Nov podforum z bazo znanja

Zbirka razlag tehničnih pojmov, fizike, enačbe, pretvorbe enot

Moderatorji: moderator, moderator2

Uporabniški avatar
admin
Site Admin
Prispevkov: 8716
Pridružen: Sr Nov 22, 2006 21:34
Kraj: Ljubljana-Punat
Kontakt:

Nov podforum z bazo znanja

OdgovorNapisal/-a admin » Pe Jun 06, 2008 21:45

Ko takole spremljam in urejam forum, opažam, da imajo nekateri pomanjkanje tehničnega znanja, kar je normalno, saj pač nismo vsi strojniki in fiziki... No ker sem na tem področju kar doma, sem se odločil, da bom napisal nekaj člankov, ki bodo vrjetno marsikomu koristili. Priporočam, da si članke preberete prav vsi, pa čeprav se vam bo mogoče zdelo suhoparno. Mogoče vam kasneje koristi, saj boste npr. lažje izbrali pravi motor, propeler in še kaj...
Ker nimam na pretek časa, morate razumeti, da se bodo članki dodajali počasi. Če ima kdo kakšno idejo o čem bi še pisali, naj kar napiše ali pripravi članek...

LP
marjan5
Viceadmiral
Prispevkov: 363
Pridružen: Ne Apr 29, 2007 20:29
Kraj: Sevnica, Osor

OdgovorNapisal/-a marjan5 » Pe Jun 06, 2008 22:22

Odlično admin. bi lahko mogoče še dodal kaj formul za izračun hitrosti trupa pa stabilnosti..... prosim .
Hvala Marjan
pale
Admiral
Prispevkov: 1851
Pridružen: Pe Okt 19, 2007 06:34
Kraj: ˇljubljana

OdgovorNapisal/-a pale » So Jun 07, 2008 07:48

mogoče kakšno formulo za izbiro menjalnika in vijaka za 6.5 tone težko polizrivno barko.motor volvo120ks
Uporabniški avatar
nemo
Admiral
Prispevkov: 600
Pridružen: To Mar 20, 2007 21:20
Kraj: SLOBALA

OdgovorNapisal/-a nemo » So Jun 07, 2008 08:17

Mislim, da bo kar zanimiva tema, bomo se potrudili, da ti damo eno roko, ce bo kaj takega , kar poznamo. :D
EDINI DOBER DAN JE DAN NA MORJU!
Uporabniški avatar
admin
Site Admin
Prispevkov: 8716
Pridružen: Sr Nov 22, 2006 21:34
Kraj: Ljubljana-Punat
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a admin » Ne Jun 08, 2008 16:39

Vidim, da ste do sedaj kar v lepem številu pregledali prvi članek o moči in navoru. Pohvalno! Pravkar sem dodal drugi članek o menjalnikih, ki se precej navezuje na prvega.

Pale in Marjan5, žal nisem strokovnjak za preračun trupa plovila in nasploh brodogradnjo. Sem pač samo dipl. inž. strojništva, ki obvlada fiziko. :wink:
Glede preračuna trupa, je bilo kar nekaj člankov v zadnjih številkah Burze nautike, tako da vama priporočam nakup. Dobi se tudi PDF varianta za vsa leta nazaj. Glede preračuna propelerja se dobi nekaj enostavnih kalkulatorjev na internetu, bolj natančno pa ti izračun naredijo specializirani prodajalci propelerjev, ki imajo tudi pravo programsko opremo. Natančen izračun propelerja na dane pogoje ni možen samo z nekaj formulami, ampak je to kompleksen proces, zahtevni algoritmi in če se ne motim tudi MKE (metoda končnih elementov).

LP
Uporabniški avatar
Marjan Tomki
Admiral
Prispevkov: 5875
Pridružen: Sr Nov 03, 2010 21:30
Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a Marjan Tomki » Če Nov 15, 2012 13:36

Zgodovina :wink:
  Pred kar nekaj časa je Admin prestavil nekaj moje pisarije semle v podforum Baza znanja (ISAF tečaj preživetja na morju), kasneje pa me je postavil za moderatorja (tako da lahko tu prestavim kaj, kar ne spada sem tja, kamor bolj spada ali popravim kaj v prispevkih, tudi če niso moji - in se s tem ni treba ukvarjati njemu :wink: ).

Prenosi v bazo znanja
  Zaenkrat je večina tistega, kar je teoretično za v bazo znanja napisana tako, da je nekaj v enem, drugo v drugem prispevku - saj so izkušnje enega morjeplovca take, drugega drugačne.

  Tudi nekdo napiše jasno in razumljivo, drugi pa sicer ima dragoceno izkušnjo, ampak če ni opisana razumljivo je lahko za tistega, ki bi nasvet rad uporabil, čisto neuporabna.

  To konsolidirati je zahtevna reč (še posebej če je človek manijak na testiranje, torej da tisto, kar si napisal res drži, ali pa vsaj navedeš vir) in za tako konsolidacijo za zdaj (še vedno) nimam časa. Slabo konsolidiran prispevek pa lahko ne le zavaja, ampak je lahko tudi nevaren.

Kazalo oziroma kazala povezav v bazi znanja
  Tako so za zdaj po mojem najuporabnejša v bazi znanja kazala, ki vsebujejo povezave - na priročnike, na teme na tem ali drugem forumu, na članke (recimo iz Vala), na knjige in tako naprej. Kazala imajo sicer še eno prednost.

  Forum (SW oziroma forumova programska oprema) deluje tako, da so (razen posebej označenih tem) teme prikazane urejene po datumu, kdaj jim je bil dodan zadnji prispevek. Tako dobro napisan prispevek, za katerega nihče ne meni, da mu je treba še kaj dodati, zlasti na nemoderiranem forumu izgine pod vprašanji kar tako in drugim podobnim, kar nima posebne trajne vrednosti.

  Tu je zdaj na vrh baze znanja pripeto glavno kazalo tako, da stalno ostane na vrhu. To pa kaže naprej na kazalo o plovbi, kazalo o motorjih, pa tistega o gradnji, pa tistega o o materialih, pa tistega o vremenu... in preko teh povezav je ostalo mogoče enostavno najti tudi, če je na ž strani pod novejšimi prispevki.

  Zadeva se je sicer razvila iz evovii-jeve teme o zanimivih povezavah, v kateri sem najprej napisal tretji prispevek s povezavami; ko se je teh nabralo več, pa to nekoliko uredil tako, da so bile povezave nekoliko skupaj po področjih in tudi malo vizualno urejene. Postopno pa se je v tem prispevku nabralo več kot precej gradiva in zato je bilo tako velik prispevek razmeroma težko urejati (zlasti če si po naključju spremenil kak del 'taga', je bilo v takem sitno najti in odpraviti napako).

  Tako sem poskusil kazala preurediti v nekaj nivojev, kjer so prispevki zdaj manjši in primernejši za urejanje (in odpravo napak, če do njih pride). Upam, da je zadeva še vedno (ali spet) vsaj do neke mere uporabna.
Correct me if I am wrong, please.
Uporabniški avatar
Marjan Tomki
Admiral
Prispevkov: 5875
Pridružen: Sr Nov 03, 2010 21:30
Kraj: Ljubljana

Re: Nov podforum z bazo znanja

OdgovorNapisal/-a Marjan Tomki » Pe Okt 19, 2018 08:18

Kaže, da je prišlo do spremembe 'uredniške politike' foruma: ne da bi se o tem prej kakorkoli slišali, so mi bile do včeraj odvzete moderatorske pravice v delih foruma, kjer sem jih imel.

Videti je, da je - upam, da ne za trajno - na forumu Morjeplovec prevladal vpliv ljudi, ki pišejo take prispevke, kot sem jih jaz pokazal tukaj nekoč že v tej temi, in Tex-ovega nasveta o brisanju neželenih tem: MareC s podobnim mnenjem o brisanju je letos prejel moderatorske pravice v forumu Gumenjaki, meni pa so bile - ko sem včeraj napisal odgovor na vprašanje, kje je Daki, odvzete moderatorske pravice povsod, kjer sem jih imel.

Po mojem so bili povod za to moji odgovori v temi "kje je Daki", kjer sem med ostalim napisal, da je bilo tisto ravnanje z Daki-jem po mojem mnenju napaka (in to na več načinov in iz več razlogov).

V tisti temi je bilo več podobnih mnenj, da je to napaka, več ostalih članov foruma, tudi starih (2010 mislim vsaj eden). To mnenje je zdaj izbrisano, kar je po mojem tudi napaka.

To, da so mi bile odvzete moderatorske pravice v BZ, seveda pomeni, da ne bo več posodobitev kazal (ne dodajanja novih povezav ne popravila tistih, ki prenehajo delovati). Ne bo več popravil povezav pri prikazu slik v podforumu naša plovila, podobno kot ko po omejitvi časa za spreminjanje svojega prispevka v podforumu 'Zanimive poti...' nisem več mogel urejati svojih prispevkov - nisem mogel več vzdrževati - ne dodajati, ne popraviti povezav - v kazalu na dalj časa zanimive teme. Zdaj tudi ne več posodabljanja seznama povezav trgovin ali ponudnikov storitev v eni temi...

Kar je po mojem škoda, saj števci dostopov na te teme kažejo, da so dovolj - in tudi ne le, ko so nove - zanimive in v uporabi. Ta kazala so tudi reševala problem starejših zanimivih tem, ki so sicer izginile na ž-to stran seznama pod novejšimi, a le kratek čas zanimivimi.

Prav MareC je nekoč napisal, da zaradi 'posranja' tem s prispevki, ki niso povezani z začetno vsebino teme, postaja forum nepregleden in v odgovor na to pobudo sem naredil kazala povezav, Gregor.n pa je napisal, da vsak pol-pismen zna uporabljati Google. Zanima me, ali bo google v okviru trgovinske vojne z EU omejil svoje delovanje za IP-je iz EU in kakšen učinek bo to imelo...

Seveda nisem nepogrešljiv, saj nihče ni, ampak mislil sem, da bom ta kazala lahko vzdržaval še kako desetletje ali dve, pa je admin odločil drugače.

šari je vztrajno ponavljal o motečih
šari napisal/-a:
NOVI FOSIL napisal/-a::D
Nobenega ognja več. Pač eni ne dajo gmaha :evil:Sem reku .....nf...daki...mt...vojnik,pa bo mir....


,
Nazadnje spremenil Marjan Tomki, dne Pe Okt 19, 2018 08:37, skupaj popravljeno 1 krat.
Correct me if I am wrong, please.
Uporabniški avatar
Stopi
Admiral
Prispevkov: 661
Pridružen: To Maj 26, 2015 16:42
Kraj: Ljubljana

Re: Nov podforum z bazo znanja

OdgovorNapisal/-a Stopi » Pe Okt 19, 2018 08:36

Ta forum pa res postaja otroški peskovnik... Pusti moj pesek! Ne dovolim ti, da delaš potičke! Ne posodim ti moje kanglice! Kot da bi bili člani sami najstniki, ne pa odrasli ljudje, ki bi se naj znali obnašati zrelo in reševati težave in nesoglasja na drugačne načine. Zmerjanje, grožnje, hujskanje, prikrito dogovarjanje in podobne stvari pač odrasli ljudem ne pritičejo... ŽALOSTNO
Uporabniški avatar
Marjan Tomki
Admiral
Prispevkov: 5875
Pridružen: Sr Nov 03, 2010 21:30
Kraj: Ljubljana

Re: Nov podforum z bazo znanja

OdgovorNapisal/-a Marjan Tomki » Pe Okt 19, 2018 09:38

To ni tema za razpravo o tem - že zato ne, ker bo sicer lahko tudi ta pobrisana.
Correct me if I am wrong, please.
Uporabniški avatar
Marjan Tomki
Admiral
Prispevkov: 5875
Pridružen: Sr Nov 03, 2010 21:30
Kraj: Ljubljana

Re: Nov podforum z bazo znanja

OdgovorNapisal/-a Marjan Tomki » Sr Apr 15, 2020 10:43

Od kdaj tega ne morem več urejati, tukaj.
Ta prispevek je namenjen temu, da mi istih reči ne bo potrebno ponavljati, ko bo drugje beseda spet nanesla na tole.


Vzdrževanje foruma in njegovih delov
  Na forumu je vzdrževanje potrebno. Brez tega pride do nestrpnosti med pisci, težko razumljivih prispevkov, težav s tem, da najdeš kar iščeš in tako dalje. Po drugi plati gre kak način urejanja (in kdo, ki to počne) tudi komu na živce...

  admin in različni moderatorji imajo pri tem različne pristope.
  • Matejc rigorozno po predpisih podforuma za oglase (in večinoma molče) pospravi neustrezne ali stare oglase (primer Paco in nabava verige tukaj); odgovor na to je enostaven: reči, ki ne spadajo tja, pač tja ne objavljajte.
   Pravzaprav mi je večkrat žal, da je tako rigorozen, ker so bili med oglasi tudi odlični opisi, mnenja in izkušnje (in slike) o zanimivih plovilih in podobno (Pobesnela kobilica - Rivetto mi recimo zdajle pride na misel), ampak tako pač je.
  • Nekateri od ostalih v 'svojih' področjih namesto brisanja prestavijo stvari od tam, kamor ne spadajo, tja kamor spadajo (in včasih, če je za boljšo preglednost treba, tudi razcepijo temo na več tem, da se vsebine ne pomešajo in so preglednejše): Jadrnice, Vreme, Popravila, gradnja, obnova...
   Nekateri drugi napišejo, kaj menijo da ni v redu (recimo da je nekaj neutemeljeno mnenje, ne pa to kar je zares v predpisu - in če se tu včasih o čem ne strinjamo, se da zmeniti (in večina zdaj da tudi vire na predpis).
   Nekateri molče pobrišejo, kar jim ne ustreza ali menijo da ne ustreza forumu ali koga moti (moderator2 je bil nekoč nekaj časa zagovornik in uporabnik takega pristopa.

Preglednost podforumov
  Nastavitev za ta forum je, da so teme prikazane po času zadnje objave, in sicer najnovejše na vrhu. To je pomenilo, da so starejši dalj časa zanimivi prispevki (v Bazi znanja teme o priročnikih za motorje in druge naprave in podobno) 'izginili' pod stranmi novejših tem, često le ali predvsem 'klepetalnih', ki so tudi v zadevo vpletenim zanimive le v času objave.

  Med drugim tudi zato, da bi naredil Bazo znanja preglednejšo in v njej v en prispevek združil podatke, ki so bili na forumu sicer raztreseni po mnogih prispevkih (lahko tudi v več temah) me je nekoč admin postavil tu za moderatorja. Ko se je to obneslo, je čez nekaj časa (kako leto ali več, bi moral pogledati) razširil ekipo.

  Od tedaj, odkar tu nimam več za to delo potrebnih pristojnosti, tu ni več urejanja. Do neke mere je stvar še vedno boljša kot v začetku zato, ker so še vedno na vrhu kazala, kjer lahko pogledaš, kaj bi te še lahko zanimalo v tem delu foruma, pa ti dotlej sploh ni padlo v glavo, da bi o tem lahko bila tema ali pripevek (ko enkrat veš, da obstaja, pomaga tudi iskalnik, tudi če povezava ni več ažurna).

  Ko sem še imel pristojnosti za to, sem torej premaknil reči, ki niso bile trajne ali po vsebini ne spadajo v bazo znanja, iz Baze znanja v ustreznejše dele foruma (motorna plovila, vzdrževanje itn.). Poleg tega sem svetoval piscem, kam naj sami objavijo naslednjič, in to spoštljivo, ne da bi brisal ali grozil z brisanjem - ali komu, ki je član foruma že več kot 5 let, rekel 'forumski zelenček', ker je o kakem prispevku drugačnega mnenja kot jaz.
  Nikoli ne napišem, da je kdo tepec, ker - to avtoratativno izjavljam - tega ali je ali ni v resnici ne vem. In se mi zdi tudi izguba časa ugotavljati, ali je ali ni tepec (in kaj naj bito bilo), razen morda če lahko komu pomagam da ne bo več.

  Lahko pa napišem, kakšni prispevki so po mojem mnenju dobri, in zakaj - in žal često še moram tudi to - kakšnih prispevkov po možnosti ne posnemati.

Podobno kot za Bazo znanja velja tudi za preglednost vsebine za
  Zanimive poti naših morjeplovcev, Navtični sejmi in dogodki , kjer sem tudi bil moderator. Za še nekatere nekatere druge dele foruma, kjer je bil podoben problem (z zasutostjo starejših dalj časa zanimivih tem pod plazom 'zajebancij', ki so zanimive samo enkrat), kjer od posodobitve foruma (in onemogočitvijo urejanja vsebine starejih prispevkov) nisem več imel za vzdrževanje kazala potrebnih pravic, sem kazalo na take prispevke v tistem delu foruma naredil v Bazi znanja, kjer sem tedaj še imel moderatorske pravice in s tem pravico urejanja tudi starejših prispevkov.

  Da po drugi plati množica kazal na vrhu ne povzroči nepreglednosti v Bazi znanja, je tu 'na vrh pribitih' ta uvod in dve kazali, na ostale teme s povezavami pa so povezave iz te ene ali dveh tem na vrhu.
Correct me if I am wrong, please.
Uporabniški avatar
1stofficer
Admiral
Prispevkov: 813
Pridružen: Sr Maj 30, 2018 13:14

Re: Nov podforum z bazo znanja

OdgovorNapisal/-a 1stofficer » Sr Apr 15, 2020 11:38

Še moje mnenje.

Ideja je super, vendar se s tem ne bi bilo treba ukvarjat ce bi se forum redno cistil raznoraznih flanc, zaljenj, medsebojnih obracunavanj ipd. Teme s podobno vsebino bi se lahko zdruzevale kar bi omogocilo iskalcu najt informacije na enem mestu. Trenutno je to precej tezko.

Ce pa ze ne gre brez flanc, in merjenja dolžin pa se lepo odpre podforum, ki je namenjen le temu.

Nocem da izpade, da pametujem ali kritiziram. Samo moje mnenje pac. Tako namrec peljem svoj forum in je le-ta sam po sebi postal relativno pregledna baza znanja.

:)
Uporabniški avatar
Marjan Tomki
Admiral
Prispevkov: 5875
Pridružen: Sr Nov 03, 2010 21:30
Kraj: Ljubljana

Re: Nov podforum z bazo znanja

OdgovorNapisal/-a Marjan Tomki » Če Apr 30, 2020 10:13

@1stofficer

@ideja je super
  O problematiki (podatki/informacije, 'življenski' ciklus info od 'rojstva' do 'smrti' itn., in to še zdaleč ne le v digitalnem svetu - z vsem, kar si tudi ti omenil), ne bi škodilo tudi na tem forumu kaj napisati, a ne zdaj in še posebej ne tu.


Zakaj - do nadaljnjega - urejanje kazal (in drugih prispevkovne gre več
 1. Spreminjanje starejših prispevkov je na tem forumu onemogočeno - razlogi zakaj, razen adminu in moderatorjem (po mojem je to narobe, da ne rečem še kaj krepkejšega)
 2. Vsebina, obseg in oblika prispevkov na forumu - nekaj o tem, zakaj ima veliko mojih prispevkov drugačno obliko in obseg od večine
 3. O nastanku oziroma začetku 'mojih' kazal
 4. Vzdrževanje foruma in njegovih delov - zakaj je potrebno, a ni več mogoče
  Ni več mogoče popravljati napak
  • ne formalnih - torej zatipkanih besed, manjkajočih ali ponovljenih besed, slabega vrstnega reda besed
  • ne ??? - vse kar otežuje hitro branje in razumevanje, od obsega do razporeda vsebine - moj pogost 'greh'
  • ne vsebinskih - pomot, zmot (popravi me če se motim - ni več mogoče popraviti v istem prispevku ampak moram objaviti novega in starega ni mogoče niti označiti, da ni več veljaven)
  • ne tehničnih - napake v ukazih za formatiranje in povezave, neveljavne ali povezave, ki ne kažejo prav, povezave za prikaze slik in podobno
 5. ni mogoče dodajati nove vsebine - to velja tako za tisto, za katero jaz še nisem vedel, kot za tisto, ki so jo sploh odkrili ali razvili na novo
Vsakič, ko bi bilo treba le kaj popraviti ali dopolniti, pa bi zdaj moral napisat enega ali več prispevkov s spremembami - ali recimo temo 'kazalo V2' - ali kazalo XP ali kazalo 2020 :roll: , me prime
:cry: Slika :cry:
Correct me if I am wrong, please.

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost