Tip jadrnice Beneteau First 18

Zbirka razlag tehničnih pojmov, fizike, enačbe, pretvorbe enot

Moderatorji: moderator, moderator2

Uporabniški avatar
Marjan Tomki
Admiral
Prispevkov: 5858
Pridružen: Sr Nov 03, 2010 21:30
Kraj: Ljubljana

Tip jadrnice Beneteau First 18

OdgovorNapisal/-a Marjan Tomki » Po Apr 27, 2020 14:34

Tip jadrnice Beneteau First 18
Najprej moj 'standard diclaimer'
Ta vrsta jadrnic se je v začetku imenovala Seascape 18.
 • Val Navtika - Mihelin in Hajšek, iz 2018 o spremembi lastništva (obdržita 40% lastništva), ki mu je sledilo tudi preimenovanje in vse ostalo.
 • Finance: intervju z Andražem MIhelinom iz 2017 (lahko še kaj za ozadje, zakaj so zdaj Beneteau)

  Povezave na ob vpisu sem veljavne povezave o tej vrsti jadrnic so tedaj vse delovale in straneh na teh povezavah so bile odlične informacije, tako da se mi jih ni zdelo potrebno ponavljati (navajanje) ali povzemati na tem forumu. Med temse je zgodilo to, da je videti da od pridružitve Beneteau-ju izdelovalci neposredno ne dajejo več informacij kot so jih lahko nekoč, in tudi na nekdanjih internetnih straneh jih ni več. Novih enakovrednih doslej nisem našel.

  Nekdo od članov kluba zdaj ima svojo barko tega tipa in kaže, da bom imel veliko opravka z njo. V to temo nameravam dati podatke, ki jih bova jaz in lastnik pri tem potrebovala.
Kje sem našel kaj info
 • www.seascape18.si - združenje slovenskih jadralcev tega razreda.
  V času nastanka tega prispevka (202004) stran na povezavi deluje, a kaže da so zadnji novi prispevki iz 2019.
  Po slabih izkušnjah z izginjanjem info z interneta sem seveda snel dokumente iz razdelka 'Documents/Tips&Tricks
  Ne vem še, ali bo lastnika ali koga iz družine zanimalo tekmovalno jadranje z njo, ampak sem snel tudi pravila razreda.
  Koledar tekem Monocup za 2020 (7 večinoma dvodnevnih regat po Evropi, prva dva datuma sta že minila in ne vidim podatka, ali sta zaradi pandemije COVIR-19 odpovedani, preloženi ali kaj tretjega)
  Sicer povezave na http://www.thinkseascape.com ne delujejo več (strežnik na naslovu vrne strani, ki se nanašajo na seascape 18, ki pa vsaj v tem brskalniku ne delujejo).
 • Google Seascspe 18 Slikovno gradivo - trenutno ga je pod starim imenom še dovolj
 • SeascapeCharter - stran še dela.
  To je v sodelovanju s Segelwelt at in verjetno je 'naša' nekoč bila ena od njihovih (upam da so pomlajevali, ne pa ugašali floto).
  Sicer mi zna njihova stran priti prav tudi, da obudim navtično Nemščino, ker lastnik te jadrnice živi v Avstriji in je doma pri gradivu v nemškem in ne kot jaz v angleškem jeziku.
 • Val navtika Seascape 18 - prispevek o začetku iz 2008, še dostopen.
 • Opis Seascape 18 na straneh ene od šol jadranja. Za primer, če tudi vsebina zgine...
  Jadrnica

  Seascape 18. Gre za 5,55 metra dolgo jadrnico kategorije C, kar pomeni, da je konstruirana za jadranje v vetrovih celo nad šest boforji in valovih, višjih od dveh metrov. Široka je 2,37 metra (vozite jo lahko po cesti brez spremstva in na navadni prikolici), višina jambora nad palubo je 7,4 metra, ima 120-kilogramsko uvlečno (s pomočjo vitla) kobilico, skupna teža opremljenega plovila je 470 kilogramov. Ugrez z uvlečeno kobilico je vsega 160 milimetrov, s spuščeno kobilico pa 1500 milimetrov. Na plovilo se lahko vkrcajo štiri osebe, maksimalna obtežitev posadke in prtljage pa je 345 kilogramov. Glavno jadro, opremljeno z letvicami, ima površino 14,5 kvadratnega metra, flok 8,5, genaker pa kar 32 kvadratnih metrov. Ima dvojno krmilo, krmni del pa je izjemno velik in prostoren. Dolg je 2500 milimetrov, v sprednjem delu je širok 1400, zadaj pa 1800 milimetrov. Odličen prostor za jadranje in več kot udoben za postanke. Spredaj je manjša kabina, ki je dolga tri metre, omogoča shranjevanje opreme, ima pa tudi dvojno posteljo, ki omogoča dokaj udobno spanje za dve osebi (višina okoli meter). Seveda to ni jadrnica udobja, nima kuhinje, kopalnice in spalnice, ampak je namenjena jadranju.
Correct me if I am wrong, please.

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost