NMEA2000

Vse o popravilu plovil, motorjev in opreme na plovilih, tehnični nasveti

Moderatorji: moderator, moderator2, cibro, Marchi

kr3mn1
Admiral
Prispevkov: 2013
Pridružen: So Jul 12, 2014 11:57
Kraj: Kranj / Pag(LUN)

NMEA2000

OdgovorNapisal/-a kr3mn1 » So Maj 16, 2020 20:09

Lep pozdrav,

malce sem iskal pa nisem našel nič v tej smeri na forumu, in sicer dodal bi senzor za gorivo na Garmina.

Ali Garmin GFS10 ali od Lowrance EP 60-R. Nagibam se bolj h slednjemu, ker meri že od 0.6 galone na uro, dočim garminovc šele v toleranci pri 2 galonah, kar je pa 7 litrov in pol.

Gledal sem po netu, pa narod hoče za 5 metrski kabel po 50-100 evrov itd...kolikor sem videl, je to navaden M12 5 polni konektor, pa če kupim najdražji ščiten senzorski kabel od Baluffa ali Lappkabla pa ne more bit 20EUR na meter...porez na budale?

T-členi in to so mi jasni, prav tako napajanje senzorike in priklop.

Kdo pri nas prodaja te senzorje za gorivo? Našel sem samo Luxury marine, pa imajo ceno 250 evrov za tole sondo, čez lužo so pa po 120 evrov. pa da kupim še terminatorje in t-člene.
boris1
Viceadmiral
Prispevkov: 582
Pridružen: Sr Jan 09, 2019 11:28

Re: NMEA2000

OdgovorNapisal/-a boris1 » Ne Maj 17, 2020 00:35

kr3mn1 napisal/-a:Lep pozdrav,

malce sem iskal pa nisem našel nič v tej smeri na forumu, in sicer dodal bi senzor za gorivo na Garmina.

Ali Garmin GFS10 ali od Lowrance EP 60-R. Nagibam se bolj h slednjemu, ker meri že od 0.6 galone na uro, dočim garminovc šele v toleranci pri 2 galonah, kar je pa 7 litrov in pol.

Gledal sem po netu, pa narod hoče za 5 metrski kabel po 50-100 evrov itd...kolikor sem videl, je to navaden M12 5 polni konektor, pa če kupim najdražji ščiten senzorski kabel od Baluffa ali Lappkabla pa ne more bit 20EUR na meter...porez na budale?

T-členi in to so mi jasni, prav tako napajanje senzorike in priklop.

Kdo pri nas prodaja te senzorje za gorivo? Našel sem samo Luxury marine, pa imajo ceno 250 evrov za tole sondo, čez lužo so pa po 120 evrov. pa da kupim še terminatorje in t-člene.


Jaz imam za NMEA 2000 kable in T člene upore in napajalne T člene. Lahko pa zrihram senzor od Raymarina ali pa od Lowranca ugodno.
LP
Boris
kr3mn1
Admiral
Prispevkov: 2013
Pridružen: So Jul 12, 2014 11:57
Kraj: Kranj / Pag(LUN)

Re: NMEA2000

OdgovorNapisal/-a kr3mn1 » Ne Maj 17, 2020 11:17

ima kdo izkušnje s tem pretvornikom?

https://fox-marine.com/index.php?route= ... duct_id=55

pride na diagnostični priključek in vse motorne podatke pošilja po NMEA2000 protokolu potem naokoli, poleg tega pa še po BT, kjer lahko delaš diagnostiko na telefonu?

dejansko boljša alternativa kot merilec pretoka, ker tukaj ima računane vrednosti vbrizganih količin, in s tem vedno natančne podatke, in še RPM, obremenitev itd...

kdo že probal?
Uporabniški avatar
kasaudio
Admiral
Prispevkov: 3235
Pridružen: Po Dec 13, 2010 08:32
Kraj: Ljubljana

Re: NMEA2000

OdgovorNapisal/-a kasaudio » Ne Maj 17, 2020 12:01

Če imaš efi motor, potem zna biti klasičen merilnik pretoka itak problem (za trenutno porabo), ker motor gorivo jemlje "na zalogo".

Imaš ZS.
Xilinx Vivado HLx trainee
Kofi
Poročnik fregate
Prispevkov: 70
Pridružen: To Dec 30, 2014 17:18

Re: NMEA2000

OdgovorNapisal/-a Kofi » Ne Maj 17, 2020 13:03

Jaz sem vgradil Albacombi in B.I.O.-TECH senzor pretoka:
http://www.albatrosscontrol.com/
https://www.voelkner.de/products/197215/B.I.O-TECH-e.K.-Durchfluss-Sensor-FCH-midi-POM-97478325-Betriebsspannung-Bereich-5-24-V-DC-Messbereich-0.1-10-l-min-1St..html

Albacombi ne podpira protokola za pretok goriva, tako da je treba za prikaz malo pogoljufati.
Ni pa to plug and play varianta, signale je treba skalibrirat, pri čemer je Albacombi precej fleksibilen.

Za prikaz sicer ne uporabljam NMEA2000 prikazovalnika (Albacombi ga podpira), ampak Android tablico (prek Ethernet izhoda in WiFi routerja)
Kofi
kr3mn1
Admiral
Prispevkov: 2013
Pridružen: So Jul 12, 2014 11:57
Kraj: Kranj / Pag(LUN)

Re: NMEA2000

OdgovorNapisal/-a kr3mn1 » Ne Maj 17, 2020 14:06

kasaudio napisal/-a:Če imaš efi motor, potem zna biti klasičen merilnik pretoka itak problem (za trenutno porabo), ker motor gorivo jemlje "na zalogo".

Imaš ZS.


ZSja ni? :?:

Motor je Merc 7.4 MPI, se prav EFI. Meni osebno je ideja z računanimi vrednostmi preko injektorjev bolj zanesljiva kot pa merilec v cevi.
kr3mn1
Admiral
Prispevkov: 2013
Pridružen: So Jul 12, 2014 11:57
Kraj: Kranj / Pag(LUN)

Re: NMEA2000

OdgovorNapisal/-a kr3mn1 » Ne Maj 17, 2020 14:10

Kofi napisal/-a:Jaz sem vgradil Albacombi in B.I.O.-TECH senzor pretoka:
http://www.albatrosscontrol.com/
https://www.voelkner.de/products/197215/B.I.O-TECH-e.K.-Durchfluss-Sensor-FCH-midi-POM-97478325-Betriebsspannung-Bereich-5-24-V-DC-Messbereich-0.1-10-l-min-1St..html

Albacombi ne podpira protokola za pretok goriva, tako da je treba za prikaz malo pogoljufati.
Ni pa to plug and play varianta, signale je treba skalibrirat, pri čemer je Albacombi precej fleksibilen.

Za prikaz sicer ne uporabljam NMEA2000 prikazovalnika (Albacombi ga podpira), ampak Android tablico (prek Ethernet izhoda in WiFi routerja)


tole zgleda zanimivo, ampak če prav razumem on pobere signal od nekega dajalnika, in ga pretvori v CAN kodo, ti pa določiš kaj je to, limite, ter narediš kalibracijo za pretvornik.

Je zanimiva zadeva, samo to je bolj za zadeve, ki nimajo nobene digitalne povezave če prav berem jaz napisano? Ker rad bi imel na Garminu vse podatke, preko BT pa diagnostiko motorja v tem primeru pri fox-marine, ker pretvarja ves promet iz motorne elektronike na NMEA2000 protokol, kar je bus povezava.
Kofi
Poročnik fregate
Prispevkov: 70
Pridružen: To Dec 30, 2014 17:18

Re: NMEA2000

OdgovorNapisal/-a Kofi » Ne Maj 17, 2020 20:28

kr3mn1 napisal/-a:tole zgleda zanimivo, ampak če prav razumem on pobere signal od nekega dajalnika, in ga pretvori v CAN kodo, ti pa določiš kaj je to, limite, ter narediš kalibracijo za pretvornik.

Je zanimiva zadeva, samo to je bolj za zadeve, ki nimajo nobene digitalne povezave če prav berem jaz napisano? Ker rad bi imel na Garminu vse podatke, preko BT pa diagnostiko motorja v tem primeru pri fox-marine, ker pretvarja ves promet iz motorne elektronike na NMEA2000 protokol, kar je bus povezava.

Ja, Albacombi pretvarja samo analogne signale:
Any analogue sensor, RPM pulse senders, shunts, or PTC1000 tenperature sensor.
Kofi
Uporabniški avatar
kasaudio
Admiral
Prispevkov: 3235
Pridružen: Po Dec 13, 2010 08:32
Kraj: Ljubljana

Re: NMEA2000

OdgovorNapisal/-a kasaudio » Ne Maj 17, 2020 22:19

ZSja ni? :?:


Ne vem kaj sem narobe stisnil... Uglavnem tudi če bi bil, je bolj kot ne brezpredmeten.

Kot sem uspel malo pobrskat po forumih, (starejši) 7.4 MPI niso SmartCraft kompatibilni. Dejansko izgleda, da je FoxMarine the way to go, pri tem da bi jih pred nakupom moral kontaktirati in res preveriti ali je tvoj motor podprt (MEFI 1,2,3...). To ti bo dalo motorne podatke na nmea2000, ki jih boš potem prikazoval z nmea2000 prikazovalnikom - najverjetneje chartplotterjem.

V kolikor je motor kompatibilen s SmartCraft je za uporabo z nmea2000 prikazovalniki potreben pretvornik iz SmartCraft na nmea2000.

Tisti Albacombi varianta je za klasične motorje brez elektronike.

Vsekakor hvala za tole FoxMarine povezavo, ki naj bi določeni generaciji Mercov omogočala enostaven nmea2000 priklop.

Najprej rabiš torej vedeti, kaj motor dejansko podpira.
Xilinx Vivado HLx trainee
kr3mn1
Admiral
Prispevkov: 2013
Pridružen: So Jul 12, 2014 11:57
Kraj: Kranj / Pag(LUN)

Re: NMEA2000

OdgovorNapisal/-a kr3mn1 » Po Maj 18, 2020 12:34

kasaudio napisal/-a:
ZSja ni? :?:


Ne vem kaj sem narobe stisnil... Uglavnem tudi če bi bil, je bolj kot ne brezpredmeten.

Kot sem uspel malo pobrskat po forumih, (starejši) 7.4 MPI niso SmartCraft kompatibilni. Dejansko izgleda, da je FoxMarine the way to go, pri tem da bi jih pred nakupom moral kontaktirati in res preveriti ali je tvoj motor podprt (MEFI 1,2,3...). To ti bo dalo motorne podatke na nmea2000, ki jih boš potem prikazoval z nmea2000 prikazovalnikom - najverjetneje chartplotterjem.

V kolikor je motor kompatibilen s SmartCraft je za uporabo z nmea2000 prikazovalniki potreben pretvornik iz SmartCraft na nmea2000.

Tisti Albacombi varianta je za klasične motorje brez elektronike.

Vsekakor hvala za tole FoxMarine povezavo, ki naj bi določeni generaciji Mercov omogočala enostaven nmea2000 priklop.

Najprej rabiš torej vedeti, kaj motor dejansko podpira.


po podatkih od Allena (fox-marine), je moj merc na MEFI-3. S poštnino in vsem me bo prišlo 295 EUR +naša carina pa naš DDV pa eh..recimo 400 EUR. Vsekakor boljša varianta kot pa če delam NMEA2000 mrežo, pa potem en senzor za 220EUR gor obesim, pa še vedno ne vem ali mi točno kaže ali ne. S tem pretvornikom pa dejansko prideš na malce bolj moderno dobo.

Sedaj če kdo kaj rabi ali mu je dolgcajt, jutri ali v sredo moram na Rab pogledat kaj je za en ECU notri pa peto snet s čolna, tako da se lahko zraven pelje.

bom pa obveščal kako in kaj v tej temi, dokler ne zalaufa vsa zadeva.
Uporabniški avatar
kasaudio
Admiral
Prispevkov: 3235
Pridružen: Po Dec 13, 2010 08:32
Kraj: Ljubljana

Re: NMEA2000

OdgovorNapisal/-a kasaudio » Po Maj 18, 2020 13:38

Ja, mislim da ti je to za tvoj motor edina opcija. Boš pa elemente nmea2000 mreže še vseeno potreboval;

Če ima fox marine opcijski 60-120 ohm upor na CAN H in CAN L potrebuješ:

-nmea2000 napajalni kabel
-T člen
-nmea2000 kabel do garmina
-fox gre direkt na T člen

Če upora nima potem rabiš:

-nmea2000 napajalni kabel
-2x T člen
-nmea2000 backbone kabel
-nmea2000 kabel do garmina
-1x terminator

LP!
Xilinx Vivado HLx trainee
kr3mn1
Admiral
Prispevkov: 2013
Pridružen: So Jul 12, 2014 11:57
Kraj: Kranj / Pag(LUN)

Re: NMEA2000

OdgovorNapisal/-a kr3mn1 » Po Maj 18, 2020 13:45

kasaudio napisal/-a:Ja, mislim da ti je to za tvoj motor edina opcija. Boš pa elemente nmea2000 mreže še vseeno potreboval;

Če ima fox marine opcijski 60-120 ohm upor na CAN H in CAN L potrebuješ:

-nmea2000 napajalni kabel
-T člen
-nmea2000 kabel do garmina
-fox gre direkt na T člen

Če upora nima potem rabiš:

-nmea2000 napajalni kabel
-2x T člen
-nmea2000 backbone kabel
-nmea2000 kabel do garmina
-1x terminator

LP!


vse jasno :!:

Mrežo moram postavit tako ali tako, hotel sem napisat da bi bilo malce smešno toliko vložit za nekaj kar "približno" potem dela. Kje pa se pri nas dobi te konce, pa da niso dragi. Ker kar sam gledal po netu, so cene za moje pojme, kjer uporabljamo iste materiale enostavno absurdne. 5 polni kabel z opletom in konektorji je recimo 20 evrov če je dolg 10 metrov. za NMEA2000 pa 100???

Po shemi priklopa:

1 - oplet
2 - 12+
3 - 12-
4 - Can-H
5 - Can-L

Mi lahko kdo pove, v čemu je x5 cena? Za M12 x 5 polna konektorja in oplaščenim kablom??
Uporabniški avatar
kasaudio
Admiral
Prispevkov: 3235
Pridružen: Po Dec 13, 2010 08:32
Kraj: Ljubljana

Re: NMEA2000

OdgovorNapisal/-a kasaudio » Po Maj 18, 2020 13:56

Moje izkušnje:

Lahko pri poševnem naročiš konektor za dokaj male pare, lahko uporabiš katerikoli signalni kabel, ki ima oklop in vsaj 4 žile... pride nekaj ceneje, vendar ta varianta povsem waserdiht ni. Tudi uni konektorji za montažo so malo glupi za pogledat...

Veliko lepše je imet fabrško zalit kabel, vendar to, vsaj sedaj, ni kaj bistveno ceneje kot nabavit od Garmina. Pelješ se v Šenčur in boš v eni potezi zrihtal vse.

@Boris1 tudi ima nekaj tega materiala...

Lahko pogledaš tudi tukaj:

https://www.binder-connector.com/en/


LP!
Xilinx Vivado HLx trainee
kr3mn1
Admiral
Prispevkov: 2013
Pridružen: So Jul 12, 2014 11:57
Kraj: Kranj / Pag(LUN)

Re: NMEA2000

OdgovorNapisal/-a kr3mn1 » Po Maj 18, 2020 14:06

kasaudio napisal/-a:Moje izkušnje:

Lahko pri poševnem naročiš konektor za dokaj male pare, lahko uporabiš katerikoli signalni kabel, ki ima oklop in vsaj 4 žile... pride nekaj ceneje, vendar ta varianta povsem waserdiht ni. Tudi uni konektorji za montažo so malo glupi za pogledat...

Veliko lepše je imet fabrško zalit kabel, vendar to, vsaj sedaj, ni kaj bistveno ceneje kot nabavit od Garmina. Pelješ se v Šenčur in boš v eni potezi zrihtal vse.

@Boris1 tudi ima nekaj tega materiala...

Lahko pogledaš tudi tukaj:

https://www.binder-connector.com/en/


LP!


mi kupujemo od Baluffa pa Sick, pa wenglor itd..dobiš že zalite konektorje, notri imaš oring iz Vitona, to je povsem diht. Talilnice aluminija, zinka in bakra, to je moj posel, slana voda je proti takemu okolju nevarna kot oblaček na nebu. Mi moramo še 316 klase rostfreja barvat. Cene pa kot sem rekel, za 10m PUR M12 x5 je nekih 20 evrov. Zalit fabriško.

jaz nikoli ne naročam s kitajske, raje kak evro več pa da zadeva dela. Samo pa nism butec, da bi plačal en kabel x5 ceno od normalne nabavne, samo zato ker gor piše Garmin...

EDIT: zgleda da sem padel na izpitu iz googlanja. Jebat ga, nisem nek internetni mojster, zame so bolj knjige pa stružnica.

https://buy.garmin.com/sl-SI/SI/p/66030

dejansko je cenovno ugodno. mislim, je realno. se posipam s pepelom.

Kdo je na strani

Po forumu brska: nautilus in 1 gost