
Noben "baubau", pripravljen moraš biti in vsaj pokazati voljo do razmišljanja. Morda sem komu olajšal odločitev.

Izpit sem opravil brez težav. Imel sem občutek fer odnosa. Kandidat pred menoj ni opravil zaradi pomanjkanja znanja s področja navigacije. Sem slišal vprašanja in sem se pri sebi strinjal, da znanje ni primerno.

Sedaj sem se veselil jadranja na Hrvaškem, pa me je spet ujela korona in rdeči seznam.

LP France

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost