Helikoptersko reševanje na severnem Jadranu

Vse kar mislite, da ne spada v nobeno od zgornjih tem, je pa povezano z navtiko, dodajte sem

Moderatorji: moderator, moderator2

Bi se včlanili v sistem za helikoptersko reševanje in plačali članarino za dni, ko ste na dopustu?

DA
72
80%
NE, ker je predrago
11
12%
NE, ker je nepotrebno
7
8%
 
Skupaj glasov: 90
Uporabniški avatar
pešekan
Admiral
Prispevkov: 2223
Pridružen: Pe Avg 26, 2011 10:58
Kraj: ilirska bistrica

Re: Helikoptersko reševanje na severnem Jadranu

OdgovorNapisal/-a pešekan » Če Avg 29, 2019 12:18

kolega je umrl na smučanju v Italiji, če ne bi imel corisa bi bilo kar drago, prišel ga je iskat helikopter na smučišče in v bolnici je umrl.
JulesVerne
Kapitan korvete
Prispevkov: 101
Pridružen: So Jan 17, 2015 15:41

Re: Helikoptersko reševanje na severnem Jadranu

OdgovorNapisal/-a JulesVerne » Pe Avg 30, 2019 12:45

Sam pozdravljam projekt, saj osebno menim, da je za varnost v navtičnem turizmu načeloma slabo poskrbljeno.

Cena bo za marsikoga verjetno visoka, meni se zdi korektna.

Lep pozdrav.
Uporabniški avatar
BOJA
Admiral
Prispevkov: 659
Pridružen: Če Maj 06, 2010 14:52
Kraj: Trzin

Re: Helikoptersko reševanje na severnem Jadranu

OdgovorNapisal/-a BOJA » Pe Avg 30, 2019 14:29

Sam tudi pozdravljam projekt, ko se gre za varnost, ali še huje - za življenje, potem cena ne igra vloge. Res pa je, da to postane marsikomu jasno šele takrat, visi na nitki. Cena 2€/dan dopusta, to je eno pivo. Pa če si 3 tedne na morju je to še vedno dobrih 40€... Ko pomislim za kaj bi jih dal, je vsekakor vredno, Pa seveda, da jih nikoli ne bi izkoristil :)
Green to green or red to red, safety go ahead!
Uporabniški avatar
admin
Site Admin
Prispevkov: 8679
Pridružen: Sr Nov 22, 2006 22:34
Kraj: Ljubljana-Punat
Kontakt:

Re: Helikoptersko reševanje na severnem Jadranu

OdgovorNapisal/-a admin » Po Sep 02, 2019 21:02

Glede zavarovanja po Evropi brez dodatnega zavarovanja... To seveda funkcionira, nujna pomoč preko Modre kartice ni nikakršen problem! Jaz sem imel situacijo pred nekaj leti na Hrvaškem, porezal sem si prst, odšel na urgenco v RI in tam so me sprejeli ter naredili 7 šivov brez modre kartice, ker mi je ta potekla, samo navadno slovensko zdravstveno od ZZZS sem imel! Seveda sem plačal participacijo 70 kn, ki jo plačajo tudi domači!
Vse to je osnovna oskrba, če ti ni nič hujšega in pač sam odideš k zdravniku...

Ko pa se zadeve močno zakomplicirajo in ne daj bog potrebuješ helikopter, pa mislim, da te po Evropi nihče ne bo vozil, če nimaš enega resnega dodatnega zavarovanja. In še pri tem moraš paziti kakšna so kritja, ker kar vsako zavarovanje ne pokriva helikopterskih prevozov, ki so lahko zelo dragi!

Še večji problem pa je, ko prideš v državo kot sta Slovenija in Hrvaška, ko je helikopter na voljo občasno in pa predvsem samo za sekundarni prevoz! Upam, da to razumete, na hrvaškem te helikopter ne bo pobral na plaži, na barki, tudi ne na avtocesti! To ni Avstrija ali ostale evropske dežele, ki imajo to urejeno! Še večji absurd pa je to, da je urejeno npr. v Albaniji!

Sam sem mnenja, da tako Slovenija, kot Hrvaška nujno potrebujeta urejen sistem helikopterskega reševanja (direktnega). To je lahko v državni lasti ali pa privatni, konec koncev oboje je "podjetje" in financira se iz zavarovanja, zraven pa državno dobi še kakšno injekcijo iz proračuna... Slovenija in tudi Hrvaška sicer helikopterje imata, tudi v akcijo letijo pogosto, vendar to opravljata policija in vojska, ki imata neprimerne (prevelike) helikopterje in žal ne popolno medicinsko opremo. Tudi odzivni čas je bistveno večji, tisti, ki se spoznate na letalstvo veste, da vojaški helikopter ne more poleteti v par minutah...

Če bi bil tak projekt nekaj novega, bi bil tudi jaz osebno precej skeptičen. Ker pa je zadeva že leta operativna na enak način v Avstriji in Italiji (pa tudi drugod po EU), je relativno jasno, da očitno ni brez veze.
Je pa tudi mene strah, da zaradi premajhnega udejstvovanja in podpore države iz tega žal ne bo nič. Letni stroški so za posameznika res veliki.
Uporabniški avatar
bladzo
Admiral
Prispevkov: 930
Pridružen: Ne Okt 26, 2008 22:45
Kraj: Lj-Portorož
Kontakt:

Re: Helikoptersko reševanje na severnem Jadranu

OdgovorNapisal/-a bladzo » Po Sep 30, 2019 10:44

Ne, ker pričakujem, da to ureja moje zavarovanje (CORIS).... :shock: :shock: :shock: :roll:

Sej vem, da je to utopija (nažalost), kakor bi bila utopija, da če bi plačal tole, bo lih mene pršu iskat tale helič...Večino krat bodo izgovori! V Avstriji, naši gostje nič ne doplačajo, pokličeš rešilca in običajno pride helikopter! Nič ne vprašajo o zavarovanju, samo naložijo te in se to potem ureja...V Avstriji se je za to odločila država!

Zadeva je tudi pri nas klavrno propadla??? Takšen standard si običajno lahko privošči le država in zelo težko peščica posameznikov....
Uporabniški avatar
admin
Site Admin
Prispevkov: 8679
Pridružen: Sr Nov 22, 2006 22:34
Kraj: Ljubljana-Punat
Kontakt:

Re: Helikoptersko reševanje na severnem Jadranu

OdgovorNapisal/-a admin » Po Sep 30, 2019 18:54

Imaš prav Bladzo, Coris in podobna zavarovanja bodo plačala kakršnokoli reševanje, vendar je problem, da helikopter ne obstaja... V takem primeru ti ne koristi nobeno zavarovanje.
Realno je plačevanje Coris-a in kateregakoli dodatnega zavarovanja za tujino, če bivaš na Hrvaškem, popolnoma stran vržen denar! Tudi če nimaš nobenega dodatnega zavarovanja, te bodo enako reševali in enako sprejeli v bolnico samo z našim obveznim zavarovanjem ZZZS in pa dobro je imeti še tisto modro kartico (čeprav iz lasnih izkušenj ni potrebna!).

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost