Nov podforum z bazo znanja

Zbirka razlag tehničnih pojmov, fizike, enačbe, pretvorbe enot

Moderatorji: moderator, moderator2

Uporabniški avatar
admin
Site Admin
Prispevkov: 8681
Pridružen: Sr Nov 22, 2006 21:34
Kraj: Ljubljana-Punat
Kontakt:

Nov podforum z bazo znanja

OdgovorNapisal/-a admin » Pe Jun 06, 2008 21:45

Ko takole spremljam in urejam forum, opažam, da imajo nekateri pomanjkanje tehničnega znanja, kar je normalno, saj pač nismo vsi strojniki in fiziki... No ker sem na tem področju kar doma, sem se odločil, da bom napisal nekaj člankov, ki bodo vrjetno marsikomu koristili. Priporočam, da si članke preberete prav vsi, pa čeprav se vam bo mogoče zdelo suhoparno. Mogoče vam kasneje koristi, saj boste npr. lažje izbrali pravi motor, propeler in še kaj...
Ker nimam na pretek časa, morate razumeti, da se bodo članki dodajali počasi. Če ima kdo kakšno idejo o čem bi še pisali, naj kar napiše ali pripravi članek...

LP
marjan5
Viceadmiral
Prispevkov: 363
Pridružen: Ne Apr 29, 2007 20:29
Kraj: Sevnica, Osor

OdgovorNapisal/-a marjan5 » Pe Jun 06, 2008 22:22

Odlično admin. bi lahko mogoče še dodal kaj formul za izračun hitrosti trupa pa stabilnosti..... prosim .
Hvala Marjan
pale
Admiral
Prispevkov: 1820
Pridružen: Pe Okt 19, 2007 06:34
Kraj: ˇljubljana

OdgovorNapisal/-a pale » So Jun 07, 2008 07:48

mogoče kakšno formulo za izbiro menjalnika in vijaka za 6.5 tone težko polizrivno barko.motor volvo120ks
Uporabniški avatar
nemo
Admiral
Prispevkov: 600
Pridružen: To Mar 20, 2007 21:20
Kraj: SLOBALA

OdgovorNapisal/-a nemo » So Jun 07, 2008 08:17

Mislim, da bo kar zanimiva tema, bomo se potrudili, da ti damo eno roko, ce bo kaj takega , kar poznamo. :D
EDINI DOBER DAN JE DAN NA MORJU!
Uporabniški avatar
admin
Site Admin
Prispevkov: 8681
Pridružen: Sr Nov 22, 2006 21:34
Kraj: Ljubljana-Punat
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a admin » Ne Jun 08, 2008 16:39

Vidim, da ste do sedaj kar v lepem številu pregledali prvi članek o moči in navoru. Pohvalno! Pravkar sem dodal drugi članek o menjalnikih, ki se precej navezuje na prvega.

Pale in Marjan5, žal nisem strokovnjak za preračun trupa plovila in nasploh brodogradnjo. Sem pač samo dipl. inž. strojništva, ki obvlada fiziko. :wink:
Glede preračuna trupa, je bilo kar nekaj člankov v zadnjih številkah Burze nautike, tako da vama priporočam nakup. Dobi se tudi PDF varianta za vsa leta nazaj. Glede preračuna propelerja se dobi nekaj enostavnih kalkulatorjev na internetu, bolj natančno pa ti izračun naredijo specializirani prodajalci propelerjev, ki imajo tudi pravo programsko opremo. Natančen izračun propelerja na dane pogoje ni možen samo z nekaj formulami, ampak je to kompleksen proces, zahtevni algoritmi in če se ne motim tudi MKE (metoda končnih elementov).

LP
Uporabniški avatar
Marjan Tomki
Admiral
Prispevkov: 5586
Pridružen: Sr Nov 03, 2010 21:30
Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a Marjan Tomki » Če Nov 15, 2012 13:36

Zgodovina :wink:
  Pred kar nekaj časa je Admin prestavil nekaj moje pisarije semle v podforum Baza znanja (ISAF tečaj preživetja na morju), kasneje pa me je postavil za moderatorja (tako da lahko tu prestavim kaj, kar ne spada sem tja, kamor bolj spada ali popravim kaj v prispevkih, tudi če niso moji - in se s tem ni treba ukvarjati njemu :wink: ).

Prenosi v bazo znanja
  Zaenkrat je večina tistega, kar je teoretično za v bazo znanja napisana tako, da je nekaj v enem, drugo v drugem prispevku - saj so izkušnje enega morjeplovca take, drugega drugačne.

  Tudi nekdo napiše jasno in razumljivo, drugi pa sicer ima dragoceno izkušnjo, ampak če ni opisana razumljivo je lahko za tistega, ki bi nasvet rad uporabil, čisto neuporabna.

  To konsolidirati je zahtevna reč (še posebej če je človek manijak na testiranje, torej da tisto, kar si napisal res drži, ali pa vsaj navedeš vir) in za tako konsolidacijo za zdaj (še vedno) nimam časa. Slabo konsolidiran prispevek pa lahko ne le zavaja, ampak je lahko tudi nevaren.

Kazalo oziroma kazala povezav v bazi znanja
  Tako so za zdaj po mojem najuporabnejša v bazi znanja kazala, ki vsebujejo povezave - na priročnike, na teme na tem ali drugem forumu, na članke (recimo iz Vala), na knjige in tako naprej. Kazala imajo sicer še eno prednost.

  Forum (SW oziroma forumova programska oprema) deluje tako, da so (razen posebej označenih tem) teme prikazane urejene po datumu, kdaj jim je bil dodan zadnji prispevek. Tako dobro napisan prispevek, za katerega nihče ne meni, da mu je treba še kaj dodati, zlasti na nemoderiranem forumu izgine pod vprašanji kar tako in drugim podobnim, kar nima posebne trajne vrednosti.

  Tu je zdaj na vrh baze znanja pripeto glavno kazalo tako, da stalno ostane na vrhu. To pa kaže naprej na kazalo o plovbi, kazalo o motorjih, pa tistega o gradnji, pa tistega o o materialih, pa tistega o vremenu... in preko teh povezav je ostalo mogoče enostavno najti tudi, če je na ž strani pod novejšimi prispevki.

  Zadeva se je sicer razvila iz evovii-jeve teme o zanimivih povezavah, v kateri sem najprej napisal tretji prispevek s povezavami; ko se je teh nabralo več, pa to nekoliko uredil tako, da so bile povezave nekoliko skupaj po področjih in tudi malo vizualno urejene. Postopno pa se je v tem prispevku nabralo več kot precej gradiva in zato je bilo tako velik prispevek razmeroma težko urejati (zlasti če si po naključju spremenil kak del 'taga', je bilo v takem sitno najti in odpraviti napako).

  Tako sem poskusil kazala preurediti v nekaj nivojev, kjer so prispevki zdaj manjši in primernejši za urejanje (in odpravo napak, če do njih pride). Upam, da je zadeva še vedno (ali spet) vsaj do neke mere uporabna.
Correct me if I am wrong, please.
Uporabniški avatar
Marjan Tomki
Admiral
Prispevkov: 5586
Pridružen: Sr Nov 03, 2010 21:30
Kraj: Ljubljana

Re: Nov podforum z bazo znanja

OdgovorNapisal/-a Marjan Tomki » Pe Okt 19, 2018 08:18

Kaže, da je prišlo do spremembe 'uredniške politike' foruma: ne da bi se o tem prej kakorkoli slišali, so mi bile do včeraj odvzete moderatorske pravice v delih foruma, kjer sem jih imel.

Videti je, da je - upam, da ne za trajno - na forumu Morjeplovec prevladal vpliv ljudi, ki pišejo take prispevke, kot sem jih jaz pokazal tukaj nekoč že v tej temi, in Tex-ovega nasveta o brisanju neželenih tem: MareC s podobnim mnenjem o brisanju je letos prejel moderatorske pravice v forumu Gumenjaki, meni pa so bile - ko sem včeraj napisal odgovor na vprašanje, kje je Daki, odvzete moderatorske pravice povsod, kjer sem jih imel.

