ŠPARGLJI-ŠPARUGE

Vse o kuhinji na vodi, ob vodi ali doma. Preberete lahko zanimive recepte in nasvete.

Moderatorji: moderator, moderator2

Uporabniški avatar
alesjo
Admiral
Prispevkov: 3499
Pridružen: Ne Nov 04, 2012 13:16
Kraj: kras

OdgovorNapisal/-a alesjo » Ne Mar 23, 2014 18:42

Na krasu smo jih letos zaradi mile zime jedli že pred pustom, zdaj pa jih je kolikor hočeš, PeterV, če te kaj zanese na naš konc se oglasi :) šparglji so fini na različne načine :lol:
Uporabniški avatar
jandrej
Viceadmiral
Prispevkov: 407
Pridružen: Če Jul 28, 2011 15:56

OdgovorNapisal/-a jandrej » Ne Mar 23, 2014 18:43

Včeraj sem bil v Istri, nabiralcev kot gobarjev v sezoni na Pokljuki. Na vsakem makadamu jih tudi prodajo. Verjetno eden nabira, drugi prodaja.
PeterV
Admiral
Prispevkov: 683
Pridružen: So Nov 14, 2009 09:56

OdgovorNapisal/-a PeterV » Ne Mar 23, 2014 20:24

OJ alesjo! Zelo me mika, da bi en dan prišel in si jih nabral, saj jih obožujem na vse možne načine. Lahko računam, da mi boš namignil kje rastejo, da moja pot ne bo zaman?
Uporabniški avatar
alesjo
Admiral
Prispevkov: 3499
Pridružen: Ne Nov 04, 2012 13:16
Kraj: kras

OdgovorNapisal/-a alesjo » Ne Mar 23, 2014 20:32

PeterV napisal/-a:OJ alesjo! Zelo me mika, da bi en dan prišel in si jih nabral, saj jih obožujem na vse možne načine. Lahko računam, da mi boš namignil kje rastejo, da moja pot ne bo zaman?
Brez skrbi jih boš nabral :) če se odločiš prit javi kak dan prej, l.p.alesjo
PeterV
Admiral
Prispevkov: 683
Pridružen: So Nov 14, 2009 09:56

OdgovorNapisal/-a PeterV » Ne Mar 23, 2014 20:59

Zmenjeno!
Uporabniški avatar
Gaso
Admiral
Prispevkov: 1478
Pridružen: To Dec 09, 2008 10:38
Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a Gaso » Po Mar 24, 2014 03:16

pešekan napisal/-a:Pa je kaj viška, (kupim)

Koliko rabiš, zmrznjeni vakumirani :lol:
Roman 1
Admiral
Prispevkov: 1919
Pridružen: Ne Jun 01, 2008 20:15
Kraj: Novo mesto, Klimno

OdgovorNapisal/-a Roman 1 » Po Mar 24, 2014 16:38

Gaso, je to z vakumiranjem preverjeno?
Sem jih enkrat zamrznil (ne da bi jih vakumiral, pa se ni obneslo)
mirno morje
PeterV
Admiral
Prispevkov: 683
Pridružen: So Nov 14, 2009 09:56

OdgovorNapisal/-a PeterV » Po Mar 24, 2014 21:00

Gaso, hvala za ponudbo a zame je najokusnejša riba tista, ki jo sam vlovim, enako je za šparglje. Neizmerno uživam, ko jih iščem in nabiram, nato pa pojem pripravlljene na 1000 in en načinov.
Sem pa hotel vprašat, kako se obnesejo zamrznjeni? To še nisem probal, ker mi jih še nikoli ni toliko ostalo, da bi jih dal v zmrzovalnik. Upam, da mi bo letos uspelo.
Lp
Uporabniški avatar
pajer1
Admiral
Prispevkov: 5745
Pridružen: Ne Dec 16, 2007 18:39
Kraj: Ljubljana, Marina Umag

OdgovorNapisal/-a pajer1 » Po Mar 24, 2014 23:26

.

Zamrzuje se samo sveže nabrane, oprane in posušene. V manjših količinah in na sistem ploščice ne šopka. V skrinjo jih damo čim globje na dno in narazen, da je čas globokega zmrzovanja čimkrajši. Vsako drugo obliko zmrzovanje odsvetujem, razen v tekoči dušik, ki je pa druga zgodba.

Vakumsko zamrznjeni so skoraj taki kot sveži. Seveda zgubijo strukturo, okus pa minimalno in so mehki. Uporabljamo jih direktno iz skrinje, brez tajanja. Zato so občutljivi pri termični obdelavi. Če jih moramo rezat počakamo samo toliko, da se ne drobijo pri rezanju. Pranje , izpiranje pod tekočo vodo odsvetujem. Pri mešanju zahtevajo previdnost, nežnost. Bolje je če samo potresamo posodo v kateri jih pripravljamo. Ne moremo pa z zmrznjenimi došeči hrustljavosti. Na tak način se zelo približamo svežim, ampak sveži so vseeno sveži.
Saj veste kako je, tudi prve češnje so najboljše, čeprav so še malo kisle.

LP

.
pajer 1

Kdor misli, da ne zna molit, naj gre na morje!
PeterV
Admiral
Prispevkov: 683
Pridružen: So Nov 14, 2009 09:56

OdgovorNapisal/-a PeterV » So Mar 28, 2015 23:06

So že?
Roman 1
Admiral
Prispevkov: 1919
Pridružen: Ne Jun 01, 2008 20:15
Kraj: Novo mesto, Klimno

OdgovorNapisal/-a Roman 1 » So Mar 28, 2015 23:30

Že, že, sam časa ni da bi jih šel nabirat. Zdaj potem dežju jih bo pa še več
mirno morje
Uporabniški avatar
alesjo
Admiral
Prispevkov: 3499
Pridružen: Ne Nov 04, 2012 13:16
Kraj: kras

OdgovorNapisal/-a alesjo » Ne Mar 29, 2015 09:29

PeterV napisal/-a:So že?

So, so in danes je praznik špargljev v Brestovici na krasu, kjer lahko poizkusite vse dobrote iz špargljev.
Uporabniški avatar
hrošč
Admiral
Prispevkov: 932
Pridružen: Sr Sep 08, 2010 17:32
Kraj: Ljubljana - Vrsar

OdgovorNapisal/-a hrošč » Ne Mar 29, 2015 16:10

So, tudi tu okoli Vrsarja so lepo pognali. Nabiralcev pa ni preveč, tako da robe bo še dovolj..tale dež v petek jih bo pa sploh pognal v luft.
PeterV
Admiral
Prispevkov: 683
Pridružen: So Nov 14, 2009 09:56

OdgovorNapisal/-a PeterV » Pe Apr 03, 2015 10:19

Bolje kasneje, kot nikoli:

Šele sedaj sem videl, da se ti, pajer, nisem zahvalil za nasvete glede zamrzovanja špargljev!
Res Hvala!
jest
Viceadmiral
Prispevkov: 375
Pridružen: To Jan 11, 2011 19:18
Kraj: Litija - Punat
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a jest » Ne Apr 05, 2015 12:27

Tudi na Krku so že pognali:
Slika
Domačini jih redno nabirajo,tako da moraš kar pohiteti da kaj nabereš pred njimi. Turistov še ni veliko in tudi kač ne. Tu pa tam samo kuščarji.
Se pa dobijo tudi sveži škampi,ki dopolnijo jedilnik.
Slika
Pozdrav iz Srca Slovenije!

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost