Steak

Vse o kuhinji na vodi, ob vodi ali doma. Preberete lahko zanimive recepte in nasvete.

Moderatorji: moderator2, moderator

PeterV
Admiral
Prispevkov: 685
Pridružen: So Nov 14, 2009 08:56

Steak

OdgovorNapisal/-a PeterV » Pe Maj 24, 2013 18:12

Pekel bom steak na žaru, imam lepo govejo pljučno. Zanima me, kako delate marinado. Sam naredim tako, da narežem na pribl. 2 cm debele kose, solim, popram, malo premažem z gorčico in polijem z olivnim oljem. Tako pustim stati vsaj en dan. Spečem na tričetrt, ker tako imam najraje oz. koliko mm je debel kos, toliko minut. Predvsem me zanimajo vaši načini mariniranja.
Lep pozdrav!
snake
Viceadmiral
Prispevkov: 472
Pridružen: Po Dec 12, 2011 12:01

OdgovorNapisal/-a snake » Pe Maj 24, 2013 19:09

Jaz imam raje še debelejše kose in pečem v Webru,Tako,da ostane sočen in mehak. Začinim pa nekako kot si ti napisal. Sol,poper in olje,lahko tudi česnik. Pajca naj se vsaj en dan tudi dva dni. Pečem pa po občutku,zarežem v najdebelejši del in vidim kaka je situacija. Bilo še kaj dodajat ni več steak. Oziroma prekriješ okus mesa.
primusr
Admiral
Prispevkov: 933
Pridružen: To Mar 03, 2009 15:53
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a primusr » Pe Maj 24, 2013 19:39

Takšna mariniranja so za Nemce ...
Pljučna se nikoli in res nikoli ne marinira z gorčico ali s čim drugim razen če si boste delali carpaccio. :evil:
Pljučna ali goveji file spada med I kvaliteto govejega mesa in si meso kot takšno zasluži posebno spoštovanje in ljubezen pri sami peki ...
Če želite imeti res dobro uležan goveji file ,ga dajte v olje in v toliko veliko posodo da ga lepo prekrije.. vsaki dan ga z ljubeznijo obrnite..
po nekaj dnevih zamenjajte olje(priporočljivo) tako naj bo en teden...
Če pa imate doma vakumirko je pa to še boljši način in jo enostavno zavakumirate in pustite en teden ali lahko tudi nekaj več...
šele proti koncu peke namažete z gorčico.. ZAKAJ:::: ker ti bo gorčica zagrenila ves okus... in če ne veste kdaj bo steak srednje pečen :..Ko ga odstavite po nekaj min. peke se sredica nalahno dvigne ....
Pa verjemite mi kar sem vam napisal , ker je to praksa 10 let v kuhinji....
Fiat Justitia ... Some day....
Uporabniški avatar
mamaMicka
Admiral
Prispevkov: 4811
Pridružen: To Jan 11, 2011 17:27

OdgovorNapisal/-a mamaMicka » Pe Maj 24, 2013 20:34

Da ne nakladam... Brišem!
Nazadnje spremenil mamaMicka, dne So Maj 25, 2013 20:47, skupaj popravljeno 1 krat.
Ne sodi me, dokler me ne spoznaš, ne podcenjuj me, dokler mi ne postaviš izziva in ne govori o meni, dokler ne govoriš z mano!
PeterV
Admiral
Prispevkov: 685
Pridružen: So Nov 14, 2009 08:56

OdgovorNapisal/-a PeterV » Pe Maj 24, 2013 21:41

primusr, se strinjam, bom probal to varianto, kaj pa sol?
PeterV
Admiral
Prispevkov: 685
Pridružen: So Nov 14, 2009 08:56

OdgovorNapisal/-a PeterV » Pe Maj 24, 2013 21:45

Torej samo olje in na koncu sol, mamaMicka. Pa gorčična semena. Se ne zažgejo potem pri peki?
primusr
Admiral
Prispevkov: 933
Pridružen: To Mar 03, 2009 15:53
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a primusr » Pe Maj 24, 2013 21:53

Pri peki še posebno , če je na žaru , da se sol dogaja na koncu! Sol namreč pospešuje izločanje soka.😡
Fiat Justitia ... Some day....
Uporabniški avatar
alesjo
Admiral
Prispevkov: 4648
Pridružen: Ne Nov 04, 2012 12:16
Kraj: kras

OdgovorNapisal/-a alesjo » Pe Maj 24, 2013 21:54

primusr in Mm sta povedala vse kot je treba, za semena pa ne skrbi, da bi se zažgala. l.p.
PeterV
Admiral
Prispevkov: 685
Pridružen: So Nov 14, 2009 08:56

OdgovorNapisal/-a PeterV » Pe Maj 24, 2013 21:57

Ok, je že narezano in samo v olju, čaka na nedeljo. Bom probal enkrat tako. Hvala za mnenja!
Lep pozdrav!
PeterV
Admiral
Prispevkov: 685
Pridružen: So Nov 14, 2009 08:56

OdgovorNapisal/-a PeterV » Pe Maj 24, 2013 22:00

OJ alesjo! Moram ti povedat: možnar funkcionira super. Ravno danes sem spet delal pesto za testenine. Super je. Hvala še enkrat in lep pozdrav!
Matejc
Admiral
Prispevkov: 2592
Pridružen: To Maj 19, 2009 22:01
Kraj: SLO - HR, skratka EU

OdgovorNapisal/-a Matejc » Pe Maj 24, 2013 22:17

prasci zdej sm pa lačn :evil: :evil: :evil: :evil: :evil:
Sm jo prpelu da bo kuhala kt mami, pa je pila kt ati...
primusr
Admiral
Prispevkov: 933
Pridružen: To Mar 03, 2009 15:53
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a primusr » Pe Maj 24, 2013 22:25

Mal počak Matejc bomo na ruti kej spekli🍖
Fiat Justitia ... Some day....
Uporabniški avatar
alesjo
Admiral
Prispevkov: 4648
Pridružen: Ne Nov 04, 2012 12:16
Kraj: kras

OdgovorNapisal/-a alesjo » Pe Maj 24, 2013 22:26

PeterV napisal/-a:OJ alesjo! Moram ti povedat: možnar funkcionira super. Ravno danes sem spet delal pesto za testenine. Super je. Hvala še enkrat in lep pozdrav!

Lepo, da si zadovoljen in da ga uporabljaš in naj ti še dolga leta dobro služi :D
l.p.
Uporabniški avatar
mamaMicka
Admiral
Prispevkov: 4811
Pridružen: To Jan 11, 2011 17:27

OdgovorNapisal/-a mamaMicka » Pe Maj 24, 2013 22:59

Da ne nakladam... Brišem!
Nazadnje spremenil mamaMicka, dne So Maj 25, 2013 20:47, skupaj popravljeno 1 krat.
Ne sodi me, dokler me ne spoznaš, ne podcenjuj me, dokler mi ne postaviš izziva in ne govori o meni, dokler ne govoriš z mano!
dinksi
Admiral
Prispevkov: 632
Pridružen: So Nov 22, 2008 19:08
Kraj: Koper

OdgovorNapisal/-a dinksi » Pe Maj 24, 2013 23:21

Pred časom sem na spletu zasledil drugačen način priprave hrane. Imenuje se Sous-vide.
Šlo naj bi tako, da željen kos mesa vakuumsko zapakiraš v močnejši vakuum vrečki skupaj z začimbami. Nato vrečko potopiš v velikem loncu vode, katero greješ pri kostantni temperaturi recimo 62°C približno 2 uri. Po tem času meso vzameš iz vrečke in par krat na hitro obrneš na olju.
Prednost tega je, da je meso narejeno popolnoma enakomerno skozi vso notranjost in ne samo sredica.

http://en.wikipedia.org/wiki/Sous-vide

Ker so posebni lonci za kuhanje na točni temperaturi zelo dragi,
http://www.gourmetwarehouse.ca/Housewar ... de-Supreme
, obstaja tudi homemade:
http://www.instructables.com/id/Steaks- ... the-cheap/

Je pa tudi na spletu napisano ogromno o temu načinu priprave hrane:
https://www.google.si/#sclient=psy-ab&q ... 24&bih=649
Zanima me, če kdo že poskusil kaj podobnega??

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 5 gostov