Vprašanje...
Moderatorji: moderator2, moderator
Vprašanje...
Uglavnem, ne vem kaj naj naredim... Sem danes pri znani trgovski verigi kupil goveje zrezke. Datum zakola in pakiranja 13. 9., porabiti do 25. 9. Sveže meso. Že ko sem se spravil zrezke potolčt so se mi malo čudno limali na roke. Potem sem jih dal v ponev in navajen sem, da na vročini zrezek zakrkne in rata siv. Ti pa so bili rdečkasti. In malenkost rdeč odtek je bil tudi po standardnem pečenju.
No po teksturi in okusu so bili čudni. Nekako malo zdrizasti, okus pa sicer ni bil oduren, ampak zelo blag, po občutku pa kot bi zelo trdo želatino jedel.
Maček zrezkov ne šmirgla 5%. Kam lahko to prijavim? Na zavodu za zaščito potrošnikov sem gledal, ampak nikjer nisem našel kaj pametnega...
Dost mam tega, da nam trgovci za drag denar drek ponujajo in bi res rad da tole ne bo mimo šlo.
PS.: malo čudno se že počutim...
No po teksturi in okusu so bili čudni. Nekako malo zdrizasti, okus pa sicer ni bil oduren, ampak zelo blag, po občutku pa kot bi zelo trdo želatino jedel.
Maček zrezkov ne šmirgla 5%. Kam lahko to prijavim? Na zavodu za zaščito potrošnikov sem gledal, ampak nikjer nisem našel kaj pametnega...
Dost mam tega, da nam trgovci za drag denar drek ponujajo in bi res rad da tole ne bo mimo šlo.
PS.: malo čudno se že počutim...
v.d. svaka je delal pri zelo zelo veliki cro firmi ki ima prostore v limbušu in se ukvarja z zmrznjenimi izdelki, tudi mesom...
prepakiranje starega mesa v nove pakunge je tam vsakdanje delo....
verjetno se dela enako tudi s svežim mesom.
tu in tam pride kak inšpektor v kontrolo, pa odode baje par kil težji ( ne kilogramsko)
zdaj pa bodi vesel..
zato pakiranega mesa sam ne kupujem, če ni to nujno nujno potrebno.
prepakiranje starega mesa v nove pakunge je tam vsakdanje delo....
verjetno se dela enako tudi s svežim mesom.
tu in tam pride kak inšpektor v kontrolo, pa odode baje par kil težji ( ne kilogramsko)
zdaj pa bodi vesel..
zato pakiranega mesa sam ne kupujem, če ni to nujno nujno potrebno.
.
Ja no, marsikaj sem v svoji kuharski karieri doživel, zato me tole tvoje vprašanje ne čudi.
Ugibam, ker ne vem, kaj je kdo delal z mesom.
Eden od možnih vzrokov za tvojo kolobocijo je, da je sveže meso prišlo v stik s solitrom in še njegovimi sorodniki iz kemične industrije, ki jih uporablja mesna predelovalna industrija. To ni noben bav-bav, ker ga najdemo v vsaki kranjski klobasi, poli salami, hrenovkah, šunkah, itd.
Je že kdo videl neoporečno kranjsko klobaso, hrenovko, itd drugačne barve kot rožnato? Ker ima te dodatke ne more biti siva , pa jo kuhaj, peci kolikor časa hočeš.
V hotelsko-restavracijski kuhinji tudi slučajno nisem rezal na isti deski klobase in potem meso, Ga ni heroja, ki bi mu spremenil barvo med toplotno obdelavo.
Morda je to to, ne vem.
Morda je prišlo do stika med transportom, morda si celo ti zmešal klobase, šunko in meso med seboj, ......
Upam, da te še ni pobralo in boš tole prebral.
Če boš pa tukaj stresel!
LP
.
Ja no, marsikaj sem v svoji kuharski karieri doživel, zato me tole tvoje vprašanje ne čudi.
Ugibam, ker ne vem, kaj je kdo delal z mesom.
Eden od možnih vzrokov za tvojo kolobocijo je, da je sveže meso prišlo v stik s solitrom in še njegovimi sorodniki iz kemične industrije, ki jih uporablja mesna predelovalna industrija. To ni noben bav-bav, ker ga najdemo v vsaki kranjski klobasi, poli salami, hrenovkah, šunkah, itd.
Je že kdo videl neoporečno kranjsko klobaso, hrenovko, itd drugačne barve kot rožnato? Ker ima te dodatke ne more biti siva , pa jo kuhaj, peci kolikor časa hočeš.
V hotelsko-restavracijski kuhinji tudi slučajno nisem rezal na isti deski klobase in potem meso, Ga ni heroja, ki bi mu spremenil barvo med toplotno obdelavo.
Morda je to to, ne vem.
Morda je prišlo do stika med transportom, morda si celo ti zmešal klobase, šunko in meso med seboj, ......
Upam, da te še ni pobralo in boš tole prebral.
Če boš pa tukaj stresel!
LP
.
pajer 1
Kdor misli, da ne zna molit, naj gre na morje!
Kdor misli, da ne zna molit, naj gre na morje!
elbarto napisal/-a:v.d. svaka je delal pri zelo zelo veliki cro firmi ki ima prostore v limbušu in se ukvarja z zmrznjenimi izdelki, tudi mesom...
prepakiranje starega mesa v nove pakunge je tam vsakdanje delo....
verjetno se dela enako tudi s svežim mesom.
tu in tam pride kak inšpektor v kontrolo, pa odode baje par kil težji ( ne kilogramsko)
zdaj pa bodi vesel..
zato pakiranega mesa sam ne kupujem, če ni to nujno nujno potrebno.
Da ne bomo koga na "tapeto dajali", pa si to ne zasluži.
Veliko tega je samo nabijanje, brez realnih osnov, kaj šele dokazov!
Ljudska domišljija nima meja!
Pa mleko, ki je nekajkrat prepakirano, pa ......
Ne vem komu služijo te govorice.
Če se bo kdo še kaj oglasil v tej vezi naj prosim podkrepi svoje trditve.
LP
.
.
pajer 1
Kdor misli, da ne zna molit, naj gre na morje!
Kdor misli, da ne zna molit, naj gre na morje!
Ni hudič, da se v okolici ne najde kakšen relativno pošten mesar.
To bo kakšen, ki ne prodaja v pomembnih trgovcih. Sam preizkusim mesarja s tatarskim biftkom. Vem kakšen mora biti in kakšni so ponavadi pri sodobnih mesarjih.
Torej, najdi si mesarja, ki ni podlegel sodobnim tržnim prijemom (masirnice mesa ipd...).
Meso se ne kupuje pri trgovcih. Če se ve kakšna je cena žive teže, kakšna je marža trgovcev, koliko procentov predstavlja meso od žive teže, mora vedeti, da v tej zgodbi nekaj ne špila.
Za dobro meso se plača pošteno in vsaj jaz ga raje jem 1x na teden, pa takrat pravo.
Po drugi strani, je pa preveč potrošnikov orientiranih na najnižjo ceno in to jim trgovec tudi ponudi. Torej, trgovci prodajajo tisto, kar "klientela" kupuje. Vem, da je precej ljudi prisiljeno kupovati preudarno, potem jiih pa zopet ne razumem, da kupujejo gotove jedi, ko bi lahko za 50% cene nabavili surovine in si hrano pripravili sami.
Ma za drugo temo.......
To bo kakšen, ki ne prodaja v pomembnih trgovcih. Sam preizkusim mesarja s tatarskim biftkom. Vem kakšen mora biti in kakšni so ponavadi pri sodobnih mesarjih.
Torej, najdi si mesarja, ki ni podlegel sodobnim tržnim prijemom (masirnice mesa ipd...).
Meso se ne kupuje pri trgovcih. Če se ve kakšna je cena žive teže, kakšna je marža trgovcev, koliko procentov predstavlja meso od žive teže, mora vedeti, da v tej zgodbi nekaj ne špila.
Za dobro meso se plača pošteno in vsaj jaz ga raje jem 1x na teden, pa takrat pravo.
Po drugi strani, je pa preveč potrošnikov orientiranih na najnižjo ceno in to jim trgovec tudi ponudi. Torej, trgovci prodajajo tisto, kar "klientela" kupuje. Vem, da je precej ljudi prisiljeno kupovati preudarno, potem jiih pa zopet ne razumem, da kupujejo gotove jedi, ko bi lahko za 50% cene nabavili surovine in si hrano pripravili sami.
Ma za drugo temo.......
https://vodovod-rh.si/
pajer1 napisal/-a:elbarto napisal/-a:v.d. svaka je delal pri zelo zelo veliki cro firmi ki ima prostore v limbušu in se ukvarja z zmrznjenimi izdelki, tudi mesom...
prepakiranje starega mesa v nove pakunge je tam vsakdanje delo....
verjetno se dela enako tudi s svežim mesom.
tu in tam pride kak inšpektor v kontrolo, pa odode baje par kil težji ( ne kilogramsko)
zdaj pa bodi vesel..
zato pakiranega mesa sam ne kupujem, če ni to nujno nujno potrebno.
Da ne bomo koga na "tapeto dajali", pa si to ne zasluži.
Veliko tega je samo nabijanje, brez realnih osnov, kaj šele dokazov!
Ljudska domišljija nima meja!
Pa mleko, ki je nekajkrat prepakirano, pa ......
Ne vem komu služijo te govorice.
Če se bo kdo še kaj oglasil v tej vezi naj prosim podkrepi svoje trditve.
LP
.
.
Skoda da takrat nisem slikal deklaracije stare 13 mesecev ki jo je pri -25 stopinj presvercal iz hladilnice, ki he bila bna starem paklu
pajer1 napisal/-a:elbarto napisal/-a:v.d. svaka je delal pri zelo zelo veliki cro firmi ki ima prostore v limbušu in se ukvarja z zmrznjenimi izdelki, tudi mesom...
prepakiranje starega mesa v nove pakunge je tam vsakdanje delo....
verjetno se dela enako tudi s svežim mesom.
tu in tam pride kak inšpektor v kontrolo, pa odode baje par kil težji ( ne kilogramsko)
zdaj pa bodi vesel..
zato pakiranega mesa sam ne kupujem, če ni to nujno nujno potrebno.
Da ne bomo koga na "tapeto dajali", pa si to ne zasluži.
Veliko tega je samo nabijanje, brez realnih osnov, kaj šele dokazov!
Ljudska domišljija nima meja!
Pa mleko, ki je nekajkrat prepakirano, pa ......
Ne vem komu služijo te govorice.
Če se bo kdo še kaj oglasil v tej vezi naj prosim podkrepi svoje trditve.
LP
.
.
Skoda da takrat nisem slikal deklaracije stare 13 mesecev ki jo je pri -25 stopinj presvercal iz hladilnice, ki he bila bna starem paklu
.
Nisem iz branže, da bi kogarkoli zagovarjal.
Postavljam tebi in ostalim vprašanje.
Kakšen je predpis, protokol za zamrzovanje in hranjenje zamrznjenih živil?
Citirano iz direktive EU
****
ker je namen hitrega zamrzovanja ohranjanje notranjih značilnosti živil po postopku hitre zamrznitve; ker je nujno doseči temperaturo –18 °C ali nižjo v vseh točkah proizvoda;
ker pri –18 °C vsa mikrobiološka aktivnost, ki bi lahko škodovala kakovosti živil, preneha; ker je torej med shranjevanjem in distribucijo hitro zamrznjenih živil pred njihovo prodajo končnemu potrošniku ob upoštevanju določenega tehnično neizogibnega nihanja treba vzdrževati vsaj to temperaturo;
******
Vsako nižanje temperature pod -18 samo podaljšuje rok trajanja živil. Pri -40 stopinj celzija se pa ti procesi popolnoma ustavijo. Pred leti sem bil poleg, ko se je transportiralo kar nekaj hrane v skrinjah s tekočim dušikom. Zelo zanimiva izkušnja. Solata, sadje, zelenjava, itd, po odtajevanju vsa živila taka kot takrat, ko so se vložila.
Pri pravilnem globokem zmrzovanju je živilo lahko zamrznjeno več let, ne da bi se samo spremenilo.
LP
.
elbarto napisal/-a:Skoda da takrat nisem slikal deklaracije stare 13 mesecev ki jo je pri -25 stopinj presvercal iz hladilnice, ki he bila bna starem paklu
Nisem iz branže, da bi kogarkoli zagovarjal.
Postavljam tebi in ostalim vprašanje.
Kakšen je predpis, protokol za zamrzovanje in hranjenje zamrznjenih živil?
Citirano iz direktive EU
****
ker je namen hitrega zamrzovanja ohranjanje notranjih značilnosti živil po postopku hitre zamrznitve; ker je nujno doseči temperaturo –18 °C ali nižjo v vseh točkah proizvoda;
ker pri –18 °C vsa mikrobiološka aktivnost, ki bi lahko škodovala kakovosti živil, preneha; ker je torej med shranjevanjem in distribucijo hitro zamrznjenih živil pred njihovo prodajo končnemu potrošniku ob upoštevanju določenega tehnično neizogibnega nihanja treba vzdrževati vsaj to temperaturo;
******
Vsako nižanje temperature pod -18 samo podaljšuje rok trajanja živil. Pri -40 stopinj celzija se pa ti procesi popolnoma ustavijo. Pred leti sem bil poleg, ko se je transportiralo kar nekaj hrane v skrinjah s tekočim dušikom. Zelo zanimiva izkušnja. Solata, sadje, zelenjava, itd, po odtajevanju vsa živila taka kot takrat, ko so se vložila.
Pri pravilnem globokem zmrzovanju je živilo lahko zamrznjeno več let, ne da bi se samo spremenilo.
LP
.
pajer 1
Kdor misli, da ne zna molit, naj gre na morje!
Kdor misli, da ne zna molit, naj gre na morje!
Ko smo se pred leti vselili v lastno hišo, sem rekel, da vrta pač ne bomo imeli, ker se ne splača matrat, pa ker je to grdo, pa ko imaš ti zrelo že na trgu za tabo mečejo, pa take. Že nekaj časa imamo svoj mali vrtek in letos sem ga še krepko razširil.
Zakaj? Zato, da vem, kaj jem.
Enako je z nabavo mesa. Goveje kupujem privat ( ne na črno ), enako perutnino. Zakaj? Da vem, kaj jem.
Zakaj? Zato, da vem, kaj jem.
Enako je z nabavo mesa. Goveje kupujem privat ( ne na črno ), enako perutnino. Zakaj? Da vem, kaj jem.
Bom še jaz povedal eno zgodbo.Kolega je v bivši Jugi delal v emoni ribarnici.Vozil je ribe sem in tja po ex jugi.Nekoč pride v Jugo, preko carine na Jesenicah,poven kamion lignjev,katere carina zavrne.Lignji so par dni stali na parkingu in to v navadnem kamionu,se pravi neohlajenem.Po parih dnevih je začelo smrdeti in iz kamiona je začela teči smrdljiva tekočina.In nato se kamion vrne preko meje in vstopi v Jugo preko Srbije.Tam so kamion raztovorili in vse lignje oprali v peroksidu jih zapakirali in hajd v prodajo.
pajer1 napisal/-a:.
Postavljam tebi in ostalim vprašanje.
Kakšen je predpis, protokol za zamrzovanje in hranjenje zamrznjenih živil?
.
katastrofalno slab
deklaracijo mi je prinesel ravno v času te afere, da smo se malo zamislili
http://www.zurnal24.si/potovanje-stareg ... anek-93908
Hm no vidim da je zacvetelo...
Uglavnem, sam nisem 0 zmešal s kakšnimi klobasami ali čimerkoli. Za tiste 2x letno kukr jem govedino se mi ne da okrog mesarjev preveč skakat in tudi do sedaj nisem imel nekih slabih izkušenj. Je pa res, da sem vedno vzel pri mesarju v trgovskem centru, tokrat pa že pakirano. Pomoje je res bil kakšen soliter ali nekaj podobnega zraven, ker vse skupaj je bilo čudne barve. Navajen sem, da ko dam šnicl na vročino, da manj kot v minuti rata siv.
Sem pa še živ in tudi s prebavo nimam nekih problemov. Sem preventivno zadevo z refoškom zalil in to je to.
Uglavnem, sam nisem 0 zmešal s kakšnimi klobasami ali čimerkoli. Za tiste 2x letno kukr jem govedino se mi ne da okrog mesarjev preveč skakat in tudi do sedaj nisem imel nekih slabih izkušenj. Je pa res, da sem vedno vzel pri mesarju v trgovskem centru, tokrat pa že pakirano. Pomoje je res bil kakšen soliter ali nekaj podobnega zraven, ker vse skupaj je bilo čudne barve. Navajen sem, da ko dam šnicl na vročino, da manj kot v minuti rata siv.
Sem pa še živ in tudi s prebavo nimam nekih problemov. Sem preventivno zadevo z refoškom zalil in to je to.
.
Ja s hrano se je dokaj lahko zastrupiti, toda težko umreti. Hrana gre pa v parih urah predelana iz tebe al spred al zad, al pa na oba konca, če je kaj narobe.
Me pa malo moti in se mi zdi nemogoče, da je datum zakola in pakiranja isti. Skoraj zmeraj je najmanj en dan vmes. Da pa ni bilo meso nevem kakšnega okusa, ti lahko zagotavljam, da zato ker je bil presvež. Goveje meso za hitro pripravo zorim najmanj 10 dni. Ramstke, biftke, bočnike, dva do tri tedne. Temperatura zorenja je do 5 stopinj. Ne sme se pacat v lastnem soku, sokrvici. Soljenje in začinjenje pa šele ko je na eni strani že pečen.
LP
PS
Zgodba z lignji na meji, brez hladilnika, peroksid in prodaja po nevem koliko dneh je za objavit prvega aprila.
Spada pa v tole knjigo.
.
.
Ja s hrano se je dokaj lahko zastrupiti, toda težko umreti. Hrana gre pa v parih urah predelana iz tebe al spred al zad, al pa na oba konca, če je kaj narobe.
Me pa malo moti in se mi zdi nemogoče, da je datum zakola in pakiranja isti. Skoraj zmeraj je najmanj en dan vmes. Da pa ni bilo meso nevem kakšnega okusa, ti lahko zagotavljam, da zato ker je bil presvež. Goveje meso za hitro pripravo zorim najmanj 10 dni. Ramstke, biftke, bočnike, dva do tri tedne. Temperatura zorenja je do 5 stopinj. Ne sme se pacat v lastnem soku, sokrvici. Soljenje in začinjenje pa šele ko je na eni strani že pečen.
LP
PS
Zgodba z lignji na meji, brez hladilnika, peroksid in prodaja po nevem koliko dneh je za objavit prvega aprila.
Spada pa v tole knjigo.
.
.
pajer 1
Kdor misli, da ne zna molit, naj gre na morje!
Kdor misli, da ne zna molit, naj gre na morje!
pajer1 napisal/-a:.
Ja s hrano se je dokaj lahko zastrupiti, toda težko umreti. Hrana gre pa v parih urah predelana iz tebe al spred al zad, al pa na oba konca, če je kaj narobe.
Me pa malo moti in se mi zdi nemogoče, da je datum zakola in pakiranja isti. Skoraj zmeraj je najmanj en dan vmes. Da pa ni bilo meso nevem kakšnega okusa, ti lahko zagotavljam, da zato ker je bil presvež. Goveje meso za hitro pripravo zorim najmanj 10 dni. Ramstke, biftke, bočnike, dva do tri tedne. Temperatura zorenja je do 5 stopinj. Ne sme se pacat v lastnem soku, sokrvici. Soljenje in začinjenje pa šele ko je na eni strani že pečen.
LP
PS
Zgodba z lignji na meji, brez hladilnika, peroksid in prodaja po nevem koliko dneh je za objavit prvega aprila.
Spada pa v tole knjigo.
.
.
lahko ti na 200 procentov zagotovim da je meso mozno zapakirat in zaklad inrazsekat in ohladit v istem dnevu
meso se kupuje ali domacega porekla ali v diskntih...zakaj ...diskonti me botse verjetno napadli... poznam poti na primer lidla , hoferja in pa tusa spara itd...
Kdo je na strani
Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 12 gostov