PRILOGE K ŽARU

Vse o kuhinji na vodi, ob vodi ali doma. Preberete lahko zanimive recepte in nasvete.

Moderatorji: moderator2, moderator

Taurus
Štabni praporščak
Prispevkov: 39
Pridružen: Če Sep 06, 2007 12:09

PRILOGE K ŽARU

OdgovorNapisal/-a Taurus » Pe Apr 11, 2008 15:24

SATARAŠ

Na drobno narezano šalotko ali čebulo, prepražiš na vročem olju, dodaš riž, precej mlete paprike, premešaš, dodaš 1 dcl vina, ( pred tem rukneš sam 2 dcl za probo )premešaš, dodaš juho ali osnovo da zavre, dodaš sol in mlet poper , ter preostanek potrebne tekočine in skuhaš do konca.

Posebej na olju prepražiš na rezance zrezano čebulo, čez čas dodaš na rezance narezano rumeno, zeleno in rdečo papriko, lovorjev list, dinstaš, da vse skupaj nekoliko ovene, dodaš 1 x več narezanega svežega paradižnika, sladkor, sol, poper in tik pred koncem zmešaš v riž, po vrhu pa posipaš sveži peteršilj.

OPCIJA:
Če želiš bolj pikant, dodaj narezan sveži feferon, ali mleto ostro papriko ali chili.



RATATUILLE

1 jajčevec narezan na kocke
1 velika paprika narezana na trakove
1 bučka narezana na kolobarje
1 kumarica narezana na palčke
1 velik paradižnik zrezan na drobne kocke
1 čebula zrezana na kockice
strok drobno sesekljanega česna
žlica mlete paprike
ščep Kajenskega popra
peteršilj, drobnjak, majaron, timijan, bazilika ( po okusu )
sol
oljčno olje

POSTOPEK:

Na oljčnem olju prepraži čebulo in česenj, dodaj zelenjavo( razen paradižnika) in začimbe( razen drobnjaka ), posoli, praži cca. 15 min,
dodaj paradižnik, duši še 5 - 10 minut, ter pred serviranjem posipaj z drobnjakom.


BUČKE( Zukini ) in JAJČEVEC( malancan )

Nareži ju na debelejše trakove( po dolgem ), premaži z oljčnim oljem in ju na hitro popeči na žaru ( pred peko mesa - ko čakaš , da hica pojenja oz. ko je oglje še prevroče ), takoj, ko zložiš zadnji kos, že obrni prvega, da se ne zažge-mora biti zlata barva. Ko obrneš prvič. posolij in popopraj ter premaži z oljem, ko so kosi popečeni po obeh straneh, ju po plasteh daj v ognjevarno posodo, vmes pa prelij z mešanico, zelo drobno nasekljanega česna in peteršilja, ter pusti na toplem. Če pa jed ne postrežeš kot toplo prilogo, ohlajeni dodaj kis in oljčno olje in postreži kot solato.


PAPRIKA( špic )

Lahko jo spečeš že v jeseni v pečici, olupiš zapečeno kožico( ali pa tudi ne ), pomembno je le, da jo takoj po peki daš v primeren lonec, pokriješ " da se pari ", ko pa se ohladi pa vso tekočino obvezno zavržeš ( grenčina ) in jo porcijsko zmrzneš.
Ko jo odtališ ( čez noč ), tekočine ne zavržeš, samo soliš, dodaš poper in oljčno olje, drobno nasekljan česen in peteršilj
Taurus

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 5 gostov