Stran 1 od 1

Potopisno predavanje - Horn in Veliki trije

Objavljeno: To Mar 06, 2018 07:13
Napisal/-a johnny1300
Potopisno predavanje Mirana Tepeša
6. marec, 2018 na 18:00 – 20:00
Pod Srobotnikom 4, 8351 Straža pri Novem mestu, Slovenija

Organizira ga Jadralni klub KRKA.
http://jadralniklub-krka.com/

Potopisno predavanje - Horn in Veliki trije

Objavljeno: So Mar 10, 2018 12:19
Napisal/-a mirante
Hvala za prijeten večer. Lepo smo se pogovorili.

Re: potopisno predavanje v STRAŽI

Objavljeno: So Mar 10, 2018 18:26
Napisal/-a Marchi
Miran, zelo zanimivo predavanje. Knjigo Veliki trije o jadranju okrog treh velikih rtov, berem kot najboljši film. Meni najboljša do sedaj, ker je veliko jadranja in manj civilizacije. Jadranje po divjem Pacifiku od Francoske Polinezije do Čila, več kot 3000 milj, od tega 14dni z vetrovi nad 30 vozlov, tudi 40 in več, ko je prihrumela kakšna fronta. Res preizkušnja, ki si jo mi, vikend jadralci, težko predstavljamo. Kapo dol za vztrajnost in pogum! Naprej, jadranje po kanalih Patagonije, super zapisi, tudi veliko se človek nauči ob branju, glede načrtovanja poti, morskih tokov izbire sidrišč idr. In na koncu še jadranje okrog rta Horna, ob štartu v "zmernih" razmerah in razmeroma ugodni vremenski napovedi, ki se čez noč obrne v pravo dramo z 10m valovi, ki grozijo za krmo. In to ni 4 urni prehod Kvarnerja ob podivjani burji, ampak jadranje daleč tam nekje, v mrazu, kjer ni prostora za napake in je človek poleg vsega še fizično in psihično vse bolj izčrpan od nemilosti narave. Še enkrat kapo dol tebi in sojadralcu!
Kako bi se lahko končala zgodba z zataknjemin ključem na komandni plošči motorja? Kaj narediti, ko ti ob nepravem času crkne impeler? Uff, zanimivo in poučno branje. Ampak to je šele prva tretjina knjige, prvi rt.

Slika
Sorry za malo reklame, ampak knjigo priporočam vsakemu morjeplovcu.

Miran, si že razmišljal, da bi posneli film "The Horn". Scenarij imaš že napisan. Zagotovo bi bil bolj razburljiv, kot Redfordov "All Is Lost".

Bravo za prepluto in zapisano in srečno naprej!

Sem mislil, da sem pogumen morjeplovec ampak po prebranem sem se zamislil. :?

Horn in Veliki trije

Objavljeno: So Mar 10, 2018 19:30
Napisal/-a mirante
Marchi,
Kaj naj odgovorim?
Hvala za pohvale.
O 10 metrskih valovih pa verjetno nisem nikjer pisal. Morda si jih sam tako izmeril na prikazanem filmu?
Jadranje v nadaljevanju knjige je zmernejše, skorajda turistično :) .
Preveč poguma največkrat ni dobro. Boljše je biti zmeren morjeplovec s celo barko, kot pogumen z razbito.

Re: Horn

Objavljeno: So Mar 10, 2018 20:04
Napisal/-a Marchi
Hja, strah ima velike oči. Mogoče val potem malo zraste. Ampak če pomislim, kakšen val naredi 50 vozlov vetra na več 1000 milj odprtega morja, potem... :shock: Mene je bilo strah že, ko sem te poslušal, kako sta jadrala okrog Horna. Mislim, da v knjigi tudi omenjaš nekaj o strahu in tiščanju v prsih, ki sta popustila, ko sta zavila v zavetrje Horna.
Seveda, se tudi jaz spopadem s situacijo, ki me preseneti, ujame, ampak je kar stresno (v jadranskih razmerah :lol: ) in vse skupaj traja samo nekaj ur.
Sicer pa, ko spremljam oceanske jadralce tako ali drugače, vidim, da so situacije predvidljve in prebavljive, sploh če si predan temu kar počneš in če ne rineš proti vetru in toku.
V nadaljevanju mislim, da gredo tvoje rute po vremensko bolj umirjenih geografskih širinah in verjamem, da bodo posadke uživale. Žal mi ne znese iti zraven, čeprav je ruta Namibija - Sv. Helena - Brazlija zelo mikavna, Amazonka nekaj posebnega, Karibi pa itak "omiljena" destinacija. A imaš še kaj prostora?

Re: Horn

Objavljeno: So Mar 10, 2018 21:06
Napisal/-a mirante
Cikloni, ki se sprehajajo po južnih morjih, zavrtijo veter, zato ne piha vseskozi iz iste smeri in posledično tudi valovi zato le redko zrastejo čez 8 metrov višine. Morda le kratkotrajno v kakšnem orkanu ali pa, ko valovom nasproti teče morski tok.

Nekaj je še prostora na mojih letošnjih morskih poteh:
- za enega na relaciji Recife - Amazonija - Francoska Gvajana,
- za enega na oceanskem tečaju Kourou - Barbados - Martinik,
- za štiri na tečaju po Karibih,
- za enega na relaciji Sint Maarten - Bermuda.
Iz Namibije čez Južni Atlantik sem se odločil, da bom jadral sam, za čez Severni Atlantik pa sem z enim Morjeplovcem dogovorjen za družbo na krovu Skokice.

Re: Horn

Objavljeno: So Mar 10, 2018 21:24
Napisal/-a Marchi
Samo še to me zanima, ko že govoriva o velikih valovih. Ok, pri nas se srečamo ob kakšni večji tramontani ali jugu, burji z recimo 2-3 mogoče 4m valovi. Kot berem imaš taktiko "bežanja" z valovi bolj, kot upočasnevanja/stabiliziranja jadrnice z recimo viharnim sidrom. Tudi avtopilotu veliko zaupaš v divjem morju.
Vseeno me zanima, kakšno tehniko, taktiko plovbe, krmarjenja svetuješ z velikimi valovi in močnim vetrom v krmo? Kaj se najbolj obnese? Kaj je največja nevarnost? Si že doživel kaj zoprnega v takih situacijah?

Re.: Horn

Objavljeno: Ne Mar 11, 2018 00:23
Napisal/-a mirante
Pri jadranju z viharnim vetrom in velikimi valovi v krmo je največja nevarnost, da ti en val barko obrne počez, naslednji val pa se z boka prelije čez barko in jo prevrne.

V viharnem vetru (40 - 60 vozlov stalnega vetra) uporabljam le viharni flok ali pa razvijem le nekaj m2 genove, da ima barka dovolj hitrosti, da krmilo dovolj dobro drži smer med valovi. Uporabo glavnega jadra (tudi močno skrajšanega) v viharju odsvetujem, ker glavno jadro v sunkih vetra barko rado obrne v veter. Kombinacijo močno skrajšanega glavnega jadra in skrajšanega floka bi uporabil le, če bi bile spredaj ovire, ki bi se jim moral izogniti. V viharnem vetru se ne da jadrati proti vetru, vsaj z mojo barko ne. Lahko sicer poskušam orcati, vendar GPS v najboljšem primeru kaže smer pravokotno na veter, ker močan veter in valovi toliko zanašajo barko.

Najbolj udobna in varna smer jadranja v viharju je z vetrom v polkrmo. Takšno taktiko "bežanja z vetrom v polkrmo" uporabljam na odprtem morju kadar je smer "bežanja" manjša od 80 stopinj glede na želeno smer jadranja. Če z vetrom jadraš hitro, te dohiti veliko manj valov, kot če jadraš počasi in večjo možnost imaš, da se izogneš največjim valovom.

V primeru, da vihar prihaja iz nasprotne smeri, ne želim z bežanjem nazadovati za preveč milj, zato raje uporabim taktiko pritajevanja s skrajšanima jadroma na nasprotnih uzdah ali pa viharno sidro brez jader, da barko postaviš s premcem diagonalno na valove.

Vse to velja za viharne razmere na odprtem morju, ko vse skupaj traja več ur skupaj.
Na Jadranu bi v nevihti pospravil jadra, zagnal motor, šel v zavetje kakšnega otoka in počakal, da mine.

Re: Horn

Objavljeno: Ne Mar 11, 2018 09:38
Napisal/-a Marchi
Thank you, captain!

Re: Rt Horn in veliki trije

Objavljeno: Ne Mar 11, 2018 13:48
Napisal/-a j.k.
Knjigo Veliki trije, tudi jaz priporočam...
Sem pa "trenutno že" na Mauritiusu.
Sta mi pa všeč druga in tretja faza solo jadranja.... :P
Mislim, da bi podobne faze doživljal tudi sam, čebi se lotil podobnih podvigov. :lol:

Lp