Hobotnica iz električnega sača

Vse o kuhinji na vodi, ob vodi ali doma. Preberete lahko zanimive recepte in nasvete.

Moderatorji: moderator2, moderator

Simon3078
Kapitan bojne ladje
Prispevkov: 132
Pridružen: Ne Maj 13, 2012 10:32
Kraj: Lj-Izola

Hobotnica iz električnega sača

OdgovorNapisal/-a Simon3078 » Pe Sep 02, 2016 21:32

Evo moj prvi post na temo Kulinarika morjeplovcev.
Večkrat prebiram omenjeno rubriko in se izpopolnjujem in dobivam ideje iz prvih rok. Tokrat pa sem se odločil, da če že ne odkrivam toplo vodo, vsaj dam komu idejo za nedeljsko kosilo.

Hobotnica izpod peke v električnem saču:

1. Naprej obvezno na Ljubljansko tržnico po Hrvaško hobotnico (baje naj bi bila iz Krka), težko cca 2 kg, seveda mora biti zamrznena. Na tržnici že 11 let vsako Soboto nabavljam pri istem prodajalcu, zato v kvaliteto in v poreklo ne dvomin (a, ne Andrej?).

2. Medtem ko se prehaja iz trdnega v pol tekoče stanje (se odtaljuje) narežem korenje, krompir (obvezno primorski), čebulo in česen. Vse skupaj prelijem z malo olivnega olja, premešam, solim in ponovno premešam.

Slika

3. Ko se hobotnica odtali, jo položim na krompir in dodam sveži rožmarin. Hobotnice ne solim, saj je sama dovolj slana. Niti ne dodam vina ali česar drugega, saj bo tekočine dovolj (eni vseeno dodajo malvazijo in je tudi ok). Hobotnico je potrebno razrezat tako, da se lovke ločijo od glave. V nasprotnem primeru, se lahko hobotnica postavi v njeno pozo in se z glavo udari v grelec:)

Slika

4. Napolnjen pladen potem vstavim v ogret električni sač.

Slika


Slika


5. Zaprem sač in pustim naj se peče približno dve uri.

Slika

6. Po dobri uri pogledam skozi šibedah (ker prej kao nisem:)

Slika

7. Po uri in pol odprem vrata sača in zavrtim pladen za pol kroga in dodam še majhne paradižnike. Hkrati odprem še režo za zrak, da se odvečna voda in para odstrani in da se naredi zapečena skorja.

Slika

8. Po dveh urah pogledam, če je dovolj in vzamem pladenj ven

Slika

9. Tole pa je končni izdelek

Slika

Tak obrok vam vzame relativno malo časa za pripravo, mogoče vse skupaj 15 min + cca 2 uri da se speče, vendar to ne zahteva vaše pozornosti. Cenovno, pa tudi ni ravno nedostopno kosilo, saj kg hobotnice pride okoli 15 € + 1 € krompir + 2 € korenje. Se pravi cca 5 odraslih se nahrani za okoli 35€. Če si dovolj preprisan, pa si hobotnico sam ujemeš, korenje doma napuliš, krompir pa ti sorodniki podarijo :)


LP

Simon
Simon3078
Kapitan bojne ladje
Prispevkov: 132
Pridružen: Ne Maj 13, 2012 10:32
Kraj: Lj-Izola

Še rebrca iz električnega saša

OdgovorNapisal/-a Simon3078 » Pe Sep 02, 2016 22:31

Za pozimi, da se nam naredi zimska obloga pod kožo še rebrca (spare ribs) pečena v istem elektro saču. Približno kila in pol mesa in kila in pol krompirja. Cenovno približno 15 euro, nahranijo pa se štiri odrasle osebe!

Slika

Slika

Slika

Slika
Bavarko
Admiral
Prispevkov: 728
Pridružen: Ne Maj 01, 2011 18:46

OdgovorNapisal/-a Bavarko » Pe Sep 02, 2016 22:33

Po sliki sodeč, bi se lahko peklo še vsaj 15-20 min, vsaj po moje, ker imam rajši bolj pečeno kot kuhano. :wink:
Dodano kasneje:
Mišljeno za hobotnico-
Ampak tudi rebrca ni da ki si so lepo pečena!
Simon3078
Kapitan bojne ladje
Prispevkov: 132
Pridružen: Ne Maj 13, 2012 10:32
Kraj: Lj-Izola

OdgovorNapisal/-a Simon3078 » Pe Sep 02, 2016 22:49

V bistvu je bila ravno prav pečena.
Mogoče se to na sliki ne vidi najbolje?

Vseeno bi jo lahko pekel še cca 20 min da bi bila bolj zapečena.
Moral bi spodnji grelec ugasnit in da bi delal samo zgornji.
Reze za zrak pa da bi bila odprta na max.

Samo po dveh urah je bila hobotnica izredno mehka, se je kar topila v ustih.
Enako so bila mehka rebrca. Si dal rebro v usta in ven potegnil samo kost:)

Najbol pa bi bilo, če bi imel ročni brener (kuhinjski) in bi samo za par sekund preletel, da počni skorja? Ker po dveh urah je dovolj pečeno!
NOVI FOSIL
Admiral
Prispevkov: 2555
Pridružen: To Jan 05, 2016 20:50
Kraj: LJ-CRES
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a NOVI FOSIL » So Sep 03, 2016 09:48

:D
Kje ima ta sač grelec :?:

Spodaj ali zgoraj
Uporabniški avatar
alesjo
Admiral
Prispevkov: 4648
Pridružen: Ne Nov 04, 2012 12:16
Kraj: kras

OdgovorNapisal/-a alesjo » So Sep 03, 2016 10:00

NOVI FOSIL napisal/-a::D
Kje ima ta sač grelec :?:

Spodaj ali zgoraj

:) Moral bi spodnji grelec ugasnit in da bi delal samo zgornji.
Simon3078
Kapitan bojne ladje
Prispevkov: 132
Pridružen: Ne Maj 13, 2012 10:32
Kraj: Lj-Izola

OdgovorNapisal/-a Simon3078 » So Sep 03, 2016 10:03

Ima dva grelca, enega spodaj in enega zgoraj!
NOVI FOSIL
Admiral
Prispevkov: 2555
Pridružen: To Jan 05, 2016 20:50
Kraj: LJ-CRES
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a NOVI FOSIL » So Sep 03, 2016 10:13

alesjo napisal/-a:
NOVI FOSIL napisal/-a::D
Kje ima ta sač grelec :?:

Spodaj ali zgoraj

:) Moral bi spodnji grelec ugasnit in da bi delal samo zgornji.

:D
Res je . Najbolj se peče če greje zgoraj.
Uporabniški avatar
mamaMicka
Admiral
Prispevkov: 4811
Pridružen: To Jan 11, 2011 17:27

OdgovorNapisal/-a mamaMicka » So Sep 03, 2016 11:08

A je tale sač sposoben speči recimo tudi pico? Torej zanima me ali lahko greje na 300 stopinj? Sem že gledal tele pečke, super stvar za piknik...
Ne sodi me, dokler me ne spoznaš, ne podcenjuj me, dokler mi ne postaviš izziva in ne govori o meni, dokler ne govoriš z mano!
Simon3078
Kapitan bojne ladje
Prispevkov: 132
Pridružen: Ne Maj 13, 2012 10:32
Kraj: Lj-Izola

OdgovorNapisal/-a Simon3078 » So Sep 03, 2016 11:23

Naceloma je deklariran do 320 stopinj, vendar se termostat zavrti po skali le do 220 stopinj. Bom poskusil pico jutri in javim!
Nazadnje spremenil Simon3078, dne Sr Avg 02, 2017 18:17, skupaj popravljeno 1 krat.
NOVI FOSIL
Admiral
Prispevkov: 2555
Pridružen: To Jan 05, 2016 20:50
Kraj: LJ-CRES
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a NOVI FOSIL » So Sep 03, 2016 11:31

:D
Termostat je ponavadi mehanski – bimetalen in se ga da mehansko prekrvit da dosega večji ali manjšo temperaturo.
Uporabniški avatar
mamaMicka
Admiral
Prispevkov: 4811
Pridružen: To Jan 11, 2011 17:27

OdgovorNapisal/-a mamaMicka » So Sep 03, 2016 12:02

Simon3078 napisal/-a:Naceloma je deklariran do 320 stopinj, vendar se termostat zavrti po skali le do 220 stopinj. Bom poskusil pico jutri in javim!

http://www.harlem.com.tr/davul-firin-HF-328ECT.html


kako sliko dodaj, da vidimo debelino testa pa izmeri koliko casa se je peklo :)
Ne sodi me, dokler me ne spoznaš, ne podcenjuj me, dokler mi ne postaviš izziva in ne govori o meni, dokler ne govoriš z mano!
plagiator
Kontraadmiral
Prispevkov: 330
Pridružen: Ne Sep 07, 2014 14:30
Kraj: Maribor - Pašman

OdgovorNapisal/-a plagiator » So Sep 03, 2016 12:03

Že zagret za tale sač zgleda, da bo hitro v našem domu. Edino kar me zanima je tole; Izpod peke delal doma prijetelj, je bila hobotnica za spoznanje odtenek "čigumasta", medtem smo sedaj na morju prav po dalmatinsko pri domačinih jedli odlično. Skrivnost naj bi bila, nikoli odtalit hobotnico temveč zmrženo skuhati ter ohladit se mora v tisti vodi. Ali torej to ne velja, seveda pa tudi letni čas ulovitve hobotnice naj bi imel svoj pomen.
Če ni v moji moči da ti pomagam, ti tudi slabega ne želim
kr3mn1
Admiral
Prispevkov: 2526
Pridružen: So Jul 12, 2014 11:57
Kraj: Kranj / Pag(LUN)

OdgovorNapisal/-a kr3mn1 » So Sep 03, 2016 12:28

ja, pa s kolom tepst najmanj pol ure.

premal časa jo je pekel. Če je zažgana, še ne pomeni da se je skuhala znotraj do kraja.
Simon3078
Kapitan bojne ladje
Prispevkov: 132
Pridružen: Ne Maj 13, 2012 10:32
Kraj: Lj-Izola

OdgovorNapisal/-a Simon3078 » So Sep 03, 2016 14:03

Ja tako je, hobtnico nabijaš ob skale ene pol ure ali pa jo zamrzneš.

Pomembno je tudi od kje je hobotnica in kera vrsta je, sem jo enkrat nabavil v veletrgovini v zamrzovalniku, je pisalo poreko Španija in je bila, kot bi narezal cev za zalivanje vode.

Koliko je bila velika tista cigumijasta? Pa poreklo?

Naceloma 1 kg rabi 45 min do ene ure.

Ce ste delali 2 kg eno uro in na prevoci temperaturi je bil verjetno tudi to razlog?

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost