osovina

Zbirka razlag tehničnih pojmov, fizike, enačbe, pretvorbe enot

Moderatorji: moderator, moderator2

SR 290
Admiral
Prispevkov: 3208
Pridružen: Če Avg 02, 2012 17:40

osovina

OdgovorNapisal/-a SR 290 » Pe Nov 01, 2019 17:52

Velikokrat se na tem forumu piše o razno raznih osovinah za pogon propelerja.
Mi lahko kdo razjasni kaj ima osovina za počet pri vrtenju propelerja in kje v našem slovarju se jo najde? Nikakor ne razumem kako tej palici uspe vrtet propeler z namenom, da bi se plovilo premikalo.
Uporabniški avatar
Marcel_Mastnak
Admiral
Prispevkov: 3328
Pridružen: So Jul 31, 2010 22:06
Kraj: Celje

Re: osovina

OdgovorNapisal/-a Marcel_Mastnak » So Nov 02, 2019 06:42

To so pa vode strokovnih izrazov. Podobno kot antikavitacijska plošča ki to ni ampak je antiventilacijska kar je ogromna razlika ampak kaj čemo.
Ti pa iščeš besedo gred za katero se ve da se vrti v svoji funkciji ker os je pa fiksna zadeva na katero se natakne vrteča se zadeva...
SR 290
Admiral
Prispevkov: 3208
Pridružen: Če Avg 02, 2012 17:40

Re: osovina

OdgovorNapisal/-a SR 290 » So Nov 02, 2019 07:58

Ne vem, če je tole tukaj nekaj strokovnega. Morda, ampak ravno toliko kot je v elektriki strokoven izraz za varovalko, ali žarnico.

Tole kar vi imenujete z srbskim ali hrvaškim imenom osovina je GRED.
Ne mi zamerit, ampak osovina me tudi v primorsko navtičnem slengu hudičevo moti.

Os (Osovina v jeziku naših južnih bratrancev.) se lahko vrti, ali stoji, ampak namenjena je le prenosu vrtenja in nič drugega!
Gred je vsaka ravna ali kriva palica, ki poleg vrtenja prenaša vrtilni navor
Vsi propelerji, ki opravljajo neko delo so nameščeni na gredi, le tiste otroške ali vrtne vetrnice, ki se prosto vrtijo v vetru so nameščene na osi, ili drugčije na osovine.
Morda nestrokovna razlaga, ampak dejstvo je, da os ne opravlja nobenega dela, gred ga pa!
Uporabniški avatar
Marcel_Mastnak
Admiral
Prispevkov: 3328
Pridružen: So Jul 31, 2010 22:06
Kraj: Celje

Re: osovina

OdgovorNapisal/-a Marcel_Mastnak » So Nov 02, 2019 08:07

To je resnica. Sliši pa se kot zagovor gredi na sodišču :lol:
Uporabniški avatar
AEgir
Admiral
Prispevkov: 3498
Pridružen: Če Okt 04, 2012 20:29

Re: osovina

OdgovorNapisal/-a AEgir » So Nov 02, 2019 08:34

Kaj pa aksa? :mrgreen:
Finally, give that old outboard a hug—everyone needs some love now and again.
SR 290
Admiral
Prispevkov: 3208
Pridružen: Če Avg 02, 2012 17:40

Re: osovina

OdgovorNapisal/-a SR 290 » So Nov 02, 2019 08:39

AEgir napisal/-a:Kaj pa aksa? :mrgreen:


To je os, gred je velna.
Uporabniški avatar
Marcel_Mastnak
Admiral
Prispevkov: 3328
Pridružen: So Jul 31, 2010 22:06
Kraj: Celje

Re: osovina

OdgovorNapisal/-a Marcel_Mastnak » So Nov 02, 2019 09:24

Paco izumiranje jezika se dogaja na radijskih postajah kar je zelo zalostno. Rtv se zelo trudi in si prizadeva zadevo držat na ravni ki bi morala bit, medtem ko ves ostali krš od postaj mlati po svoje...
Uporabniški avatar
pinosat
Viceadmiral
Prispevkov: 513
Pridružen: To Avg 16, 2011 13:39
Kraj: Maribor
Kontakt:

Re: osovina

OdgovorNapisal/-a pinosat » So Nov 02, 2019 12:53

haha...eni res malo pretiravate, sploh, če ste alergični na jug...kak bi pol naš štajerski "sleng" poimenovali...sicer smo pa tak skor celo zgodovino bili hlapci severnjakom, ne jugovičom ...skulirajte se...pa Paco ima prav...

https://www.youtube.com/watch?v=HaQfA1n4wZk
Vsak dan v vsakem pogledu vse bolj in bolj napredujem...
Uporabniški avatar
Marcel_Mastnak
Admiral
Prispevkov: 3328
Pridružen: So Jul 31, 2010 22:06
Kraj: Celje

Re: osovina

OdgovorNapisal/-a Marcel_Mastnak » So Nov 02, 2019 13:04

Hlapec je vsak kolikor hoče bit.
SR 290
Admiral
Prispevkov: 3208
Pridružen: Če Avg 02, 2012 17:40

Re: osovina

OdgovorNapisal/-a SR 290 » So Nov 02, 2019 13:45

Pinosat, os, osovina, gred, velna, aksa... to nima nobene veze z alergijo, ali z hlapčevstvom.
Os, osovina in aksa so izrazi za strojni element, ki prenaša vrtenje, navora pa ne. Recimo os pri vagonih, os pri letrskem vozu, os pri negnanih kolesih na avtomobilu, os na sprednjem kolesu kolesa.
Gred, velna..., so imena za strojni element, ki poleg vrtenja prenaša še navor in z tem delo.
Med vijakom in žebljem je bistveno manjša razlika kot med osjo in gredjo. Ne vem, ne znam povedat kaka huda napaka je imenovanje gredi z besedami, ki so namenjene osi.

Če smo že pri hlapčevstvu se sploh ne morem strinjat z tezo, da so nas severnjaki bolj dol tolkli kot južnjaki, to mnenje je ostanek rdeče propagande, ki je kot se zdaj vidi zelo uspešno harala desetletja dolgo.
Živim ob severozahodni meji in za časa Marije Terezije so se pri nas v šolah učili slovensko in nemško. Le kratka obdobja v prvi polovici prejšnjega stoletja je bil poudarek na nemščini, drugače je bil na slovenščini. Table z krajevnimi napisi so bile vedno slovenske. Čeprav so naši fantje služili v Avstroogrski vojski, so imeli formirane slovenske bojne enote, kjer so govorili po domače. Poglej npr. od rdečih za svoj namen zlorabljenega Cankarja. Živel je med Lj in Dunajem, pisal po domače, politiziral po domače in se mu nič ni zgodilo, dokler mu eni iz Balkana niso raztreščili glave.
V "novejši" zgodovini so se "bratje" trudili z asimilacijo in vojsko smo služili pomešani z vojaki iz vseh vetrov. Če se nas je Slovencev zbralo več kot trije, so nas takoj označili za "grupisanje" in smo imeli težave. Težave so nastale tudi, če smo govorili po slovensko, pa čeprav sem služil v Tolminu!!!
Tam okrog 1950 je bilo po statističnem popisu na Reki 51 (ali 52)% prebivalcev Italijanov in 47% Slovencev, ostali so bili Hrvatje. (To pravi statistika!) Deset let kasneje je bilo Italijanov le še za vzorec in slovencev pod 15%. Tudi to pravi statistika.
Do okrog 1970 je bila televizija izključno v srbsko hrvaškem jeziku. Šele kasneje so se v Ljubljani ojunačili in ruknili ven slovenske dnevno informativne oddaje.
Od nastanka prve jugoslavije naprej, so se oblasti trudile ustoličit Srbski jezik in celo nam ob avstrijski meji so hoteli vsilit Srbske napise. Za kratek čas jim je to celo uspelo in imam slike krajevnih tabel, ter železniških postaj napisanih v cirilici.
Davki so po "osvoboditvi" tekli le v eno smer in sicer proti Beogradu. Železarna na Ravnah je imela super profite in da jim jih niso vseh pobrali, so izdelali ekstra moderno upravno zgradbo, celo oblečeno v baker. Tudi v Mežico so se vozili po denar z črnimi limuzinami, nazaj pa ni prišlo popolnoma nič drugega kot delavci z pomanjkljivo izobrazbo in kulturo, ki je zajemala štihanja z nožem na vsaki gasilski veselici in po vsaki veselici množičnih dva dni "bolniške" zaradi mačka. Če so hoteli katerega od teh odpustit se je takoj skliceval na neko narodno foro. (Ne spomnem se več točno kako so to povedali, ampak ta stavek je vse rešil in nikomur se ni zgodilo nič.)
Potem so tu še razne Štrigove in druge take bolj krvave zadeve, zato te lepo prosim Pinosat, da ne bi kar tako na osnovi povojne propagande tako pavšalno, ali celo politično ocenjeval kako so nas včasih zatirali, pod jugo smo bili pa svobodni kot ptice. In veš, tudi Celovec in Trst smo izgubili z namenom, ne pa po pomoti ali zaradi pritiska zahoda! Enostavno je bila takratnemu okupatorju bolj všeč ideja o majhni Sloveniji pod Jugo, kot malce večji samostojni Sloveniji, ki je tudi bila opcija, pa čeprav zdaj tisti na pol mrtvi politiki in njihovi politični otroci trabantajo, da Slovenije ne bi bilo, če ne bi šla pod Jugo. Valjda ja!

Lej, celo zavojevalec Napoleon, ki je bil za moje pojme isto sranje kot pozneje Hitler, je pustil slovenščino. Čelo lastno državo nam je dal pod okriljem Ilirskih provinc.

In Pinosat lahko me imenuješ za nacista, šovinista ali kakroli drugega, ampak prepričan sem, da razne slengovske besede večinoma pobrane iz angleščine mnogo manj razdiralno vplivajo na našo družbo kot je to napravil eksodus južnih bratov v naše indutrijske centre kot so Lj, Kranj, Jesenice, Velenje... Poglej kake npr. steple ljubljanski župan in kaj misliš komu je všeč njegov način vladanja, da je izvoljen? Podeželju že ne in razlog najdeš v teh besedah zgoraj!

Na kratko si upam trdit, da zahodni "okupatorji" Slovenskemu narodu v več kot pol tisočletja niso uspeli napravit toliko škode kot jo je juga v pol stoletja.
jernejm
Kapitan fregate
Prispevkov: 121
Pridružen: Ne Maj 31, 2009 11:11
Kraj: TupaTam

Re: osovina

OdgovorNapisal/-a jernejm » So Nov 02, 2019 14:27

Tole si bom pa spravil. Kapo dol @SR 290.
Pri dveh kapitanih gre barka na dno.
Uporabniški avatar
AEgir
Admiral
Prispevkov: 3498
Pridružen: Če Okt 04, 2012 20:29

Re: osovina

OdgovorNapisal/-a AEgir » So Nov 02, 2019 14:56

V jugi je bila slovenija nekaj, danes nas pa bulgari scat pelejo. :)

Ti se pritožuješ nad jugoslovani, pejt mal v stuttgart al pa v pariz al pa kamorkol pravzaprav v EU. Faking nigri in muslimanske ninđe v vsakem parku. Hvala bogu da so jugoviči, da ni teh črnih modelov, ki so povsod razn tle. A bi ti kalifat bolj ustrezal?

Nazadn k sm se sprehajal po centru stuttgarta v nedeljo ob poldne, tudi enega nemca nisem videl, blo je pa črnuhov vseh vrst, kitajci, japonci, indijci, ni da ni hod za tabo kokain heroin mister sred belega dne, pa dej nehej.

Pol eno samo samcato jebeno Nemško gostilno najdeva v celem stuttgartu not pa na vsaki mizi knjiga o zgodovini nemčije pa haklkrojci na vsaki drugi strani. Nemci majo pun kufer tega in spet bo pokal.
Finally, give that old outboard a hug—everyone needs some love now and again.
jernejm
Kapitan fregate
Prispevkov: 121
Pridružen: Ne Maj 31, 2009 11:11
Kraj: TupaTam

Re: osovina

OdgovorNapisal/-a jernejm » So Nov 02, 2019 15:13

Ja, super, tako zanič smo da migranti nočejo pri nas ostat. Sej si to hotel povedat? Slaba tolažba.

In ja, v Nemčiji bo počilo prej al slej, mednarodna skupnost (beri ZDA) bo tole poskušal zavret do maksimuma ampak ko bo enkrat vlada izgubila nadzor nad državljani ne bo pomagala nobena diplomacija.
Mi vsake tolko pojamrajo naši izseljenci kako se je vse spremenilo v samo 10 letih....katastrofa.
Pri dveh kapitanih gre barka na dno.
kr3mn1
Admiral
Prispevkov: 2016
Pridružen: So Jul 12, 2014 11:57
Kraj: Kranj / Pag(LUN)

Re: osovina

OdgovorNapisal/-a kr3mn1 » So Nov 02, 2019 15:58

Juga razen srbov in bosancev ter mednarodnih dolgov sloveniji ni nič pustila.

ko je pa "vladala" je pa samo kri pila slovencem. dobro so živeli lenuhi in partijci. vse ostale je pa pogrobala. Neizobražene balkance navlačila za poceni delovno silo, zastonj stanovanja iz davkov šenkavala, s tem imela dovolj velik bazen volivcev in balans v narodni mešanici.

turki so v nemčiji že od 50h let prejšnega stoletja - slabe 10 mil jih je samo v nemčiji, tako da ne vem od kod sedaj ta "šokantna" spoznanja. slovenci so razseljeni po celem svetu. nekaj malega zaradi lakote, večina zaradi komunizma in po*jebane Jugoslavije. naš narod ni šel na tuje kruh služit, pred lastnimi brati so v tem režimu bežali, da so obdržali glavo na ramenih. zamenjali so jih pa južni "bratje", ki so zastonj dobili, kar so uni prej zaslužili.

pa nimam nič proti avstrijcem, bosancem, hrvatom ali srbom. samo dejstvo pa je, da je človek sam sebi najbližja žival. in jugoslavija brez ZDA in VB ne bi preživela prvega dneva po ustanovitvi, poiskus umetne tvorbe socializma in komunizma s 3mi verami in 4mi različnimi rasnimi porekli. ne bo šlo...
Uporabniški avatar
AEgir
Admiral
Prispevkov: 3498
Pridružen: Če Okt 04, 2012 20:29

Re: osovina

OdgovorNapisal/-a AEgir » So Nov 02, 2019 18:23

Pravzaprav je zarad jugoslavije verjetno hitler pušil drugo svetovno vojno. Lulčki britanci so kaj pomagal pa američani?
Finally, give that old outboard a hug—everyone needs some love now and again.

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost