PREBRANAC ala PASULJ

Vse o kuhinji na vodi, ob vodi ali doma. Preberete lahko zanimive recepte in nasvete.

Moderatorji: moderator2, moderator

Taurus
Štabni praporščak
Prispevkov: 39
Pridružen: Če Sep 06, 2007 12:09

PREBRANAC ala PASULJ

OdgovorNapisal/-a Taurus » Če Jan 03, 2008 23:10

SESTAVINE : ( za 3 osebe )

1/2 kg belega fižola
1 kg rdeče čebule
4 dcl olja
Slanina
kos prekajenega mesa ali reber
Pelati
Zeleno papriko
tri stroke česna
Vrečka začimb za fižol
Lovorjevi listi
Feferonček
žlica mlete paprike
košček zelene
šetraj
peteršilj
poper v zrnju
sol, poper


POSTOPEK :

Fižol prevremo v vodi, v kateri se je namakal čez noč in tekočino zavržemo.Prilijemo vodo, v kateri smo skuhali prekajeni kos mesa z lovorjevim listom in nekaj zrnci celega popra. Meso postavimo na toplo. Fižol počasi kuhamo do konca.
V kotlu na olju in na kocke narezani slanini samo malo opražimo na DEBELE trakove zrezano čebulo tako, da ovene, dodamo svežo papriko, pelate, na drobno sesekljan česen in zeleno, lovorjev list, feferonček, žlico mlete paprike, šetraj, sol in poper po okusu, ter Vrečko začimb za fižol. Premešamo in takoj zalijemo s tekočino iz fižola. Jed naj počasi vre cca. 20 - 25 min kjer ji postopoma dodajamo vodo iz fižola. Precedimo fižol in ga damo v lonec, obdržim pest fižolčkov, jih na zajemalki zmečkamo, nato razpustimo v v delu fižolovke, vrnemo v lonec, temeljito premešamo da prevre in dodamo še narezano meso ali rebra.

OPCIJA:

feferon - chili v prahu
olje - mast
šetraj - majaron


PAŽNJA PAŽNJA

Gostota jedi je poljubna, napisan recept je samostojna papica, če pa jo želiš kot prilogo, nadomesti meso samo s prekajenimi kostmi in jo bolj zgosti.

AJD
Taurus
Uporabniški avatar
racman
Admiral
Prispevkov: 692
Pridružen: Ne Maj 20, 2007 15:25

Re: PREBRANAC ala PASULJ

OdgovorNapisal/-a racman » Če Jan 03, 2008 23:27

Taurus napisal/-a:SESTAVINE : ( za 3 osebe )
Fižol prevremo v vodi, v kateri se je namakal čez noč in tekočino zavržemo.


zelo me zanima v cem je smisel da fizol prevremo v vodi v kateri se je namakal?
to res prvic slismi - ze od malih nog so me ucili da se strocnice namaka cez noc v zadostni kolicini mrzle vode in le te izlocajo v vodo beljakovine zaradi katerih se kasneje strocnica tezje kuha.
kolikor vem je zazeleno da bi se voda veckrat zamenjala-tako bi dosegli hitejse in kvalitetnejse kuhanje seveda v primeru da imamo kaksen "starejsi"fizol.

si pa pozabil da fizola med kuhanjem praviloma ne mesamo in tako pazimo da zrna ostanejo pravilnih oblik saj bi jih z mesanjem poskodovali.
Taurus
Štabni praporščak
Prispevkov: 39
Pridružen: Če Sep 06, 2007 12:09

OdgovorNapisal/-a Taurus » Pe Jan 04, 2008 15:20

Se popravljam Racman.

Naveden postopek velja za ZMRZNJEN fižol in ne suh, zmrznjen pa zato, ker je edini in res edini za to jed le beli fižol TETOVAC, ki ga dobiš iz Makedonije in je dostikrat poln žužkov( nič nenavadnega za fižol ), zato ga zmrzneš, da se ne razmnožujejo in ga daš nato prevret, da zgubi tisti priokus po zmrznjenemu. Zdaj pa že dobiš kuhan fižol v konzervi ( pa prosim ne zmrduj se ), ki je že dovolj dober tako, da kuhanje odpade.

Glede mešanja pa, tudi za riževe jedi " pravijo " da se naj ne bi mešal, ampak, saj veš - nežno, z občutkom.

AJD
Taurus
Uporabniški avatar
racman
Admiral
Prispevkov: 692
Pridružen: Ne Maj 20, 2007 15:25

OdgovorNapisal/-a racman » Pe Jan 04, 2008 15:42

:D fizolom iz konzerve sploh ni nic narobe - veliko raje s konzerve kot pa polnega zuzkov hehe
Uporabniški avatar
pajer1
Admiral
Prispevkov: 5969
Pridružen: Ne Dec 16, 2007 17:39
Kraj: Ljubljana, Marina Umag

OdgovorNapisal/-a pajer1 » Pe Jan 04, 2008 19:02

Tudi moja praksa je, da je iz konzerve 100%, pa še čas priprave je veliko krajši.

LP
pajer 1

Kdor misli, da ne zna molit, naj gre na morje!

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 7 gostov