Vreme (povezave, zakonitosti...)

Zbirka razlag tehničnih pojmov, fizike, enačbe, pretvorbe enot

Moderatorji: moderator, moderator2

Uporabniški avatar
Marjan Tomki
Admiral
Prispevkov: 5873
Pridružen: Sr Nov 03, 2010 21:30
Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a Marjan Tomki » Po Sep 21, 2015 19:53

@Bouges Nina
Bouges Nina napisal/-a:http://lipovscak.com/meteo/obavjestavanje.html

Nova dhmzjeva sestavljanka. Zanimivo.

  Tega na povezavi še nisem pogledal natančno in morda zato še nisem naletel na tisto, kar je motilo Marchi-ja.

  Všeč pa mi je, da so pri tem, kar sem pogledal, opisi in razlage vremenskih pojavov opisani jedrnato, a vseeno mislim da razumljivi tudi začetniku. Tudi slike pripomorejo k temu.

  Po mojem pa njihove trditve o pogostnosti različnih pojavov v raznih delih leta ne držijo v celoti - recimo...
  Ljeti u tom području ima do 5 nevera mjesečno, dok na srednjem Jadranu ima 2 do 3 a na južnom 1 do 2 nevere mjesečno.

  Vremenski vzorci eno leto so često močno drugačni, kot kako drugo leto in tako so kako leto lahko 'nevere' precej pogostejše, kot so zapisali, čeprav - ker so lokalne - se lahko zgodi, da ne doživiš nobene, čeprav si celo leto na Jadranu.

Nekaj povezav na info o odnosu med vetrom in valovi
Pa nekaj povezav o tem, ali je vreme sploh mogoče natančno napovedovati
  (Ne)predvidljivost vremena
   Laiki govore, da so vremenske napovedi vse bolj zanesljive. Raziskovalci vremena in modelov, ki so osnova napovedi, pa govorijo takole:
  Predictions of weather and climate are inherently uncertain: initial conditions can never be known perfectly, and our weather and climate simulators are necessarily imperfect representations of the underlying laws of physics. Given this, how can we quantify reliably the uncertainty in weather and climate predictions, from one day ahead to one century ahead, and what is needed to reduce current levels of uncertainty?

   K temu se - kolikor vem vsi - meteorologi strinjajo, da je vreme kaotičen pojav, matematiki pa mislim da so enkrat objavili, da lahko matematično dokažejo, da kaotični pojavi sploh ne morejo biti zanesljivo napovedani in to zaradi narave pojavov, ne zaradi premajhne natančnosti modela.

   Torej še vedno velja, kar je mislim da približno napisal polanc - vsaj tako važno, kot gledanje za vremenom na internet, je gledati za vremenom okrog sebe in barke.
  Še zadetki o nezanesljivosti napovedi

  http://www.minitab.com/en-us/Published- ... Are-They-/
  http://www.theguardian.com/science/alex ... -processes
  https://en.wikipedia.org/wiki/Numerical ... prediction
Correct me if I am wrong, please.
Uporabniški avatar
Marjan Tomki
Admiral
Prispevkov: 5873
Pridružen: Sr Nov 03, 2010 21:30
Kraj: Ljubljana

Re: Vreme (povezave, zakonitosti...)

OdgovorNapisal/-a Marjan Tomki » So Mar 21, 2020 06:54

Ker mi ni več mogoče vzdrževati obstoječih kazal in dopolnjevati povezav vanje, bo pač - dokler mi bo mogoče objavljati in dokler ne bo mogoče urejati tudi starejših prispevkov in s tem kazal - vsebina razsuta po vedno več prispevkih v temi.

V prejšnjem prispevku te teme je navedek in so povezave o nepredvidljivosti vremena in nezanesljivosti vremenskih modelov.

Enako velja tudi za kakršno koli odločanje na osnovi nepopolnih podatkov - tudi zdaj za odločanje držav in organizacij pri ukrepih okoli pandemije korona virusa.
Sprememba vremenskega vzorca?
  Kar se mi zdi zanimivo glede na vreme - in kar je povod za ta prispevek tu in zdaj - pa je, da da je imam vtis, da se je vremenski vzorec pri nas v zadnjih nekaj tednih pomembno spremenil glede na prejšnjih nekaj mesecev.


Zdaj
  Odkar so nam - v zadnjih dveh tednih, recimo - odredili, da se je treba izogibati nepotrebnemu prometu in omejili tudi kup drugih dejavnosti, je vreme že vsaj ves teden 'lepo' - jasno, čeprav občasno precej vetrovno.

  Sedanje stanje oblačnosti (shranjeno z ARSO, 20200321)
  Slika
  Prognoza front (z meteo UK shranjena, za 20200320-1200)
  Slika
  Morda sem tak vtis dobil zato, ker v tem času zaradi drugega dela nisem bil zunaj toliko kot običajno - prosim, popravite me, če je bil zaradi tega moj vtis zmoten.Prej - nekaj mesecev zime
  Imam v spominu (nisem pa načrtno beležil), da je nekje od 25.12.2019 do 1.3.2020 vzorec bil večinoma padavinsko oblačni sistem za padavinsko oblačnim sistemom z le dnevom ali dvema presledka vmes.

  Primer takega vremena z začetka tega meseca (pred začetkom omejitev pri nas)
  Satelitska slika oblačnosti od tedaj ni bila shranjena (opomba na dnu prispevka)
  Prognoza Meteo UK forecast valid 20200229 1200 utc
  Slika
  Prognoza Meteo forecast za naslednji dan - valid 20200301 1200 utc
  Slika


Domneva o možnih vzrokih
  V tem času je tudi globalno pomembno upadla poraba goriv: zaradi bistvenega zmanjšanja transporta (kopenski, letalski, za drugo nisem pogledal) ter tudi zaradi zaustavitve proizvodnje marsikje je bistveno zmanjšana poraba energije in s tem tudi poraba goriv v termoelektrarnah.

  Ne znam modelirati vpliva zmanjšanja izpusta CO2 (sprememba po mojem je, ampak po mojem občutku ni odločilna za to, kar opažam in zdaj opisujem), zdi pa se mi da je neposredni vpliv na oblačnost pomembno zmanjšanje števila trdnih delcev (od izgorevanja goriv) v zraku, ki so lahko kondenzacijska jedra za nastajanje oblakov (na vseh višinah, torej tudi megle). Oblačna plast ali njena odsotnost pa spreminja sprejemljivost toplote (albedo) podnevi ter na vzorec ohlajanja s sevanjem ponoči, in s tem pomembno na drugačen splošni vremenski vzorec.

Naj torej povzeamem
  Nekje od začetka tega meseca je kopenska Evropa večinoma brez oblakov, nad oceani in morjem (Atlantik in tisto, kar se dvigne vlage v ozračje, ko potegne vroč veter iz Sahare čez Sredozemsko morje) pa je oblačnost in se vlaga s padavinami v veliki meri izlije, ko se zrak dviga, ko prispe na kopno. Podobnih vzorcev se spomnim iz mladosti - 1951-1960 - in iz pouka o klimi naših krajev v šoli.

  Zdajle prihaja vremenska fronta (in območje severno od Alp je že zajela); zanima me pa, ali bo tudi ta izzvenela in bo potem nova pavza s tednom ali več 'jasnega vremena'.

  Nekaj prejšnjih mesecev je bil - kolikor se spomnim - vzorec večinoma dan ali dva 'lepega' vremena med dvema oblačnima in padavinskima sistemoma, ki ju je prineslo čez vso Evropo, in to sistem za sistemom. To ni bilo podobno ne vremenu v tem letnem času nekoč ne temu, kar smo se nekoč o klimi naših krajev učili v šoli.

  Sprememba je znatna in hitra, vendar je lahko naključna.

  Če se strinjate, prosim, opazujte vreme in opišite, kar boste opazili in iz tega sklepali, v podforumu Vreme v temi Vreme te dni

Opomba o sliki oblačnosti, ki ni bila shranjena
  Shranil sem celo stran z Arso (ki aktualna nudi animacijo, pa zdaj namesto prikaza slike ali animacije sporoča napako; o tem, zakaj se to zgodi, ne bi tukaj, povzetek je le, da pri njihovi sedanji tehnologiji gre v prispevek o minulem vremenu le slika.
Correct me if I am wrong, please.
bouton
Admiral
Prispevkov: 771
Pridružen: So Dec 22, 2007 13:41

Re: Vreme (povezave, zakonitosti...)

OdgovorNapisal/-a bouton » So Mar 21, 2020 10:02

@Marjan Tomki, prilagam opis situacije s FB Ciklon - srednjeročna napoved.
Zdi se mi, da dobro dopolnjuje tvoje opažanje.

Slika
Uporabniški avatar
Marjan Tomki
Admiral
Prispevkov: 5873
Pridružen: Sr Nov 03, 2010 21:30
Kraj: Ljubljana

Re: Vreme (povezave, zakonitosti...)

OdgovorNapisal/-a Marjan Tomki » Pe Apr 17, 2020 16:34

Bouton: Bila je dobra in zanimiva analiza (samo je sliko treba precej povečati za branje).

V naslednjem času sem malo shranil vremenske slike

Začne se s sliko širjenja in števila (znanih) obolelih za SARS CoV2, ki je bilo vzrok za ukrepe, potem nadaljuje z vremenskimi z vzorcem prej in po začetku omejitev prometa itn.Slika
Slike so dostopne po kliku na sliko. Ena ali dve sta od takih, ki so bile značilne za vreme od božiča do konca februarja, nato pa iz časa po zaustavitvi večine motornega prometa in velikega dela proizvodnje. Med njimi so satelitske slike oblačnosti, analize s sliko zračnih tlakov in front, tudi sliko (z animacijo zadnje ure) udarov strel, ki so bile po mojem mnenju tedaj, ko sem jih shranil, značilne za marec in ta del aprila.Večinoma so v časovnem zaporedju; datum in čas (ter vir) so vidni, včasih je zraven tudi kak komentar.

Povzetek je, da je bil ne le marec, ampak tudi še začetek aprila 'sušec'. Ko so bile padavine, jih je obakrat spremljala nizka temperatura in so bile praviloma kot sneg (in to ne le v gorah).

V našem del Evrope je bil večinoma večinoma jasno (in do pred nekaj dnevi solidna suša s požarno nevarnostjo). V tem času so padavine zahodno od nas bile pogost na Iberskem polotoku in severni Afriki, na naši zemljepisni širini pa južno od nas (južna Italija in Grčija...) . Temperature so bile pri nas - kot je bilo v moji mladosti običajno - ponoči nizke (problem zmrzali v Vipavski dolini, ki je močno prizadela sadno drevje v cvetu), čez dan pa lahko razmeroma visoke.

Ko so bile padavine, je bil sneg praviloma (skoraj) do nižin (Katarina oziroma Topol in okolica nad Medvodami so bili po padavinah vsaj na severni strani še nekaj dni vidno zasneženi). Precej dni je bilo tudi precej vetrovnih (in tudi jaz ne smem na jadrnico, ker so Zbilje v drugi občini...)

V ta album bom najbrž še dodajal slike (recimo ogrevanje podnevi čez dan in ohlajanje čez noč, značilno za jasen dan in noč) s pojasnili.
Correct me if I am wrong, please.
Uporabniški avatar
Marjan Tomki
Admiral
Prispevkov: 5873
Pridružen: Sr Nov 03, 2010 21:30
Kraj: Ljubljana

Še o spremembi vremenskega vzorca

OdgovorNapisal/-a Marjan Tomki » Če Apr 30, 2020 10:31

Standard disclaimer od : :cry: Slika :cry:
V prejšnjem prispevku bi moral popraviti kup zatipkanj, pa jih ne morem, seznama 'Errata corrige', v kateri vrstii je kaj narobe (kot se naredi za knjigo) pa ne grem (in ne utegnem) narediti.

April je bil sušen (dve obdobji tako, da smo bili že na meji suše in požarne nevarnosti), prekinjeni z dvema valoma padavin. Običajno od aprila pričakujemo veliko padavin (vsaj popoldanskih ploh). V tem aprilu povprečne temperature pomembno nižje od obdobja zadnjih desetletij in take, kot se jih spomnim iz otroštva (1951-1965).

Vremenske slike bodo v albumu (kjer lahko dodajam vsebino - ko utegnem.
Correct me if I am wrong, please.

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost