Naši fotoaparati

Morjeplovska fotografija motivov povezanih z morjem...

Moderatorji: moderator, moderator2, Marchi

Uporabniški avatar
Marjan Tomki
Admiral
Prispevkov: 5873
Pridružen: Sr Nov 03, 2010 21:30
Kraj: Ljubljana

Naši fotoaparati

OdgovorNapisal/-a Marjan Tomki » To Jul 12, 2016 10:11

Naši fotoaparati
  Jeseni bom predvidoma sem dodal povezave na prispevke, kjer so omenjeni ali opisani fotoaparati, s katerimi so narejene naše slike, pa mogoče kako povezavo na s tistim narejene na forumu objavljene slike.

S ćim slika in kakšne slike naredi Katjusa
Sony Mavica FD 92 in Sony DSC WX80 iz l. 2001 in konca l. 2015
  Povod za tole je, da sem menjal fotoaparat (ta ni nič posebnega), ampak bom v temi spodaj napisal nekaj o razlikah med prejšnjim in sedanjim. Pričakoval sem, kaj bo vse bolje, a bil nekoliko razočaran...
Kako je izbiral in kako je izbral polanc CANON PowerShot SX40 HS
  Če se ne motim, je nekaj njegovih s tem fotkičem narejenih slik poleg Katjusinih tudi na katerem od morjeplovskih koledarjev.
S čim so narejene slike na Heronovem blogu http://www.heronsailing.blogspot.com/

Sike OB717 - verjetno Canon Powershot SX50 (in mogoče še kake črke, recimo HS)
  Med drugim o tem, kako gre s stabilizacijo z 50x zoomom iz roke

Lumix, ki ga ima francelj za pod vodo in seveda prenese tudi pljuske, pršec...
Sony Cybershot DSC HX1, s katerim je slikal racman na svojih potepih s kajakom
Kako je nov fotkič izbiral kasaudio
Nazadnje spremenil Marjan Tomki, dne So Sep 03, 2016 00:38, skupaj popravljeno 4 krat.
Correct me if I am wrong, please.
Uporabniški avatar
Marjan Tomki
Admiral
Prispevkov: 5873
Pridružen: Sr Nov 03, 2010 21:30
Kraj: Ljubljana

Sony Mavica FD 92 in Sony DSC WX80

OdgovorNapisal/-a Marjan Tomki » To Jul 12, 2016 10:16

Sony Mavica FD 92 in Sony DSC WX80
  Po skoraj 15 letni uporabi je začel delati težave moj dosedanji digitalni fotoaparat in nabavil sem novega. Ni optimalen, je pa bil videti razumen kompromis. Presenetilo me je pa predvsem, česa vsega novi ne zna (ali jaz ne znam z njim), pa je stari znal.

  Recimo, slike narejene s starim je lahko bral praktično kdorkoli na čemerkoli, zdaj pa marsikje zezajo gonilniki za novega in podobno...Sony Mavica FD 92
  Ta fotoaparat je bil l. 2001 najprej kupljen v solastništvu :wink: :lol: :lol: :lol: z družino, v kateri so bile štiri arhitektke in ena industrijska dizajnerka. Skoraj takoj smo ugotovili, da je bil tako uporaben, da smo kupili še enega enakega in sem torej imel enega jaz, enega pa one.

  Sony je domnevno naredil prvi (še analogni) elektronski fotoaparat in bil tudi med pionirji digitalne fotografije. V času pred USB-ji je bila vgraditev disketnika fotoaparat zadeva, ki je takrat omogočila branje slik na več ali manj vsakem tedanjem računalniku, po drugi plati pa je bil0 1,2 MB diskete premalo za (vsaj več) kakovostnih slik. Tako je Sony dodal svoj polprevodniški pomnilnik Memory Stick (od mislim da 2 do tedaj dragih 128 MB)
  Naš osnovni namen (moj in omenjene družine) je bil dokumentirati delo, čeprav delati zanimive slike ni bilo odveč. Napravil sem precej deset tisoč posnetkov in verjetno one s svojim podobno.

  Razlog, da sem ga moral nehati uporabljati je bilo, da je fotoaparat nehal prepoznavati baterijo in se ga ni dalo več uporabljati, ne toliko boljša kakovost sodobnejših fotoaparatov in z njimi narejenih slik.
  Sony Mavica FD 92 na camera-wiki.org
  Nekaj slik z njo z optičnim zoomom skozi okna avtobusa med vožnjo
  Eno zgodnje jutro
  Fotke z malo drugačnega jadranja

Sony DSC WX80 - na tržišču od 2013, kupljen za ok. €150 konec 2015

Po čem sem izbiral
  Iskal sem razmeroma majhen fotoaparat, ki dela dobre slike, ima soliden procesor, ni nujno da je vodoodporen (enakovredni vodoodporni so tedaj bili 6-8x dražji), ima soliden optični zoom in optično stabilizacijo slike. HD video ni bil odveč, posebno dobrega zaslončka tudi nisem iskal (ampak nizka ločljivost in slaba vidnost na močni svetlobi tega včasih malo, včasih pa kar precej moti).

  Ta ima leče iz Zeiss-ovega stekla, 16 Mpix, procesor BIONZ (vsaj nazivno) enake zmogljivosti kot v sedanjih bistveno dražjih Sonyjevih malih fotaparatih in še marsikaj zanimivega.

  There's a lot that's good about the Sony Cyber-shot DSC-WX80. Its image quality is excellent, we'd feel comfortable shooting with it through ISO 1600, and the 8x zoom range is quite useful. The Wi-Fi is easy to use, and even supports remote control of the camera via your iOS or Android device. It's not without its flaws. We noticed some issues with the dynamic range of the video, the controls are a bit cramped, and the rear LCD is disappointing for a camera at this price point. If you can afford it, go for our Editors' Choice, the Canon PowerShot Elph 330 HS; it's about $30 more. But if that's a bit of a reach, or if you prefer the smaller body size, the WX80 will reward you with good images.


  Kar je 2013 veljalo za ceno, ni več veljalo, ko sem ga lani okrog novega leta kupil.

Zakaj trenutno javkam
  En problem je SW za ta fotoaparat za 'eksotične' operacijske sisteme - recimo linux (pa tudi za ne več podprte a še uporabljane OS, recimo XP) in podobno.

  Play Memories bi moral omogočati slikanje s fotoaparatom čez WI-Fi, ampak mora biti play Memories, ki recimo na prenosniku pod Linux-om skoraj gotovo ne gre...

  Drugi problem je medij SDXC, ki je formatiran v MS proprietary formatu, ki je legalen na napravah, za katere je plačana licenčnina (Sony da) in MS operacijskih sistemih, drugje pa kakor kje. Da se najti dodatke, ki to naredijo dostopno tudi drugje, ampak tega ne bom iskal med sezono...

  Tudi še ne uspem dobiti podobno dobrih slik, kot s prejšnjo, pri res šibki svetlobi...
Nazadnje spremenil Marjan Tomki, dne To Jul 12, 2016 11:54, skupaj popravljeno 6 krat.
Correct me if I am wrong, please.

Kdo je na strani

Po forumu brska: Google [Bot] in 1 gost