Razni postopki na forumu...

Zbirka razlag tehničnih pojmov, fizike, enačbe, pretvorbe enot

Moderatorji: moderator, moderator2

Uporabniški avatar
Marjan Tomki
Admiral
Prispevkov: 5873
Pridružen: Sr Nov 03, 2010 21:30
Kraj: Ljubljana

Razni postopki na forumu...

OdgovorNapisal/-a Marjan Tomki » Po Dec 03, 2012 16:51

Razni postopki na forumu...
  Forumov iskalnik
   Navodilo za uporabo funkcije 'išči' foruma Morjeplovec
  Google Advanced Search- 'napredno' iskanje z Google
   Običajno iskanje z Google je zame večkrat ko ne neuporabno (če je kdo pri tem boljši, se priporočam za tečaj...) Včasih se je dalo google-u v običajno okno natančneje reči, kaj želiš, da ti najde, in česa naj v seznam ne vtika, in tudi kaj o tem, po čem naj uredi zadetke. Potem je to nehalo delati, je pa bila na običajni strani iskalnika povezava na 'napredno iskanje' in so to prestavili tja. Pri naslednji predelavi iskalnega vmesnika je izginila še ta povezava in nekaj časa tega nisem našel (tudi nisem bil dovolj na www, da bi imel čas iskati. Danes sem našel, ampak moram še ugotoviti, kako zdaj deluje. Močno pogrešam na primer operator 'near' in upam, da ga še ima
   Edit 2018: zdaj iskalnik google praviloma skuša biti pameten in ga recimo ne uspem prepričati, da hočem slo besedo in ne angleške, ki je podobna - vztraja, da sem se zatipkal... Postaja prilagojen in - pogojno - uporabnejši za neuke in vse manj uporaben zame.

  Navodilo za dodajanje slik
   Če slike zginejo, ker je kdo premaknil ali se je spremenilo ime domene ipd. - kaj bi moralo praviloma pomagati
   Kakšen mora biti naslov, da forum zna pokazati slike
   Navodilo za dajanje povezav pod besedilo ali sliko
    V prispevku v temi na zgornji povezavi na navodilo za lepljenje, dodajanje slik ga je napisal že NT. Ampak tole, ki ga je napisal Gorki, je pa zraven še šaljivo...
    Vmes urejanje povezav, skritih pod slike ali besedila kako leto ni delovalo, če je bilo tako skritih povezav le malo več - včasih že s petimi takega prispevka ni bilo mogoče urejati (oziroma tako urejenega forum ni uspel ponovno objaviti, se ne spomnim več točno). Zdaj - po recimo približno pol leta ali več motnje že več ko eno leto spet vse lepo dela.
  Premik iz nepravega dela foruma v pravega
   Včasih kdo objavi temo v napačen podforum - recimo šalo med sporočila članom, oglas med motorna plovila ali kuharske recepte. Tu je navodilo, kaj - in do kdaj in kako - lahko storiš sam, in kdaj to lahko naredi moderator.

  Če te 'forum' odjavi, ko 'čaraš' daljše besedilo...

  Kratki naslovi na google maps - ki tudi delajo, če klikneš nanje na forumu

  'Posrane' teme
   Kaj lahko naredi moderator in kaj bi bilo dobro, da naredimo mi

  Odcepitev v novo temo, tako da ostaneta povezani
   Kdaj in zakaj - piše tule.

   Kako: Odpreš novo temo in objaviš prvi prispevek. Kopiraš naslov te nove teme in narediš odgovor v prejšnjo temo, v ta odgovor pa 'prilepiš' povezavo na novo temo.

  Navajanje, citiranje, quotes na forumu

  Izbris prispevka - ali vsaj njegove vsebine, kadar ne gre več v celoti

  Tole na začetku teme bo kazalo, naprej pa postopki za kaj, kar novinci težje sami 'potuhtajo', če pišeš vsakemu posebej (v odgovor na temo ali na ZS) pa isto pišeš vedno znova.
  Ni nujno, da 'kazalo' kaže samo sem - če je ustrezna reč napisana kje drugje, je potrebno, da samo bljižnica v kazalu kaže tja.

  Žal je bilo treba predelati tole kazalo tako, da povezave niso več skrite pod vsebinskimi naslovi, ker forumova programska oprema javi kakšno od napak - recimo bad gateway - če to poskušaš urediti.

  Ampak zdaj se vsaj da urejati.

  Edit - gre spet urejanje tudi s povezavami pod besedami.
Nazadnje spremenil Marjan Tomki, dne Pe Feb 19, 2016 11:02, skupaj popravljeno 10 krat.
Correct me if I am wrong, please.
Uporabniški avatar
Marjan Tomki
Admiral
Prispevkov: 5873
Pridružen: Sr Nov 03, 2010 21:30
Kraj: Ljubljana

Prispevek v delu foruma, kamor ne spada...

OdgovorNapisal/-a Marjan Tomki » Po Dec 03, 2012 17:24

Če je prispevek v delu foruma, kamor ne spada...Navodilo za prestavitev preden kdo odgovori
  1. Najbolje, da v enem oknu odpreš prispevek za urejanje in kopiraš vsebino iz okna za urejanja, po možnosti preden ti kdo odgovori.
  2. V drugem oknu brskalnika odpreš novo okno za urejanje s klikom na gumb 'Nova tema' v delu formuma, ki je primernejši za vsebino prispevka (po možnosti ne 'mnenje o gumenjaku xxy' v področju 'Pravila in zakoni' ali podobno).
  3. Prilepiš vsebino prej kopiranega sporočila
  4. Podobno preneseš iz okna v okno tudi naslov teme in s klikom na 'Pošlji' objaviš
  5. Zapreš urejevalno okno v prvi temi (lahko s tipko 'nazaj' na prejšnjo odprto stran, kjer si kliknil 'uredi'
  6. klikneš gumb za izbris sporočila - ta je na razpolago do tedaj, dokler nihče ni v isto temo objavil naslednjega sporočila.

Zapleteno?
  Da, je nekoliko zapleteno... In prav zato se splača pred objavo za nekaj trenutkov premisliti, kam objaviti.

Zakaj je pomembno, kam objaviš
  Tistim, ki že nekaj časa uporabljajo forum 'Morjeplovec', tega ni treba razlagati, za novince pa malo razlage ne bo škodilo...

  Mnogo ljudi, ki jih zanimata morje in plovba, na tem forumu najdejo odgovore na svoja vprašanja, ne de bi morali vprašati. To se zgodi vedno, kadar je kdo prej imel podobno težavo in je rešitev tako dobro opisana, da je uporabna za naslednjega s podobno težavo.

  Brez tega bi bilo treba vedno znova odgovarjati na skoraj enaka vprašanja in mislim, da bi se tisti, ki odgovarjajo, kmalu naveličali.

  Pogoj za to, da to deluje pa je, da sta vprašanje in odgovor napisana jasno in razumljivo - in da ju je mogoče najti. Po možnosti zlahka in hitro.

  K temu, da je reč mogoče hitro najti, pa pripomore, če je v pravem delu foruma (podforumu) in če so (vsaj) ključne besede napisane pravilno (potem iskalnik foruma in google (ali podobni) lažje najde).

  Če iščeš 'recept' za krajšanje jader, pa se je nekdo zatipkal in je kjrašanje jaer, najbrž ne en ne drugi iskalnik ne bosta lahko našla, in če to daš še v podforum 'Kulinarika morjeplovcev', bo pa najbrž kar precej dobro skrito.

Admin ali moderator lahko prestavi tudi kasneje
  Administrator ali moderator to sicer lahko prestavi, ampak to je nepotrebno delo - in upraba foruma je brezplačna, tako da tem z brezbrižnostjo pri izbiri podforuma tem nalagati nepotrebno ni ravno lepo...

  Po drugi plati pa, če si postavil vprašanje v eni temi in ga kdo prestavi drugam, zato ker spada tja, ti sam lahko iščeš - in morda ne najdeš več - odgovora, ki ga potrebuješ.
Correct me if I am wrong, please.
Uporabniški avatar
Marjan Tomki
Admiral
Prispevkov: 5873
Pridružen: Sr Nov 03, 2010 21:30
Kraj: Ljubljana

'Posrane' teme

OdgovorNapisal/-a Marjan Tomki » Če Dec 20, 2012 18:13

'Posrane' teme
  To ime se je prijelo za pisanje o zadevah, ki nimajo zveze z začetnim naslovom in vsebino teme. Držati se teme pride prav tako takrat, ko iščeš kaj, o čemer je že tekla beseda na forumu, pa tudi sproti si prispevki in odgovori nanje tako razmeroma logično sledijo.

  Če v temi o pripravi lignjev na šporko nekdo začne vztrajno nakladati bodisi o antifoulingu ali o politiki, bomo imeli podoben občutek, kot bi nam pri pogovoru nekdo s čisto x stvarjo padal v besedo.

  Včasih - kot pri pogovoru o nečem - sicer beseda nanese na kaj drugega in se potem - s soglasjem večine - pogovarjamo o tistem, in na forumu je podobno. Če je razširiti pogovor še na kaj izven začetne teme popolnoma prepovedano, je to lahko ovira ustvarjalni izmenjavi mnenj.

  Izkušeni člani forumov sicer v takem primeru za to lahko odpro novo temo in v tisti, kjer se je reč začela, naredijo tja sklic - oziroma povezavo (slovensko link :lol: :lol: :lol: ), ampak za to je treba malo izkušenj.

  V takih primerih lahko tudi moderatorji odcepijo del razprave, ki je pravzaprav nova tema - ampak težava je, čim je pisec v istem prispevku pisal o obeh vsebinah (recimo še kaj o receptu za lignje ali o tem, da bi prišel poskusit tisto na sliki - in 'napiz...l' tistega, ki bi na lignje nalival antifouling :lol: :lol: :lol: ).

  Kolikor mi je znano vsaj pri tem forumu (programski opremi tega foruma) enega prispevka ni mogoče dati v obe razcepljeni temi - del obdržati v temi o 'njam njam mmmmm a lahko pridem še jaz....' in del v novi temi 'vpliv antifouling marinade na prebavo lignjev' in pri tem tudi obdržati, kdo je avtor (in mu pustiti, da lahko prispevek popravi - recimo, da z antifoulingom mariniranih lignjev ni nameraval prebavljati... ampak mogoče preizkusiti na kom posebej dragem (kao gradbeniku, kao politiku, kao podjetniku... - saj sem nekaj omenjal politiko).

Združevanje več tem v eno tudi ne gre...
  Tudi možnosti, da bi prispevke iz več sorodnih tem združili v eno (in pri tem obdržali, kdo jih je napisal in njegovo - ali njeno - pravico do popravljanja) vsaj ta različica foruma nima. To nas trenutno najbrž najbolj 'bode' pri množici tem s predstavitvijo novih članov. Nekoč je bila za to ena tema Novi člani se predstavijo..., nato se je pojavilo nekaj res novih novih morjeplovcev (novorojenke in novorojenčki) v posebnih temah in potem so navadni novi morjeplovci dobili vtis, da morajo tudi oni odpreti vsak svojo temo, in zdaj je takih na desetine - in tega vsaj za zdaj admin (in seveda tudi moderator) ne more zložiti v eno temo.

  Lahko vzamem vsebino in to dam kot navedek v obstoječ drug ali nov (svoj) prispevek - in to včasih naredim kje v bazi znanja, ampak tega začetni avtor ne more več dopolniti, popraviti...

  In če odstranim izvirnik, se tudi zmanjša število prispevkov tega člana foruma (in komu to utegne biti pomembno).

  Torej: kadar le moremo, prosimo, izberimo zlasti dobro ime za naslov prvega prispevka v temi - to je namreč potem naslov celotne teme.


  Po tem pa imejmo v mislih ostalo iz tega razdelka in naredimo vsaj to, kar brez posebne muje in napora moremo, da bo tako izmenjava idej lahko rodovitna kot kasnejše iskanje česa zanimivega še vedno mogoče.
Correct me if I am wrong, please.
Uporabniški avatar
Marjan Tomki
Admiral
Prispevkov: 5873
Pridružen: Sr Nov 03, 2010 21:30
Kraj: Ljubljana

Uporaba vmesnika za iskanje tega foruma

OdgovorNapisal/-a Marjan Tomki » Če Dec 20, 2012 19:47

Uporaba vmesnika za iskanje tega foruma
  Zlasti novinci često postavijo vprašanja, na katera so na forumu že bili napisani odgovori, in potem dobijo kak tak odgovor
  - na forumu obstaja funkcija 'išči'
  - ti lenoba ti, a se ti ne da poiskati
  in podobno.

  In pri tem včasih kdo začetnika 'nap...i' da je len, ne da bi pogledal, ali za tisto iskanje iskalnik njemu najde kak odgovor.

  Problem je, da so možnosti funkcije išči omejene (in/ali je bil vsaj doslej omejen način, kako sem jaz to uporabljal). In če ne veš dobro, kako jo uporabiti, večkrat ne najdeš tistega, kar iščeš, tudi če je, drugič pa porabiš nepotrebno veliko časa za sicer uspešno iskanje.
Kako postaviti vprašanje forumovemu iskalniku
  Help iskalnika... napisal/-a:Išči po ključnih besedah:
  Za napredno iskanje lahko uporabljaš AND za besede, ki morajo biti v zadetkih, OR za besede ki so lahko v zadetkih in NOT za besede, ki ne smejo biti v zadetkih iskanja. Uporabi * kot iskalno kartico, s katero iščeš različice dela besede.
  Išči poljuben izraz ali uporabi vnešeno poizvedbo.
  Išči po vseh izrazih
  Išči po avtorju:
  Uporabi * kot iskalno kartico, s katero iščeš različice dela besede

  Nekdo nov je lepo zastavil vprašanje in temo ustrezno poimenoval 'protizdrsna zaščita'.
  Odgovor...
  xxx napisal/-a:Pri Sacsu 4,75 malo preveš šparaš, "mal dnarja, mal muzike", sicer pa malo uporabi funkcijo "išči", ta tema se je že parkrat obravnavala :!: :idea: :lol:

  LP

  Meni se je zdelo, da tak odgovor ni najboljši, ampak dokler ne morem dati boljšega, držim kljun. Ko bo tole napisano, bom tja dal povezavo na tole navodilo za uporabo iskalnika, to iskanje pa bom uporabil za primer, kako uporabiš iskalnik.
Vtipkaš "protizdrsna zaščita" in pritisneš <enter>
  Najprej na vrhu strani klikneš 'išči' in odpre se zaslon, na katerem so namigi in izbire, katerih del je na začetku tegale prispevka.

  V prvo okno za vnos vtipkaš "protizdrsna zaščita" in pritisneš <enter>

  Na to dobim štiri strani - 184 - zadetkov, med njimi
  popravilo jader
  podgana na jadrnic
  cink protektorji
  kvarnerska burja
  akumulator in še nekaj sorodnih tem
  vstop Hrvaške v EU
  Obroč okrog propelerja
  HR dovolilnica (v rubriki potapljanje)
  Karibi jadranje
  zaščita za gredelj oz. dno čolna
  aditivi za gorivo
  čistka plovil v koprski občini
  napad morskih živali
  krajšava jader
  tomosaki 18 problemi
  zaščita pred krajo nafte
  pečica, štedilnik, kuhalnik na plin

  V glavnem,ni da ni - tudi tako ime teme je na seznamu... ampak tole bi bilo bolj za rubriko vici - razen če lahko najdem boljši način (in pojasnilo kaj je s temle narobe).

  Če berem pozorno, pa vmes najdem
  protizdrsna zaščita (to vprašanje)
  Popravilo palube jadrnice
  Protizdrsna podlaga - obnova (dve strani)
  Poliranje močno zbledelega gelcota (deset strani...)
  Barvanje nadvodnega dela (dve strani)
  Barvanje palube
  Barva za palubo

  Med temi nekaj uporabnih, in od deset strani za ta problem uporabnih nekaj prispevkov.

  Potem je pa še kup takih, ko ne veš ali kaj bo ali ne - recimo obnova zapuščene jadrnice - in te bi pregledoval ure, ne da vnaprej veš, ali kaj najdeš.

  Najbrž to ni način, ki bi ga priporočal...
Vtipkaš "protizdrsna zaščita", klikneš 'Išči po vseh izrazih' in pritisneš <enter>
  Prej je bila pika v krogcu zraven stavka 'Išči poljuben izraz ali uporabi vnešeno poizvedbo.' Zdaj klikneš krogec vrstico nižje in...
  Nobena tema ali objava ne ustreza kriterijem iskanja

  Kaj je zdaj to :?:

Pojasnilo za do tu
  Če kar vtipkaš, potem forum (SW oziroma program) poskusi biti pameten in med zadetke uvrsti vse, kar bi lahko bilo (nekaj tega, kar domnevam da naredi, bom malo naprej sam vtipkal). Med drugim to seveda pomeni, da vsako temo, v kateri je omenjeno kaj protisdrsnega in kaj zaščitnega, kolikor le uspe uganiti.
  Če pa ti klikneš krogec 'Išči po vseh izrazih' pa si izjavil, da veš kaj delaš in forum domneva, da mora najti natančno 'protizdrsna' in natančno 'zaščita' v temi, da bi jo izbral.
Kako bi ga človek prepričal za nekaj vmes...
  Poglejmo...
  Uporabi * kot iskalno kartico, s katero iščeš različice dela besede.

  Vtipkam protizdrs* zaščit* in obdržim piko pri Išči po vseh izrazih
  Tale tema z navodilom v nastajanju :lol: :lol: :lol: ni ravno to, kar si vprašal, čeprav ni odveč...
  Oglas za prodajo čolna z motorjem - dobra barka, dve strani, en ali dva stavka zelo zanimiva, ampak treba prebrati dve strani, preden najdeš...
  Barvanje palube na jadrnici - to je verjetno to, kar iščemo
  Plovilo uporabnika Evovii (ni dostopno gostom, za dostop treba biti prijavljen - ampak saj to tudi ne boli.)


  Za silo... nekaj zanimivih reči iz 'debelega' seznama zdaj manjka - in česa zanimivega tudi na 'debelem' seznamu ni.
  Evovii - ki je sicer to že sam delal - je nekje dal dober nasvet: 'kontaktiraj morjeplovca Polanca' (in tega nasveta mi doslej ni pokazal iskalnik :wink:

  Prebrati cele teme prej, preden sploh najdem pomembni del - se splača? Se da kako obrniti, da bi najprej prebral zadetke, šele potem zanimive reči okoli?

Vtipkaš *zdrs* zaščit*, pustiš 'Išči po vseh izrazih' in klikneš še 'prikaži zadetke v obliki Prispevkov
  Dobiš seznam prispevkov, v katerih sta oba zadetka
  zdrs, zdrsa, zdrsi... protiszdrsni, protiszdrsne... itn.
  zaščita, zaščite, zaščitil...

  17 zadetkov - iz seznama sicer vidiš le nekaj vrst vsebine prispevka, kjer praviloma ni tistega, kar iščeš.

  Odpreš prispevek in v brskalniku uporabiš ukaz za iskanje na strani (firefox: edit find, IE in ostali podobno) in evo, to je to.

  S tem greš čez prispevke in tu pa tam še na prejšnjega in naslednjega, praviloma je zanimivo in tudi uporabno branje.

  In če kljub temu ne najdeš nič, po možnosti inteligentno 'napiz..š' tistega, ki te je poslal uporabit iskalnik, saj ga znaš zdaj verjetno uporabljati bolje od njega.

  Pa lepe praznike :lol: :lol: :lol:
Edit:
Nazadnje spremenil Marjan Tomki, dne Po Apr 04, 2016 15:02, skupaj popravljeno 1 krat.
Correct me if I am wrong, please.
Uporabniški avatar
Gorki
Kontraadmiral
Prispevkov: 257
Pridružen: Po Jul 25, 2011 11:15
Kraj: Ljubljana

Dodajanje linkov pod besedilo ali sliko

OdgovorNapisal/-a Gorki » Po Jan 28, 2013 08:47

Velikokrat se pri pripenjanju linkov zgodi, da so ti dolgi kot klobase... Dodajanje tega med besedilo deluje nepregledno. Da naše besedilo "očistimo" takih klobas imamo dve možnosti:

Dodajanje skritih linkov pod besedilo...

