SLANIKI

Vse o kuhinji na vodi, ob vodi ali doma. Preberete lahko zanimive recepte in nasvete.

Moderatorji: moderator2, moderator

bostjan9
Admiral
Prispevkov: 1341
Pridružen: Sr Feb 04, 2009 20:28

SLANIKI

OdgovorNapisal/-a bostjan9 » To Jun 26, 2012 23:34

Lep pozdrav.

Ali lahko kdo, prosim opiše kako se naredijo slaniki ..........inčuni ali sardele?

Tema je bila mogoče že kdaj objavljena, vendar jaz tega ne najdem.

Imam nekaj inčunov in bi rad zadevo spravil v sol.....slaniki....


Se zahvaljujem .

b9
dinksi
Admiral
Prispevkov: 632
Pridružen: So Nov 22, 2008 19:08
Kraj: Koper

OdgovorNapisal/-a dinksi » Sr Jun 27, 2012 01:09

Jaz sem s sardoni delal tako:
Plastična kanta 5l, 1 cm grobe soli, sardoni tesno eden do drugega s trebuhom navzdol, pol cm grobe soli in spet sardoni(neočiščeni z luskami).
Tako delaš v višino, ribe vedno s trebuhom navzdol(ne vem zakaj, mi je rekel en ribič) in vmes pol cm grobe soli. Zakjučiš s 1 cm grobe soli in tesno prilegajoč lesen pokrov na sol. Na vrh pa kamen od 1 kg.
Jaz sem imel kanto v kleti na 18-20°C. Po 45-tih dneh sem jih očistil in vložil v olje(pol sončnično in pol olivno). Bili so odlični.
bostjan9
Admiral
Prispevkov: 1341
Pridružen: Sr Feb 04, 2009 20:28

OdgovorNapisal/-a bostjan9 » Sr Jun 27, 2012 10:57

Hvala Dinksi.....
Bom probal po tvojem receptu.

l.p. b9
PeterV
Admiral
Prispevkov: 685
Pridružen: So Nov 14, 2009 08:56

OdgovorNapisal/-a PeterV » Sr Jun 27, 2012 15:14

Sam sem takoj očistil drobovino in luske, sol enako, po približno enakem času sem jim še odstranil kosti in vložil v manjše steklene kozarce s čistim, domačim olivnim oljem. Zamudno delo a se izplača, če imaš to rad.

Lep pozdrav in dober tek!
bostjan9
Admiral
Prispevkov: 1341
Pridružen: Sr Feb 04, 2009 20:28

slaniki

OdgovorNapisal/-a bostjan9 » Sr Jun 27, 2012 15:47

Se mi ne splača čistiti, ker imam bolj male inčune... do 5 cm ....
jih pa je veliko....

b9
PeterV
Admiral
Prispevkov: 685
Pridružen: So Nov 14, 2009 08:56

OdgovorNapisal/-a PeterV » Sr Jun 27, 2012 15:54

Oj! To pa brez čiščenja samo v moko in vroče olje. Potem pa grickaš kot čips, zraven bevanda in beseda da besedo in ...
bostjan9
Admiral
Prispevkov: 1341
Pridružen: Sr Feb 04, 2009 20:28

Slaniki

OdgovorNapisal/-a bostjan9 » Če Jun 28, 2012 10:01

Ja Peter, saj sem ti poslal sliko koliko je te robe......

So jedli gostje iz 2 campov in polovica Sukošana.... bomm probal malo v sol...

l.p. b9
Uporabniški avatar
kocka
Admiral
Prispevkov: 4832
Pridružen: Sr Okt 10, 2007 20:03
Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a kocka » To Feb 18, 2014 09:32

Kako pa čistite že slano sardelo. Ali jih kaj splahnete z sladko vodo, ko se jih filira in vlaga v kozarce z oljem. Koliko časa pa zdržijo samo v salamuri?
PeterV
Admiral
Prispevkov: 685
Pridružen: So Nov 14, 2009 08:56

OdgovorNapisal/-a PeterV » To Feb 18, 2014 13:27

Jaz vzamem iz soli po pribl. treh mesecih. Nič ne splaknjuj, mora dišat, ko jih vzameš iz soli. Potem samo odstraniš kost, luske ( pri tem uporabljam majhen nožič ) in v kozarec. Nato pa domače olivno olje, da prekrije.
Uporabniški avatar
kocka
Admiral
Prispevkov: 4832
Pridružen: Sr Okt 10, 2007 20:03
Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a kocka » To Feb 18, 2014 13:30

Ok, hvala.
Uporabniški avatar
alesjo
Admiral
Prispevkov: 4829
Pridružen: Ne Nov 04, 2012 12:16
Kraj: kras

OdgovorNapisal/-a alesjo » To Feb 18, 2014 19:48

Jaz naredim takole, ribicam odstranim glave tako, da rahlo zarežem na vrhu in odstranim drobovje skupaj z glavami brez rezanja trebuha zatem jih zlagam v kamnito korito, plast rib zatem grobo sol in tako naprej
Slika
v to korito jih spravim cca 4 kg in ravno toliko tehta obtežitev, vendar samo mesec dni zatem so obtežene z približno 1 kg težkim kamnom salamura pa mora poplavit kamen, po treh mesecih jih vzamem ven očistim filete od kosti spravim v kozarce in zalijem z olivnim oljem včasih tudi z njimi polnim olive ali zavijem kapre.
Uporabniški avatar
Izolanka
Praporščak
Prispevkov: 31
Pridružen: Po Mar 04, 2013 13:11

OdgovorNapisal/-a Izolanka » Pe Feb 21, 2014 13:45

Mi smo jih lani delali prvič poskusno (očiščene), malo dlje smo jih sicer pustili v soli kot ostali tukaj, drugače pa isti postopek... Že ki smo bili eksperimentalno razpoloženi, smo se odločili ene očiščene pustili "naravne", prelite samo z olivnim oljem, drugim pa dodali malo naseckanih pekočih feferonov (olje je seveda spremenilo barvo v rdečkasto, okus pa fenomenalen. :D) Naj povem, da je v kozarcih kjer so "naravni" še vedno gužva 8).
Čiščenje je sicer malo zamudno, ma vredno vsega truda, ker tukaj res ni primerjave s kupljenimi.

Seveda smo naredili tudi začetniško napako in jih zložili v plastično škatlo, ker ni bilo kante pri roki... obteževanje je bilo vsekakor izziv, saj so robovi škatle lezli narazen... Ben, na napakah se učimo... zato bi me zelo zanimalo kje si Alesjo ti dobil tole kamnito korito?
Uporabniški avatar
Marchi
Admiral
Prispevkov: 7085
Pridružen: Če Apr 17, 2008 11:08

OdgovorNapisal/-a Marchi » Pe Feb 21, 2014 15:12

Koliko je rok trajanja takih inčunov, približno? Se pravi nasoljenih in kasneje vloženih v olje.
Uporabniški avatar
borh
Viceadmiral
Prispevkov: 399
Pridružen: Ne Dec 27, 2009 14:06
Kraj: PO

OdgovorNapisal/-a borh » Pe Feb 21, 2014 18:39

Izolanka napisal/-a: zato bi me zelo zanimalo kje si Alesjo ti dobil tole kamnito korito?


Kolikor vem je alesjo sam mojster oblikovanja teh kamnitih dragocenosti :wink:
Uporabniški avatar
Marjan Tomki
Admiral
Prispevkov: 6225
Pridružen: Sr Nov 03, 2010 21:30
Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a Marjan Tomki » Pe Feb 21, 2014 18:49

Alesjo sam, in je že napisal, da jih lahko tudi naredi še za koga.

Pa ne samo korita - tudi tole, recimo. Za več pa klik na sliko...
Slika
Correct me if I am wrong, please.

Če bi se dalo upravljati starejše prispevke, bi bila kazala ažurnejša, v mnoge članke vrnjene slike, popravki vnešeni v izvirne članke in s tem vsebina pravilnejša in preglednejša...

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 4 gosti