Yamaha 100 aetl-Akomulator

Vse o popravilu plovil, motorjev in opreme na plovilih, tehnični nasveti

Moderatorji: moderator, moderator2, cibro, Marchi

rubikon
Praporščak
Prispevkov: 33
Pridružen: So Mar 07, 2015 23:24
Kraj: Izola

OdgovorNapisal/-a rubikon » Po Mar 23, 2015 18:57

hvala za odgovor....he počasi napredujem iz neukosti.... :D
Uporabniški avatar
Marjan Tomki
Admiral
Prispevkov: 5877
Pridružen: Sr Nov 03, 2010 21:30
Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a Marjan Tomki » Po Mar 23, 2015 20:14

rubikon napisal/-a:Koliko potem razumem...dosti uporabnikov...večji servisni akomu..štartni za yamaho 100 je 100ah verjetno dovolj :shock: ??


Vpliva več dejavnikov hkrati.

Imaš velike porabnike, ki delujejo le malo časa (zaganjač, sidrni vitel).
  Prvi zahteva velik tok, ki ga mora akumulator zdržati (predvsem za to so namenjeni tisti v avtomobilih), a ta velik tok praviloma teče le nekaj sekund (dokler ne steče motor).

  Sidrni vitel pa se največkrat uporablja, ko teče motor in tako - čeprav je to eden večjih porabnikov - ne gre ves tok zanj iz akumulatorja. Taka dva porabnika vplivata na maksimalni tok (A, amperi), ki naj ga zdrži akumulator, le malo pa na kapaciteto (Ah, amperske ure).

Pri ostalih uporabnikih pa - kot je napisal DR.E - premisliš, koliko časa bo kateri na dan deloval in to pomnožiš z s tokom, ki ga tista reč potrebuje.

Primer:
DR.E napisal/-a:radio 6A, ojačevalec za radio 30A, lučke 3A, vinč za sidro bomo spustili, ker ni porabnik, ki bi deloval konstantno... mikrovalovna 40A, VHF 2A, navigacija 3A, potem pa lepo sešteješ in pomonožiš s tem kako dolgo boš uporabljal...


Poraba ko ne ploveš
Hladilnik . . . . . . 5 A . . . 5 ure . . 25 Ah (če je v ostalem času je v njem dovolj hladno termostat ne vklopi)
Osvetlitev kabine 3 A . . . 3 ure . . . 9 Ah (amperskih ur)
Sidrna luč . . . . . 0,5 A . 12 ur . . . . 6 Ah
Radio . . . . . . . . 6 A . . . 10 ur . . . 60 Ah
____________________________________
Do tu . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .. 100 Ah

Poraba, ko ploveš
To gre pri tebi med plovbo ne gre z akumulatorja, ker če ploveš na motor (in je alternator in kablovje in... OK), daje tok alternator
Radio . . . . . . . . 6 A . . . 5 ur . . . 30 Ah
VHF radio . . . . . 2 A . . . 5 ur . . . 16 Ah
navigacija . . . .. 3 A . . . 5 ur . . . 24 Ah
_____________________________________
Če bi 5 ur jadral in motor ne bi
delal, bi bilo porabljeno še . . . . . 70 Ah

Če ploveš na motor, pa to ne gre iz akumulatorja.

Tole - in avtopilot, eden večjih porabnikov - in to, da dejanska plovba z jadrnico velikokrat traja večji del dneva kot pri motornjakih, pomeni, da zna biti črpanje iz akumulatorjev pri jadrnici med plovbo eno največjih bremen, ko se pri plovilu na motor med plovbo akumulator polni. To je tudi eden od razlogov, da imajo gliserji praviloma akumulatorje z manjšo kapaciteto kot jadrnice. Aku-ji z manjšo kapaciteto dovolj in so hkrati tudi lažji, manjša skupna masa plovila pa pomeni tudi gospodarnejšo plovbo (manjšo porabo, večjo hitrost pri enakem plinu itn...).

Vse živo vpliva na vse živo...DR.E pravi tudi:

Mikrovalovna pečica . . 40 A . 0,25 ure . . 10 Ah
__________________________________________
Razmeroma velika moč, velik tok,
a verjetno le kratek čas . . . . . . . . . . 10 Ah

Mikrovalovke nimam, tako da ne vem, koliko časa bi bila na dan vklopljena. Bi bil pa še en lep primer velikega porabnika, ki pri uporabi le kratek čas razmeroma malo bremeni akumulator.


V glavnem, približno tako narediš načrt porabe in skupaj z načrtom virov elektrike (s polnilca z obale, kadar je; pa z motorja oziroma alternatorja, pa s sončnih celic, pa morda od vetrnega generatorja, mogoče pri kom tudi gorivna celica...) da to skupaj bilanco električne energije.

Podobno, kot zmnožiš tokove in čase pri porabi, jih tudi pri virih elektrike.

Marsikaj o akumulatorjih (kateri je primeren za kaj - in zakaj ravno tisti) je - jasno in mislim da razumljivo tudi začetniku - opisal Nikola T. na spodnji povezavi
Correct me if I am wrong, please.
Dejank
Višji štabni vodnik
Prispevkov: 25
Pridružen: Po Jun 21, 2010 09:05

OdgovorNapisal/-a Dejank » Če Mar 26, 2015 19:28

Ali je lahko akumulator premočan??? Rezcimo za mojega mojo 40-60 yamaho na gumenjaku - a bi bil 95 premočan?? min zahtevan s strani prodajalca je 70. Najdem samo 70 in 95 Ah. nekje vmes skor da ni ponudbe.

LP
Dejan
tomaz_slo
Admiral
Prispevkov: 2109
Pridružen: Če Mar 25, 2010 15:28

OdgovorNapisal/-a tomaz_slo » Če Mar 26, 2015 20:12

Akumulator ne more biti nikoli premočan, razen če se zmotiš pri napetosti..
Uporabniški avatar
peterv6i
Admiral
Prispevkov: 1063
Pridružen: Po Okt 26, 2009 15:42
Kraj: Izola
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a peterv6i » Če Mar 26, 2015 20:13

Ne...
to je isto kot če bi pil iz 70 ali 95 litrskega soda.. skozi pipco bi vedno enako teklo.. edino kasneje bi spraznil 95 litrski sod...
Uporabniški avatar
Marjan Tomki
Admiral
Prispevkov: 5877
Pridružen: Sr Nov 03, 2010 21:30
Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a Marjan Tomki » Če Mar 26, 2015 20:30

Smo že omenili, da amperske ure (Ah) niso merilo moči, kot velikost bencinskega tanka ne določa moči motorja. Amperske ure pomenijo kapaciteto akumulatorja, torej to, koliko elektrike lahko shraniš vanj ali dobiš iz njega.

Ali lahko kako izbereš prevelik akumulator?
  Ne čisto zlahka. Praviloma je bolje malo več kot malo premalo. Kaj pa vpliva, da je lahko prevelik? Nekaj od tega (kar jaz vem, seveda) je:
Teža
  Kapaciteta akumulatorja je precej sorazmerna masi svinca akumulatorja - in akumulator z več Ah, kot jih rabiš, bo tako nepotrebno pretežak.

  Če v gliserju voziš veliko pretežak akumulator, se bo to opazno poznalo pri tem, kdaj zglisira, koliko gre in koliko porabi. Pri malo večjem je to toliko problem, kot če se voziš s polnim tankom goriva namesto s praznim :wink:
Koliko ti motor polni
  Če bi imel velik akumulator in motor, ki lahko polni le z majhnim polnilnim tokom tako, da se akumulator ne bi uspel skoraj nikoli napolniti do konca, bi se akumulatorji prehitro postarali (išči 'sulfatacija akumulatorjev' za več) podobno, kot če jih iz kakega drugega razloga nepotrebno pustiš nenapolnjene.

  Ampak za to bi moral biti motor, ki le malo polni in čez prst dvakrat ali več Ah velik akumulator - da si na varnem, pa pogledaš v specifikacijo motorja, koliko polni.
Correct me if I am wrong, please.

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 4 gosti