Pomorske nezgode na Jadranu

Vse kar mislite, da ne spada v nobeno od zgornjih tem, je pa povezano z navtiko, dodajte sem

Moderatorji: moderator2, moderator

Uporabniški avatar
evovii
Admiral

Re: Pomorske nezgode na Jadranu

OdgovorNapisal/-a evovii » Sr Jun 18, 2025 14:22

Ko je mene nekaj podobnega ujelo nenapovedano ob 2h zjutraj na boji, sem imel prižgan motor v brzini in dodajal gas toliko, da sem vsaj malo razbremenil štrike. Valovi pljuskali čez sprayhood... Sem pa proti koncu spustil tudi sidro kar zraven boje, da če bi kaj utrgalo vsaj sidro malo upočasni odnašanje oz. bi potem spustil celotno verigo, če bi se kaj zgodilo. Je bila pa potem drugi dan jeba dobit sidro ven, ker je veter obrnil ampak raje odmotavanje sidra kot kaj drugega....
Veter v laseh, travarca v zobeh ;)
Uporabniški avatar
hrošč
Admiral
Kraj: Ljubljana - Vrsar

OdgovorNapisal/-a hrošč » Sr Jun 18, 2025 16:24

Na enem od lokalnih portalov sem bral, da naj bi lučka uprava, ki ima čez tudi te boje, opozarjala na prihajajoče nevihte in da naj na teh, ki so šle na obalo, ne bi bilo gor ljudi. Tako pravi lučka, mogoče vzeti malo z rezervo, ampak..je pa seveda čudno, da ni nobenega na barki, če je napoved taka. Si sploh ne morem misliti, da nekdo zapusti barko na takem sidrišču ob taki napovedi. Poleg tega so barke izgledale lastniške..

Če so res opozarjali, so verjetno ostale barke odšle, sicer bi jih bilo verjetno več na obali. Valovi tam so morali biti ogromni, kar je tudi potrgalo štrike..

Sem pa gledal webcam in na severni strani Rovinja, kjer je vez boja-obala, ni bilo nikogar. Bi rekel, da dejansko so opozarjali, sicer bi sigurno tam ostal kak naivnež. Če me spomin ne vara, je NT tam doživel sranje. Ob nevihti je tam podobno, kot na Olibu.
Uporabniški avatar
1stofficer
Admiral

OdgovorNapisal/-a 1stofficer » Sr Jun 18, 2025 18:51

Js bi naredil kot kapitan to kar sem enkrat že, z nekaj popravki. Prižgal mptor in pomagal sidru ali boji kolikor bi se pač dalo. Pred tem bi pripravil posadko na morebitno evakuacijo in vse opremil vsaj z resilnim jopicem. Vse spage na krovu, vse kar lahko odleti v podpalubje ali privezat. Nepremocljiva obleka ce jo imas je zlata vredna. Ponoci kaka naglavna luc, mocna baterija. Prenosna VHF vsekakor spada v nek zep ali blizino krmila. Dobra orientacija je kljucna, zavedanje oklice tudi, pomaga kompas ali kak plotter. Vedno met plan B v rezervi. Pa seveda nadzor in navodila posadki, da ne bega vsak po svoje kar je najslabse. Za vsakega je treba met obcutek kaj je sposoben naredi (ali zajebat ;) ) in mu dat nalogo. Tudi panicarju, pa ceprav nekoristno. Da se zamoti in pocuti bolje. Pa mors dat obcutek da nadzorujes situacijo tut ce jo ne. Posadko to pomiri
Uporabniški avatar
Marchi
Admiral

OdgovorNapisal/-a Marchi » Sr Jun 18, 2025 19:03

Meni pade na pamet, prižgan motor, kot si Evovii napisal in pa, ker je v Lonu prepovedano sidranje, bi verjetno bil na boji, zato bi podaljšal štrik na več kot 20m ali vsaj toliko kot bi imel prostora zadaj. Na ta način bi kompenziral udare visokih valov. Posadko bi napotil v notranjost, kjer je pol manj trušča, razen tega da bi se guncali kot v gardalandu. Če bi se kaj utrgalo potem bi se skušal izkopat iz zaliva z motorjem (mission impossible), cik cak. Plan C, ko že vidiš da te nosi proti kopnemu, vržeš sidro s 50m verige in upaš, da se bo barka ustavila preden zadane dno. No, in za vso to "risanko B. C" imaš časa glih ene par sekund potem ugotoviš, da gre ali pa ne in si pri planu D ...

A kdo ve, a je kakšna barka v Lonu vseeno ostala privezana na bojo al je vse ruknl na obalo?
Nazadnje spremenil Marchi, dne Sr Jun 18, 2025 19:04, skupaj popravljeno 1 krat.
SR 290
Admiral

OdgovorNapisal/-a SR 290 » Sr Jun 18, 2025 19:04

Marchi napisal/-a:Kaj bi naredili? Ne pisat, da ne bi šli tja. Pač, ujelo vas je in vidite da bo čez nekaj minut štala, kaj zdaj? Kaj se da naredit, da vsaj umiliš vse skupaj?

Na hitro pogledaš zemljevid, če tega nisi že prej storil, vklopiš motor, odvežeš in odpljuješ v zavetrje. Na vodi je z motorjem lažje prebavit dvakrat večje valove kot na vezu. Ampak to je potem že ko si zasral. Tu so očitno mislili, da imajo velike barke, ki vse prenesejo, ampak velika barka še bolj potegne za štrik... in ko se osvobodi je nebogljena kot vsaka druga.
In pa obvezno eno tanko brisačo ali kaj takega čez kompas in armaturko, če je osvetljena, ker te v neurju taka osvetlitev tako zaslepi, da ne vidiš popolnoma nič.
Uporabniški avatar
1stofficer
Admiral

OdgovorNapisal/-a 1stofficer » Sr Jun 18, 2025 19:10

Vlecenje sidra seveda je opcija, Lahko pa mas smolo in se gor nabere trava, kar pomeni, da sidro ne dela vec in ga je treba potegnt ven, ocistit in vrzt drugje. Tocno to se je meni zgodilo. Da ne omenim kaj drugega, recimo, da komu izpulis sidro medtem ko vleces svoje. Js sem v nevihti nekako plutal med barkami, tamal je tacas cistil sidro, za luc sva imela pa strele in Boating HD na telefonu. Oba sva takrat izgubila junfer, posebej tamal. Pa nekaj smole sva mela pa mal tut srece :)
Uporabniški avatar
Nikola T.
Admiral
Kraj: Lj.-Trzin-Izola-Devin
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a Nikola T. » Sr Jun 18, 2025 21:23

V Rovinju 2005 avgusta sem bil na sidru v zalivu Lone levo od marine in bi tako tudi brez težav prestal nevihto. Problem pa je bil ker je bila daleč naprej sidrana jadrnica Grand Solei blizu 50" kateri je reful odrolal genovo na polno nato pa se ji je štrik zataknil in na sidru je nato barka začela divjati levo desno in razbijala v bok vse barke, ki so ji prrišle na pot. Ko sem videl, da bom prej ko slej na vrsti tudi jaz sem poslal ženo na premec dvigat sidro. Pihalo je preko 77kn. Sam sem z motorjem in bow thrusterjem usmerjal barko, da je bilo sploh možno dvigat sidro. Nisem vedel koliko verige je uspelo ženi dvigniti, zato sem čakal zadnji hip in nato močno dal gas v rikverc, da sem se izognil Grand Solei barki, da me ne pokosi. Takrat sem sklenil, da potrebujem daljinski števec in upravljalec sidrne verige.
Uporabniški avatar
1stofficer
Admiral

OdgovorNapisal/-a 1stofficer » Če Jun 19, 2025 16:25

Nikola T. napisal/-a: Takrat sem sklenil, da potrebujem daljinski števec in upravljalec sidrne verige.

In si ga naredil in jaz ga z veseljem uporabljam. Super dela in zelo, zelo prav pride (vsaj meni), skoraj vse lahko delam iz kokpita. Posebej če je posadka maloštevilčna ali nevešča ladjskih opravil. Lessons Learned iz zgoraj omenjene zgodbe :)
Uporabniški avatar
alesjo
Admiral
Kraj: kras

OdgovorNapisal/-a alesjo » Če Jun 19, 2025 19:43

:D jez tudi vedno vse upravljam iz kokpita brez nobenih števcev in nimam nobenih težav :lol: 8) :( :wink:
Rok-11
Admiral
Kraj: Ljubljana, Ribiška vasica - It.

OdgovorNapisal/-a Rok-11 » Pe Jul 11, 2025 13:34

Tisti z močnimi motorji imate srečo ko so takšne razmere; meni motor še kaj naredi nekje do 6Bf če ni prevelikih valov - od tam dalje je pa to brezvezen opravek.
Za nas je bolj varianta - enostavno ne biti tam. Če pa bi že bil - izpluti, ko so bliski še v daljavi.

Če bi me dejansko ujelo... ja, motor in razbremenjevanje proti vetru kolikor gre in pripravljeno sidro - ali vsa sidra na krovu - da jih zabrišem čez krov, ko vrv boje popusti. Tudi pripravljena in že vsaj 2x krajšana trdno zvezana jadra, viharni flok in vsa oprema v pripravljenosti. Verjetno bi tudi jaz spustil sidro ob boji - za vsak primer - in imel kolikor se da razčiščeno verigo, da bi lahko spuščal, ko bi bilo treba. Pa kakšna daljša ročka blizu za spuščanje in po potrebi razmotavanje zapletenega, ker v takšnih situacijah samo roke in noga čim dlje stran, če jih želiš še kdaj normalno uporabljati.

Potem pa samo še ukrepi za reševanje življenj in ublažitev škode (rešilni jopiči, rakete, blazine za pod telo, ipd) - in je čas da se naučiš moliti.
Uporabniški avatar
1stofficer
Admiral

OdgovorNapisal/-a 1stofficer » Pe Jul 11, 2025 16:08

Js mam slabo izkusnjo s sidrno utezjo. Prvo nisem imel obcutka, da je kaj pomagalo, drugo, ko zagusti je vsaka dodatna spaga/ketna okoli ali blizu sidra odvec, ker se zna vse skup zaplest. Tocno to se je meni zgodilo, zato sem sidrno utez opustil, sedaj raje dam nekaj m vec verige ven in ima enako funkcijo
Uporabniški avatar
Lure
Admiral
Kraj: Ljubljana - Izola

OdgovorNapisal/-a Lure » So Jul 12, 2025 08:28

Uporabniški avatar
evovii
Admiral

OdgovorNapisal/-a evovii » So Jul 12, 2025 12:38

V Umagu je en 8m katamatan ze dvakrat v parih letih obrnilo oktog. Mozakar ga je ravno zrihtal po prvem obracanju pa mu ga je cez pol leta spet obrnilo. Tako da manjsi katamaran... ne hvala. Ok. Pri vecjih zadevah sem predvideval da je bolj varno ampak vidim da je ista štorija. Sem rajsi na jadrnici. Pac ti vse potrga ampak te ne obrne...
Veter v laseh, travarca v zobeh ;)
Uporabniški avatar
kasaudio
Admiral
Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a kasaudio » Po Sep 01, 2025 10:49

Xilinx Vivado HLx trainee
Uporabniški avatar
AEgir
Admiral

OdgovorNapisal/-a AEgir » Po Sep 01, 2025 11:27

Men je lani tamal 4 letn čmaknil v ljubljanico. Sekunda in gre vse narobe.
Finally, give that old outboard a hug—everyone needs some love now and again.

Kdo je na strani

Po forumu brska: Google [Bot] in 5 gostov