Nikola T. napisal/-a:Do sedaj sem z barko doživel od 2004 do danes tri nevihte za katere sem prepričan, da bi mi inox veriga počila. Imam 8mm pocinkano veriho, škoda ker ne delajo 9mm. 10mm pa je preteška in obenem zavzame veliko več volumna v sidrnem jašku.
LP NT
Na hitro sem našel nekaj uporabnih podatkov za obe omenjeni verigi, ker mi je na prvi pogled zdelo, da ta goba ne pije vode:
- Cinkana veriga: ker ne vem natančno iz katerega materiala je, sem vzel podatke konstrukcijskega jekla ASTM A36(močno dvomim da je iz kakšnega orodnega jekla); Natezna trdnost cca 45kg/mm2 , raztezek ob pretrgu je 23% , sila pretrga za pocinkano verigo je 2500kg
-INOX veriga AISI 316: natezna trdnost min 55kg/mm2 , raztezek ob pretrgu je 40%, sila pretrga za verigo 8mm AISI 316, DIN 766 je 3200kg, AISI 316L, DIN 766 G50 Titan pa 5000kg ta pa se proizvaja samo v Nemčiji in to je prava veriga za tiste, ki nočete kitajske.
Preimerjava raztezkov nam pove, da se bi INOX veriga pred pretrgom raztegnila še enkrat več kot cinkana, tako da bi že iz tega stališča potrebovali potrebovali dolgotrajnejšo enakomerno silo za lom INOX verige.
Nevarnost slabega zvara je pa tako ali tako pri eni in pri drugi verigi enako prisotna, tako da to ne bi smel biti faktor pri odločitvi. 100% bi bilo edino, če bi bil vsak člen oz. zvar bil rentgensko pregledan, samo potem raje ne pomislite na ceno 50 m take verige.
Glede na to, da pride do pretrga samo ob direktnih sunkih, bi jaz uporabljal sidrni blažilec, vsaj takrat, ko bi bila nevarnost sunkovitih premikov.