Zamenjava instrumenta za globino in hitrost Navico C400M

Vse o popravilu plovil, motorjev in opreme na plovilih, tehnični nasveti

Moderatorji: moderator, moderator2, cibro, Marchi

Morko
Naddesetnik
Prispevkov: 5
Pridružen: Pe Okt 13, 2017 15:50

Zamenjava instrumenta za globino in hitrost Navico C400M

OdgovorNapisal/-a Morko » Ne Okt 22, 2017 18:41

Pozdravljeni.

Na jadrnici, ki sem jo kupil pred kratkim, imam delujoč instrument za globino in hitrost Navico C400M. Žal je displej v zelo slabem stanju, saj je sonce v 20+ letih naredilo svoje. Želel bi ga zamenjati z sodobnim, vendar pa ne vem kako je s kompatibilnostjo senzorjev. Za hitrost je montiran AIRMAR S650, za globino pa žal ne vem.
Gledam npr. Raymarine i50 in me zanima ali je možna enostavna zamenjava prikazovalnika brez menjave senzorjev?

Morda kakšna druga ideja?
polanc
Admiral
Prispevkov: 7153
Pridružen: Če Dec 04, 2008 21:00
Kraj: sevnica

Re: Zamenjava instrumenta za globino in hitrost Navico C400M

OdgovorNapisal/-a polanc » Ne Okt 22, 2017 19:43

Ti sam našga Iztoka NT poklič,pa boš dobu vse odgovore ko iz leksikona,pa še za pametn denar kej novga al pa morda tak displej...
Uporabniški avatar
habibi Vll
Admiral
Prispevkov: 3591
Pridružen: Po Avg 20, 2012 16:41
Kraj: LJ.Vižmarje

Re: Zamenjava instrumenta za globino in hitrost Navico C400M

OdgovorNapisal/-a habibi Vll » Po Okt 23, 2017 09:04

Če boš hotel imeti vse kompatibilno(senzorji in inštrumenti), je čas, da vse skupaj menjaš, ker drugače, da boš probal nekaj kombinirati, boš ob živce.N.T. je pravi naslov za nakup ali info.
mašinfirer
Morko
Naddesetnik
Prispevkov: 5
Pridružen: Pe Okt 13, 2017 15:50

Re: Zamenjava instrumenta za globino in hitrost Navico C400M

OdgovorNapisal/-a Morko » Po Okt 23, 2017 12:52

Verjamem, da je kompatibilnost lahko problem. Ker sta oba senzorja narejena skozi trup barke sem najprej razmišljal če jih ni mogoče kar uporabiti. Ker sicer bo morala barka najbrž iz vode.

V vsakem primeru bom rabil nasvet strokovnjaka. Hvala za predlog.
francelj
Admiral
Prispevkov: 923
Pridružen: Po Nov 26, 2007 21:09
Kraj: Brezovica

Re: Zamenjava instrumenta za globino in hitrost Navico C400M

OdgovorNapisal/-a francelj » To Okt 24, 2017 14:54

Ni tako nemogoče, tudi s starimi senzorji.
Na tejle strani http://www.gemeco.com/wiring-transducer.php poišči svojo sondo in si poglej, kako so razvrščeni kontakti v različnih konektorjih. Zagotovo se dobi ploterje, ki imajo katerega od možnih konektorjev. Če ga ima tudi Raymarine i50, ti bo pa res NT najlažje povedal.
Uporabniški avatar
Nikola T.
Admiral
Prispevkov: 3686
Pridružen: Ne Nov 29, 2009 21:12
Kraj: Lj.-Trzin-Izola-Devin

Re: Zamenjava instrumenta za globino in hitrost Navico C400M

OdgovorNapisal/-a Nikola T. » Sr Okt 25, 2017 07:41

Pozdravljeni
Instrument za hitrost in globino bi bil primeren že i40 Bidata, i50 Tridata ali pa ITC-5 Modul, ki klasične senzorje pretvoti v NMEA 2000 katere pa nato lahko pokaže tudi i70s displej. Pravzaprav je ta hip v kolikor potrebuješ na plovilu globino, hitrost in veter najbolj ugoden komplet i70 Tridata ki ima poleg hitrosti in globine še kabel za vetrovnico, vetrovnico, ITC-5 modul in stNG osnovni komplet kablov za NMEA2000 s terminatorji.
Cenik in katalog...

V kolikor so obstoječe sonde ispravne potem bo to brez težav delovalo na vseh prej naštetih instrumentih.
S650 sonda je samo za hitrost. Barve žic bi bilo potrebno poiskat vendar menim, da gredo takole.

HITROST:
Rdeča - pull up (+) v instrumentu za "napajanje" senzorja hitrosti
zelena - signal hitrosti
oklop - masa
rjava - senzor tempterature
bela - senzor tempterature

GLOBINA:
modra - piezzo element v sondi za globino
črna - piezzo element v sondi za globino
oklop - masa

Vsekakor za osnovne sonde obstajajo variante za priklop. Svetujem pa vsem ki se s podobnim problemom srečujejo, da je pametno kupiti vseeno kar komplet s sondami tzudi če jih ne zamenjaš takoj kajti tako v kompletu so ugodneje kot nabaljene posebej.

Sedaj pa še ena novica vezana na sonde za merjenje hitrosti in temperaturo.
Kot veste je temperatura rak rana vseh sond saj so zelo netočne. No temu bo počasi odklenkalo, kajti pripravljam modul na katerega boš priklopil zelo kakovosten temperaturni senzor in na drugi strani na instrument namesto v tem primeru rjave in bele žice ter seveda napajanje 12V katerega se vzame kar z instrumenta.
Bom objavil novico ko bo vse končano in stestirano.

i40
Slika

i50
Slika

i70s komplet
Slika
polanc
Admiral
Prispevkov: 7153
Pridružen: Če Dec 04, 2008 21:00
Kraj: sevnica

Re: Zamenjava instrumenta za globino in hitrost Navico C400M

OdgovorNapisal/-a polanc » Sr Okt 25, 2017 18:45

No vidte zakaj jaz pravim da je pogovor z NT ko da bi en velik leksikon odpru..Dec ve,obvlada pa še neki ma v seb,kar velik ljudi nima...Voljan je delit brezplačno nasvete in informacije..
Morko
Naddesetnik
Prispevkov: 5
Pridružen: Pe Okt 13, 2017 15:50

Re: Zamenjava instrumenta za globino in hitrost Navico C400M

OdgovorNapisal/-a Morko » Sr Okt 25, 2017 21:38

Res je, to je odgovor mojstra, ki jih ni veliko. Vse jasno, samo še odločiti se bo treba. Sicer pa je do naslednje sezone še nekaj časa. Kakšne so pa cene glede na sezono? So izven sezone cene kaj nižje, ali je celo obratno?
Ker rabim tudi inštrument za veter, bo res najbolje nabaviti en tak komplet.
Navigare
Višji vodnik
Prispevkov: 17
Pridružen: To Mar 06, 2012 16:25
Kraj: Solkan
Kontakt:

Re: Zamenjava instrumenta za globino in hitrost Navico C400M

OdgovorNapisal/-a Navigare » Ne Sep 01, 2019 20:17

Pozdravljeni,

me zanima, če morda kdo ve kje bi lahko nabavil sondo za hitrost AIRMAR SPEED/TEMP SENSOR 20-399-01. Sonda sicer deluje, samo mi je nekdo preveč zategni navoj in je počil vijak navoja. Tako da sedaj malo pušča vodo in ne vidim druge kot da jo zamenjam.

Hvala za nasvet.

Lp Borut
pacific2332
Višji praporščak
Prispevkov: 35
Pridružen: To Jan 24, 2017 21:36

Re: Zamenjava instrumenta za globino in hitrost Navico C400M

OdgovorNapisal/-a pacific2332 » Sr Sep 04, 2019 09:14

da malo izkoristim temo in znanje NT

sem med obnovo jadnice in pred nakupom instrumentov. za glavni display sem se odlocil za raymarine eS78. nanj sem mislil priklopit airmar DTS800, ki ima tudi temperaturni senzor in NMEA priklop. ali bo mogoce priklopit modil ki se razvija za temperaturo na ta senzor, ali je boljse vzet loceno senzor za hitrost/temperaturo z barvnimi zickami in loceno za globino?
Uporabniški avatar
Nikola T.
Admiral
Prispevkov: 3686
Pridružen: Ne Nov 29, 2009 21:12
Kraj: Lj.-Trzin-Izola-Devin

Re: Zamenjava instrumenta za globino in hitrost Navico C400M

OdgovorNapisal/-a Nikola T. » Če Sep 05, 2019 08:17

Modul za temperaturo trenutno (še) ni v mojem razvojnem planu.
Priklop ne bo možen na aktivne senzorje, ki po žicah pošiljajo le podatke.

Priklop bo možen na pasivne senzorje hitrosti ali globine. Obstoječ senzor v sondi za temperaturo odklopiš (rjava in bela žica) in v smeri proti instrumentu priklopiš moj aktivni temperaturni modul.

Slika

Kdo je na strani

Po forumu brska: Matej123, nac in 5 gostov