Stran 1 od 1

Kozice na Lastovski

Objavljeno: To Mar 01, 2016 15:39
Napisal/-a tyson
No, najbrž ste že vse probal, kar se morske hrane tiče, mogoče pa tega še niste...
Sodeloval sem pri pripravi kozic...kar pomeni, da smo jih morali it kupit :oops: , ampak drugač ni šlo, niti na Lastovu ne...
Ko smo jih izrepkali, cca 1,5kg, smo jih tudi pokapali oz. zalili s sokom 1,5kg limon...torej, kolikor teže kozic, ista teža limon!
Popoprat, posolit, olivno olje, premešat, pokrit s folijo in za vsaj 2h v hladilnik...

Khm, sam jest pa prijatelj sva jih zmazala :oops: ... s kruhom pomazano!!!

Recept simpl da bolj bit ne more... in ker je bilo dobr, sem to naredu še parkrat doma...ma, ne morš falit :wink:

Objavljeno: To Mar 01, 2016 23:08
Napisal/-a alesjo
:D ni kaj, kar je dobro je dobro, tudi sardoni so odlični tako, mora pa bit sveže, sem že večkrat probal, ala karpačo 8)

Objavljeno: Sr Mar 02, 2016 07:48
Napisal/-a klemn
Ceviche ubistvu :D

Objavljeno: Sr Mar 02, 2016 09:46
Napisal/-a tyson
Žena me je spomnila, da sva, ko sva prišla na lanterno (svetilnik nad Skriveno Luko) k Juretu in Nadi, pomagala v pripravi "antipaste"!
Na res enake kockice je bilo treba zrezat zelenjave ogromno, saj je imela lonec za cca 10L.
Sva jo dobila tudi za probat...zelo podobno okusu omake riba sa povrćem od Delamarisa...tako na prvi okus... le da je bilo sveže...
In kaj so dodatki v tej omaki? Med drugim je not dala med in konjak, je povedala Nada, po najinih neuspelih ugibanjih, kaj vse je na jeziku.
Ampak recepta nama ni izdala... bila sva kar razočarana, kljub temu, da smo se že dolgo poznali...(preteklik moram uporabljat, ker Jureta in Nade ni več na svetilniku že drugo leto...)

Objavljeno: Sr Mar 02, 2016 10:24
Napisal/-a Daki
Čisto enostavno. Bo treba probat.

Objavljeno: Sr Mar 02, 2016 10:41
Napisal/-a pajer1
.

Kulinarika in recepti???????

V tej branži sem celo življenje in tudi pri meni je 90 in več procentov končnih jedi izpeljank, ki so na koncu a la MM. Ni recepta!


V tem sodobnem, modernem, prenapetem in stresnem času je pač tako, da se v kulinariki ogromno povdarka daje na kreativnosti.
Vse skupaj prehaja že v "umetnost" in umetnost je potrebno razumet.
Kam ta hedonizem pelje, je stvar časa, občutkov, da ne rečem pričakovanj. Jaz osebno vse te kreativnosti podpiram z zadržkom.
Prepričan sem, da mora biti golaž golaž, sarme sarme, pečenka pečenka, pravi dunajc je samo iz telečjega mesa, ričet ričet, itd ....

Poklic kuharja smo v sodobni družbi zelo razvrednotili. Priučenih, naučenih, tečajnikov "kuharskih mojstrov" je malo morje, toda z zelo nizko samozavestjo znanja.
"Vsi znajo kuhat, vsi vse vedo" o hrani, super živilih, toda padejo na tehnikah, načrtovanju in konec koncev tudi na izpeljavah.

Zakaj ne morem biti uspešen tekmovalec v avtomehanični stroki, pa atomobile poznamo v nulo, zakaj ne morem postati zobozdravnik po dvomesečnem tečaju, zakaj ne morem biti fermacevt, zakaj si sam ne žašijem gat, zakaj najamem nekoga, da mi obreže sadno drevje, ????? .....

"Kuhar, picopek, pek", pa lahko postanem samo da se izkažem z voljo.

Na master šefu Slovenije, pa zmaga tekmovalec, ki nima nobene strokovne šole, strokovne podlage. Amater! Halo?????
Absurd brez resne razlage, pa naj se vsi iz "strokove žirije" v jezik vgriznejo.



Jejhata, kam bremo s spoštovanjem dela drugih!


Poglejte, kuhajte, pecite, bardirajte, blanširajte, ustvarjajte, razvajajte, hedonistično uživajte ...... in lepo se imejte, ker jaz sem samo prosti spis napisal!

.

Objavljeno: Sr Mar 02, 2016 11:15
Napisal/-a tyson
Ni recepta!

Samo replika na "ni recepta":
recept sva sicer dobila naslednje leto...ampak, v domačem okolju je potem okus drugačen, ker ni tiste vode, tiste ribe na celini ni za dobit...
Ja, držala sva se recepta...ampak...ni isto!

Zato imaš Pajer prav... ni recepta!

Daki, težka bo... za probat mislim :cry:

za nasvet.

Objavljeno: Sr Mar 02, 2016 19:47
Napisal/-a Daki
Tyson, nisem mislil pri tebi. Kozice večkrat pripravljam, ampak nikoli jih še nisem delal po tem receptu. Tako da hvala za idejo.
Pajer se strinjam s tabo. Danes bi v teh šovih vsak nekaj kuhal ali pa pel, pa vemo, da to ni to. Je pa res, da svojega avta ne popravljaš vsak dan, niti svojih zob, ali gat.. Nekaj pa moraš vseeno skuhati in to vsak dan, če nočeš biti lačen. Ker zmeraj ne moreš jesti v gostilnah in zato zna skoraj vsak nekaj dobrega pripraviti.

Objavljeno: Sr Mar 02, 2016 21:09
Napisal/-a tyson
Tyson, nisem mislil pri tebi. Kozice večkrat pripravljam, ampak nikoli jih še nisem delal po tem receptu. Tako da hvala za idejo.


Me veseli, da sem ti povedal-napisal nekaj novega in uporabnega.
Zanima me, če boš poizkusil in kako se ti bo zdelo po okusu.

Objavljeno: Če Mar 03, 2016 10:34
Napisal/-a EL CAPITANO
A ta zadeva z toliko količine limoninega soka ni nič kisla ?

Objavljeno: Če Mar 03, 2016 11:22
Napisal/-a tyson
EL CAPITANO napisal/-a:A ta zadeva z toliko količine limoninega soka ni nič kisla ?


verjemi, sem tud sam debelo gledal, ko so stiskal tolk limon...ampak ne, ni PREkislo...okus je ravno pravi...

ko sem delal prvič sam, sem dal ene dve limoni manj...pa sem jih po prvih vilicah-žlicah dodal, kot je treba...premešal in bolje je bilo!

ampak, o okusih se ne razpravlja...vsak po svoje boga moli

Objavljeno: To Mar 08, 2016 22:22
Napisal/-a aleks09
A to ste frišne izrepkali ali so bili prej kuhani :?:

Objavljeno: To Mar 08, 2016 22:26
Napisal/-a alesjo
aleks09 napisal/-a:A to ste frišne izrepkali ali so bili prej kuhani :?:

:) seveda so bili frišno izrepkani :)

Objavljeno: Sr Mar 09, 2016 07:37
Napisal/-a tyson
doma sem kupil očiščene, zmrznjene... mislim, da je bil okus zelo podoben...
tud na Lastovu smo moral vzet zmrznjene in neočiščene... :oops: drugih ni bilo julija...