ŠPARGLJI-ŠPARUGE

Vse o kuhinji na vodi, ob vodi ali doma. Preberete lahko zanimive recepte in nasvete.

Moderatorji: moderator, moderator2

PeterV
Admiral
Prispevkov: 683
Pridružen: So Nov 14, 2009 08:56

OdgovorNapisal/-a PeterV » Ne Apr 05, 2015 22:45

Tudi sam sem jih danes v okolici Umaga in Kanegre nabral kake pol kile. Se že veselim jutrišnjega zajtrka.
Uporabniški avatar
pajer1
Admiral
Prispevkov: 5831
Pridružen: Ne Dec 16, 2007 17:39
Kraj: Ljubljana, Marina Umag

OdgovorNapisal/-a pajer1 » Po Apr 06, 2015 06:37

.

Takole pa pravijo predpisi o nabiranju špargljev na HR.


Povzeto po članku v časopisu SLOBODNA DALMACIJAŠto kažu propisi

Stvari stoje ovako: Hrvatske šume zabranile su branje šparoga u državnim šumama, no na privatnim se terenima mogu brati. Međutim! Kako je sve više onih koji obnavljaju svoje maslinike i vinograde, vraćaju suhozide i vrata svojih polja, jasno je da se ljute kad na svome posjedu “u šteti” nađu tuđince, berače šparoga.

No, i ondje gdje nema ograde, uz neku oputinu ili u nekoj ogradi na kojoj ni po čemu ne možete zaključiti čija je (i je li ičija...), a svi su putovi preko nje slobodni i prohodni, padaju ovih dana žestoke psovke ako vas netko iz kuća susjednog zaseoka zatekne u branju šparoga – a da i ne znate buni li se to zaista vlasnik zemlje ili samo (na vas) ljubomorni susjed.

Eto što su donijela nova vremena: ne mo’š više ni šparogu ubrat di te volja! No, ako već vlasnici zemljišta, odnosno polja, ne daju brati šparoge na svome, logično je da to ne dopuste ni Hrvatske šume. Ako vas tamo uhvate inspektori, možete platiti kaznu, navodno od 1000 do 7000 kuna. Zato se lijepo prijavite nadležnoj šumariji, kao što se ljudi prijavljuju za branje kestenja, gljiva ili drva, a propisane su čak i dnevne karte, količine i cjenik.

Tako se, eto, i na kopnu pomalo počinju uvoditi regule koje već odavno postoje na rijekama i u ribolovnome moru.

No, što je na stvari oko zabrane skupljanja šparoga i traženja dozvole za to?

Oštrolisna šparoga (Asparagus acutifolius) – a to je ona koje su sada puni banci na tržnicama – nije zaštićena vrsta. Za njezino branje, odnosno, kako se to “stručno” kaže, sakupljanje – nije potrebna dozvola Uprave za zaštitu prirode Ministarstva kulture. Potrebna je, rekosmo, dozvola Hrvatskih šuma ako je teren državni, a ako je privatni – e, tu ste ljudi, pa se dogovorite.

Cel članek je TUKAJ!
pajer 1

Kdor misli, da ne zna molit, naj gre na morje!

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost