Blizina glisiranja z ob drugih plovilih

Debata o obnašanju in pravilih na morju ter starih in novih zakonih, ki zadevajo navtiko.

Moderatorji: moderator, moderator2, pajer1

inspiron
Viceadmiral
Prispevkov: 412
Pridružen: Ne Avg 05, 2012 12:37

Blizina glisiranja z ob drugih plovilih

OdgovorNapisal/-a inspiron » Ne Avg 04, 2019 12:23

Jasna so mi pravila glisiranja ob obali, obstaja tudi kaksno pravilo glisiranja ob drugih plovilih?

Kar pocnejo (letos) je nenormalno - prileti s tisim gliserjem 30 metrov od tebe brez pameti. Celo dopoldne med Trogirom in Visom sem zavijal v njihove valove, kozarci letijo... nenormalno.

Iz pumpe na Solti ven iz zaliva vsi pribijejo ze takoj ko se odmakne od pumpe - ven prileti okrog ovinka s polno batino.
Splitska vrata: sopajo vsi iz vseh strani na polno - od malih gliserjev do tistih najbolj tecnih mid-sized italijanskih jahturin, se en z motosailerjem na polno, za povrh se Jadrolinija krilo... in to vse 150m od obale. Se niti vec nimas kam umaknit, samo cakas od kje te bo zvrnilo.... Tam bi se samo postavila policija/kapetanija in kasirala na polno.

Ko smo ravno pri policiji/kapetaniji - imam 100+ dni letos na vodi, niti enega se nisem videl nikjer na morju. A sploh se obstajajo??? Ok, edino sem videl na Palmizani, ko v nek star sklumpan gumenjak tlacijo pijane mulce iz Yacht Weeka, ki so verjetno razbili en kozarec.
Uporabniški avatar
Lure
Viceadmiral
Prispevkov: 514
Pridružen: Če Nov 06, 2008 18:58
Kraj: Ljubljana - Izola

Re: Blizina glisiranja z ob drugih plovilih

OdgovorNapisal/-a Lure » Ne Avg 04, 2019 16:02

To je tudi mene letos vsaj ene 5x doletelo - glisiranje 20m pred mojim premcem ali ob boku. :(
Kultura gre res navzdol. Policijo sem tudi sam srečal v Rogoznici, ko so nekam izpluli.
polanc
Admiral
Prispevkov: 7534
Pridružen: Če Dec 04, 2008 21:00
Kraj: sevnica

Re: Blizina glisiranja z ob drugih plovilih

OdgovorNapisal/-a polanc » Ne Avg 04, 2019 16:41

Je mladi gospodič priletu v Veli drvenik s skuterjem in probal ,če bi mu ratalo po palubi politi mojo zasidrano jadrnico z curkom vode, ki ga imajo skuterji zadaj v zrak obrnjenega...manjkalo mu je ene 3 metre in po ene treh ,štirih poizkusih je odnehal,saj bliže le ni upal..
Uporabniški avatar
Domi
Kontraadmiral
Prispevkov: 217
Pridružen: Po Feb 22, 2010 18:25
Kraj: Koper
Kontakt:

Re: Blizina glisiranja z ob drugih plovilih

OdgovorNapisal/-a Domi » Ne Avg 04, 2019 18:55

Zanimiva debata. Prav vceraj smo pluli Žut-Ist in bam je na tak nacin preckalo vsaj 7 do 8 jaht Ita zastave. Same lastniske, skoraj da ena za drugo. Najbolj oddalena je bila manj kot 100m. Prihaja nasproti, zadnji moment zamenja smer za par stopinj in švigne mimo. 60+ letniki gor nasmejani in mahajo v slovo, mi pa se drzimo kot opice.
Da, kultura gre navzdol. Policijo smo videl samo na mestu med M.Losinjem in Ilovikom.
Uporabniški avatar
habibi Vll
Admiral
Prispevkov: 3790
Pridružen: Po Avg 20, 2012 16:41
Kraj: LJ.Vižmarje

Re: Blizina glisiranja z ob drugih plovilih

OdgovorNapisal/-a habibi Vll » Ne Avg 04, 2019 20:23

Kar se tiče gliserskih prepotentnežev, je že napisano in se pridružujem tistim, ki se moramo vedno loviti in sekati valove.Najslabši si makaronarji, jodlarji(avstrijci)oni so tudi najslabši v vseh pogledih, nosijo se kot šejki, policija pa itak nima denarja za gorivo, kar je bilo napisani v 24 sati.Na poti od Tunarice do Korčule in nazaj, sem jih videl le v Rogoznici, ko so se pripeljali do obale, da je eden skočil v trafiko po tobak.
mašinfirer
weta
Admiral
Prispevkov: 892
Pridružen: Po Nov 05, 2007 13:05

Re: Blizina glisiranja z ob drugih plovilih

OdgovorNapisal/-a weta » Ne Avg 04, 2019 20:54

Niso slovenci tudi nobeni biseri kar se tega tiče. Bi se težko po statistiki dolocilo katera nacija je bolj primitivna. Zadeva je odvisna na katerem področju si....so kraji kjer makaronarjv ni, pa druge nacije držijo visoko povprečje bedakov....
Uporabniški avatar
habibi Vll
Admiral
Prispevkov: 3790
Pridružen: Po Avg 20, 2012 16:41
Kraj: LJ.Vižmarje

Re: Blizina glisiranja z ob drugih plovilih

OdgovorNapisal/-a habibi Vll » Po Avg 05, 2019 10:09

Se povsem strinjam s tabo!
mašinfirer
kr3mn1
Admiral
Prispevkov: 2068
Pridružen: So Jul 12, 2014 11:57
Kraj: Kranj / Pag(LUN)

Re: Blizina glisiranja z ob drugih plovilih

OdgovorNapisal/-a kr3mn1 » To Avg 06, 2019 11:11

slovenci so najslabsi - ker jih je najvec s svojimi colni.

takoj za njimi so svabi z jezerskimi gliserji in prav tako jezerskimi navadami.

Slovenci ne poznajo pravil nic. Ker so vsi po spisku kupili izpite. Vozijo vedno pijani, desno pravilo ali minimalni odmiki - kaj je to? Veste kak nasvet sem dobil od gospoda, ki ima cca. 12m jahto? "David, velik si (coln), drugi se morajo tebi umikat" - jaz sem mislil, da bom s pomola padel....med Pasmanom in Sitom sem skoraj potopil enega slovenskega bumbarja - IZ-13XY, ki mi je prihajal z leve, ter me krizal - mojster pogrunta 10 metrov pred mojim premcem da ga bom povozil, in potem s polnim gasom nekaj resuje pa zavija pa eh...pri tem da sem jaz sel "celih" 6 vozlov. Mahanje vseh na krovu s sredincem in preklinjanje da ce ga ne vidim, seveda spada zraven...za krmilom alkohol nima kaj pocet.

avstrijci pa nemci so pa legende zase. vozijo se vedno v "tropih", ce se ne, so povecini mulci ali pa penzici 70+, pac oni peljejo ruto naravnost in jih ne zanima kaj je levo desno. Potem malce cukasto gledajo ce se morajo s kom srecat. Sidrajo zanimivo - globoko v zaliv, najraje v pesek, ce se le da, da je se pomesan z mivko in muljem, da je rahlo kot smetana na pudingu. Potem sledi obred sidranja, ki zgleda nekako tako:

Eden vrze sidro, ki ni privezano na coln. ko se strokovno ugotovi, da je dolzina strika do sidra prava, se nekako...namota, bomo rekli, vrv okoli 3h bitev, zatem eden skoci pogledat z masko, ce je sidro se vedno pod vodo, ga nekaj na roke rinit v mulj, pa 3 kamne okoli polozit...vmes se 2 hcerki hoceta kopat, pa manevri se niso zakljuceni, tako da je malce "halt, wartet bis Papa wieder kommt...", potem poda zena drugo sidro, in stari v vodi do kolen vlece tisto sidro nekam do obale, pa ga zapici v pesek 2 metra od kopalcev, tako da si kdo brez problema nogo na njem zlomi...potem pride se njegov svak s svojim colnom in Hans iz sosednjega kampa, seveda se vsi vezejo na bok prvemu, pa nekaj mecejo tiste 2.35kg sidra naokoli...in preden pade prvo pivo, morajo se vsi trije postavit tende in obesit okoli in okoli brisace, da zgledajo kot Mudzahedini, ki jih gledam v Iranu in Afganistanu s svojimi sotori....

