Hobotnica iz električnega sača
Moderatorji: moderator2, moderator
Hobotnica iz električnega sača
Evo moj prvi post na temo Kulinarika morjeplovcev.
Večkrat prebiram omenjeno rubriko in se izpopolnjujem in dobivam ideje iz prvih rok. Tokrat pa sem se odločil, da če že ne odkrivam toplo vodo, vsaj dam komu idejo za nedeljsko kosilo.
Hobotnica izpod peke v električnem saču:
1. Naprej obvezno na Ljubljansko tržnico po Hrvaško hobotnico (baje naj bi bila iz Krka), težko cca 2 kg, seveda mora biti zamrznena. Na tržnici že 11 let vsako Soboto nabavljam pri istem prodajalcu, zato v kvaliteto in v poreklo ne dvomin (a, ne Andrej?).
2. Medtem ko se prehaja iz trdnega v pol tekoče stanje (se odtaljuje) narežem korenje, krompir (obvezno primorski), čebulo in česen. Vse skupaj prelijem z malo olivnega olja, premešam, solim in ponovno premešam.
3. Ko se hobotnica odtali, jo položim na krompir in dodam sveži rožmarin. Hobotnice ne solim, saj je sama dovolj slana. Niti ne dodam vina ali česar drugega, saj bo tekočine dovolj (eni vseeno dodajo malvazijo in je tudi ok). Hobotnico je potrebno razrezat tako, da se lovke ločijo od glave. V nasprotnem primeru, se lahko hobotnica postavi v njeno pozo in se z glavo udari v grelec:)
4. Napolnjen pladen potem vstavim v ogret električni sač.
5. Zaprem sač in pustim naj se peče približno dve uri.
6. Po dobri uri pogledam skozi šibedah (ker prej kao nisem:)
7. Po uri in pol odprem vrata sača in zavrtim pladen za pol kroga in dodam še majhne paradižnike. Hkrati odprem še režo za zrak, da se odvečna voda in para odstrani in da se naredi zapečena skorja.
8. Po dveh urah pogledam, če je dovolj in vzamem pladenj ven
9. Tole pa je končni izdelek
Tak obrok vam vzame relativno malo časa za pripravo, mogoče vse skupaj 15 min + cca 2 uri da se speče, vendar to ne zahteva vaše pozornosti. Cenovno, pa tudi ni ravno nedostopno kosilo, saj kg hobotnice pride okoli 15 € + 1 € krompir + 2 € korenje. Se pravi cca 5 odraslih se nahrani za okoli 35€. Če si dovolj preprisan, pa si hobotnico sam ujemeš, korenje doma napuliš, krompir pa ti sorodniki podarijo
LP
Simon
Večkrat prebiram omenjeno rubriko in se izpopolnjujem in dobivam ideje iz prvih rok. Tokrat pa sem se odločil, da če že ne odkrivam toplo vodo, vsaj dam komu idejo za nedeljsko kosilo.
Hobotnica izpod peke v električnem saču:
1. Naprej obvezno na Ljubljansko tržnico po Hrvaško hobotnico (baje naj bi bila iz Krka), težko cca 2 kg, seveda mora biti zamrznena. Na tržnici že 11 let vsako Soboto nabavljam pri istem prodajalcu, zato v kvaliteto in v poreklo ne dvomin (a, ne Andrej?).
2. Medtem ko se prehaja iz trdnega v pol tekoče stanje (se odtaljuje) narežem korenje, krompir (obvezno primorski), čebulo in česen. Vse skupaj prelijem z malo olivnega olja, premešam, solim in ponovno premešam.
3. Ko se hobotnica odtali, jo položim na krompir in dodam sveži rožmarin. Hobotnice ne solim, saj je sama dovolj slana. Niti ne dodam vina ali česar drugega, saj bo tekočine dovolj (eni vseeno dodajo malvazijo in je tudi ok). Hobotnico je potrebno razrezat tako, da se lovke ločijo od glave. V nasprotnem primeru, se lahko hobotnica postavi v njeno pozo in se z glavo udari v grelec:)
4. Napolnjen pladen potem vstavim v ogret električni sač.
5. Zaprem sač in pustim naj se peče približno dve uri.
6. Po dobri uri pogledam skozi šibedah (ker prej kao nisem:)
7. Po uri in pol odprem vrata sača in zavrtim pladen za pol kroga in dodam še majhne paradižnike. Hkrati odprem še režo za zrak, da se odvečna voda in para odstrani in da se naredi zapečena skorja.
8. Po dveh urah pogledam, če je dovolj in vzamem pladenj ven
9. Tole pa je končni izdelek
Tak obrok vam vzame relativno malo časa za pripravo, mogoče vse skupaj 15 min + cca 2 uri da se speče, vendar to ne zahteva vaše pozornosti. Cenovno, pa tudi ni ravno nedostopno kosilo, saj kg hobotnice pride okoli 15 € + 1 € krompir + 2 € korenje. Se pravi cca 5 odraslih se nahrani za okoli 35€. Če si dovolj preprisan, pa si hobotnico sam ujemeš, korenje doma napuliš, krompir pa ti sorodniki podarijo
LP
Simon
Še rebrca iz električnega saša
Za pozimi, da se nam naredi zimska obloga pod kožo še rebrca (spare ribs) pečena v istem elektro saču. Približno kila in pol mesa in kila in pol krompirja. Cenovno približno 15 euro, nahranijo pa se štiri odrasle osebe!
V bistvu je bila ravno prav pečena.
Mogoče se to na sliki ne vidi najbolje?
Vseeno bi jo lahko pekel še cca 20 min da bi bila bolj zapečena.
Moral bi spodnji grelec ugasnit in da bi delal samo zgornji.
Reze za zrak pa da bi bila odprta na max.
Samo po dveh urah je bila hobotnica izredno mehka, se je kar topila v ustih.
Enako so bila mehka rebrca. Si dal rebro v usta in ven potegnil samo kost:)
Najbol pa bi bilo, če bi imel ročni brener (kuhinjski) in bi samo za par sekund preletel, da počni skorja? Ker po dveh urah je dovolj pečeno!
Mogoče se to na sliki ne vidi najbolje?
Vseeno bi jo lahko pekel še cca 20 min da bi bila bolj zapečena.
Moral bi spodnji grelec ugasnit in da bi delal samo zgornji.
Reze za zrak pa da bi bila odprta na max.
Samo po dveh urah je bila hobotnica izredno mehka, se je kar topila v ustih.
Enako so bila mehka rebrca. Si dal rebro v usta in ven potegnil samo kost:)
Najbol pa bi bilo, če bi imel ročni brener (kuhinjski) in bi samo za par sekund preletel, da počni skorja? Ker po dveh urah je dovolj pečeno!
-
- Admiral
- Prispevkov: 2555
- Pridružen: To Jan 05, 2016 20:50
- Kraj: LJ-CRES
- Kontakt:
-
- Admiral
- Prispevkov: 2555
- Pridružen: To Jan 05, 2016 20:50
- Kraj: LJ-CRES
- Kontakt:
Naceloma je deklariran do 320 stopinj, vendar se termostat zavrti po skali le do 220 stopinj. Bom poskusil pico jutri in javim!
Nazadnje spremenil Simon3078, dne Sr Avg 02, 2017 18:17, skupaj popravljeno 1 krat.
-
- Admiral
- Prispevkov: 2555
- Pridružen: To Jan 05, 2016 20:50
- Kraj: LJ-CRES
- Kontakt:
Simon3078 napisal/-a:Naceloma je deklariran do 320 stopinj, vendar se termostat zavrti po skali le do 220 stopinj. Bom poskusil pico jutri in javim!
http://www.harlem.com.tr/davul-firin-HF-328ECT.html
kako sliko dodaj, da vidimo debelino testa pa izmeri koliko casa se je peklo
Ne sodi me, dokler me ne spoznaš, ne podcenjuj me, dokler mi ne postaviš izziva in ne govori o meni, dokler ne govoriš z mano!
Že zagret za tale sač zgleda, da bo hitro v našem domu. Edino kar me zanima je tole; Izpod peke delal doma prijetelj, je bila hobotnica za spoznanje odtenek "čigumasta", medtem smo sedaj na morju prav po dalmatinsko pri domačinih jedli odlično. Skrivnost naj bi bila, nikoli odtalit hobotnico temveč zmrženo skuhati ter ohladit se mora v tisti vodi. Ali torej to ne velja, seveda pa tudi letni čas ulovitve hobotnice naj bi imel svoj pomen.
Če ni v moji moči da ti pomagam, ti tudi slabega ne želim
Ja tako je, hobtnico nabijaš ob skale ene pol ure ali pa jo zamrzneš.
Pomembno je tudi od kje je hobotnica in kera vrsta je, sem jo enkrat nabavil v veletrgovini v zamrzovalniku, je pisalo poreko Španija in je bila, kot bi narezal cev za zalivanje vode.
Koliko je bila velika tista cigumijasta? Pa poreklo?
Naceloma 1 kg rabi 45 min do ene ure.
Ce ste delali 2 kg eno uro in na prevoci temperaturi je bil verjetno tudi to razlog?
Pomembno je tudi od kje je hobotnica in kera vrsta je, sem jo enkrat nabavil v veletrgovini v zamrzovalniku, je pisalo poreko Španija in je bila, kot bi narezal cev za zalivanje vode.
Koliko je bila velika tista cigumijasta? Pa poreklo?
Naceloma 1 kg rabi 45 min do ene ure.
Ce ste delali 2 kg eno uro in na prevoci temperaturi je bil verjetno tudi to razlog?
Kdo je na strani
Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost