Težava prikaza GPS pozicije na VHF postaji

Vse kar mislite, da ne spada v nobeno od zgornjih tem, je pa povezano z navtiko, dodajte sem

Moderatorji: moderator, moderator2

davidjan
Prispevkov: 2
Pridružen: Ne Feb 28, 2016 18:52

Težava prikaza GPS pozicije na VHF postaji

OdgovorNapisal/-a davidjan » Če Jan 09, 2020 21:15

Lep pozdrav,

imam navigacijo Lowrance HDS-5 Gen2 in VHF postajo Icom IC-M323.
V začetku prejšnje sezone je VHF postaja normalno prikazovala GPS lokacijo na zaslonu, v sredini sezone pa kar naenkrat ne več.

Sem pregledal povezavo dveh kablov med GPS in VHF - vse OK
Pregledal kabel s konektorjem ki je priključen na GPS - vse OK

Ima kdo kakšno idejo kaj bi lahko bilo narobe oz kako preverit ali je napaka v GPS ali VHF postaji?

Hvala
Uporabniški avatar
1stofficer
Admiral
Prispevkov: 965
Pridružen: Sr Maj 30, 2018 13:14

Re: Težava prikaza GPS pozicije na VHF postaji

OdgovorNapisal/-a 1stofficer » Če Jan 09, 2020 22:40

Dobit bi moral nekje drug GPS in ga testno prikljucit na postajo. To bi dalo odgovor. Se bolje s svojim kablom ker tezava je lahko tudi v kablu ali konektorjih. Po mojih izkusnjah najbolj pogost vzrok.
Uporabniški avatar
kasaudio
Admiral
Prispevkov: 3349
Pridružen: Po Dec 13, 2010 08:32
Kraj: Ljubljana

Re: Težava prikaza GPS pozicije na VHF postaji

OdgovorNapisal/-a kasaudio » Pe Jan 10, 2020 11:11

Sem pregledal povezavo dveh kablov med GPS in VHF - vse OK
Pregledal kabel s konektorjem ki je priključen na GPS - vse OK


Kako si preveril, da je vse ok?
Xilinx Vivado HLx trainee
Uporabniški avatar
Paco
Admiral
Prispevkov: 894
Pridružen: Ne Okt 01, 2017 15:05
Kraj: Lj-Pag

Re: Težava prikaza GPS pozicije na VHF postaji

OdgovorNapisal/-a Paco » Pe Jan 10, 2020 20:02

Stvar je taka , da se ne išče več mnogo dalje.

Lowrance je nekaj Zj* pri programiranju čipa za GPS na nekaterih napravah HDS 2 ( osebne izkušnje tega poletja) . Do zadeve je prišlo zaradi neke redne posodobitve na GPS satelitih, ki pa jo omenjeni čipi niso bili sposobni sprejeti oz prikazovati naprej kot do tedaj.

Naprava je tako ratala enakovredna cigli z ekranom .... :evil: :evil: :? :?

Long story short ( po urah in urah z supportom na liniji in browsanjem forumov v USA) .

1. Poišči pravilen release in si poišči zaporedje FW da prideš do zadnjega
2. Naloži predpisano zaporedje FW do zadnjega firmwara
3. Naloži PATCH ( glej da bo pravi ! ) za tvoj aparat in verzijo FW-ja ki je za tebe zadnja

Probaj če ti dela

lp

Paco

aja igral sem se z HDS 9 GEN 2
pojdi se z bikom bost!
Uporabniški avatar
jozko
Admiral
Prispevkov: 1687
Pridružen: Ne Apr 07, 2013 10:57

Re: Težava prikaza GPS pozicije na VHF postaji

OdgovorNapisal/-a jozko » Pe Jan 10, 2020 21:04

Paco, to kar opisuješ se v lanskem letu ni zgodilo samo pri Lowrance :!:

Tudi Nordstar-ovo napravo je bilo potrebno na novo sprogramirat :idea:

Bila je že lani neka tema o tem, pa je sedaj ne najdem :roll:
Prijatelje bolj cenim po tem, koliko preplujejo in ne po tem, kako veliko barko imajo!
Uporabniški avatar
Paco
Admiral
Prispevkov: 894
Pridružen: Ne Okt 01, 2017 15:05
Kraj: Lj-Pag

Re: Težava prikaza GPS pozicije na VHF postaji

OdgovorNapisal/-a Paco » Pe Jan 10, 2020 21:18

Pol postov je bilo zbrisanih s foruma, tudi nekateri moji.

So bile pa samo ti. cheap shit naprave prizadete. :oops:

Moja sploh GPS fix ni dobila. En popoldne delala zjutraj prideš pa nč od nč...šit na 2.
pojdi se z bikom bost!
Uporabniški avatar
motorni
Admiral
Prispevkov: 2030
Pridružen: Po Maj 14, 2007 00:04
Kraj: Zagorje

Re: Težava prikaza GPS pozicije na VHF postaji

OdgovorNapisal/-a motorni » Pe Jan 10, 2020 22:08

Pred tremi leti sem kupil pri NT GPS sprejemnik, ker mi originalni Garmin ni delal in ga povezal na garminov ploter GPS map 3000. Montiral sem ga v WC na strop. Deluje odlično, čeprav bi po ceni sklepal, da je "čip šit".
__________________
lp
motorni
Uporabniški avatar
Paco
Admiral
Prispevkov: 894
Pridružen: Ne Okt 01, 2017 15:05
Kraj: Lj-Pag

Re: Težava prikaza GPS pozicije na VHF postaji

OdgovorNapisal/-a Paco » Pe Jan 10, 2020 22:12

Tole nekako ni bilo v povezavi motorni ker v navedenem primeru je skisalo celo napravo ne samo GPS del, in pri Garminu si zadevo lahko rešil z zunanjo "gobico" tu pa ne ker so vse ostale funkcije bile vezane v gps del FW ja v napravi in tudi datum in ura sta šla v franže.

Kar pa se NT ja tiče ma običajno preverjeno robo in Itaq da je delalo. 8)
pojdi se z bikom bost!
Uporabniški avatar
motorni
Admiral
Prispevkov: 2030
Pridružen: Po Maj 14, 2007 00:04
Kraj: Zagorje

Re: Težava prikaza GPS pozicije na VHF postaji

OdgovorNapisal/-a motorni » So Jan 11, 2020 08:10

Tisti modul lahko tudi na postajo priklopiš, saj ima NMEA izhod, postaja pa vhod. Pa ni gobica ampak mala ploščica z anteno in sprejemnikom ter modul, ki prilagodi napetostne nivoje. Sodobni GPS sprejemniki so dovolj občutljivi, da delajo skozi poliestrsko streho.
__________________

lp

motorni
Uporabniški avatar
Paco
Admiral
Prispevkov: 894
Pridružen: Ne Okt 01, 2017 15:05
Kraj: Lj-Pag

Re: Težava prikaza GPS pozicije na VHF postaji

OdgovorNapisal/-a Paco » So Jan 11, 2020 09:56

No ne vem, ni šlo za to da ni gps signala ampak da ga enostavno ne zna pravilno prikazovati ...
pojdi se z bikom bost!
algila
Višji praporščak
Prispevkov: 34
Pridružen: Sr Okt 31, 2012 12:42

Re: Težava prikaza GPS pozicije na VHF postaji

OdgovorNapisal/-a algila » Po Jun 22, 2020 01:50

Pozdravljeni
Imam na barki montiran Garminov GPSMAP 185 Sounder z anteno na rol baru (gobica). GARMIN je star enako kot barka (20 let).
Problem: v anteno je vdrla voda in vse je zarjavelo. Vse funkcije na Garminu delujejo normalno, razen pozicije, hitrosti, zdaj pa še ura ne prikazuje pravilen čas.
Model "gobice" je GA 28.
A mogoče kdo ima ali ve kje nabaviti "gobico" in katera bi bila zamenjava ?
Google pravi, koliko sem uspel izbrskat, da je lahko zam. GA29 ; GA30; ampak to ne delajo več.
Hvala vnaprej za kakšno uporabno rešitev.

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 2 gosta