Zakaj me čebula vedno spravi v jok?
Moderatorji: moderator2, moderator
Zakaj me čebula vedno spravi v jok?
Zakaj me čebula, ko jo režem seveda, vedno spravi v jok?
Kdo ve?
Kdo ve?
-
- Prispevkov: 1
- Pridružen: Če Nov 21, 2013 22:04
Čebula se naj bi pojavila kot kulturna rastlina pred okoli 5000 leti. Nekateri raziskovalci domnevajo, da naj bi izvirala iz osrednje Azije, medtem ko drugi kot izvor navajajo Iran in zahodni Pakistan. Čebula ima številne zdravilne učinke in zato jo priporočajo v številnih knjigah. Pomagala naj bi celo pri boju proti raku. Verjetno pa se je že vsak srečal s pojavom pekočih oči pri rezanju.
onionsČebulne celice imajo dva oddelka, v enem se nahajajo encimi allinaze v drugem pa sulfidi. Pri rezanju čebule se celice poškodujejo in encimi se pomešajo s sulfidi (aminokislinskimi sulfoksidi). Nastanejo sulfenske kisline (-SOH), ki so nestabilne in se razkrajajo v hitro hlapljiv plin imenovan syn-ropanethial-S-oksid. Plin se širi skozi zrak in tako pride tudi do očesa. Tu reagira z vodo v očesu in tvori blago žveplovo (VI) kislino, ki draži živčne končiče v očesu, kar občutimo kot zbadanje. Draženje lahko preprečimo tako, da si umijemo oči z vodo ter tako žveplovo kislino razredčimo do te mere, da ne draži več oči.
Količina sproščenega syn-ropanethial-S-oksida je odvisna od vrste čebule. Pred "nezaželenim jokom" se lahko ubranimo tako, da čebulo režemo pod vodo ali pa pod curkom vode. To seveda ni praktično, ampak je pa učinkovito.
Vir: http://fav.ipedia.com/onion.html
Avtor: Andrej Mernik
Drugače Google dela čudeže
onionsČebulne celice imajo dva oddelka, v enem se nahajajo encimi allinaze v drugem pa sulfidi. Pri rezanju čebule se celice poškodujejo in encimi se pomešajo s sulfidi (aminokislinskimi sulfoksidi). Nastanejo sulfenske kisline (-SOH), ki so nestabilne in se razkrajajo v hitro hlapljiv plin imenovan syn-ropanethial-S-oksid. Plin se širi skozi zrak in tako pride tudi do očesa. Tu reagira z vodo v očesu in tvori blago žveplovo (VI) kislino, ki draži živčne končiče v očesu, kar občutimo kot zbadanje. Draženje lahko preprečimo tako, da si umijemo oči z vodo ter tako žveplovo kislino razredčimo do te mere, da ne draži več oči.
Količina sproščenega syn-ropanethial-S-oksida je odvisna od vrste čebule. Pred "nezaželenim jokom" se lahko ubranimo tako, da čebulo režemo pod vodo ali pa pod curkom vode. To seveda ni praktično, ampak je pa učinkovito.
Vir: http://fav.ipedia.com/onion.html
Avtor: Andrej Mernik
Drugače Google dela čudeže
Drugi ukrepi, ki pomagajo pri rezanju čebule (razen rezanja pod vodo) so še:
- z masko (na morju je to celo opcija)
- blizu prižgane sveče ali plina (zrak se tam dviga in potegne večino plinov čebule proti plamenu in navzgor mimo oči
- enim pomaga, če žvečijo kos skorje kruha (verjetno se izloča dosti sline in morda se oči bolj solzijo, kaj jaz vem
- na prepihu (recimo v kokpitu)
- z masko (na morju je to celo opcija)
- blizu prižgane sveče ali plina (zrak se tam dviga in potegne večino plinov čebule proti plamenu in navzgor mimo oči
- enim pomaga, če žvečijo kos skorje kruha (verjetno se izloča dosti sline in morda se oči bolj solzijo, kaj jaz vem
- na prepihu (recimo v kokpitu)
Lep pozdrav, Tomaž.
Heron je nazaj z druge poti po svetu in že težko čakam na naslednji odhod.
Takrat se bo vrnil tudi dnevnik na: www.sailmala.com/heron
Ali občasno blog v Angleščini na: www.heronsailing.blogspot.com/
Heron je nazaj z druge poti po svetu in že težko čakam na naslednji odhod.
Takrat se bo vrnil tudi dnevnik na: www.sailmala.com/heron
Ali občasno blog v Angleščini na: www.heronsailing.blogspot.com/
-
- Kapitan korvete
- Prispevkov: 106
- Pridružen: Po Nov 01, 2010 10:00
Mal več kuhaj, pa se boš že privadil šala;)
Pravjo, da če daš čebulo v mlačno vodo za nekej časa preden jo začneš rezat, da tako dobi boljši okus in pa tudi manj jokaš ko jo režeš. Ampak meni se to ne da delat.
Jaz samo medtem, ko režem čebulo in čutim da me je začelo pečt, sperem nož pod pipo in nadaljujem. V bistvu najbolj peče to kar ostane na nožu, še posebej če režeš več čebul. Vedno deluje:)
Pravjo, da če daš čebulo v mlačno vodo za nekej časa preden jo začneš rezat, da tako dobi boljši okus in pa tudi manj jokaš ko jo režeš. Ampak meni se to ne da delat.
Jaz samo medtem, ko režem čebulo in čutim da me je začelo pečt, sperem nož pod pipo in nadaljujem. V bistvu najbolj peče to kar ostane na nožu, še posebej če režeš več čebul. Vedno deluje:)
- od kapitana zena
- Admiral
- Prispevkov: 1091
- Pridružen: Po Dec 05, 2011 12:43
Kdo je na strani
Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 13 gostov