nmea2000 konektorji

Vse o opremi motornih plovil in jadrnic, tehnični nasveti v zvezi z opremljanjem plovil, prikolice za prevoz plovil, stojala za zimovanje plovil...

Moderatorji: moderator, moderator2, cibro

Uporabniški avatar
kasaudio
Admiral
Prispevkov: 3195
Pridružen: Po Dec 13, 2010 08:32
Kraj: Ljubljana

Re: nmea2000 konektorji

OdgovorNapisal/-a kasaudio » Če Avg 23, 2018 18:00

Je pa manj kot meter dolžine.
Xilinx Vivado HLx trainee
Uporabniški avatar
Marchi
Admiral
Prispevkov: 5655
Pridružen: Če Apr 17, 2008 11:08

Re: nmea2000 konektorji

OdgovorNapisal/-a Marchi » Sr Feb 05, 2020 19:03

Živ!
Načrtujem nmea2000 mrežo. Zaenkrat so naprave te:
GPS ---- VHF/AIS ----- (ST60tridata+AP4000+ST60wind vsi s konverterjem na n2k).
Vsi imajo svoje napajanje in posledično verjetno tudi napetost na izhodih n2k.

Ali moram dati izolator napetosti pred vsako napravo, ki ima lastno napajanje?
Torej ali je treba ločiti te tokokroge s "power isolator" pri vsaki napravi, razen senzorjih brez napajanja in pripeljati na nmea2000 mrežo lastno napajanje ali vzamem napajanje iz ene npr. gps ostale pa ločim!?

Ste zasledili, kje se pri nas dobijo kabli in konektorji za nmea2000, pa da tudi kaj vejo o tem?
Uporabniški avatar
kasaudio
Admiral
Prispevkov: 3195
Pridružen: Po Dec 13, 2010 08:32
Kraj: Ljubljana

Re: nmea2000 konektorji

OdgovorNapisal/-a kasaudio » Sr Feb 05, 2020 21:16

http://www.michaelkintner.com/interesting/boating/GPSMAP4008_NMEA2000NetworkFundamentals.pdf

Tale je bil prvi na googlu. Je vse razloženo in je brezveze tu pisat.
Xilinx Vivado HLx trainee
Uporabniški avatar
Marchi
Admiral
Prispevkov: 5655
Pridružen: Če Apr 17, 2008 11:08

Re: nmea2000 konektorji

OdgovorNapisal/-a Marchi » Sr Feb 05, 2020 21:39

Ja, to sem preštudiral. Saj verjetno spet preveč kompliciram. Nekje sem bežno prebral, to kar sprašujem zgoraj glede napajanja. Pa pri prodajalcih tudi ponujajo te "power isolatorje", tako da nekaj je na tem, ampak mi bodo že svetovali kaj in kako.
A drugače je n2k bulet proof zadeva, priklopiš, naštimaš source v menijih in naj bi špilalo?
Uporabniški avatar
AEgir
Admiral
Prispevkov: 3341
Pridružen: Če Okt 04, 2012 20:29

Re: nmea2000 konektorji

OdgovorNapisal/-a AEgir » Sr Feb 05, 2020 22:04

Če maš napajane vse naprave z istega napajanja in je 12v preko naprav vezan na backbone n2k mreže, to ni problem ker maš samo teh 12v gor.
Finally, give that old outboard a hug—everyone needs some love now and again.
Uporabniški avatar
Marchi
Admiral
Prispevkov: 5655
Pridružen: Če Apr 17, 2008 11:08

Re: nmea2000 konektorji

OdgovorNapisal/-a Marchi » Sr Feb 05, 2020 22:25

Če želite to napravo priklopiti na obstoječe omrežje NMEA 2000 ali omrežje motorja drugega proizvajalca, med obstoječe omrežje in naprave Garmin namestite ločilno stikalo NMEA 2000 (010-11580-00).
Uporabniški avatar
AEgir
Admiral
Prispevkov: 3341
Pridružen: Če Okt 04, 2012 20:29

Re: nmea2000 konektorji

OdgovorNapisal/-a AEgir » Sr Feb 05, 2020 22:45

Jaz logike tle ne vidim in sam nebi dokler so zadeve napajane iz istega vira dajal umes nič.

To je tko kot bi na tisto + žico v n2k mreži peljal s plusa akumulatorja eno žico al pa 10 žic, na koncu je povsem isto.

Nimam pa nekih strašnih izkušenj s tem tko da bo nikola al pa kdo, ki točno ve povedal..
Finally, give that old outboard a hug—everyone needs some love now and again.
Uporabniški avatar
kasaudio
Admiral
Prispevkov: 3195
Pridružen: Po Dec 13, 2010 08:32
Kraj: Ljubljana

Re: nmea2000 konektorji

OdgovorNapisal/-a kasaudio » Če Feb 06, 2020 01:03

Ja, to sem preštudiral. Saj verjetno spet preveč kompliciram. Nekje sem bežno prebral, to kar sprašujem zgoraj glede napajanja. Pa pri prodajalcih tudi ponujajo te "power isolatorje", tako da nekaj je na tem, ampak mi bodo že svetovali kaj in kako.
A drugače je n2k bulet proof zadeva, priklopiš, naštimaš source v menijih in naj bi špilalo?


Ta power isolator člen ni nič drugega, kot da ti napajalno linijo prekine. Prekinjen del moraš potem z druge strani napajat. N2K ma v osnovi 4 žile; +, -, can H, can L in pri vseh T členih gredo te žile paralelno. Pri teh t.i. power isolatorjih pa sta + in - prekinjeni.

Vse porabnike in instrumente imaš na servisni banki? Najbrž ja, zato ne rabiš ničesar izolirat. Če bi imel naprave napajane z dveh različnih bank in jih imeti na skupni mreži, potem pa sigurno rabiš izolacijo. NMEA 2000 naprave morajo na can H in can L žilah sicer prenesti kar precejšnje anomalije, ki se lahko pojavijo v mreži.

Zadeva je z vidika protokola dokaj bullet proof, in naprave morajo prepoznat pakete in tudi jih. Potencialna težava lahko nastopi, če je kakšno stvar potrebno konfigurirat in ta nima svojega "user inputa". Primer: nabaviš npr. lowrance-ov merilnik pretoka goriva, priklopiš in v mreži špila. Če pa želiš ta merilnik npr. kalibrirat ali pa mu spremenit id (ker imaš enega na levem motorju, drugega pa na desnem) pa potrebuješ ustrezen lowranceov prikazovalnik (chartplotter) da to narediš. Če medsebojno priklapljaš naprave, ki jih lahko tudi konfiguriraš neodvisno od mreže, težav načeloma ne sme biti.
Xilinx Vivado HLx trainee
Uporabniški avatar
Marchi
Admiral
Prispevkov: 5655
Pridružen: Če Apr 17, 2008 11:08

Re: nmea2000 konektorji

OdgovorNapisal/-a Marchi » Če Feb 06, 2020 09:55

Se pravi, da je 4 žilni kabel dovolj za nmea2000 mrežo?
Ker tega že imam potegnjenega in bi bila to dobra novica :)
Uporabniški avatar
kasaudio
Admiral
Prispevkov: 3195
Pridružen: Po Dec 13, 2010 08:32
Kraj: Ljubljana

Re: nmea2000 konektorji

OdgovorNapisal/-a kasaudio » Če Feb 06, 2020 11:28

Pri nmea2000 imaš 2 tipa kabla; backbone kabel (horizontalni) na unem dokumentu in drop kabel (od T člena do naprave). Oba kabla sta oplaščena, backbone pa ima še can H in can L znotraj oplaščen. Backbone kabel rabi še terminacijo (glej dokument).

Se pravi, da je 4 žilni kabel dovolj za nmea2000 mrežo?
Ker tega že imam potegnjenega in bi bila to dobra novica :)


Če je oplaščen, je verjetnost da bo delovalo kar velika. Ali dejansko bo, boš pa videl. Problem pri obst. kablu je predvsem to, da je treba nanj zmontirat konektor, kar pa (glede na konektorje, ki sem jih do sedaj imel v rokah) ni povsem enostavno. Enostavno že je, je pa vprašanje ali je 100% diht. Najbolj ziher je nabavit že narejene kable z zašvasanimi konektorji. Zoprno je, če bo na vrhu jambora crknilo pri konektorju.
Xilinx Vivado HLx trainee
Uporabniški avatar
Marchi
Admiral
Prispevkov: 5655
Pridružen: Če Apr 17, 2008 11:08

Re: nmea2000 konektorji

OdgovorNapisal/-a Marchi » Če Feb 06, 2020 13:34

kasaudio napisal/-a:Pri nmea2000 imaš 2 tipa kabla; backbone kabel (horizontalni) na unem dokumentu in drop kabel (od T člena do naprave). Oba kabla sta oplaščena, backbone pa ima še can H in can L znotraj oplaščen. Backbone kabel rabi še terminacijo (glej dokument).

Se pravi, da je 4 žilni kabel dovolj za nmea2000 mrežo?
Ker tega že imam potegnjenega in bi bila to dobra novica :)


Če je oplaščen, je verjetnost da bo delovalo kar velika. Ali dejansko bo, boš pa videl. Problem pri obst. kablu je predvsem to, da je treba nanj zmontirat konektor, kar pa (glede na konektorje, ki sem jih do sedaj imel v rokah) ni povsem enostavno. Enostavno že je, je pa vprašanje ali je 100% diht. Najbolj ziher je nabavit že narejene kable z zašvasanimi konektorji. Zoprno je, če bo na vrhu jambora crknilo pri konektorju.


Ne, ne, ne bom na jambor plezal. Zaenkrat bo mreža lokalna, v konzoli (par cm sem pa tja, pod streho) in mogoče še 6-8m do notranje VHF/AIS postaje. Bom pogledal za že narejene kable, nekje pa bom moral tudi sam zlotat konektor :?

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost