Kazalo baze znanja

Zbirka razlag tehničnih pojmov, fizike, enačbe, pretvorbe enot

Moderatorji: moderator, moderator2

Uporabniški avatar
Marjan Tomki
Admiral
Prispevkov: 5873
Pridružen: Sr Nov 03, 2010 21:30
Kraj: Ljubljana

Kazalo baze znanja

OdgovorNapisal/-a Marjan Tomki » Sr Jun 13, 2012 19:34

Kazalo baze znanja
Povezave tu kažejo lahko na teme tu, na tem forumu ali portalu ali tudi na internetu na splošno... Povezave na internet lahko sčasoma postanejo neveljavne (tako hrvaškega vira morsko prase žal ni več, enako navtika-kapital...)

Še nekaj... Na forumu časa občasno poteka (včasih tudi prav žolčna in ne prav konstruktivna) v milijon temah debata o tem, o čem in kako pisati na forum. Tudi jaz sem bil občasno v njenem žarišču; boljši prispevek k kakovosti foruma zdaj kaže da bosta temi z vzorci (po mojem mnenju) dobrih in manj dobrih prispevkov na forum.


Plovba, navigacija, pristajanje, veščine...
  Tam je tudi nekdanji razdelek 'Začetniki, splošno'. Pa vozli, vrvi in materiali zanje, skrb za vrvi... Marsikaj, kar je prej bilo v tej temi, je zdaj v svoji temi, na katero je tam povezava in nekatere od teh so tu ponovljene od tam, nekatere so samo tu... Reči se stalno spreminjajo in zato ne pričakujte kakega dokončnega reda.
  Vrvi, vozli, privezovanje...
  Sidranje - kako in s čim
   Zdaj je to svoja tema in tja je prestavljeno tudi Stalna sidra - korpo morto, deadweight anchor, Sidrno jadro; precej tudi povezav na info o sidrih, verigah, recimo o oznakah - in njihovem pomenu oziroma o standardih - za verige
  Navtična in za navtiko uporabna literatura
   Po možnosti povezave na (uradno) free zadeve (od gradiva za izpit, do raznih reči o vremenu).
  Vreme
   Povezave, zakonitosti... Nekaj podobnega in seveda naši dogodki in razprave pa so v podforumu Vreme
  Navigacija - povezave na karte, merjenje in preračunavanje razdalj itn.

  Kaj se lahko naučimo iz česa, kar ni šlo prav
   Ni še zgodb tipa Sidney-Hobarth, ampak vredno se je kaj naučiti tudi iz tega: česa ne početi - in to ne, da bi moral nujno vse težave izkusiti na lastni koži - in prenesti posledice. .
  Kaj je šlo - kljub težkemu morju - prav (in kako)www.seahub.si
   Morjeplovska mobilna aplikacija za 'smart' telefone, ki omogoča, da vidiš, kdo od 'tvojih' plove kje v bližini - in če imaš težave, vprašaš za nasvet, ali pa ponudiš pomoč, če si kje blizu, ko ima kdo od ostalih težave. Tema o namestitvi, testiranju... . Mislim da zelo dobro kaže, kriva zanjo pa mislim da sta matejofski in Marchi.
Pravne zadeve - predvsem v zvezi s plovili in plovbo
  Od pravnih osnov plovbe - recimo pravila o preprečevanju trčenj na morju - mimo naše zakonodaje do tega, kako imajo drugi recimo vključena v svojo zakonodajo pravila iz konvencije za izogibanje trčenjem na morju.
Navtične trgovine
  Kazalo povezav na trgovine, storitve, usluge - v BZ ga je še mogoče vzdrževati
  Trgovine - in še kaj - za to in ono navtično - tega nimam več pravic vzdrževati
   Včasih ne rabiš trgovine, ampak storitev. Včasih rabiš v zvezi s čim z navtiko tudi čisto kaj na prvi pogled 'nenavtičnega'. V to temo - prvi prispevek bo verjetno počasi prešel v kazalo bom skušal dodati povezave z odgovori na vprašanja, ki so jih v zvezi s tem postavili na forum, in odgovore nanje.
Težave na morju in priprave nanje
  Medicina na morju
   Prva pomoč itn. za zdravje na morju - tema s kazalom v prvem prispevku tu v bazi znanja. Tudi povezava na - po mojem - odličen angleški vir o simptomih, postopkih, prognozah za kup bolezni, težav in poškodb.
  Preživetje na morju
   Padec v morje, okvara pogona, požar, zalitje ali tudi potopitev plovila... Mnogi na to nočejo misliti in tudi nočejo, da bi se o tem pisalo na forum, češ da bomo samo nepotrebno od navtike odvrnili novince. To je podobno nesmiselno, kot pred otroki skrivati, da so človeška bitja umrljiva (in v smrtni nevarnosti vedno) odkar - in dokler - so živa. Bolj ko otroke pred tem zavedanjem 'varujemo', slabše se znajo varovati in v večji nevarnosti dejansko so (in krati so bolj nevarni za druge).

   Namesto tega skušam tu dati povezave ne le na to, kaj se utegne zgoditi oziroma kaj se je doslej že zgodilo, ampak tudi kaj je v podobnih okoliščinah mogoče oziroma treba ukreniti, o za to potrebni opremi oziroma uporabnih rečeh in o tem, da se je za ravnanje v takih okoliščinah treba tudi izuriti, če hočeš biti varen.

   ISAF tečaj preživetja na morju
   Rešilni jopiči, splavi...
    Postopno bo - upam - tu vse živo o tem - od lastnosti, nabave, uporabe do preizkušanja, vzdrževanja...
   Gasilni aparati itn.
    Od tega, kaj je primerno za kaj, kaj je bilo kdaj predpisano, kaj naj bi naredili in kaj od tega včasih naredijo pri vzdrževanju - in tako naprej. Dobra tema.
   Preživetje na morju - Robertson
    To je priročnik za preživetje na osnovi izkušenj družine, ki je več ko mesec preživela potopitev svoje jadrnice na oceanu.
   https://en.wikipedia.org/wiki/Maurice_a ... lyn_Bailey - 117 dni na rešilnem splavu
  Oceansko jadranje - tudi zaželene in/ali potrebne lastnosti jadrnice
Kaj imeti v mislih pri najemu jadrnice - tema z vprašanji in odgovori.
  Nekaj vprašanj utegne koga presenetiti, recimo komu pride prav pojasnilo, kaj je kavcija, kaj zavarovanje in podobno
Kakšno in kako veliko jadrnico - za nakup, najem...
  Različna mnenja in razlogi zanje. Nekateri so znali biti tudi malo slabo tolerantni proti drugače mislečim. Postopno bom dodal povezave na še nekaj sorodnih tem.
Kakšen gumenjak in kakšno opremo zanj
  Najprej je bilo vprašanje novinca, potem pa - poleg njegovega izbora - alternative in razlogi zanje: zložljiv in bolj ali manj mehko dno ali RIB (trdo dno), pa kaj pomeni večja dolžina itn.. Poleg razlogov tudi precej izkušenj za to ali ono alternativo.
Popravila, predelave, gradnja, vzdrževanje
Tipi jadrnic - kazalo povezav na teme o lastnostih raznih tipov jadrnic
  Večinoma so to take, s katerimi sem imel opravka (popravljal, malo ali veliko jadral in tako naprej) in me je kdo o njih kaj vprašal; nekatere so imeli znanci in/ali z njimi najbrž še bom imel opravka... Tu pa tam me je pa kaka tudi samo zanimala.
Navtična in z navtiko povezana zgodovina
  Tema oziroma pod-kazalo tu v bazi znanja
Slovensko in drugo pomorsko izrazoslovje

VHF - in druge - radijske zveze na morju

Ribe, lov z (bolj ali manj) suhega in pod vodo...
  Povezava na 'ribiji' podforum foruma Morjeplovec, kjer je nekaj 'začetnih in začetniških' reči pribitih na vrhu, da jih lahko hitro najdeš...
Otroci na barki
Domači ljubljenčki na barki

Otroci na barki, živali na barki...
  Za oboje nekateri - pravzaprav večkrat nekatere - menijo, da ne sodijo na barke, drugi pa, da je barke zanje treba prilagoditi. Praktične izkušnje...

  Otroci na barki - za delitev izkušenj; nekateri so se tudi le zezali
  Kam na dopust - tu se je izšlo odlično tako z otroki kot z ženo
  En primer iz 2014
  Živali na barki

Razni postopki na forumu...
  - recimo dajanje slik v prispevke, prestavljanje tem v drug del foruma itn.


Fizikalne in tehnične formule, enote, zakonitosti, konstante, podatki... - nekdanji razdelek je zdaj v svojem kazalu

Zanimive povezave, ki bi sicer spadale v kazala...
  Kako leto se ni dalo urejati prispevkov z veliko skritimi povezavami in se zato sploh ni dalo urejati tehle kazal. Tako je nastalo 'zmedeno kazalo' na tej povezavi - tega se je pa dalo urejati.
Stara tema zanimivih povezav
  Začel jo je Evovii, jaz sem dodal nekaj prispevkov, od katerih je en zrastel v tako velikega, da se ga ni dalo več dobro urejati in sem vsebino razdelil v sedanja kazala. Vsega iz tistega najbrž ne bo uspelo prenesti in urediti, tako da bo tudi ta povezava lahko še vedno zanimiva.
Kazalo dobrih prispevkov po avtorjih
  To temo sem začel sem, ker je nekaj članov foruma o piscih nekaterih prispevkov (bodisi v začetku, bodisi tudi kasneje) pisali, da so nekompetentni, žaljivi in podobno. Včasih - pravzaprav pogosto - so bili žaljivi ravno tisti, ki si take trditve pisali o drugih. Nadaljeval sem jo pa zato, ker včasih dobrega prispevka, ki bi ga kasneje želel spet najti, zlasti po daljši odsotnosti s foruma (ko se je torej tudi dobrih nabralo kup) nisem utegnil uvrstiti v katero od stvarnih kazal. Zdaj pa, če se spomnim avtorja, lahko spet najdem.
,
Kazalo manj dobrih prispevkov - žal kaže, da je tudi to potrebno.
  Namen te teme ni seznam smotanih, žaljivih, škodljivih tem po avtorjih, ki so kdajkoli napisali kaj takega, ampak le nekaj vzrocev, da se pokaže, kako bolje ne delati.
[/list]

Tale del je bil nekoč seznam tega, kar je bilo v temi 'zanimive povezave' in v začetku v istem vrstnem redu, kot so bili tu v začetku razdelki v prispevku. Zdaj je večji del seznama sestavljen iz povezav na podkazala. Nekoliko sem skušal to tudi bolje urediti v vsebinske celote (dalo bi se tudi po abecedi, ampak za to bi bilo smotrno narediti kak program, ne na roko).

Radijska postaja in dovoljenje za uporabo

Ne-prenešeni del zanimivih povezav:

Da bo jasno, da člane foruma zanima vse živo, ne le plovila in plovba...
Drugo
  Izkaže se, da včasih rabimo tudi tole "Prepucavanje" dveh naših članov. In predvsem, kadar sem vpleten v kako prepucavanje, zna priti prav tudi tema Izkušnje, ki jih imam ali jih nimam ... Nanaša se na to, da je nekaj deset 'glasnih' članov foruma pri vsaki moji temeljitejši objavi zatrjevalo, da nimam izkušenj (ne da bi o mojih izkušnjah kaj vedeli9 in da tudi nič ne vem ampak le prepisujem iz wikipedije; če pa sem kje zapisal kaj o svojih izkušnjah, pa je bila v temi takoj množica prispevkov teh avtorjev, da to nikogar ne zanima (včasih je kdo napisal, da ga zanima, ampak ga je plaz prekril) in da le uporabljam forum za samopotrditev, ki mi je drugje manjka. Ta tema je namenjena preprečevanju, da se s tem podobnimi pripombami 'poserje' vsako temo, v katero napišem kaj daljšega.

  Tako sistematično odzivanje te skupine je bilo tudi eden od razlogov, da daljši čas nisem imel posebne želje spremljati foruma in so zdaj mnogi od mojih prispevkov - zlasti tisti s povezavami - kazala in podobno - potrebni razširitev, popravkov (zlasti povezav, tudi na slike), dopolnitev in podobno. Drugi razlog je, da ne nosim s seboj naprav, s katerimi bi hodil na internet, in tako na internet pridem razmeroma redko, tako da to bo dopolnjevano, ko pač bo, ker mi je važneje biti - in početi stvari - kot pisati o tem.

  Izgubljeno pri prevodu (lost in translation) - primeri tega, kako se kdaj ne razumemo.
   Od google translate mimo poklicnih prevajalcev mimo različnih strokovnih področij, ki iste besede uporabljajo v različnih - lahko tudi nasprotujočih si - pomenih, mimo jezikov, v katerih imajo iste besede strašno različne pomene.
Še kaka dobra šala za tolažbo...
Te odlične starejše šale (in na nekatere od njih sem nekoč naredil povezavo tudi iz teme o dobrih pregovorih in mislih) je po vsem sodeč admin nekoč pobrisal; med drugim manjka cela zgodba o Murphy-jevih zakonih (in John-u Paulu Stapp-u, ki je verjetno formuliral tistega, po katerem so vsi ostali dobili ime). To moram ponovno napisati in mesto za to in podobno bo tule. Za šale, ki sem jih imel primerne za v pregovore, bom po možnosti v bodoče namesto samo povezave sistematično navajal tudi vsebino, da prehitro ne izgine.

Ja, še nekaj... V pregovorih je nekdo (cibro? janadino?) napisal, da pričakuje le aforizme (do skrajnosti minimalizirane izjave), ne pa tudi misli ob njih. Zato za to drugo zdaj nova tema Kar se komu porodi ob temi 'dobri pregovori in misli'


Ko dopolnjujem to kazalo, moram še vedno imeti v mislih, kako bodo med seboj tekle povezave, da jih kasneje ne bo potrebno spreminjati po vsem forumu, saj je recimo na 'seznam zanimivih povezav za navtike' že zdaj precej sklicev po forumu - in to je tu delno še vedno ponovljeno spodaj. Itak je pričakovano, da bo to stalno v spreminjanju...

Okvirno bo v prvem prispevku vsake teme, kamor kaže od tu, seznam področij, za vsako področje pa najbrž povezava ali na drugo temo - recimo elektrika ali materiali - ki podrobneje obravnava področje, ali pa prispevek v tej temi, v katerem bodo povezave na prispevke s tega področja.

Vsaka od možnosti ima prednosti in slabosti, in ni mi še jasno, kaj bi bilo najboljše, za zdaj kaže, da je včasih bolje eno, drugič drugo...


Veliko reči prestavljeno v pod-teme in umaknjeno od tu - zdaj bi tole tu počasi moralo postajati preglednejše in že postaja uporabno, ni pa še dobro. Prej je bilo predvsem preveliko in nepregledno pri popravljanju in dopolnjevanju, zlasti je bilo težko v več straneh besedila najti kako napako v tagih, ki je neopažena nastajala pri dopolnjevanju besedila - in zlasti to je zdaj že nekako obvladljivo.

Nameraval sem tudi tale - in podobna - pojasnila na dnu kazala postopno premakniti v posebne prispevke, tu pa pustiti le povezave nanje; nekaj tega tud sem. Tule je na primer že precej let pojasnilo, kako in zakaj sem sploh začel s kazali na morjeplovcu, nekaj podobnega je tudi na koncu kazal 'dobrih prispevkov' po avtorjih.
Nazadnje spremenil Marjan Tomki, dne Pe Avg 25, 2017 12:11, skupaj popravljeno 11 krat.
Correct me if I am wrong, please.

Kdo je na strani

Po forumu brska: Bing [Bot] in 1 gost