**** besedilo ****[url=******* copy-paste link ***********] ***izbrana beseda ali besedna zveza*** [/url] *****

Za copy paste v prispevek: [url=*]*[/url]
* nadomestite s potrebnim

To potem izgleda takole:
Če mi to ne uspe, potem delam nekaj narobe.

Dodajanje skritih linkov pod sliko...
Zadeva je precej podobna, le da namesto besedne zveze vstavimo ukaz za prenos slike:

[url=******* copy-paste link do strani ***********] [img]****copy-paste%20link%20do%20slike***[/img] [/url]

Za copy paste v prispevek: [url=*][img]*[/img][/url]
* nadomestite s potrebnim

To potem izgleda takole (link pod sliko):
Slika
Uporabniški avatar
Marjan Tomki
Admiral
Prispevkov: 5873
Pridružen: Sr Nov 03, 2010 21:30
Kraj: Ljubljana

Navajanje, citiranje quotes

OdgovorNapisal/-a Marjan Tomki » Če Feb 27, 2014 20:47

Navajanje, citiranje, quotes
  Nekaj nerodnih načinov navajanja me je pripravilo do tega, da sem dober citat, ki ga je nekdo nerodno navajal, zares pa ga je napisal Tex, pripisal tistemu drugemu, ki pa je bil potem užaljen.

  Tole je namenjeno tistim, ki še ne znajo uporabiti forumove možnosti za označevanje vsebine, ki jo citiramo oziroma navajamo.

  Če kdo želi - in če ne bo med postopkom lajal name - ga lahko 'v živo' naučim veliko hitreje, kot če tu prebere.

Navajanje (citiranje, quoting) se na forumu naredi na dva načina:
 1. klikneš na gumb citiraj, ko bi rad odgovoril nekomu in v svojem odgovoru navedel tudi prispevek, na katerega odgovarjaš.

  • Če potem ne želiš, da je prikazano vse besedilo, umakneš odvečni del besedila (in to označiš z vrstico s ...), pri tem pa paziš, da ne izbrišeš katerega od znakov za navajanje - recimo

   Koda: Izberi vse

   [quote="poskus2"][quote="poskus1"]to bi napisal poizkus1 [/quote]
   To pa v odgovor poizkus2[/quote]

   poskus2 napisal/-a:
   poskus1 napisal/-a:to bi napisal poizkus1
   To pa v odgovor poizkus2


   Zlasti, če so navajanja gnezdena - kot tule je treba še posebej skrbno paziti, da ne izgubiš ene od oznak iz para.
  • Če želiš, da je del tvojega odgovora poleg besedila, na katero se odgovor nanaša, je morda najbolje - preden začneš odgovarjati - še enkrat prekopirati celoten navedek prispevka, na katerega odgovarjaš, na dno urejevalnika.

   Tako vsakič, ko rabiš del besedila, to z dna prekopiraš tja, kjer si končal s prejšnjim odgovorom, nato pa pobrišeš tisti del, na katerega si že odgovoril in tisti del, na katerega še ne odgovarjaš - kot je opisano zgoraj.
 2. Drugi način je, da ko že pišeš odgovor, napišeš ali iz vira kopiraš vsebino, ki jo želiš navesti in - ko je izbrana oziroma osvetljena - klineš 'gumb ' Quote nad oknom urejevalnika, v katerem sicer pripravljaš prispevek za objavo.

  Nastane tole - v urejevalniku :

  Koda: Izberi vse

  [quote]Poskus3[/quote]


  in tole v objavljenem prispevku
  Poskus3


  Pri tem načinu je mogoče 'ročno' vpisati, od kod je navajanje itn., ampak za zdaj mislim da tole zadošča.
  Edit:
   Izkazalo se je, da še ni čisto zadoščalo...
Kako zabluziš nekaj reči, tudi citiranje (quote)
  Ko me že 'potegnejo za jezik' (Tex), naj naučim, oziroma če sem koga vzel v šolo...

  @bladzo, @dule - pa še kdo, če rabi
   Oznake za navajanje (in za povezave - linke, in še za marsikaj...) morajo biti v ustreznih parih (čisto podobno, kot izrazi in oklepaji v matematiki.)

   Primer:
   odebeljeno veliko in poševno OK

   Koda: Izberi vse

   [b][/b][i][size=18]veliko in poševno[/size]veliko in poševno[/i] OK


   odebeljeno veliko in poševno ni OK.

   Koda: Izberi vse

   [b][size=18]odebeljeno[/b][i]veliko in poševno[/size][/i] ni OK.

   Forum (program) sicer nekaj naredi iz tega, samo praviloma to ni tisto, kar je pisec želel.

