obnova vodovoda in "kanalizacije"

Vse o popravilu plovil, motorjev in opreme na plovilih, tehnični nasveti

Moderatorji: moderator, moderator2, cibro, Marchi

pacific2332
Poročnik korvete
Prispevkov: 52
Pridružen: To Jan 24, 2017 21:36

obnova vodovoda in "kanalizacije"

OdgovorNapisal/-a pacific2332 » To Okt 29, 2019 23:01

pozdravljeni,
lotevam se obnove vodovoda na moji jadnici. star sistem je precej kompliciran z precej ventili, novega bi rad poenostavil. staro stanje: Dva rezervoarja vsak po 150lt(salon in prednja kabina), vodna pumpa v kuhinji in dve pipi(kuhinja in koplanica).
nov sistem bi rad da ima taksno formo: en vecji tank v sprednji kabini, dovol mocna pumpa za pipe v wc, kuhinji in dodatno tus na krmi. ker je bil star sistem samo na hladno vodo bi rad dodal se bojler. vem da za to potrebujem tudi toplotni izmnjevalec na motorju ki bo nanovo vgrajen.
zanima me: kaksno pumpo za vodo izbrat(moc/pretok...) kaksne cevi izbrat(navadne cevi in spojke ali whale connect system), ali je potrebno v sistem dodat ekspanzijsko posodo? dobodosli vsi triki, predlogi in resitve ki ste jih uporabili na svojih barkah :D

obnova "kanalizacije" :twisted:
zamenjati morem tudi vse odvodne cevi.
trenutno gre iz kuhinjskega umivalnika direktno v morje 1 1/4 odtok, kar mislim da je zadosti, iz wc gre ista dimenzija direktno v vodo. tukaj vmes pride se crni tank! v kopalnici ima umivanik direkten iztok v morje dimenzije 3/4. najbolj me daje kako resit odvodnjavanje iz tusa. kot vse trenutno kaze je do sedaj bilo reseno tako da je je vse zbiralo v kuhinji in nato z nozno pumpo prek odvoda kuhinjskega korita v morje. za odovodnjavnje tusa bi rad vgradil nek avtomatski boks na princip avtomatske kaluzne crpalke. jabsco in johnson pump ponujata simpaticne plug and play sisteme, ki so sorazmeroma ugodni in dimanzijsko pasejo pod moje podnice. zanima me kam speljat odtocno cev. ali na odtok NAD vodo( Y razdelilec na cev za kaluzno crplako) ali lahko ostane na enemu od PODVODNIH ventilov v kuhinji/koplanici in dodam nepovratni ventil? zanimajo me predvsem prakticne resitve, kako imaste narejeno ostali in ne teoreticne ki so blizu utopicnim dragim sitemom.

hvala za vso pomoc ze vnaprej

lp. matevz
Uporabniški avatar
motorni
Admiral
Prispevkov: 1985
Pridružen: Po Maj 14, 2007 00:04
Kraj: Zagorje

Re: obnova vodovoda in "kanalizacije"

OdgovorNapisal/-a motorni » Sr Okt 30, 2019 00:13

Ko smo kupili (rabljeno) jadrnico, je bil vodovodni sistem precej v razsulu. Ena nožna pumpa v kuhinji, ki je malo puščala, rezervoar 270l pod postelju na premcu in rezervoar 90l z električno pumpo za tuš na krmi.
Kupil sem TAKŠNE pipe, vgradil avtomatsko črpalko mislim da okrog 8l na minuto in ekspanzijsko posodo 1l. Za cevi za hladno vodo sem uporabil gibljivo cev (išči pod "cev za zalivanje skipper". Sistem sedaj čaka na vgradnjo bojlerja, motor Lombardini ima dvokrožno hlajenje z antifrizom v motorju. Temu sem kupil "boiler kit" - komplet priključkov, nov čep za izmenjevalec in nova ekspanzijska posoda. Cevi za antifriz bom dal narediti v Pritt. Za cev za vročo vodo bom najprej poskusil teflonsko cev 6x8, dobil sem jo skupaj s priključki v Hypexu. Tole z bojlerjem bo projekt za čez zimo. Ko bom tole sestavil, bom napisal kaj več.
__________________
lp
motorni
Uporabniški avatar
EDO
Admiral
Prispevkov: 1649
Pridružen: Po Nov 16, 2009 13:44
Kraj: Ljubljana - Lovran - Tržič (Monfalcone)

Re: obnova vodovoda in "kanalizacije"

OdgovorNapisal/-a EDO » Sr Okt 30, 2019 08:37

Jaz sem odvod iz tuša rešil tako, da sem nabavil "box" z avtomatsko kalužno črpalko (kupil v SVB). Možno je priključit več
odtokov in različnih premerov cevi. Odtočno cev sem z Y kosom priključil na odtok umivalnika nad vodno linijo brez protipovratnega ventila. Deluje o.k. Jaz se ne bi upal speljat odtok iz tuša v kuhinjski odtok s protipovratnim ventilom. Če kaj odpove gre lahko barka na dno.
Living well is the best revenge
https://www.facebook.com/NotaBeneSailing/
pacific2332
Poročnik korvete
Prispevkov: 52
Pridružen: To Jan 24, 2017 21:36

Re: obnova vodovoda in "kanalizacije"

OdgovorNapisal/-a pacific2332 » Sr Okt 30, 2019 17:35

EDO tocno ta box iz svb sem mislil. Malo me samo daje ker je koaplnica pred jamborjem, odtok za kaluzo pa prakticno na krmi barke sepravi cca 7m vztran. Dodal bi se zanko navzgor ki bi delovala kot sifon ob nagibu barke. Strah me je da crpalka ni dovolj mocna za taksno razdalijo in sifon.

Kaksne pa imate crpalke za vodo? nagibam se k jabskotovim ker se jih da servisirat.

Lp matevz

Kdo je na strani

Po forumu brska: brane1 in 1 gost