Po mojem so bili povod za to moji odgovori v temi "kje je Daki", kjer sem med ostalim napisal, da je bilo tisto ravnanje z Daki-jem po mojem mnenju napaka (in to na več načinov in iz več razlogov).

V tisti temi je bilo več podobnih mnenj, da je to napaka, več ostalih članov foruma, tudi starih (2010 mislim vsaj eden). To mnenje je zdaj izbrisano, kar je po mojem tudi napaka.

To, da so mi bile odvzete moderatorske pravice v BZ, seveda pomeni, da ne bo več posodobitev kazal (ne dodajanja novih povezav ne popravila tistih, ki prenehajo delovati). Ne bo več popravil povezav pri prikazu slik v podforumu naša plovila, podobno kot ko po omejitvi časa za spreminjanje svojega prispevka v podforumu 'Zanimive poti...' nisem več mogel urejati svojih prispevkov - nisem mogel več vzdrževati - ne dodajati, ne popraviti povezav - v kazalu na dalj časa zanimive teme. Zdaj tudi ne več posodabljanja seznama povezav trgovin ali ponudnikov storitev v eni temi...

Kar je po mojem škoda, saj števci dostopov na te teme kažejo, da so dovolj - in tudi ne le, ko so nove - zanimive in v uporabi. Ta kazala so tudi reševala problem starejših zanimivih tem, ki so sicer izginile na ž-to stran seznama pod novejšimi, a le kratek čas zanimivimi.

Prav MareC je nekoč napisal, da zaradi 'posranja' tem s prispevki, ki niso povezani z začetno vsebino teme, postaja forum nepregleden in v odgovor na to pobudo sem naredil kazala povezav, Gregor.n pa je napisal, da vsak pol-pismen zna uporabljati Google. Zanima me, ali bo google v okviru trgovinske vojne z EU omejil svoje delovanje za IP-je iz EU in kakšen učinek bo to imelo...

Seveda nisem nepogrešljiv, saj nihče ni, ampak mislil sem, da bom ta kazala lahko vzdržaval še kako desetletje ali dve, pa je admin odločil drugače.

šari je vztrajno ponavljal o motečih
šari napisal/-a:
NOVI FOSIL napisal/-a::D
Nobenega ognja več. Pač eni ne dajo gmaha :evil:Sem reku .....nf...daki...mt...vojnik,pa bo mir....


,
Nazadnje spremenil Marjan Tomki, dne Pe Okt 19, 2018 08:37, skupaj popravljeno 1 krat.
Correct me if I am wrong, please.
Uporabniški avatar
Stopi
Viceadmiral
Prispevkov: 585
Pridružen: To Maj 26, 2015 16:42
Kraj: Ljubljana

Re: Nov podforum z bazo znanja

OdgovorNapisal/-a Stopi » Pe Okt 19, 2018 08:36

Ta forum pa res postaja otroški peskovnik... Pusti moj pesek! Ne dovolim ti, da delaš potičke! Ne posodim ti moje kanglice! Kot da bi bili člani sami najstniki, ne pa odrasli ljudje, ki bi se naj znali obnašati zrelo in reševati težave in nesoglasja na drugačne načine. Zmerjanje, grožnje, hujskanje, prikrito dogovarjanje in podobne stvari pač odrasli ljudem ne pritičejo... ŽALOSTNO
Uporabniški avatar
Marjan Tomki
Admiral
Prispevkov: 5586
Pridružen: Sr Nov 03, 2010 21:30
Kraj: Ljubljana

Re: Nov podforum z bazo znanja

OdgovorNapisal/-a Marjan Tomki » Pe Okt 19, 2018 09:38

To ni tema za razpravo o tem - že zato ne, ker bo sicer lahko tudi ta pobrisana.
Correct me if I am wrong, please.

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost