Individualni tečaj za jadrnico

Vse o jadrnicah in jadranju

Moderatorji: moderator, moderator2, Marchi

Kovač
Praporščak
Prispevkov: 33
Pridružen: Sr Okt 02, 2019 22:01

Individualni tečaj za jadrnico

OdgovorNapisal/-a Kovač » To Okt 15, 2019 11:57

Pozdravljeni,

Na tem forumu sem nov in prosim da mi oprostite, če bom spraševal že predelane teme...
Lansko leto sem bil prvič na jadrnici ampak je bila bolj žur varianta, tako da smo imeli jadra zunaj le kakšno uro :-(
Ampak dovolj, da me je zastrupilo, ko smo ugasnili motor.

Potem sem si kupil Elan ZETO ker sem se hotel naučiti osnov jadranja in da bi imel nekaj za priobalno jadranje v kampu, med letnim dopustom. Ker pa birokracija dela svoje, sem jo moral registrirat in seveda narediti izpit.... Tako sem med letnim dopustom prvi teden študiral v Rijeki naredil izpit..

Letos smo šli ponovno na jadranje z žur ekipo in to ni to. No sedaj pa smo ravno iz jadranja v manjši zasedbi 4 osebe (dva para) in je bilo vrhunsko. Ko je bila najmanjša možnost smo jadrali :lol: :lol: :lol:

Tako sem sedaj lahko šel večkrat skozi osnovne procedure, vmes prebral kar nekaj literature, tako da sem lahko prebrano preizkušal-opazoval tudi v praksi.

In da preidem k bistvu, bi sedaj želel individualni tečaj nekje v SLO, da pridobim predvsem osnove manevriranje, pristajanja, vezanja,....
In če je možno nekako v stilu, da bi potem od istega inštruktorja občasno koristil dnevni najem jadrnice. Tako dolgo, da bom dovolj samozavesten za rentanje jadrnice oziroma samostojno vodenje jadrnice.

Dolgoročno, pa imam zaenkrat vizijo, da si kupim športno jadrnico Firebal ali eno razreda 470, na kateri lahko celo leto lepo treniram tehniko jadranja. Nekajkrat letno pa bi najel jadrnico, za družinsko jadranje ali s kolegi ipd..

Skratka zanima me dnevni ali vikend najem večje jadrnice, in dirkanje s tamalimi kartingi :-)

Nikakor ne izključujem tudi opcije, da komu ki je lastnik jadrnice in jo ima na privezu, plačam določen del letnega stroška, seveda če bi stekla med nama ustrezna kemija in zaupanje....

Za kakršne koli namige, priporočila se vam že v naprej zahvaljujem. Lahko tudi na ZS, če se ne želite izpostavljati..
Uporabniški avatar
1stofficer
Admiral
Prispevkov: 752
Pridružen: Sr Maj 30, 2018 13:14

Re: Individualni tečaj za jadrnico

OdgovorNapisal/-a 1stofficer » To Okt 15, 2019 12:08

Kot bi bral lastno zgodbo, vkljucno z Zeto ;)

Ce imas nekaj osnov so individualne ure dobra opcija a jaz bi to prihranil za takrat ko bos imel cisto svojo barko, ce jo bos imel, da se izpilis za specifiko, ki jo bos rabil.

Do takrat pa se prikljucis kaki ekipi ali posamezniku, ki te spusti zraven in se tako ucis 'zastonj' ter hkrati pomagas in uzivas v druzbi in jadranju.

Vseeno pa ti lahko priporocim nekoga, ki je tut mene individualno ucil. Odlicne instrukcije, zelo izkusen. Ce te zanima povej dam kontakt na ZS.
polanc
Admiral
Prispevkov: 7526
Pridružen: Če Dec 04, 2008 21:00
Kraj: sevnica

Re: Individualni tečaj za jadrnico

OdgovorNapisal/-a polanc » To Okt 15, 2019 18:52

Tle daj kontakt ..to več ljudi zanima
Uporabniški avatar
1stofficer
Admiral
Prispevkov: 752
Pridružen: Sr Maj 30, 2018 13:14

Re: Individualni tečaj za jadrnico

OdgovorNapisal/-a 1stofficer » To Okt 15, 2019 19:06

Domen, 040 793-840
snetaskera
Višji praporščak
Prispevkov: 36
Pridružen: Pe Jul 03, 2015 22:33

Re: Individualni tečaj za jadrnico

OdgovorNapisal/-a snetaskera » To Okt 15, 2019 20:54

Domen lahko pokaže tudi na Fireball-u :P . Priporočam.
Kovač
Praporščak
Prispevkov: 33
Pridružen: Sr Okt 02, 2019 22:01

Re: Individualni tečaj za jadrnico

OdgovorNapisal/-a Kovač » To Okt 15, 2019 21:41

O super, hvala za info.

Kot rečeno, so velke jadrnice fajn ampak glih tolk sm sprobal to tamalo, da sem videl kaj je akcija ko morš pa res migat cel čas.
Nema tuki avtopilota itd .. :-)

Pod roke pa sem dobil tudi odličen hrvaški priročnik za trimanje jader kjer je lepo razložena tudi fizika jadrnice in osnovni pricipi...
Uporabniški avatar
Marchi
Admiral
Prispevkov: 5790
Pridružen: Če Apr 17, 2008 11:08

Re: Individualni tečaj za jadrnico

OdgovorNapisal/-a Marchi » To Okt 15, 2019 23:12

Majhne jadrnice so super za učenje jadranja, od najmanjših do večjih, samo da ni prezahtevna za upravljanje, kot so kakšni športni, nabildani bolidi, ki imajo 3x večja jadra, kot neka "rekreativna" varianta.
Ko obvladaš veter z manjšo jadrnico in ne on tebe, kar je v začetku pogosto, je jadranje na večji, potovalni jadrnici, lahko opravilo. Pri večjih plovilih je bolj problematično manevriranje na majhnem prostoru ipd. Tudi to pa je del raznoraznih tečajev ipd.

Kaj je umetnost jadranja, je v nedeljo pokazal Gašper Vinčec s posadko izvrstnih, izkušenih jadralcev, ko se je z nenavadno kombinacijo jadrovja "sprehodil" do prestižne zmage na 51. Barcolani.
"Nam je pihala bonaca, ostali pa so ostali v brezveterju". :lol: :lol:
Na videz dolgočasna regata v brezvetrju, je bila za poznavalce nadvse zanimiva.
https://www.facebook.com/RegataBarcolan ... 694810733/
Žal imam samo facebook link na cel posnetek regate, z zanimivimi angleškimi komentatorji.
MKN
Kontraadmiral
Prispevkov: 313
Pridružen: Sr Sep 03, 2014 12:51

Re: Individualni tečaj za jadrnico

OdgovorNapisal/-a MKN » Sr Okt 16, 2019 06:42

Marchi, tukaj ti pa lahko samo pritrdim. Dokler si začetnik, kot sem jaz, veter obvladuje mene in ne jaz vetra. :? :oops: Sploh z dinghy jadrnico, kot je moja S 375. Po dveh ali treh plovih sem si mislil, da že kar kontrolirano jadram. Potem pa sem enkrat v rahli paniki plezal na privetrno stran barke, da sem jambor vsaj približno dvignil iz vodoravne lege. Potreboval sem nekaj minut, da so mi srčni obrati padli na normalo raven. Od takrat zame velja pregovor, da, kogar je pičila kača, se boji zvite vrvi - v jadralnem smislu, ko na bregu zašumi drevje popusti jadra, pa če pride sunek ali ne.

LP, MKN
Uporabniški avatar
Marchi
Admiral
Prispevkov: 5790
Pridružen: Če Apr 17, 2008 11:08

Re: Individualni tečaj za jadrnico

OdgovorNapisal/-a Marchi » Sr Okt 16, 2019 07:36

MKN, veter čutiš. Od zvoka, kot praviš, do hladnega pota na privetrni strani obraza, do žiroskopa tam nekje v možganih, ki ti pove, kdaj je sapica popustila ali pa si šel preko linije "orce" pa do senzorja, ki je vgrajen v živčevje roke in začuti sunek vetra v vrvi, še preden jadrnica odreagira.
Jadranje ni sit&go, kot zgleda od daleč.
Veter je tvoj prijatelj in ko ga začneš doživljati tako kot je opisano zgoraj, si na dobri poti. V nasprotnem primeru, presenečenjem ne bo konca.

Nekaj med finomehaniko, bivanjem in umetnostjo :wink: :lol:

Če je kdo zainteresiran, se lahko zmenimo.
Variante:
- popoldansko jadranje (med tednom, štartamo iz Ljubljane na obalo in jadramo do onemoglosti :) )
- enodnevno jadranje (med tednom, med vikendom, stvar dogovora)
- večdnevno jadranje (ruta po dogovoru)
- solo jadranje (ko bi se radi preizkusili sami)
Sprotno dogovarjanje o terminih jadranja. Včasih lahko tudi iz danes na jutri, če se komu sprosti urnik in lahko po službi skočimo na obalo, potrenirat (najmanj 4 ure jadranja)

Lahko 1:1, 1:2, po želji tudi drugače.

Več na ZS.

Barka čaka, da se strga z verige :lol: 8)
Slika
MKN
Kontraadmiral
Prispevkov: 313
Pridružen: Sr Sep 03, 2014 12:51

Re: Individualni tečaj za jadrnico

OdgovorNapisal/-a MKN » Sr Okt 16, 2019 08:39

Marchi, hvala za spodbudne besede. V teoriji mi je veliko jasno. Vem tudi to, da je jadranje brez obtežene kobilice zahtevno. Tudi jaz bi rad visel čez bok barke in rezal valove. In upam, da enkrat bom.
Samo najprej moram v praksi ugotoviti, kaj naredi barka, ko popustim eno ali drugo škoto, koliko jo moram popustiti, koliko se spreminja navidezni veter s hitrostjo, ... skratka osnove, ki sem jih prebral ali videl na youtubu moram preizkusiti na vodi. Saj mi kar dobro gre, vsakič se kaj naučim. Vsakič pa tudi ugotovim, da kaj ne vem. Vem pa, da se bom zagotovo moral nekajkrat prekucniti, da bo izkušnja popolna.
Ne vem, če je tole debata za v to temo, mogoče lahko še kaj rečeva preko ZS. Nasvet in pomoč sta vedno dobrodošla.

LP, MKN
Uporabniški avatar
1stofficer
Admiral
Prispevkov: 752
Pridružen: Sr Maj 30, 2018 13:14

Re: Individualni tečaj za jadrnico

OdgovorNapisal/-a 1stofficer » Sr Okt 16, 2019 11:39

Ceprav zahteven, je dingy super za ucenje, tudi zacetnika. Seveda iz jadrnice ne bos potegnil to, kar vidis na youtube ampak zelo dobro spoznas kako se tvoje ravnanje odraza na plovbi. Dingy ne odpusca napak, 100 x te vrze v vodo a zaradi tega tudi veliko nauci. Mene je kmalu na zacetku ujela burja 100 m pred privezom. Takrat sem dojel kaj to pomeni. Sila narave, vetra, morja nasproti tebe v mali lupini, ki jo vlece v skale je precej dobra popotnica za to, da imas vedno respekt in meje premikas zelo postopoma. Skratka prezivel sem, z 'malo' srece je bila tik pred skalami ena boja, na katero sem se privezal z eno od operativnih vrvi. V vodi sem nato razstavil barko in lupino pustil tam, ostalo pa nesel domov. Tolk izmucen se nisem bil v lajfu. Doma sem moral najpej jest, da sem prisel k sebi. To je moja neprecenljiva izkusnja ;) ...

Drugic, pa mi je v kar spodobnem vetru utrgalo krmilo na Zeti. Domov sem prisel tako, da sem krmilil malo z jadri malo z veslom. Precej jebeno je blo veslo drzat pri miru, saj se barka brez krmila vrti v krogu. Ce je veter mocan pa je veslo tezko drzat zaradi velikih sil.

Zdaj ko plutam na 6.5 metrski, me tezko presenti odziv barke, pa ceprav je vsaka plovba priloznost, da se nekaj nanucis.

Skratka strup, ki zasvoji !!!
MKN
Kontraadmiral
Prispevkov: 313
Pridružen: Sr Sep 03, 2014 12:51

Re: Individualni tečaj za jadrnico

OdgovorNapisal/-a MKN » Sr Okt 16, 2019 12:24

Si ne predstavljam kako je v močni burji in upam, da ne bom doživel. Ker so stvari na morju še bolj nepredvidljive, jaz raje za začetek plujem na Zbiljskem ali Trbojskem jezeru. Mi je blizu, barko imam lahko doma, je bolj obvladljivo pa največ kar je, me lahko veter potisne v grme ob bregu. Če boste videli Elan S 375, ki se včasih po polžje vleče preko vode, sem to jaz.

MKN
matoz
Višji vodnik
Prispevkov: 18
Pridružen: To Jun 20, 2017 06:54

Re: Individualni tečaj za jadrnico

OdgovorNapisal/-a matoz » Sr Okt 16, 2019 13:00

Marchi, super za ponujeno.
Te sigurno kontaktiram, če mi ne znese to jesen, pa spomladi.

Lep pozdrav,
Matej
Uporabniški avatar
1stofficer
Admiral
Prispevkov: 752
Pridružen: Sr Maj 30, 2018 13:14

Re: Individualni tečaj za jadrnico

OdgovorNapisal/-a 1stofficer » Sr Okt 16, 2019 15:18

Riding Zeta v Soline bay ! Krasen poligon, nekaj lokalnega vetra tudi ko je zunaj tišina. Odnest te tudi ne more prav dalec, ceprav so skale vse naokoli.

Slika
Štopl
Prispevkov: 2
Pridružen: Pe Avg 23, 2019 15:15

Re: Individualni tečaj za jadrnico

OdgovorNapisal/-a Štopl » Sr Okt 16, 2019 17:35

Pozdravljeni,

Da izkoristim tole temo. Tudi zame je to prva objava na tem forumu - spremljam pa ga že lep čas. Sicer sem pa čisti začetnik v jadranju. Imam sicer izpit in na "žur" jadranju sem bil tudi že kar nekajkrat ampak na žalost jadralskih veščin tam nisem pridobil (večinoma motoriranje).
Zato se sedaj odločam, da bi obiskal kakšnega izmed praktičnih začetniških tečajev jadranja. Praktičnih tečajev/šol jadranj za začetnike je na spletu ogromno. Zato me zanimajo vaše izkušnje s temi tečaji?
Priporočate kakšnega? Kakšnega odsvetujete?

Cene nekaterih tečajev so kar visoke ampak, če je cena opravičena raje dam kakšen evro več kot pa manj za slabo izvedbo.

Priporočate kakšno čtivo, ki bi začetniku kot sem jaz prišla prav?

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 2 gosta