marjan tomki

Člani foruma sporočamo, čestitamo...

Moderatorji: moderator, moderator2

Uporabniški avatar
Marjan Tomki
Admiral
Prispevkov: 5762
Pridružen: Sr Nov 03, 2010 21:30
Kraj: Ljubljana

Re: marjan tomki

OdgovorNapisal/-a Marjan Tomki » Sr Feb 05, 2020 09:05

Pa da s tem opravim...

Teh nekaj prispevkov sem napisal, ker je nekaj članov morjeplovca ('zajebanti') vpadalo v marsikatero temo in jo naredilo nepregledno - in često se je prava vsebina po tistem končala. Delni seznam povezav na podobne je v Manj dobrih prispevkih.

Nekateri med tistimi, ki so to počeli, so bili tudi (in so še) moderatorji na tem forumu. Često je šlo za odzive na prispevke članov foruma, med katerimi so mnogi pisali dobre, tudi odlične prispevke, - enostavno zato, ker so bili novinci na forumu - čeprav pogosto ne novinci v navtiki.

Mislim, da je nekoč davno nekdo na forumu napisal, da sem prijazen. Res sem, vedno, kadar je to mogoče.

Kadar pa to ni mogoče in menim, da je pomembno, včasih moram prenehati biti prijazen in 'reči bobu bob', pa čeprav imam zdaj na tem forumu najbrž bolj 'renome' težaka.
Correct me if I am wrong, please.
Uporabniški avatar
Marjan Tomki
Admiral
Prispevkov: 5762
Pridružen: Sr Nov 03, 2010 21:30
Kraj: Ljubljana

Re: marjan tomki

OdgovorNapisal/-a Marjan Tomki » Sr Feb 05, 2020 09:55

SR290 pa je verjetno odprl to temo in povprašal za mano, ker ga je zanimalo, kaj bi napisal v razpravo v kateri od tem, kot je tista o ekologiji.

Minuli petek ob 20. uri sem bil na predavanju o zelenih ladjah v (slovenskem, od ustanovitve 1924, in od ponovne ustanovitve po 1945, dalje) jadralnem klubu Sirena v Barkovljah pri/v Trstu.

Predaval je (v Slovenščini) Franco Kossuta, inženir ladjedelništva, ki se je tudi večino življenja ukvarjal z načrtovanjem velikih ladij. Predavanje je zadevalo 'zelenost' velikih ladij in je bilo namenjeno laikom.

Orisal je razvoj zavedanja, kako vpliva onesnaženje (o tem, ali je bil 'kisli dež' pred 50 leti naraven pojav ali ne, takrat ni bilo dvoma) pa mimo protokola iz Kyota in ustanovitve MARPOL (ki se ukvarja z marine pollution). Orisal je tudi vlogo IMO pri tem.

Poudarek pa je bil na tem, da je nekaj reči, ki so bile prej priporočane, zdaj uzakonjenih. Med drugim je povedal je od 1.1.2020 prepovedana uporaba za gorivo težke nafte (mazut...) s previsoko stopnjo žvepla (generalna omejitev in posebne ostrejše za nekatera območja, recimo Baltik). Striktna uporaba je odložena za nekaj mesecev - do marca ali aprila, mislim.

Domnevam, da so reč predpisali, ker ne ladjarji ne tisti ki prodajajo gorivo niso trzali na le priporočila. Problemov s tem je več. Eden je, da najbrž ni dovolj kapacitet za odstranitev žvepla iz goriva te vrste in utegne priti do pomanjkanja goriva - in bi za spoštovanje tega predpisa lahko ladje morale obstati. Drugi je, da bo prečiščeno gorivo dražje, kar bo podražilo ladijske prevoze. Alternativa je vgraditev čistilnih naprav (scrubberjev) na izpuhe vseh naprav, ki na neki ladji delujejo na tako gorivo (pogonski motorji, motorji električnih agregatov itn.) - tako opremljene ladje smejo pluti na neprečiščeno gorivo, a čistilne naprave niso poceni in vgradnja traja nekaj deset dni - in v tem času ladja ne pluje.

Ko je bil čas za vprašanja, je bilo med drugim postavljeno tudi o tem, kaj se zgodi z ladjo, ki temu predpisu ne ustreza in plove. Odgovor - tudi od gospoda iz občinstva, ki je ladijski agent v Trstu - je bil, da ladja ne dobi dovoljenja za izplutje, dokler je predpis kršen.

Izvedeli smo tudi, kaj naj bi bila 'zelena pristanišča'. Ena od reči naj bi bila, da naj bi ladje na privezu uporabljale elektriko z obale, tako da bi njihovi agregati ne onesnaževali zraka (primer - turistične križarke na obisku v Benetkah). To je zelo OK kje, kjer je na pretek elektrike iz vodne energije (recimo Norveška), drugje pa se sproščanje CO2 pogosto samo prestavi z ladijskih agregatov v tiste v termoelektrarni.

V soboto popoldan pa sem se udeležil usposabljanja za podaljšanje licenc za inštruktorje, učitelje in trenerje jadranja v jadralnem centru v Portorožu. Teme so bile
  • nenamerni doping v športu - tako predpisi kot praksa;
  • upoštevanje mesečnega cikla tekmovalk pri trenirjanju in tekmovanju v jadranu ter o ogrevanju, ki je v tem športu 'tradicionalno zanemarjeno', kar je večina trenerjev usposobljena in usmerjena vrhunsko jadranje, podrobnosti fizične priprave pa prepuščajo specialistom, ki pa niso s tekmovalci na vodi. Predavatelj je povedal, da se sam ni ogreval, ko je še tekmoval in zdaj čuti posledie in je tudi zato skuša za negove sedanje varovancev ogrevanje vključiti kot integralni del treninga in tekmovanja, namen predavanja pa je bil, da bi se taka praksa razširila tudi med ostalimi.
Zdajle grem pa na vodo in veter
Correct me if I am wrong, please.
Uporabniški avatar
Tex
Admiral
Prispevkov: 8310
Pridružen: Sr Mar 28, 2007 00:28
Kraj: od Vardara do Triglava

Re: marjan tomki

OdgovorNapisal/-a Tex » Po Feb 24, 2020 16:27

lejga tipa, dve strani in dva dni samogovorov :lol:

PS: MT hvala, tole sliko sem dolgo časa iskal...
SlikaSlika
“There’s no point having a boat if you don’t use it!”
Uporabniški avatar
Marjan Tomki
Admiral
Prispevkov: 5762
Pridružen: Sr Nov 03, 2010 21:30
Kraj: Ljubljana

Re: marjan tomki

OdgovorNapisal/-a Marjan Tomki » So Feb 29, 2020 08:19

Tex, med tem ko si ti pisal lanske prispevke na forum, sem se jaz lani od januarja do marca 'ukvarjal s teorijo in kopiranjem iz wikipedije in googla' - takole.
Slika

Mimogrede, tvoji lanski prispevki - kolikor sem jih pogledal - so bili večinoma koristni in brez provociranja. Do sedaj ...
Correct me if I am wrong, please.
jernejm
Kapitan fregate
Prispevkov: 113
Pridružen: Ne Maj 31, 2009 11:11
Kraj: TupaTam

Re: marjan tomki

OdgovorNapisal/-a jernejm » So Feb 29, 2020 09:36

Dejte no, kaj zganjate paniko s temi maskami, pa sej še ni virusa :lol:
Pri dveh kapitanih gre barka na dno.
Uporabniški avatar
motorni
Admiral
Prispevkov: 1949
Pridružen: Po Maj 14, 2007 00:04
Kraj: Zagorje

Re: marjan tomki

OdgovorNapisal/-a motorni » So Feb 29, 2020 11:37

Pa še drage so kot hudič zadnje čase.
__________________
lp
motorni
boris1
Kontraadmiral
Prispevkov: 281
Pridružen: Sr Jan 09, 2019 11:28

Re: marjan tomki

OdgovorNapisal/-a boris1 » Pe Mar 06, 2020 19:32

jernejm napisal/-a:Dejte no, kaj zganjate paniko s temi maskami, pa sej še ni virusa :lol:


Je že :lol:
LP
Boris
jernejm
Kapitan fregate
Prispevkov: 113
Pridružen: Ne Maj 31, 2009 11:11
Kraj: TupaTam

Re: marjan tomki

OdgovorNapisal/-a jernejm » Pe Mar 06, 2020 20:48

Si čakal ta teden da mi vrneš a? :)
Pri dveh kapitanih gre barka na dno.
Uporabniški avatar
mamaMicka
Admiral
Prispevkov: 4766
Pridružen: To Jan 11, 2011 17:27

Re: marjan tomki

OdgovorNapisal/-a mamaMicka » Sr Apr 01, 2020 22:58

jernejm napisal/-a:Dejte no, kaj zganjate paniko s temi maskami, pa sej še ni virusa :lol:

Tele maske na slikinso popolnoma nwprimerne za taksno delo.
Ja ce mas nwkaj malega. Ne pa 2 meseca.
Ne sodi me, dokler me ne spoznaš, ne podcenjuj me, dokler mi ne postaviš izziva in ne govori o meni, dokler ne govoriš z mano!

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost