Mornarski WC, tank odpadnih vod (septični-črni, sivi)

Vse o opremi motornih plovil in jadrnic, tehnični nasveti v zvezi z opremljanjem plovil, prikolice za prevoz plovil, stojala za zimovanje plovil...

Moderatorji: moderator, moderator2, cibro

Uporabniški avatar
heron
Viceadmiral
Prispevkov: 497
Pridružen: So Avg 25, 2012 14:03
Kraj: Krk, Žabnica
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a heron » So Nov 09, 2013 23:16

Če ze hočeš komentarje:
Heron ima 3 WCje. Vse tri ročne.
In 3 septične tanke, ki se paraznijo gravitacijsko.
(kot je NT napisal: ČRNI TANK, praznenje po principu prostega pada)
Torej iz WCja gre vsebina vedno po cevi gor in od zgoraj v tank, ki je nad vodno linijo.
Tank ima ventil, ti ga odpremo, ko želimo vsebino spustiti v morje.
Enostavno in deluje, a ima slabost: Cev od WCja do vrha tanka je dolga cca 2 metra. To pomeni, da moraš pumpati ko nor, da zadevo res splahneš. Ko je "čisto" še 30 potegov splakovanja.
Odkar smo uvedli to prakso ni več problemov.
To pa pomeni, da se črni tank hirto napolne, če je zaprt.

Je pa še en čisto tehničen problem od tanka v morje: Da se zadeva ne bi nikoli zamašila je Sunsail vgradil 2 colsko cev in ventil. Ja, 5cm. Problem je, da ja tako cev skoraj nemogoče dobiti. 1,5 cole ni problem, 2 coli pa nimajo nikjer. Ko sem jo v Gibraltaju končno našel sem bil ves vesel.
Stara je namreč v uporabi že 8 let in ojačitvena žica rjavi in ne bo več dolgo varna.

Električni - no o tem pa nisem razmišljal. Vedno se ni je to zdelo drago, komplicirano, potratno z elektriko in drago za vzdrževanje. Mogoče moram neobremenjeno pogledat na to stvar.

NT - daj kak link ali pa ponudbo za konverzijo na elektriko.
Lep pozdrav, Tomaž.

Heron je spet na poti po svetu.
Vsak dan napišem dnevnik v Slovenščini, ki ga lahko berete na: www.sailmala.com/heron
Ali občasno blog v Angleščini na: www.heronsailing.blogspot.com/
Uporabniški avatar
Nikola T.
Admiral
Prispevkov: 3829
Pridružen: Ne Nov 29, 2009 21:12
Kraj: Lj.-Trzin-Izola-Devin

OdgovorNapisal/-a Nikola T. » Ne Nov 10, 2013 13:26

Za napeljavo ti lahko pomagam. El. wc conversion kit pa dobiš v vseh navtičnih trgovinah in je kot sem že omenil bil cenejši od rezervnih Jabsco tesnil za ročnega takrat, ko sem obnavljal barko.
Prepričan sem, da je prava rešitev zate prav el. wc ker pri ročnem je prav to največji problem, ker ti pri pumpanju voda nenehno leze nazajj v WC. Cevi definitivno prej splahne električni in seveda z manj vode. Pri izpustu črnega tanka ne rabiš več tako debelih cevi, ker je že vse zmleto.
LP NT

PS: Podčrtal sem popravljeno, da ne bo kdo trpel ali bil kako drugače oškodovan zaradi moje napake.
Nazadnje spremenil Nikola T., dne Če Nov 14, 2013 20:07, skupaj popravljeno 1 krat.
Uporabniški avatar
bladzo
Admiral
Prispevkov: 934
Pridružen: Ne Okt 26, 2008 21:45
Kraj: Lj-Portorož
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a bladzo » Ne Nov 10, 2013 18:54

Prej sem imel ročni WC zdaj električni. Tudi če bi bila zadeva veliko dražja, bi bila vredna vgradnje (elektrika). Neumnost lahko sicer narediš pri obeh, a pri električnemu veliko težje.

Prej sem imel črni tank, zdaj ga nimam. Sprva sem bil prepričan, da ga bom zagotovo dogradil, vsaj na enem WC-ju, a ko sem dojel kako simpl je tole, ko ga ni, brez smradu iz oduška in ni še ene pumpe za ven, ki praviloma odpove po vsaki daljši neuporabi (beri vsak začetek sezone), sem se premislil. Vsekakor je potrebno temu prilagoditi nekoliko uporabo, a to nam ni bil problem.
Pri črnem tanku še kako drži pravilo: " če nečesa ni, tudi ne crkne".
sasaman
Poročnik fregate
Prispevkov: 60
Pridružen: Če Nov 17, 2011 20:05
Kraj: Koper

OdgovorNapisal/-a sasaman » Ne Nov 10, 2013 21:38

El. wc je zame zakon. Prej pet let in sedaj eno - nikoli najmanjšega problema.
Malce moti edino glasnost.
Uporabniški avatar
admin
Site Admin
Prispevkov: 8684
Pridružen: Sr Nov 22, 2006 21:34
Kraj: Ljubljana-Punat
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a admin » Po Nov 11, 2013 23:05

Papir ni nikakršen problem! Kateri je dober, beri zgoraj in še kje na foumu, ker verjemite, sem doktor sekret papirja!!! :lol:

Drugače pa še enkrat, ročni WC je ena največjih traparij, kar so se jih zmislili. Nima prav nobene prednosti, poraba energije je nična tudi za jadralce, da pa ne govorimo o kvaliteti mletja izpusta, kompliciranosti itd... Ročni crkne, ker je ZELO sofisticiran s tistimi pumpami, električni je primitiven do amena in nima prav kaj crknit!
andrejv
Admiral
Prispevkov: 622
Pridružen: Pe Okt 30, 2009 21:38
Kraj: Bruselj, Koper, Aegina

OdgovorNapisal/-a andrejv » To Nov 12, 2013 12:43

Še moje izkušnje. Črni tank je nekaj neprecenljivega. Ko sem v luki ali marini, grem lahko tudi sredi noči scat, pa mi nikamor ni treba it. Ko smo na sidru, se lahko "posirjem", pa mi nič ne plava okrog barke, otroci se še naprej mirno kopajo (če seveda ne serjejo sosedi).

Na prejšnji barki (Elan 295) najprej nismo imeli tanka, ampak direkten izpust v morje. Potem smo sami naredili tank, vendar smo dali po tanku macerator.

http://www.jabscoshop.com/marine/pumps/ ... r-pump.htm

Pozicija maceratorja je bila taka, da je morala povleči iz tanka (torej je bila nekoliko nad nivojem tanka in vsebina iz tanka ni pritiskala na macerator).

Imeli smo ročni WC, uporabljali običajni dvoslojni WC papir. V 7 letih uporabe se zadeva ni nikoli zamašila. Samo ko si tank preveč napolnil in je začela scavnica teči skozi oddušnik, je smrdelo, drugače pa ne.

Ker je bil macerator nad nivojem tanka, je seveda po vsakem pumpanju pumpa ostala suha. To je vplivalo na to, da je bilo vsaki 2 leti potrebno menjavati impeler, saj se je ta zasušil in hitreje obrabljal.

Na trenutni jadrnici (Bavaria Cruiser 34) sem takoj vgradil macerator, tank pa je že imela (seveda je bil narejen bypas, ki sem ga ukinil).

Tu je macerator precej pod nivojem tanka in zato je vedno v njemu nekaj vode. WC je tudi tu ročni in papir običajen 2 slojni (ki ga je v hipermarketih vedno težje dobiti :) ). Zamašilo se v 4 letih še ni.

Smrdi tudi samo če prenapolnimo tank. Letos pa mi je začel macerator puščati. Ko sem ga odprl sem ugotovil da je o-ring na gredi motorja čisto trd, saj je ves čas v "scavnici". Sem ga zamenjal, skupaj z vsemi ostalimi deli, ki jih dobiš v servisnem kitu od Jabscota. Sedaj spet dela ok.

Na barki normalno uporabljamo štirje, 2 otroka, žena in jaz. Ponavadi zdrži 2 dni. Moje sranje je ponavadi obilno, tako da sem glavni krivec da ga hitro napolnimo.

Vsakič ko izplujemo na odprtem morju pritisnemo na gumb in spraznimo tank. Nobenih ventilov ne odpiramo, samo pritisnemo. Potem še splaknemo tank in še enkrat spumpamo in to je to.

Če smo več dni na sidru ali v luki brez WCjev in se tank napolni, ga ponavadi ponoči delno spumpamo, tako da ne motimo ostalih. Če vemo da bomo v marini več dni, potem jaz hodim srat v WC, medtem ko samo lulamo zvečer, ponoči in zjutraj. (razloži otroku da mora iti na WC ki je 200 metrov stran, če pa je tako nujno, da se bo takoj polulal).


Povzetek:

- brez tanka, bi zame bila kvaliteta bivanja mnogo slabša. Ja, na prvi barki WCja ni bilo in smo ves čas srali na obali. Ampak to je bilo v 70tih, tudi avtopilota ni bilo. Danes imam to možnost in se mi zdi da jo nujno potrebujem

- električnega WCja do sedaj nisem imel v mislih. Ker me pumpa nekaj zajebava bom vsekakor preveril kakšne možnosti imam. Elektrike imam dovolj.

- kje montirati macerator, pod ali nad nivojem? Verjetno bi bila prava rešitev pod nivojem, vmes pa še en elektromagnetni ventil. Vsekakor je po izkušnjah cenejša možnost nad, saj je sam impeler cenejši od celega kita. Delo pa imaš vsaki 2 leti namesto na 4.
Uporabniški avatar
Nikola T.
Admiral
Prispevkov: 3829
Pridružen: Ne Nov 29, 2009 21:12
Kraj: Lj.-Trzin-Izola-Devin

OdgovorNapisal/-a Nikola T. » To Nov 12, 2013 17:01

Andrejv, Iz kakšnega materiala imaš izdelan črni tank?
Moj je bil najprej iz inoxa 316 debeline 1,5mm, ki pa je v 8 letih na nekaterih točkah prerjavel na zvarih kljub temu, da ga je zvaril profesionalec s precej kilometrine. Na to me na žalost na začetku ni nihče opozoril, vendar sem kasneje zasledil, da prerjavijo tudi drugim.
Kar se uporabnosti tiče se popolnoma strinjam s teboj. Zelo rad bi imel tank izdelan iz polietilena, ker imam malo prostora in še to čudne oblike. Je morda kdo že dal po naročilu delat polietilenski tank ? Kako se obnese, cena...kako jih sestavijo na robovih??
LP NT
andrejv
Admiral
Prispevkov: 622
Pridružen: Pe Okt 30, 2009 21:38
Kraj: Bruselj, Koper, Aegina

OdgovorNapisal/-a andrejv » To Nov 12, 2013 21:11

Nikola Tesla napisal/-a:Andrejv, Iz kakšnega materiala imaš izdelan črni tank?


Na prejsnji je bil iz inoxa. Oce je delal v Cimosu in je poznal ljudi, ki so ga naredili. Sem pa preveril, mi smo ga imeli 10 let in ne 7, kot sem prej napisal. V teh 10 letih ni prerjavel. Na sedanji imam serijski tank iz polietilena, ki po 4 letih ne kaze tezav. Mi je pa po 4 letih nehal delati senzor za tank. Ocitno ga je razzrlo.


Po narocilu jih delajo tile:

http://tektankslimited.com/custom-built ... r-84-c.asp

Vendar so dragi kot zefran. Jaz sem jih prosil za ponudbo za cisto obicajen kvadratni tank za 150 litrov vode in so hoteli 700 evrov.
Uporabniški avatar
admin
Site Admin
Prispevkov: 8684
Pridružen: Sr Nov 22, 2006 21:34
Kraj: Ljubljana-Punat
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a admin » To Nov 12, 2013 21:23

Tudi pri meni je originalni polietilenski, drugo leto bo polnoleten, pa je ko nov. Deluje tudi nivo in pa pumpa za izpumpavanje je še vse original. Je pa membranska, brez maceratorja, ker mletje opravi že WC...
Aky
Kapitan
Prispevkov: 192
Pridružen: Sr Apr 01, 2009 17:15
Kraj: Ljubljana, Pula - Bunarina

OdgovorNapisal/-a Aky » Če Nov 14, 2013 10:38

andrejv napisal/-a:
Nikola Tesla napisal/-a:Andrejv, Iz kakšnega materiala imaš izdelan črni tank?


...

Po narocilu jih delajo tile:

http://tektankslimited.com/custom-built ... r-84-c.asp

Vendar so dragi kot zefran. Jaz sem jih prosil za ponudbo za cisto obicajen kvadratni tank za 150 litrov vode in so hoteli 700 evrov.


Pri nas jih izdeluje Roto: http://www.roto.si/si/roto-industry/roto-nautic/roto-nautic_4

A.
zlatko83
Admiral
Prispevkov: 1569
Pridružen: Ne Maj 20, 2007 10:26

OdgovorNapisal/-a zlatko83 » Če Nov 14, 2013 13:05

Tudi jaz razmišljam o vgradnji črnega tanka. Najprej me zanima, kakšen naj bo volumen tanka na 34 ft plovilu, 6 oseb, navadno na barki do 4 osebe, da bo "polnitev" zdržala vsaj 2-3 dni.
Naslednja težava je seveda prostor, kam vgradit. V WC/kopalnici bi se moral odpovedat omarici, na kar ženski del posadke ne bo pristal. Druga možnost bi bila pod podnicami postelje v krmni kabini, to pa pomeni cca 2,5m cevi do tanka in potem 1,5m cevi nazaj do izpusta. So lahko dolžine cevi problem oz. težava za funkcioniranje črnega tanka? Nekaj je sigurno razlike, ali ti smrdi 1m cevi, ali pa 5m cevi.
Potem je še zadnja možnost, čisto na krmi ob krmilu, kjer je največ prostora, ampak to pomeni cca 5m cevi v eno in pol metra manj v drugo stran :idea:

Za začetek sem gledal mlinčke za WC, cifre na netu od par 100 USD naprej.
Morda kdo našel kaj ugodnejšega :?:
andrejv
Admiral
Prispevkov: 622
Pridružen: Pe Okt 30, 2009 21:38
Kraj: Bruselj, Koper, Aegina

OdgovorNapisal/-a andrejv » Če Nov 14, 2013 14:27

zlatko83 napisal/-a:Tudi jaz razmišljam o vgradnji črnega tanka. Najprej me zanima, kakšen naj bo volumen tanka na 34 ft plovilu, 6 oseb, navadno na barki do 4 osebe, da bo "polnitev" zdržala vsaj 2-3 dni.


Po specifikaciji naj bi imela moja barka 80 litrski črni tank. Z ročnim WCjem pri nas zdrži to max 2 dni za 4 osebe (2 odrasla, 2 otroka), seveda če vsi WC uporabljajo tudi za veliko potrebo.
Uporabniški avatar
Tex
Admiral
Prispevkov: 8310
Pridružen: Sr Mar 28, 2007 00:28
Kraj: od Vardara do Triglava

OdgovorNapisal/-a Tex » Če Nov 14, 2013 19:27

zlatko83, baje se dobi pod 40eu !

Nikola Tesla napisal/-a:
Marsikdo, ki ima na plovilu že vgrajen ročni wc, je kmalu spoznal, da je samo cena rezervnih tesnil višja kot cena kompletnega seta za predelavo obstoječe školjke na električni wc.
LP NT


http://trgovina.tramontana-net.si/index ... uct_id=129


:twisted:
SlikaSlika
“There’s no point having a boat if you don’t use it!”
Uporabniški avatar
Mitja P
Admiral
Prispevkov: 2367
Pridružen: Ne Okt 19, 2008 19:04

OdgovorNapisal/-a Mitja P » Če Nov 14, 2013 20:24

Aha, vidim, da se je moj komentar tudi pobrisal, kot že veliko prejšnjih, in zato od moderatorja v tem primeru KASAUDIO zahtevam pojasnilo.

Kaj hudiča sem pa jaz spornega napisal !!!!!!!!!!!!!!
Zdele sem tolk razpi.. da če te srečam, bi skočil vate. :twisted:

In ja, verjetno je še kdo opazil, da so tukaj na forumu nekateri, ne bom omenjal imen, ker se bodo sami prepoznali, kateri mislijo, da tisto kar imajo oni je najbolje, kar nimajo je pa največji drek in udrihajo čez tisto stvar podolgem in počez !!
Je pa dosti tistih, ki se ravnajo po svojem idolu, in tudi če se ne strinjajo, podpirajo svojega idola. In ti dečki so fejst fantje.

In če koga zanima, imel sem že vse vrste sekretov, pa mi je električni za en kur.c.

Tako, in toliko od sekreta in brisanja komentarjev, in če še tole pobrišeš potem ti obljubim, da ne bo ostalo samo pri tem.

Ker pa je letošnja moda zapuščanje morjeplovca, moram pa zgleda pohitet, da vas zapustim tudi jaz.

En lep usran pozdrav vsem pametnjakovičem :evil: :evil:
Uporabniški avatar
kasaudio
Admiral
Prispevkov: 3195
Pridružen: Po Dec 13, 2010 08:32
Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a kasaudio » Če Nov 14, 2013 20:51

Evo ti pojasnilo:

Kot moderator se pač po svojih najboljših močeh trudim da bi vsaj ena boga tema v dveh letih ostala konsistentna in berljiva. Očitno nekateri tega nočete in vam bo tudi tokrat uspelo.

Kar pa tudi glede na nivo komunikacije ki si ga nekateri dovolite tukaj niti ne preseneča. Nazadnje smo pri grožnjah. Pač eni si to dovolite jaz pa v ta krog ne spadam in se pri tej priči za vselej odpovedujem moderatorstvu. Pište kar hočte, grozite kakor vam paše in uničite vsak nasldenji prispevek.

Js idolov nimam niti ne poznam fejst dečkov. Mam ženo, dva otroka za dečke pa se za razliko od nekaterih prav preveč ne zanimam. Sem pa vedno za konstruktivno moško debato.

Nimaš mi kaj grozit, nisem ti ničesar več dolžan pojasnjevat in zarad mene komot odideš.

Zase vem da bom ostal član morjeplovca, moderator pa definitivno ne bom več, ker je škoda zgubljat energijo.

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 4 gosti