   Pri nekaterih phpBB kodah - zlasti za citiranje (quote) in navajanje povezav (url) to zeza še malo bolj, ampak tu za zdaj ne grem v podrobnosti.

   Ampa kadarkoli izrežeš del besedila in v njem pustiš samo enega od para oznak (tag-ov), dobiš nepredviden rezultat, in to se dogaja večini, ki imajo s tem težave.

   To velja tako za forum (phpBB), kot za html (običajne web strani), kot še za kup drugih okoliščin (programiranje na splošno, matematika in oklepaji itn. itn.)
  @tisti, ki se po doslej videnem ne bi niti poskusili naučiti
   Velja tole.

   Primer... pa ne obstaja več, ker je bil itak 'prepucavanje' in je amin ali moderator tistega dela odstranil celo temo.
Correct me if I am wrong, please.
Uporabniški avatar
Marjan Tomki
Admiral
Prispevkov: 5873
Pridružen: Sr Nov 03, 2010 21:30
Kraj: Ljubljana

Slike, povezave in podobno ne delajo

OdgovorNapisal/-a Marjan Tomki » Pe Feb 27, 2015 02:04

Večkrat komu ne delajo prikazi slike. Velikokrat je napaka v tem, da kaj pri oznakah manjka (kak oglati oklepaj in podobno...)

Včasih je pa vse prav, kot tule, a prikaza slike ni, tako kot tule -[b] čeprav je z naslovi in oznakami popolnoma vse v redu. [/b]

[URL=http://s358.photobucket.com/user/gogi1973/media/dno%20Mobile_zpsmmpvagwe.jpg.html][IMG]http://i358.photobucket.com/albums/oo24/gogi1973/dno%20Mobile_zpsmmpvagwe.jpg[/IMG][/URL]
Correct me if I am wrong, please.
Uporabniški avatar
Marjan Tomki
Admiral
Prispevkov: 5873
Pridružen: Sr Nov 03, 2010 21:30
Kraj: Ljubljana

Re: Slike, povezave in podobno ne delajo

OdgovorNapisal/-a Marjan Tomki » Pe Feb 27, 2015 02:16

Problem ni v sporočilu samem, ampak v nastavitvah pod njim.
Marjan Tomki napisal/-a:Večkrat komu ne delajo prikazi slike. Velikokrat je napaka v tem, da kaj pri oznakah manjka (kak oglati oklepaj in podobno...)

Včasih je pa vse prav, kot tule, a prikaza slike ni, tako kot tule - čeprav je z naslovi in oznakami popolnoma vse v redu.

Slika

Tole je citirano isto sporočilo brez ene spremembe v njem - a slika je prikazana.

Razlika je v tem, da je pri pošiljanju zgornjega bila kljukica pod okvirjem za pisanje pred besedami 'Izklopi BBCode v tem sporočilu'.

Kaj storiti
Predlagam, da tisti, ki se jim to dogaja, spremenite to nastavitev v profilu, saj bi sicer morali razklikniti tisto kljukico pri vsakem sporočilu s kako sliko, povezavo skrito pod sliko ali pod besede itn.

To naredite tako, da
  kliknete Tvoj profil na vrhu forumovega vmesnika,
  v obrazcu za urejanje nastavitev bolj proti dnu poiščete "Vedno omogoči BBCode:"
  Če je bilo to izklopljeno (i krivo za to, da ni pokazalo slik itn.), je bila pika v krogcu poleg "Ne"
  Kliknite v krogec poleg "Da", da se pika prestavi tja
  kliknite na 'gumb' z oznako 'Pošlji' na dnu urejvalnika nastavitev.
Correct me if I am wrong, please.
Uporabniški avatar
Marjan Tomki
Admiral
Prispevkov: 5873
Pridružen: Sr Nov 03, 2010 21:30
Kraj: Ljubljana

Re: Razni postopki na forumu...

OdgovorNapisal/-a Marjan Tomki » Ne Nov 05, 2017 08:22

Popravki vsebine v svojih prejšnjih prispevkih

Včasih kdo od novincev (na folrumu in/ali v navtiki) dela kaj narobe. Recimo, mešanje navtičnih milj in ameriških kopenskih milj ter vozlov in mph (milj na uro), pa oznak za vozle (ks namesto kts) in podobno. Ko ga opozoriš, bi čisto rad popravil, pa še ne zna.
...
hvala za opozorilo,
žal pa sam nebi znal popravit..
...

Ko pregleduješ prispevke (kadar si prijavljen na forum), je v desnem zgornjem oglu okvira, v katerem je na forumu prikazana vsebina, en ali več grafičnih simbolov. Kateri so prikazani, je odvisno od tega, kaj smeš s tistim prispevkom v tistem trenutku početi.

Žal mi trenutno ne uspe 'čapniti' tistih simbolov sem, da bi bil prispevek jasnejši...
 • Če nisi prijavljen na forum, tam verjetno ni nobenega simbolčka.
 • Če si prijavljen na forumu, je tam slikica dvojnega narekovaja in če klikneš na to, dobiš okno za pisanje odgovora v to temo, kjer te že čaka navedek - qote - z vsebino prispevka, pri katerem si kliknil ta simbol.
 • Če je prispevek tvoj, je poleg tega še simbol listka papirja s svinčnikom. Če klikneš na to, se odpre okno z vsebino tega prispevka , v katerem ga lahko urejaš in vrneš na forum popravljenega ali dopolnjenega.
 • Če je prispevek tvoj in je zadnji v temi (za njim še ni nobenega odgovora), imaš tudi temen simbol z belim križcem. Če klikneš na to, se odpre okno, v katerem te forum povpraša, če bi res rad izbrisal ta prispevek, in če potrdiš, ga izbriše.

  To je prišlo prav zlasti, ko se je iz kakšnega okolja (android?) ista objava ponovila večkrat.

Tole bom verjetno še kaj dopolnjeval.
Correct me if I am wrong, please.
Uporabniški avatar
Marjan Tomki
Admiral
Prispevkov: 5873
Pridružen: Sr Nov 03, 2010 21:30
Kraj: Ljubljana

Re: Razni postopki na forumu...

OdgovorNapisal/-a Marjan Tomki » Po Nov 13, 2017 18:58

Od tule
...
Ne vem pa kako mi uspe samega sebe citirat, potem pa ne pusti brisat.(ok vsaj na telefonu)

Kdaj in zakaj ne moreš izbrisati odvečne objave
  Če/dokler za tvojim prispevkom ni še nobenega zapisa, ga lahko avtor izbriše, če pa je za njim že kak odgovor, pa ga lahko avtor spreminja, izbriše pa le admin ali moderator.
Kdaj se to zgodi - in zakaj, kolikor sem lahko uganil
  Citiranje samega sebe - in podobno dve ali več pošiljanj istega prispevka - po dosedaj videnem - 'uspe' zlahka in razmeroma pogosto, kadar je povezava čez internet zelo počasna (ne toliko hitrost prenosa, kot 'latency', zakasnitev do odziva strežnika.

  Ko se nekaj časa nič ne dogaja, uporabnik klikne še kaj, da bi se končno kaj zgodilo, ker ni prepričan, da je prejšnji klik 'prijel' (je bil zaznan). To lahko večkrat zaporedoma, ker se še vedno nič (vidnega) ne zgodi.

  V resnici se (po anekdoti domnevno zaradi enega starega 'greha', pripisanega Billu od M$) uporabniški vmesnik (lahko tudi drugih operacijskih sistemov, ki so mogoče isto idejo pobrali od PC-jev), marsikdaj sploh ne odzove, dokler se ne odzove strežnik na drugi strani.

  Vzame pa dogodek (klik in njegovo lokacijo, črko in njen fokus...) drugi proces - in ga shrani v čakalno vrsto. Ko se uporabniški vmesnik spet odziva, operacijski sistem 'potala' (posreduje) zahteve uporabnika iz tega časa (klike, pritiske na tipkovnico, za vsako od tega tudi kje je bil 'fokus' tedaj, ko so bile te zadeve prejete ipd.) in jih, tistim aplikacijam, ki so ob času, ko se uporabniški vmesnik spet začne odzivati in začne pobirati zahteve iz čakalne vrste, na koordinatah, kjer je takrat bil fokus. Pri tem zna priti do nekaj vrst zmed, ki so logične, če jih podrobno pogledaš, in ena od teh je videti, da je tudi podvojeno pošiljanje sporočila na forumu.

  Jaz sem sicer to zaznal in potem tudi stestiral na PC-jih s slabim odzivom iz raznih razlogov (preden sem te razloge odpravil), pa se je podobno dogajanje po pisanju uporabnikov še pogosteje primerilo pri pisanju na forum s telefonov in tablic.
Correct me if I am wrong, please.
Uporabniški avatar
Marjan Tomki
Admiral
Prispevkov: 5873
Pridružen: Sr Nov 03, 2010 21:30
Kraj: Ljubljana

Izbris prispevka

OdgovorNapisal/-a Marjan Tomki » To Jan 16, 2018 19:21

Izbris prispevka
  Ko kdo iz kakršnega koli razloga želi v celoti izbrisati svoj prispevek, je to mogoče le, dokler na njegov prispevek še ni prispel noben odgovor; kasneje prispevek lahko izbriše le administrator ali moderator.

  Pisec še vedno lahko spreminja vsebino svojega prispevka tudi, ko je nanj že bilo odgovorjeno, in če želi izbrisati prejšnjo vsebino, jo lahko izbriše; ker pa forum ne sprejme objave praznega prispevka (ne novega ne spremembe), je v njem treba nekaj pustiti.
  V takem primeru običajno ostane kateri od smeškov, tri pikice in podobno.
Correct me if I am wrong, please.
Daki

Re: Izbris prispevka

OdgovorNapisal/-a Daki » Sr Jan 17, 2018 09:31

Marjan Tomki napisal/-a:Ko kdo iz kakršnega koli razloga želi v celoti izbrisati svoj prispevek, je to mogoče le, dokler na njegov prispevek še ni prispel noben odgovor


V nekaterih temah (npr. srečanje članov), pa objavljenega prispevka ne moreš izbrisati tudi, če nanj ni odgovora.
Uporabniški avatar
Marjan Tomki
Admiral
Prispevkov: 5873
Pridružen: Sr Nov 03, 2010 21:30
Kraj: Ljubljana

Re: Razni postopki na forumu...

OdgovorNapisal/-a Marjan Tomki » Sr Jan 17, 2018 09:53

Hvala za info, Daki.

Poskusil pri prijavi na srečanja članov, in res tudi takoj po objavi, ko še ni nobenega odgovora, ni prikazan gumb za izbris prispevka. Kaže, da programska oprema foruma omogoča to obnašanje nastavljati, in da se nastavitve pri različnih delih foruma razlikujejo.

Edit: popravljam se...
Zdaj ni videti možnosti za izbris svojega prispevka v celoti tudi v drugih delih foruma, kjer je to prej bilo mogoče, če je bil zadnji. Kaže, da je ta nastavitev bila v zadnjem pasu spremenjena za več delov foruma, morda tudi za ves forum.
Correct me if I am wrong, please.
Uporabniški avatar
admin
Site Admin
Prispevkov: 8708
Pridružen: Sr Nov 22, 2006 21:34
Kraj: Ljubljana-Punat
Kontakt:

Re: Razni postopki na forumu...

OdgovorNapisal/-a admin » Sr Jan 17, 2018 22:30

Upam, da je bilo spremenjeno! To pa z namenom, ker je nekaj članov zaradi svoje muhavosti uničilo cel kup lepih prispevkov! Ko se je nekdo odločil in začel tipkati "..." v prispevek, ki je prej imel neko pametno vrednost.
Sedaj je tako, da ko enkrat napišeš imaš še 20 minut časa, da popraviš, če si kaj zatipkal, potem pa lahko prispevek editira samo še administrator ali sper moderator.

Teksti, ki se objavljajo na forumu so sicer avtorsko delo, vendar z objavo se avtorskim pravicam odrečeš in si svoj prispevek dal na internet v dobro vseh. Upam, da se bo sedaj pisalo tudi manj "traparij" v smislu, malo bom podkuril, potem pa pobrisal...

LP
Uporabniški avatar
Marjan Tomki
Admiral
Prispevkov: 5873
Pridružen: Sr Nov 03, 2010 21:30
Kraj: Ljubljana

Re: Razni postopki na forumu...

OdgovorNapisal/-a Marjan Tomki » Sr Jun 20, 2018 17:44

Praviloma - približno od zadnje posodobitve programske opreme foruma - po kratkem času ni več mogoče spreminjati svojih prispevkov
Po nekaj navalih brisanja vsebine starih prispevkov članov foruma, ki so se s kom sprli, je admin omejil čas, ko je mogoče spreminjati svoj prispevek (pol ure ali uro ali nekaj takega). To pa pomeni nekaj težav, za katere za zdaj sam še ne najdem rešitve, s katero bi bil zadovoljen.

Težava je na primer za večje prispevke, v katerih je po objavi včasih treba stestirati in odpraviti napake (ukazi za oblikovanje, povezave na slike in druge prispevke... večkrat pa tudi zatipkan pravopis), še posebej pa za kasnejše vzdrževanje povezav, ki sčasoma prenehajo veljati in bi jih bilo treba popraviti. Enako pisec v svojem prispevku kasneje ne more popraviti povezav na svoje slike, če recimo njegov ponudnik shranjevanja slik spremeni naslov, ki bi ga bilo za prikaz slike potem treba popraviti tudi v prispevku, in tako v mnogih prispevkih slike izginejo, ko to ne bi bilo treba.

Jaz imam še vedno pravico spreminjati vsebino (tudi svojih) prispevkov tam, kjer sem moderator, žal pa ne morem več spreminjati vsebine in s tem vzdrževati kazal drugje, tako na primer http://www.morjeplovec.net/forum/viewtopic.php?f=7&t=12594 kazala starejših potopisov ali seznama zanimivih trgovin, ponudnikov uslug in podobnega (predvsem zanimivega za navtiko).

Podobno zdaj ni več smotrn nasvet piscu prispevka, naj sam kaj spremeni (popravi, dopolni...) v njem, saj tudi če bi to hotel, zdaj tega ne more več, ker praviloma prepozno vidi ZS z nasvetom za popravek, torej tedaj ko mu forumova nastavitev ne dovoli več spreminjati prispevka.

Ena od možnosti za vzdrževanje kazal tam, kjer nimam pravic je, da na primer izvirno Kazalo dobrih potopisov (tudi starejših), prekopiram nekam, kjer imam moderatorske pravice in bo posodobljena različica kazala na primer tu v bazi znanja; v izvirno temo s kazalom v podforumu Zanimive poti naših morjeplovcev pa potem dodam prispevek s povezavo na to novo kazalo v BZ, kjer ga bom lahko urejal, ponovno vzpostavil povezave in dodajal povezave na nove zanimive potopise.

Podobno najbrž lahko sčasoma naredim za kazalo za navtiko zanimivih trgovin, ponudnikov uslug in podobno.
Correct me if I am wrong, please.

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost