SLANIKI
Moderatorji: moderator2, moderator
SLANIKI
Lep pozdrav.
Ali lahko kdo, prosim opiše kako se naredijo slaniki ..........inčuni ali sardele?
Tema je bila mogoče že kdaj objavljena, vendar jaz tega ne najdem.
Imam nekaj inčunov in bi rad zadevo spravil v sol.....slaniki....
Se zahvaljujem .
b9
Ali lahko kdo, prosim opiše kako se naredijo slaniki ..........inčuni ali sardele?
Tema je bila mogoče že kdaj objavljena, vendar jaz tega ne najdem.
Imam nekaj inčunov in bi rad zadevo spravil v sol.....slaniki....
Se zahvaljujem .
b9
Jaz sem s sardoni delal tako:
Plastična kanta 5l, 1 cm grobe soli, sardoni tesno eden do drugega s trebuhom navzdol, pol cm grobe soli in spet sardoni(neočiščeni z luskami).
Tako delaš v višino, ribe vedno s trebuhom navzdol(ne vem zakaj, mi je rekel en ribič) in vmes pol cm grobe soli. Zakjučiš s 1 cm grobe soli in tesno prilegajoč lesen pokrov na sol. Na vrh pa kamen od 1 kg.
Jaz sem imel kanto v kleti na 18-20°C. Po 45-tih dneh sem jih očistil in vložil v olje(pol sončnično in pol olivno). Bili so odlični.
Plastična kanta 5l, 1 cm grobe soli, sardoni tesno eden do drugega s trebuhom navzdol, pol cm grobe soli in spet sardoni(neočiščeni z luskami).
Tako delaš v višino, ribe vedno s trebuhom navzdol(ne vem zakaj, mi je rekel en ribič) in vmes pol cm grobe soli. Zakjučiš s 1 cm grobe soli in tesno prilegajoč lesen pokrov na sol. Na vrh pa kamen od 1 kg.
Jaz sem imel kanto v kleti na 18-20°C. Po 45-tih dneh sem jih očistil in vložil v olje(pol sončnično in pol olivno). Bili so odlični.
slaniki
Se mi ne splača čistiti, ker imam bolj male inčune... do 5 cm ....
jih pa je veliko....
b9
jih pa je veliko....
b9
Slaniki
Ja Peter, saj sem ti poslal sliko koliko je te robe......
So jedli gostje iz 2 campov in polovica Sukošana.... bomm probal malo v sol...
l.p. b9
So jedli gostje iz 2 campov in polovica Sukošana.... bomm probal malo v sol...
l.p. b9
Jaz naredim takole, ribicam odstranim glave tako, da rahlo zarežem na vrhu in odstranim drobovje skupaj z glavami brez rezanja trebuha zatem jih zlagam v kamnito korito, plast rib zatem grobo sol in tako naprej
v to korito jih spravim cca 4 kg in ravno toliko tehta obtežitev, vendar samo mesec dni zatem so obtežene z približno 1 kg težkim kamnom salamura pa mora poplavit kamen, po treh mesecih jih vzamem ven očistim filete od kosti spravim v kozarce in zalijem z olivnim oljem včasih tudi z njimi polnim olive ali zavijem kapre.

v to korito jih spravim cca 4 kg in ravno toliko tehta obtežitev, vendar samo mesec dni zatem so obtežene z približno 1 kg težkim kamnom salamura pa mora poplavit kamen, po treh mesecih jih vzamem ven očistim filete od kosti spravim v kozarce in zalijem z olivnim oljem včasih tudi z njimi polnim olive ali zavijem kapre.
Mi smo jih lani delali prvič poskusno (očiščene), malo dlje smo jih sicer pustili v soli kot ostali tukaj, drugače pa isti postopek... Že ki smo bili eksperimentalno razpoloženi, smo se odločili ene očiščene pustili "naravne", prelite samo z olivnim oljem, drugim pa dodali malo naseckanih pekočih feferonov (olje je seveda spremenilo barvo v rdečkasto, okus pa fenomenalen.
) Naj povem, da je v kozarcih kjer so "naravni" še vedno gužva
.
Čiščenje je sicer malo zamudno, ma vredno vsega truda, ker tukaj res ni primerjave s kupljenimi.
Seveda smo naredili tudi začetniško napako in jih zložili v plastično škatlo, ker ni bilo kante pri roki... obteževanje je bilo vsekakor izziv, saj so robovi škatle lezli narazen... Ben, na napakah se učimo... zato bi me zelo zanimalo kje si Alesjo ti dobil tole kamnito korito?


Čiščenje je sicer malo zamudno, ma vredno vsega truda, ker tukaj res ni primerjave s kupljenimi.
Seveda smo naredili tudi začetniško napako in jih zložili v plastično škatlo, ker ni bilo kante pri roki... obteževanje je bilo vsekakor izziv, saj so robovi škatle lezli narazen... Ben, na napakah se učimo... zato bi me zelo zanimalo kje si Alesjo ti dobil tole kamnito korito?
- Marjan Tomki
- Admiral
- Prispevkov: 6225
- Pridružen: Sr Nov 03, 2010 21:30
- Kraj: Ljubljana
Alesjo sam, in je že napisal, da jih lahko tudi naredi še za koga.
Pa ne samo korita - tudi tole, recimo. Za več pa klik na sliko...

Pa ne samo korita - tudi tole, recimo. Za več pa klik na sliko...

Correct me if I am wrong, please.
Če bi se dalo upravljati starejše prispevke, bi bila kazala ažurnejša, v mnoge članke vrnjene slike, popravki vnešeni v izvirne članke in s tem vsebina pravilnejša in preglednejša...
Če bi se dalo upravljati starejše prispevke, bi bila kazala ažurnejša, v mnoge članke vrnjene slike, popravki vnešeni v izvirne članke in s tem vsebina pravilnejša in preglednejša...
Kdo je na strani
Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 4 gosti