Zamenjava alternatorja z55A na 80A

Vse o popravilu plovil, motorjev in opreme na plovilih, tehnični nasveti

Moderatorji: moderator, moderator2, cibro, Marchi

Perfect
Naddesetnik
Prispevkov: 7
Pridružen: Ne Nov 21, 2010 21:04
Kraj: LJUBLJANA

Zamenjava alternatorja z55A na 80A

OdgovorNapisal/-a Perfect » Sr Apr 06, 2011 23:40

Pozdravljeni vsi skupaj

Pred kratkim sem kupil starejši gliser nemške izdelave. Sedaj ga počasi obnavljam. Gre predvsem za vzdrževalna dela čeprav kaže ,da bo potrebno kar nekaj več dela kot sem si jaz predstavljal. Pravzaprav ni hujšega potrebno pa bo opraviti pošten servis. Opazil sem ,da elektrika plovila odstopa od originalne sheme oz. so dodani tudi drugi elementi in pa najbolj opazno tudi drugi akumulator. Oba dva sta navadna avtomobilska Bosha, dodano pa je tudi stikalo s katerim določaš vir energije. Teh stvari v original električni shemi ni zaznati.
Ko v grobem pregledam motor in ostalo napeljavo opazim, da ima alternator nekam čudno lego glede na jermenice. Precej zarjavel izgleda zelo ubogo, med tekom motorja pa se mu ležaji kar lepo slišijo. Skratka, za menjat in to takoj. Glede na opisano zgoraj sem pomislil, da morda sploh nebi bilo narobe, da ga zamenjam z močnejšo 80A varianto, ki sem jo opazil tukaj
Prosil bi Nikolo Tesla če mi lahko svetuje oz me zanima če se lahko lotim take zamenjave. Hvala vnaprej za odgovor.
Uporabniški avatar
Nikola T.
Admiral
Prispevkov: 3746
Pridružen: Ne Nov 29, 2009 21:12
Kraj: Lj.-Trzin-Izola-Devin

OdgovorNapisal/-a Nikola T. » Če Apr 07, 2011 06:57

Vedno se sme zamenjati alternator brez nadaljnega. Potrebno se je le vprašati zakaj bi ga menjal in pretehtati, kaj se ti dejansko splača.

Če ga menjaš samo zaradi iztrošenosti je eno, če pa želiš rešiti problem polnenja pa je to druga pesem.

Alternatorji s klasičnim napetostnim regulatorjem, ki je lahko vgrajen ali zunanji s to razliko, da zunanji ponavadi vsebuje kontakt "V sense" s pomočjo katerega kompenzira padec napetosti na raznih diodnih delilnikih, kablih in podobnem imajo lahko za te primere le eno jermenico 13mm vse do nazivne moči 90A, kajti tak alternator nikoli ne bo od sebe dajal nazivnega toka razen v prvih nekaj minutah v kolikor bodo akumulatorji prazni. Kmalu se malce dvigne notranja upornost akumulatorjev in zato posledično tok prične padati in to rapidno. V takem sistemu tudi, če vgradiš močnejši alternator s tem ne boš bistveno skrajšal časa polnenja akumulatorjev.

Da je temu res tako govori že samo dejstvo, da serijske alternatorje nazivne moči okoli 80A ponavadi poganja le en jermen 13mm. Recimo 80A x 13,8V ob predpostavki celo 50% izkoristka (kar je odlično) je jermen obremenjen celo z 2,2kW, kar znese skoraj 3 Hp (konje) !?!? Mislim, da je vsakomur jasno, da to - NO GO.
Zakaj torej jermen zdrži? Zato ker nikoli ni dlje kot nekaj minut tako obremenjen! Kar pomeni, da niti ne polni večji del časa z nazivnim tokom.

Poglej, vsekakor se priporoča menjava alternatorja z močnejšim, kajti zdržal bo sigurno več, obenem pa bo daljša življenska doba. Problema energije pa s tem ne boš rešil. Za pravilni sistem polnenja se uporablja tokovno napetostni režim polnenja z večstopenjskim pametnim regulatorjem recimo Alpha pro od Mastervolta. Sem že precej pisal o tem in to je edini, ki tudi deluje pa še ta ima določene pomanjkljivosti zaradi česar moram ob večjih močeh alternatorje omejevati tokovno in ponavadi dodati še temperaturno zaščito.

Ravno danes me je nekdo klical s podobnim vprašanjem in če si bil to ti, lahko povem, da Sterling deluje le kot napetostni regulator, ki je sposoben kompenzirati le padec napetosti do akumulatorjev, drugače pa to ni prava izbira, čeprav misliš, da ti deluje OK.

Bistvo pri izbiri alternatorja je da ti paše na motor glede mehanskih dimenzij in načina pritrditve.

Dobro pa je vedeti, da v kolikor že predelaš sistem polnenja z namenom, da narediš zadevo za prav, da oceniš s kakšnim tokom dejansko smeš polniti akumulatorje, da jih ne boš preobremenil, kajti vsi imajo omejitev glede maksimalnega toka polnenja. Če ti kapaciteta akumulatorjev in tip omogočata polnenje od 80A dalje MORAŠ uporabiti dvojno jermenico 70-100A je lahko celo 2x 10mm od 80 naprej pa obvezno 2x13mm. Jermenica ne sme biti stružena ampak ulita. Dobi se jih v Techimpexu Vipava. Je še nekaj zadev, vendar ne morem bolj v detalje tukaj opisovati. Obenem me že baše čas.
LP NT
Perfect
Naddesetnik
Prispevkov: 7
Pridružen: Ne Nov 21, 2010 21:04
Kraj: LJUBLJANA

OdgovorNapisal/-a Perfect » Če Apr 07, 2011 10:22

Nikola Tesla napisal/-a:Če ga menjaš samo zaradi iztrošenosti je eno, če pa želiš rešiti problem polnenja pa je to druga pesem.


Seveda, v prvi vrsti ga menjam zaradi istrošenosti vendar glede na okoliščine, o katerih sem pisal (dodan še en aku.) sem pomislil ,da je morda smotrno vgraditi močnejšo varianto.
Pravzaprav bi postavil na prvo mesto problem polnenja in jasno , da mi je do tega, da je sistem polnenja pa tud sicer sistem elektrike na barki optimalno rešen.
Hvala ti za res hiter odgovor in nasvet glede vgraditve regulatorja.
Ko sem malo pobrskal po spletu pa sem naletel tudi na tole..:

Hi All,

If you are looking at installing a "Smart" regulator
on an existing alternator,
BE WARNED...
DO NOT BUY a Mastervolt Alpha Pro.

They produce high levels (S7 to S9) of wide-band Radio Frequency (RF) noise.
This causes so much radio interference that it prevents reception
of most HF radio signals such as weather fax, airmail etc while
the engine is running.

So far, the dealer has suggested fixing the problem by
1: "Put the regulator in an aluminium box"
2: "cover all the leads to the alternator in alfoil"
How about that for great service ?
A better suggestion would be to drop it overboard...

When I return from cruising this season,
I'll be removing it from the boat,
and replacing it with something that works properly and doesn't
produce RF noise.

Any suggestions which SMART REGULATOR is better ?

David

Ker se v nadaljevanju na tistem forumu na iste simptome pritožuje še en uporabnik te naprave me res zanima kaj je s tem in kako se potem pristopi k odpravi teh motenj. Je alu škatla res rešitev ali pač povijanje žic z alufolijo ali pač kako drugače. :roll:
Uporabniški avatar
Nikola T.
Admiral
Prispevkov: 3746
Pridružen: Ne Nov 29, 2009 21:12
Kraj: Lj.-Trzin-Izola-Devin

OdgovorNapisal/-a Nikola T. » Če Apr 07, 2011 11:36

Vsi PWM (pulse width modulacija) regulatorji povzročajo motnje na kratkovalovnem bandu. KRATKI VAL NI VHF! Pa kaj potem, saj jih tudi že samo krtačke od alternatorja, pa svečke pri bencinskih motorjih, vibracije od ležajev v motorju pa na osi, pa razni električni porabniki, pa TV, pa adapter za pc ...

Večji tokovi pa pomenijo tudi večje motnje. Bistvo je v tem, da hitro nafilaš v čimkrajšem času in meni je vsekakor to prioriteta. Zadeva postane akutna predvsem ob prečenjih atlantika v kolikor ti med SKEDOM (SKED-kratica za dogovorjeno zvezo v radiamatersem žargonu) deluje motor ali agregat. Sicer pa imaš gliser in tebe to sploh ne tangira. Dvomim, da boš med plovbo z gliserjem na kratkem valu kdajkoli v življenju uporabljal sail mail. Ne obremenjuj se z zadevami, ki so zate tako ali tako popolnoma irelevantne.

Mr. David has no clue!
Poglej Perfect nimam časa filozofirati, če mi verjameš OK, če ne pa tudi.
LP NT
Uporabniški avatar
Gaso
Admiral
Prispevkov: 1478
Pridružen: To Dec 09, 2008 09:38
Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a Gaso » Če Apr 07, 2011 15:05

RF motnje se rešujejo tako, da se naredi poseba RF ozemljitev v takih premerih če je potrebno. Prvo štorm, pol pa vse ostalo prilagajati !
Perfect
Naddesetnik
Prispevkov: 7
Pridružen: Ne Nov 21, 2010 21:04
Kraj: LJUBLJANA

OdgovorNapisal/-a Perfect » Pe Apr 08, 2011 21:51

Hvala Nikola Tesla za pomoč še enkrat. Načeloma vedno vprašam za nasvet človeka za katerega sem prepričan ,da nekaj ve. Tako je bilo tudi tokrat. Niti slućajno nisem želel vaše mnenje kakorkoli ogroziti pač pa samo kot laik za elektriko dobiti odgovor kako se v primeru motenj pristopi k odpravi le teh, če je to seveda sploh potrebno. Odgovor sem dobil in to res izčrpen zato hvala še enkrat. Se opravičujem če sem bil z mojimi vprašanji preveč vsiljiv vendar pa filozofiranja z vaše strani res nebi pričakoval saj ste glede elektrike resnično znan kot pravi strokovnjak. Tudi meni ni prav veliko do filozofiranja. Verjetno leta naredijo svoje, no ja pa kaj čmo ane.

Pa lep pozdrav
Uporabniški avatar
motorni
Admiral
Prispevkov: 1885
Pridružen: Po Maj 14, 2007 00:04
Kraj: Zagorje

Re: Zamenjava alternatorja z55A na 80A

OdgovorNapisal/-a motorni » Po Dec 03, 2018 21:36

Bom obudil tole staro temo.
Na barki imam dva akumulatorja TAB Golf Cart TS, 6V 270Ah/C100, vezana zaporedno. S kakšnim tokom jih lahko polnim? Malo razmišljam o zamenjavi alternatorja 40A z 80A, ki bi mu kupil nov regulator ali pa malo predelal obstoječega. Gledal sem TEGA
Slika
__________________
lp
motorni
Uporabniški avatar
igorb
Admiral
Prispevkov: 643
Pridružen: To Dec 07, 2010 17:43

Re: Zamenjava alternatorja z55A na 80A

OdgovorNapisal/-a igorb » Po Dec 03, 2018 22:47

pokliči Mahle oz staro iskro avtoelektriko v šempetru boš dobil sto posto nasvet mogoče lahko tvojega starega nadgradijo
meni so pomagali v njihovi tovarniški trgovini dobil sem nov alternator sestavljen iz dveh cena je bila taka da v trgovini ne bi kupil ležajev in regulatorja.
Uporabniški avatar
primorc84
Viceadmiral
Prispevkov: 542
Pridružen: Če Okt 16, 2014 12:54
Kraj: godnje

Re: Zamenjava alternatorja z55A na 80A

OdgovorNapisal/-a primorc84 » To Dec 04, 2018 07:43

Ja samo stvari so se z novim lastnikom spremenile pač politika podjetja je da se prodaja preko posrednikov in je cena ratala tam tam kot če kupuš v Voza oz drugi trgovini.
en mrzu gemišt, še raje en knc terana in ena feta pršuta, na zdravje morjeplovci
Uporabniški avatar
motorni
Admiral
Prispevkov: 1885
Pridružen: Po Maj 14, 2007 00:04
Kraj: Zagorje

Re: Zamenjava alternatorja z55A na 80A

OdgovorNapisal/-a motorni » To Dec 04, 2018 19:35

Hvala za oba odgovora.
A ve kdo, če smem tisti moj TAB Golf Cart TS, 6V 270Ah/C100 polniti z 80A?
__________________

lp

motorni
Uporabniški avatar
Nikola T.
Admiral
Prispevkov: 3746
Pridružen: Ne Nov 29, 2009 21:12
Kraj: Lj.-Trzin-Izola-Devin

Re: Zamenjava alternatorja z55A na 80A

OdgovorNapisal/-a Nikola T. » To Dec 04, 2018 21:07

Ciklične akumulatorje vključno s Tubular se priporočeno polni s KONSTANTNIM tokom do 25% (max 30%) nazivne kapacitete merjene pri C20 !!
Tvoji akumulatorji so TAB Tubular 270Ah@C100, 250Ah@C20, 210Ah@C5,
- priporočen tok polnjenja: 25% od 250Ah = 62,5A >>63A
- maksimalni tok polnjenja: 30% od 250Ah = 75A

Klasični 80A alternator nikoli ne bo sposoben polniti z 80A več kot 20minut zato ni nobene bojazni, da bi bil 80A alternator prevelik za tvoje akumulatorje. Lahko vgradiš 100A pa ne bo nobene bistvene razlike le, da bo prvih nekaj minut polnil z višjim tokom !
Klasični alternator regulator ne kompenzira spremembe notranje upornosti akumulatorjev! To znajo zgolj pametni regulatorji vendar na tako majhen alternator nima smisla priklopiti pametnega alternator regulatorja, ker brez omejevanja maksimalnega toka pobude niti 120A alternator ne bi zdržal.
Uporabniški avatar
motorni
Admiral
Prispevkov: 1885
Pridružen: Po Maj 14, 2007 00:04
Kraj: Zagorje

Re: Zamenjava alternatorja z55A na 80A

OdgovorNapisal/-a motorni » To Dec 04, 2018 22:04

Hvala za odgovor, to sem iskal. Torej bo kar TALE.
__________________

lp

motorni
Uporabniški avatar
motorni
Admiral
Prispevkov: 1885
Pridružen: Po Maj 14, 2007 00:04
Kraj: Zagorje

Re: Zamenjava alternatorja z55A na 80A

OdgovorNapisal/-a motorni » So Jan 26, 2019 23:46

Alternator je sedaj nov. Ampak ta ima manjšo jermenico kot prejšnji, pa mi sedaj displej kaže preveč obratov. Ne najdem pa kako tole Lombardinijevo komandno ploščo nastaviš na nov alternator.
Slika
Slika
Slika
__________________

lp

motorni
Uporabniški avatar
AEgir
Admiral
Prispevkov: 3078
Pridružen: Če Okt 04, 2012 20:29

Re: Zamenjava alternatorja z55A na 80A

OdgovorNapisal/-a AEgir » Ne Jan 27, 2019 05:39

Uporabi staro jermenico..
Finally, give that old outboard a hug—everyone needs some love now and again.
boris1
Kapitan
Prispevkov: 163
Pridružen: Sr Jan 09, 2019 11:28

Re: Zamenjava alternatorja z55A na 80A

OdgovorNapisal/-a boris1 » Ne Jan 27, 2019 14:20

AEgir napisal/-a:Uporabi staro jermenico..


Jermenica nima veze z obrati motorja. Alternator ima izhod za obrate.
LP
Boris

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 2 gosta