Celotna kompozicija seveda ni poravnana s tokom, z valovi ali z vetrom, tako da smo ostali v zalivu vsi usmerjeni v eno smer, kot piha veter, ter se vrtimo kot soncnice okoli svojih sider, na sredini vsega tega pa je seveda...en cuden "ponton", ki ga stalno premetavajo valovi, vezan kot hobotnica, ceprav ne drzijo vsa sidra skupaj tolko kot en Spax zabit v bosanko, poln zavaljenih svabov....in se mi prikaze prizor iz otroskih let, ko sem zivel na bavarskem in v svici....bagersee (dnevni kop peska zalit z vodo) na sredini zibajoc plavajoc splav razlicnih barv (sodovi od tega in onega), ter gor en kup mrozev ki se nekaj premikajo in hahljajo....

speljejo pa tako, da med podiranjem tend in vseh teh sider, itaq coln skoraj nasadi na obali, potem nekaj z dvignjenim trimom frezajo naokoli in na koncu se med colni na pun gas startajo iz zaliva.

drugace pa kot napisano, imam vikend na spici od Paga pa mi je obala ravno 50 metrov proc, to kar leti iz Raba proti Viru ali Novalji, povecini slovenci in vse med 50 in 300 metri od obale. zutraj med 9 in 11 ko gredo ven, ter popoldne med 15to in 17uro, ko so mulci ze zaspani in tecni, pa je treba nazaj v apartma na vecerjo. Da 50% navigacijske luci ne delajo, ali pa jih pozabijo vklopit, raje ne govorim.
Uporabniški avatar
jozko
Admiral
Prispevkov: 1549
Pridružen: Ne Apr 07, 2013 10:57

Re: Blizina glisiranja z ob drugih plovilih

OdgovorNapisal/-a jozko » To Avg 06, 2019 12:06

kr3mn1 napisal/-a:Slovenci ne poznajo pravil nic. Ker so vsi po spisku kupili izpite. Vozijo vedno pijani, desno pravilo ali minimalni odmiki - kaj je to?

Lahko bi se strinjal z marsičem, kar si napisal, z zgornjimi trditvami pa NIKAKOR NE :!:

NIKAKOR NE MOREŠ TRDITI:
-da smo vsi po spisku kupili izpite - kar dosti nas je, ki smo izpit opravili legalno
-da vozimo vedno pijani - kar nekaj nas je, ki še v življenju nismo bili pijani
-pravila in odmiki - kaj je to - mnogi jih upoštevamo, saj brez tega med plovbo lahko hitro nastane kaos

Sicer pa mi ni jasno, da pišeš o Slovencih, kot, da je z vsemi nekaj hudo narobe :idea:
Ti torej nisi Slovenec, oziroma edino ti nisi tak, kot ostali, ki se s takšnimi zapisi počutimo prizadete :roll:
Prijatelje bolj cenim po tem, koliko preplujejo in ne po tem, kako veliko barko imajo!
kr3mn1
Admiral
Prispevkov: 2068
Pridružen: So Jul 12, 2014 11:57
Kraj: Kranj / Pag(LUN)

Re: Blizina glisiranja z ob drugih plovilih

OdgovorNapisal/-a kr3mn1 » To Avg 06, 2019 13:12

dejansko po tvojih besedah, ne cutim kasne pretirane pripadnosti tem opicam s slovenskimi zastavami.

zgleda da plujeva v dveh razlicnih morjih, okoli Paga, Raba, Krka Losinja in Cresa zal vse pluje v alkoholnih hlapih. Lepo da si sam naredil izpit, tudi jaz sem ga, pa ne vozim pijan colna, kar pa za vecino drugih ne morem trditi. Bos rekel da na morjeplovski ruti vsi trezni vozijo? Snopec za zajtrk v vsaki temi? Aja, kalodont se kle rece...

bomo sedaj o tem, da za nekatere 2 pive nista nic, pijan si pa ko pozres sod vina? Zal josko, je temu tako. pa obrni kakor hoces.
SR 290
Admiral
Prispevkov: 3235
Pridružen: Če Avg 02, 2012 17:40

Re: Blizina glisiranja z ob drugih plovilih

OdgovorNapisal/-a SR 290 » To Avg 06, 2019 13:21

Izpiit sem izdelal v Mb in čisto nič nam ni bilo šenkano. Prišli so kapetani iz Kopra in marsikoga zabrisali.
Za volanom gliserja še nisem sedel niti malenkost pijan.
Vsaj 300 m od obale se privlečem pod minimalko, nato do kakih 500 m vstran z največ 30 mph, kasneje pa po želji.
In na našem gliserju, ki po Aegirjevo sploh ni moj se nihče od ožjega sorodstva niti enkrat ni peljal niti malenkost pijan, kdo drug pa itak še ni bil not med vožnjo.

Imaš pa prav, da smo preveč mokra družba! :cry:
kr3mn1
Admiral
Prispevkov: 2068
Pridružen: So Jul 12, 2014 11:57
Kraj: Kranj / Pag(LUN)

Re: Blizina glisiranja z ob drugih plovilih

OdgovorNapisal/-a kr3mn1 » To Avg 06, 2019 13:29

jozko napisal/-a:
kr3mn1 napisal/-a:Slovenci ne poznajo pravil nic. Ker so vsi po spisku kupili izpite. Vozijo vedno pijani, desno pravilo ali minimalni odmiki - kaj je to?

Lahko bi se strinjal z marsičem, kar si napisal, z zgornjimi trditvami pa NIKAKOR NE :!:

NIKAKOR NE MOREŠ TRDITI:
-da smo vsi po spisku kupili izpite - kar dosti nas je, ki smo izpit opravili legalno
-da vozimo vedno pijani - kar nekaj nas je, ki še v življenju nismo bili pijani
-pravila in odmiki - kaj je to - mnogi jih upoštevamo, saj brez tega med plovbo lahko hitro nastane kaos

Sicer pa mi ni jasno, da pišeš o Slovencih, kot, da je z vsemi nekaj hudo narobe :idea:
Ti torej nisi Slovenec, oziroma edino ti nisi tak, kot ostali, ki se s takšnimi zapisi počutimo prizadete :roll:3 minute po mojem prispevku. pa ne mislim tu zdej ribat Alesa, samo za prikaz...

Slika
kr3mn1
Admiral
Prispevkov: 2068
Pridružen: So Jul 12, 2014 11:57
Kraj: Kranj / Pag(LUN)

Re: Blizina glisiranja z ob drugih plovilih

OdgovorNapisal/-a kr3mn1 » To Avg 06, 2019 13:32

SR 290 napisal/-a:Izpiit sem izdelal v Mb in čisto nič nam ni bilo šenkano. Prišli so kapetani iz Kopra in marsikoga zabrisali.
Za volanom gliserja še nisem sedel niti malenkost pijan.
Vsaj 300 m od obale se privlečem pod minimalko, nato do kakih 500 m vstran z največ 30 mph, kasneje pa po želji.
In na našem gliserju, ki po Aegirjevo sploh ni moj se nihče od ožjega sorodstva niti enkrat ni peljal niti malenkost pijan, kdo drug pa itak še ni bil not med vožnjo.

Imaš pa prav, da smo preveč mokra družba! :cry:


lej, jaz ne pijem vina, ne takratkih etc...spijem pa rad kako pivo, in kak vikend se naredi da smo res "fajhtni". Samo ne za volanom in ne za krmilom.
Uporabniški avatar
alesjo
Admiral
Prispevkov: 3701
Pridružen: Ne Nov 04, 2012 12:16
Kraj: kras

Re: Blizina glisiranja z ob drugih plovilih

OdgovorNapisal/-a alesjo » To Avg 06, 2019 14:00

:) jaz lepo z trezno glavo in dvemi pivci v riti jadram proti rabu in maloprej leti en fašist z it. bandjero direkt v moj bok, ubogi revež se ni mogel odločit ali me bo preletel pred premcem ali za krmo, no potem se je 20m prej odločil da bo šel za krmo. Sem pa panulo hitro potegnl ven.. Takih majmunov je vsako leto več.l.p.alesjo
kr3mn1
Admiral
Prispevkov: 2068
Pridružen: So Jul 12, 2014 11:57
Kraj: Kranj / Pag(LUN)

Re: Blizina glisiranja z ob drugih plovilih

OdgovorNapisal/-a kr3mn1 » To Avg 06, 2019 14:17

alesjo napisal/-a::) jaz lepo z trezno glavo in dvemi pivci v riti jadram proti rabu in maloprej leti en fašist z it. bandjero direkt v moj bok, ubogi revež se ni mogel odločit ali me bo preletel pred premcem ali za krmo, no potem se je 20m prej odločil da bo šel za krmo. Sem pa panulo hitro potegnl ven.. Takih majmunov je vsako leto več.l.p.alesjo


te gledam z Luna. Ce ti je dolgcajt, lahk prides na hobotnico in lignje iz podpeke.

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 2 gosta