Cena marine

Vse kar mislite, da ne spada v nobeno od zgornjih tem, je pa povezano z navtiko, dodajte sem

Moderatorji: moderator, moderator2

sovjet
Kontraadmiral
Prispevkov: 223
Pridružen: To Okt 13, 2009 16:03

Re: Cena marine

OdgovorNapisal/-a sovjet » Če Sep 12, 2019 21:30

EDO napisal/-a:V tujini (ne štejem Hrvaško) se velikokrat privez računa na m2. Širina x dolžina. Treba je vedeti da so barke (sploh jadrnice) zmeraj širše in tukaj je neka logika. Pred kratkim sem gledal cene marin na Danskem (večinoma obračunavajo na m2). 3x sem šel računat in preracunavat iz kron v eur če sem se kje zmotil. Pa se nisem. Cene so naravnost smešne tudi za nas. Če pa se upošteva še njihov standard potem pa sploh.


Pa ti kaj pomeni, če ti sporočijo iz marine na Danskem, da si dobil brezplačen privez?
Uporabniški avatar
EDO
Admiral
Prispevkov: 1645
Pridružen: Po Nov 16, 2009 13:44
Kraj: Ljubljana - Lovran - Tržič (Monfalcone)

Re: Cena marine

OdgovorNapisal/-a EDO » Če Sep 12, 2019 21:46

Ne bi preverjal če me morda nebi zanimalo :wink: Sicer pa zastonj malice ni :wink:
To sem napisal zato ker se mi zdijo razlike v cenah neverjetne. Cene v naši okolici so prav oderuške.
Living well is the best revenge
https://www.facebook.com/NotaBeneSailing/
Uporabniški avatar
AEgir
Admiral
Prispevkov: 3530
Pridružen: Če Okt 04, 2012 20:29

Re: Cena marine

OdgovorNapisal/-a AEgir » Če Sep 12, 2019 21:52

Da ne bo pomote, men se zdijo marine vsaj 5x predrage al pa še raje 10x. Ampak merjenje po sistemu LOA se mi zdi pa fer. Papir prenese vse, metr razlike je pa metr razlike.
Finally, give that old outboard a hug—everyone needs some love now and again.
zlatko83
Admiral
Prispevkov: 1578
Pridružen: Ne Maj 20, 2007 10:26

Re: Cena marine

OdgovorNapisal/-a zlatko83 » Če Sep 12, 2019 22:10

Hrvaške marine so postale požrešne. Marsikje ti merijo dolžino čez vse, tudi sidro, ograjo, platformo. Po eni strani logično, tudi marineroti so dosledni, saj je njihova plača in stimulacija odvisna od rezultatov poslovanja marine. po drugi strani pa mi ni logično, saj je glede zasedenosti prostora pomembna širina barke. Ampak vsak si postavlja svoja pravila, mi pa se odločamo, kam bomo šli na vez. Žalostno je to, da je ponudba manjša od povpraševanja in to kreira tudi cene. Zaenkrat smo, sploh na Hrvaškem, uporabniki v manjšinskem položaju oziroma po principu-plačaj ali pusti in pojdi drugam. Iz srca si želim, da bi se hrvaške marine enkrat vsipale in bi nas prosili, da pridemo k njim. Ampak tega veselja jaz verjetno ne bom dočakal. Največji problem je čarter, ki po moje zaseda 50% kapacitet marin. Ko bo ta v krizi, bomo zmagovalci. Ampak trendi nič ne kažejo na to :(
Uporabniški avatar
Grega295
Admiral
Prispevkov: 2357
Pridružen: Ne Apr 04, 2010 21:50
Kraj: Ljubljana - Izola

Re: Cena marine

OdgovorNapisal/-a Grega295 » Če Sep 12, 2019 22:12

Meni se zdi pa skrajno butasto, da nekdo namesti račji kljun in plača zato več - primitiven način kako izpuliti več $$ iz žepa stranke.
Uporabniški avatar
vili
Viceadmiral
Prispevkov: 595
Pridružen: Po Feb 23, 2009 22:10

Re: Cena marine

OdgovorNapisal/-a vili » Če Sep 12, 2019 22:32

Problem je tudi ta,da nemci lahko pri registraciji vpišejo poljubno dolžino in se jim ta upošteva v vpisnem listu. In tako en švaba z 12m barko plačuje isto ceno ,kot jaz z 10m,ker je 2m goljufal. Meni se to tudi ne zdi pošteno. Meni so jo v Aci tudi merli, v prejšnih marinah pa ne. Sicer pa poceni vezov ni,mogoče v Italiji je kaj ceneje,ta pa jaz nebi nikoli šel.
Uporabniški avatar
kr en
Admiral
Prispevkov: 6413
Pridružen: So Nov 22, 2008 21:20
Kraj: From sea to sky
Kontakt:

Re: Cena marine

OdgovorNapisal/-a kr en » Po Sep 23, 2019 23:58

LOA si vsakdo po svoje tolmači. V CE certifikatu npr. Piše vodna linija in LOA. Ampak, če gredo pa merit še sidro in platformo, po moznosti še kakšen beiboot, ki gleda preko, pa je lahko to hitro še kakšen meter več.

Če bi bil jaz lastnik marine, bi meril širino plovila. Saj le-ta zaseda prostor. Koliko barka gleda ven ni tako pomembno.

Ampak, če so marine drage. Kaj šele menite o pavšalih po avtokampih. Predvem po Istri. Valkanela ima za 5 mesecev dražje za 5 metersko prikolico, kot marina Červar za 12 mesecev za 12 metersko barko. :shock:
"..Jer ovi ljudi normalni, tako su mi dosadni..." Jasmin Stavros
Uporabniški avatar
EDO
Admiral
Prispevkov: 1645
Pridružen: Po Nov 16, 2009 13:44
Kraj: Ljubljana - Lovran - Tržič (Monfalcone)

Re: Cena marine

OdgovorNapisal/-a EDO » To Sep 24, 2019 08:49

Mi smo itak reveži v primerjavi s tajkuni iz avtocampof 8)
Living well is the best revenge

https://www.facebook.com/NotaBeneSailing/
Uporabniški avatar
admin
Site Admin
Prispevkov: 8708
Pridružen: Sr Nov 22, 2006 21:34
Kraj: Ljubljana-Punat
Kontakt:

Re: Cena marine

OdgovorNapisal/-a admin » To Sep 24, 2019 21:45

Pritoževati se, da so marine predrage, da so cene oderuške, itd., je po mojem mnenju totalni nesmisel. Obstajajo cenejše in dražje marine. Obstajajo tudi lučice in cena gre hitro na polovico ali tretjino... Vsak se odloči kje bo imel svojo barko, ponudniki privezov pa pač delajo po sistemu tržnega gospodarstva. Če so polni, so pač polni in ne vidim razloga, da bi imeli nižjo ceno!
Lep primer so naše marine, kjer se lahko dogovoriš za kakšen popust... Le zakaj? Tudi v nekaterih hrvaških marinah ti bodo dali popust, spet v kakšni drugi, se ti bodo pa smejali, če boš vprašal za njega...

Glede merjenja je tako kot ste eni že omenili, velika večina bark je po papirjih nekaj zgoljufanih in to marine vedo. Iz tega razloga jih večina ne zaupa več papirjem in meritev opravijo sami. V večjih marinah te ne bodo merili, če le nimaš neke eksotične barke... Razlog je, da imajo v taki marini zagoto že nekaj povsem enakih plovil in potem vzamejo podatke od njih ne glede na to kaj ti opletaš s papirji... Glede širine je v nekaterih ta nepomembna, v vseh boljših pa je tudi širina faktor. Do recimo 10 m dolžine ti dovolijo širino do npr. 3.10 m. Če si preko, plačaš 1 meter več, če ti to ne paše, greš pač drugam.

Zgodba je podobna kot cene restavracij po Kornatih, Hvaru in podobno. Jaz nikoli ne pizduliram, da je tam drago, tja pač ne hodim, ker davka na budale ne želim plačevati. Podobno sem iz seznama letos pozimi prečrtal tudi nekaj oštarij na Krku, kamor sem včasih rad hodil! Ni problem plačat nekaj višjo ceno, vendar mora ta višja cena tudi nekaj dati. Če pa mi frajer frigano lignjo (mala porcija) s pomfrijem (še bolj malo krompirja) proda za 140 kn, pa pač tja ne grem več!

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost