Zakaj me čebula vedno spravi v jok?

Vse o kuhinji na vodi, ob vodi ali doma. Preberete lahko zanimive recepte in nasvete.

Moderatorji: moderator2, moderator

PeterV
Admiral
Prispevkov: 685
Pridružen: So Nov 14, 2009 08:56

Zakaj me čebula vedno spravi v jok?

OdgovorNapisal/-a PeterV » So Nov 23, 2013 12:28

Zakaj me čebula, ko jo režem seveda, vedno spravi v jok?
Kdo ve?
moderator2
Prispevkov: 1
Pridružen: Če Nov 21, 2013 22:04

OdgovorNapisal/-a moderator2 » So Nov 23, 2013 18:24

Čebula se naj bi pojavila kot kulturna rastlina pred okoli 5000 leti. Nekateri raziskovalci domnevajo, da naj bi izvirala iz osrednje Azije, medtem ko drugi kot izvor navajajo Iran in zahodni Pakistan. Čebula ima številne zdravilne učinke in zato jo priporočajo v številnih knjigah. Pomagala naj bi celo pri boju proti raku. Verjetno pa se je že vsak srečal s pojavom pekočih oči pri rezanju.

onionsČebulne celice imajo dva oddelka, v enem se nahajajo encimi allinaze v drugem pa sulfidi. Pri rezanju čebule se celice poškodujejo in encimi se pomešajo s sulfidi (aminokislinskimi sulfoksidi). Nastanejo sulfenske kisline (-SOH), ki so nestabilne in se razkrajajo v hitro hlapljiv plin imenovan syn-ropanethial-S-oksid. Plin se širi skozi zrak in tako pride tudi do očesa. Tu reagira z vodo v očesu in tvori blago žveplovo (VI) kislino, ki draži živčne končiče v očesu, kar občutimo kot zbadanje. Draženje lahko preprečimo tako, da si umijemo oči z vodo ter tako žveplovo kislino razredčimo do te mere, da ne draži več oči.
Količina sproščenega syn-ropanethial-S-oksida je odvisna od vrste čebule. Pred "nezaželenim jokom" se lahko ubranimo tako, da čebulo režemo pod vodo ali pa pod curkom vode. To seveda ni praktično, ampak je pa učinkovito.
Vir: http://fav.ipedia.com/onion.html

Avtor: Andrej Mernik

Drugače Google dela čudeže
Uporabniški avatar
heron
Viceadmiral
Prispevkov: 535
Pridružen: So Avg 25, 2012 14:03
Kraj: Žabnica
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a heron » So Nov 23, 2013 20:53

Drugi ukrepi, ki pomagajo pri rezanju čebule (razen rezanja pod vodo) so še:
- z masko (na morju je to celo opcija)
- blizu prižgane sveče ali plina (zrak se tam dviga in potegne večino plinov čebule proti plamenu in navzgor mimo oči
- enim pomaga, če žvečijo kos skorje kruha (verjetno se izloča dosti sline in morda se oči bolj solzijo, kaj jaz vem
- na prepihu (recimo v kokpitu)
Lep pozdrav, Tomaž.

Heron je nazaj z druge poti po svetu in že težko čakam na naslednji odhod.
Takrat se bo vrnil tudi dnevnik na: www.sailmala.com/heron
Ali občasno blog v Angleščini na: www.heronsailing.blogspot.com/
Uporabniški avatar
Marchi
Admiral
Prispevkov: 6954
Pridružen: Če Apr 17, 2008 11:08

OdgovorNapisal/-a Marchi » So Nov 23, 2013 23:18

Solzenje je zelo zdravo za oči, zato se temu ne izogibaj. :wink:
Uporabniški avatar
alesjo
Admiral
Prispevkov: 4648
Pridružen: Ne Nov 04, 2012 12:16
Kraj: kras

OdgovorNapisal/-a alesjo » Ne Nov 24, 2013 10:51

Marchi napisal/-a:Solzenje je zelo zdravo za oči, zato se temu ne izogibaj. :wink:

:) res je, če pa med rezanjem čebule dihaš skozi usta se boš manj jokal. :cry: :lol:
mali brodski
Kapitan korvete
Prispevkov: 106
Pridružen: Po Nov 01, 2010 10:00

OdgovorNapisal/-a mali brodski » Ne Jan 05, 2014 15:15

Ne odrežeš korena čebule(luka) in to je to ! :shock:
runaway
Naddesetnik
Prispevkov: 9
Pridružen: Sr Jan 22, 2014 09:49

OdgovorNapisal/-a runaway » Sr Jan 22, 2014 09:55

Mal več kuhaj, pa se boš že privadil ;) šala;)

Pravjo, da če daš čebulo v mlačno vodo za nekej časa preden jo začneš rezat, da tako dobi boljši okus in pa tudi manj jokaš ko jo režeš. Ampak meni se to ne da delat.

Jaz samo medtem, ko režem čebulo in čutim da me je začelo pečt, sperem nož pod pipo in nadaljujem. V bistvu najbolj peče to kar ostane na nožu, še posebej če režeš več čebul. Vedno deluje:)
Uporabniški avatar
od kapitana zena
Admiral
Prispevkov: 1091
Pridružen: Po Dec 05, 2011 12:43

OdgovorNapisal/-a od kapitana zena » Sr Jan 22, 2014 10:19

Zmočim roke do komolcev. Res pomaga.
Še preden je moderator2 dal strokovno razlago, sem imela na sumu vezavo čebulnih, žveplovih "hlapov" na najbližjo vodo - v mojih očeh in tvorjenje dražilne kisline.
PeterV
Admiral
Prispevkov: 685
Pridružen: So Nov 14, 2009 08:56

OdgovorNapisal/-a PeterV » Sr Jan 22, 2014 11:39

Hvala za nasvete in razlago!
Z veseljem jih bom upošteval.
Saj pri eni ali dveh čebulah ni problem.
Ko pa sem zadnjič delal grahče na tavče in sem rezal dve kili čebule, mi je šlo že kar lepo na jok.
Uporabniški avatar
Marchi
Admiral
Prispevkov: 6954
Pridružen: Če Apr 17, 2008 11:08

OdgovorNapisal/-a Marchi » Sr Jan 22, 2014 11:52

Za večje količine so pa že pred časom izumili

Slika

Za na barko pa še bolje, manualni sekljalnik
Slika

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 13 gostov