RAYMARINE C-80 / PROBLEM Z GPS-jem

Zbirka razlag tehničnih pojmov, fizike, enačbe, pretvorbe enot

Moderatorji: moderator, moderator2

NIL
Kapitan fregate
Prispevkov: 124
Pridružen: Po Okt 25, 2010 10:21

RAYMARINE C-80 / PROBLEM Z GPS-jem

OdgovorNapisal/-a NIL » To Avg 06, 2019 16:00

Na barki imam Raymarine C80. Lani so se občasno pojavljali problemi z pozicijo / pozicija barke je bila občasno vidna, sem pa tja pa se je signal gps izgubil, letos pa mi je pri Umagu enostavno pozicija "ugasnila in barke ni bilo več" :D . Pregledal sem nastavitve ampak izgledalo je normalno, nato pa sem, kar malo iz obupa, ponastavil tovarniške nastavitve. Tudi to ni pomagalo in še vedno je na enkranu viden le kurzor, moje "boat" pa ni nikjer :D . Ima kdo od morjeplovcev kakšno idejo? Je kakšna nastavitev v menuju, ki sem jo spregledal?
Ne vem, ali to vpliva, pa vendarle... Lani sem zamenjal tudi avtomatski pilot in razmišljal sem, da se oba gps-ja med seboj "tepeta" in da gps pilota mogoče "povozi" tistega iz chartplotterja. Do te ideje sem prišel pa zato, ker imam na barki dva globinomerja in ko dela C80, drugi globinomer enostavno ponovi in kaže nemogoče globine, ko pa C80 izključim, je njegova meritev pravilna.
Kakšna ideja?
Uporabniški avatar
Marchi
Admiral
Prispevkov: 5396
Pridružen: Če Apr 17, 2008 11:08

Re: RAYMARINE C-80 / PROBLEM Z GPS-jem

OdgovorNapisal/-a Marchi » To Avg 06, 2019 16:11

Kar se globine tiče, moraš nastavit kdo bo Master, kdo slave. Mogoče je tudi pri GPS ta fora.
Navodila!
NIL
Kapitan fregate
Prispevkov: 124
Pridružen: Po Okt 25, 2010 10:21

Re: RAYMARINE C-80 / PROBLEM Z GPS-jem

OdgovorNapisal/-a NIL » To Avg 06, 2019 20:08

Ne govorim o globini ampak o poziciji! In navodila sem prebral, se ravnal po njih in nisem našel pojasnila. Zato sem tukaj postavil vprašanje - če je kdo že imel podoben problem
Uporabniški avatar
Nikola T.
Admiral
Prispevkov: 3685
Pridružen: Ne Nov 29, 2009 21:12
Kraj: Lj.-Trzin-Izola-Devin

Re: RAYMARINE C-80 / PROBLEM Z GPS-jem

OdgovorNapisal/-a Nikola T. » To Avg 06, 2019 22:00

NIL napisal/-a:,,,imam Raymarine C80.
... sem pa tja pa se je signal gps izgubil... letos ...pozicija "ugasnila in barke ni bilo več"
... Lani sem zamenjal tudi avtomatski pilot in razmišljal sem, da se oba gps-ja med seboj "tepeta" in da gps pilota mogoče "povozi" tistega iz chartplotterja.
...ko pa C80 izključim, je njegova meritev pravilna.
Kakšna ideja?

Nimam ideje, lahko ti zgolj povem 100% natančen odgovor brez ugibanj in dvomov.

Zadeva je popolnoma preprosta. Tebi je GPS antena odpovedala in nobena nastavitev na ploterju tega ne bo spremenila. GPS antene imajo namreč omejeno življensko dobo. GPS antena za izračun pozicije šteje čas od vklopa (zelo poenostavljeno!), ko čas presega zmogljivost mikrokontrolerja antena ne more več izračunati pozicije, čeprav še vse lepo deluje. Več o tem...

Avtopilot nima GPSa ampak ima vgrajen magnetni kompas in se niti pod razno nič ne tepe med seboj.

Napaka na globinomeru se ti pojavi, ker imaš napačno vezan SeaTalk in napajanje tvojega instrumenta. SeaTalk na ploterju C80 je namreč tokovno omejen in v kolikor si NAPAČNO priklopil SeaTalk potem se to dogaja, ker ni dovolj močan izhod da bi napajal vse instrumente. Ta izhod na C80 oziroma rdeča žica v SeaTalku je namenjen zgolj in samo za napajanje GPS antene v kolikor imaš na plovilu v ta konektor vštekano samo GPS anteno. Odklopi rdečo žico na konektorju SeaTalk na ploterju in pripelji direkten + na instrumente oziroma jih ponavadi že napaja avtopilot in ker ste avtopilot lani zamenjali ste nekaj tam narobe priklopili. Vseh scenarijev ne morem predvideti kajti domišljija nekaterih je neverjetna. Sem že marsikaj videl. :lol:
NIL
Kapitan fregate
Prispevkov: 124
Pridružen: Po Okt 25, 2010 10:21

Re: RAYMARINE C-80 / PROBLEM Z GPS-jem

OdgovorNapisal/-a NIL » Sr Avg 07, 2019 07:38

Zadeva je popolnoma preprosta. Tebi je GPS antena odpovedala in nobena nastavitev na ploterju tega ne bo spremenila. GPS antene imajo namreč omejeno življensko dobo. GPS antena za izračun pozicije šteje čas od vklopa (zelo poenostavljeno!), ko čas presega zmogljivost mikrokontrolerja antena ne more več izračunati pozicije, čeprav še vse lepo deluje. Več o tem...

Avtopilot nima GPSa ampak ima vgrajen magnetni kompas in se niti pod razno nič ne tepe med seboj.

Napaka na globinomeru se ti pojavi, ker imaš napačno vezan SeaTalk in napajanje tvojega instrumenta. SeaTalk na ploterju C80 je namreč tokovno omejen in v kolikor si NAPAČNO priklopil SeaTalk potem se to dogaja, ker ni dovolj močan izhod da bi napajal vse instrumente. Ta izhod na C80 oziroma rdeča žica v SeaTalku je namenjen zgolj in samo za napajanje GPS antene v kolikor imaš na plovilu v ta konektor vštekano samo GPS anteno. Odklopi rdečo žico na konektorju SeaTalk na ploterju in pripelji direkten + na instrumente oziroma jih ponavadi že napaja avtopilot in ker ste avtopilot lani zamenjali ste nekaj tam narobe priklopili. Vseh scenarijev ne morem predvideti kajti domišljija nekaterih je neverjetna. Sem že marsikaj videl. :lol:[/quote]

Hvala za odgovor, to je torej to. Nova antena......
Bartol
Poročnik fregate
Prispevkov: 70
Pridružen: Če Avg 13, 2015 16:47

Re: RAYMARINE C-80 / PROBLEM Z GPS-jem

OdgovorNapisal/-a Bartol » Pe Avg 23, 2019 23:13

V kolikor je problem stalen in ponovljiv, je težava vsekakor v strojni opremi. Lahko pa gre tudi za motenje GPS signala (je sprejemnik sposoben sprejema samo GPS ali tudi ostalih sistemov - glonass, baidu, galileo?). Kar dolgo obdobje smo letalci izgubljali GPS signal v okolici Lošinja. Uradno nobenega zaznamka, je bilo pa ponovljivo ob različnih časih z različno opremo. Včasih so takšne motnje napovedane - gps outages.
NIL
Kapitan fregate
Prispevkov: 124
Pridružen: Po Okt 25, 2010 10:21

Re: RAYMARINE C-80 / PROBLEM Z GPS-jem

OdgovorNapisal/-a NIL » Po Avg 26, 2019 22:08

Ne gre za motnje signala ampak ta enostavno izgine. Lani je bil signal odličen, plotter je dobro delal dokler nisem prišel do Porerja. Potem pa no ship :) - barke nikjer. In tako vse dni plovbe in kjer koli sem plul in karkoli sem naredil z nastavitvami. Skratka, signala ni in ni bilo. Potem, ko sem se vračal ponoči mimo Porerja, pa glej no glej - signal se je znova pojavil in barka je veselo plula po plotterju :). Signal je ostal še celo jesen in zimo in pomlad do letos ko sem priplul v Umag, se privezal, prijavil, odvezal barko in zopet - signal je izginil. No, važno je bilo da je delal globinomer, ostalo sem vozil po kartah ampak vseeno se mi je zdelo čudno. In kakorkoli se sliši; prišli smo iz dopusta in barko sem privezal v Izoli. Naslednje jutro sem bil znova na barki in vključil gps ki je seveda delal!!! Pa saj ne vem več kaj bi si mislil. Naslednje leto nov gps, mojster na barko in zopet bodo sateliti moji :) :)

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost