Ročni vetromeri (anemometri)

Vse o opremi motornih plovil in jadrnic, tehnični nasveti v zvezi z opremljanjem plovil, prikolice za prevoz plovil, stojala za zimovanje plovil...

Moderatorji: moderator, moderator2, cibro

Uporabniški avatar
Marjan Tomki
Admiral
Prispevkov: 5762
Pridružen: Sr Nov 03, 2010 21:30
Kraj: Ljubljana

Ročni vetromeri (anemometri)

OdgovorNapisal/-a Marjan Tomki » Po Apr 13, 2015 09:32

Ročni vetromeri (anemometri)

O vetru se več pogovarjajo jadralci, kot ostali morjeplovci.
  Razen seveda, kadar vreme bolj ali manj 'znori'. In ko nanese beseda, koliko je kdaj in kje takrat pihalo, so nekateri mnenja, da so imeli drugi, ki opisujejo kako tako 'p....rijo', prevelike oči.

  Tako sem že nekaj časa želel nekaj, s čimer bi lahko preveril oziroma 'nastavil' svoj občutek za veter.
  Večje jadrnice imajo največkrat nameščen vetromer na vrhu jambora, pri manjših jadrnicah pa tega ni.

Kaj sem iskal
  Ker večinoma plovem bodisi na majhnih, bodisi tujih barkah, me je bolj kot vetromer za na barko, zanimal ročni vetromer.

  Na morjeplovcu je že stekla beseda o vetromerih, katerih podatki bi bili dostopni na ročnih večnamenskih napravah (pametni telefoni, tablice...) v temi Android aplikacija - smer in hitrost vetra. Ker večkrat ko ne nimam 'smart' telefona, me je zanimal tak, ki je samostojen (ne le senzor in applet za kaj 'smart').

  V tej temi je bila tudi povezava na http://www.navis-anemometers.com - in imajo kup zanimivih in mislim da dobrih izdelkov. Zame bi bil zanimiv ročni Windy3, vendar ga zdaj v ponudbi večinoma nadomešča Windy 6 (3 ima le meritve hitrosti vetra, 6 tudi temperature in tako ohladitvenega faktorja - in 6 mislim da z davkom stane blizu €100). Dobi se kar nekaj cenejših, a ti cenejši večinoma zmorejo (zdržijo) hitrosti vetra le do 30 m/s, ta dva pa do 40 m/s (ta ok. 150 km/h, večina ok. 110 km/h)

  Slika
  Ker ne rabim prikaza ohladitvenega faktorja vetra (kar naredi Widy 6 opazno dražji), sem iskal cenejšega, ki pa po možnosti tudi zdrži 40 m/s.

Kaj sem kupil
  Pred nekaj dnevi sem naletel na oglas za Kindle electronic Windmaster 2. Prodajalec je napisal, da ga je nameraval uporabljati pri opazovanju vremena, pa že pri prvem poskusu ugotovil, da ni uporaben za njegov namen, čeprav dela.

  Tisti z zadnje slike na desni - na videu pa je, v kakšne reči ga spravljajo - in 'preživi'.
  SlikaSlika
  https://dl.dropboxusercontent.com/u/89731277/FOTOGRAFIJE/2013/11/11.11.2013%20burachase%20rade/c31.jpg http://www.crometeo.hr/fotoreportaza-bu ... o-pamtiti/
  Hrvaški 'lovci na močne burje' so take po tej in ostalih fotkah na povezavi sodeč 'zlorabljali' tudi precej čez deklarirane meje (tudi 50 m/s), pa niso nič tožili, da so kakšnega sesuli. Na zgornji sliki mislim da so prišli na preveč (pihalo je 200 km/h +), in jim je pač pokazal 'er' - torej napako, druge škode pa ni bilo.

  Slika, kako take tiščijo na veter, je preširoka za forum, torej so ta in še druge zanimive na povezavi pod zgornjo sliko.

  Widmaster 2 ima tri številske prikaze, po izbiri ali v m/s, km/h, vozlih in v ameriških miljah na uro: trenutno hitrost vetra (a ne pod 1 km/h), najmočnejši sunek od vklopa in poprečno hitrost od vklopa. Poleg tega prikazuje palični graf boforov trenutne hitrosti vetra levo spodaj na zaslončku.

  Eno obdobje meritev je lahko do 8 dni (potem se samodejno izklopi) in en komplet gumbastih baterij naj bi držal kakih 8 let običajne uporabe. Ni osvetlitve zaslončka, a zato baterije držijo dlje.

  Je 'odporen na vreme' (dež, pršec), ni pa odporen na padanje v vodo (in ne bo primeren za jemati s seboj na barke, s katerimi se prevračaš).

  Dobil sem torej takega - razen za preizkus nerabljenega - za €45, torej manj od polovico cene Windy-a (ki ima sicer več funkcij, ki jih pa jaz zdaj ne rabim).

Prve izkušnje
  Zadnje konce tedna se motamo na Zbiljskem jezeru in to soboto sem imel najprej postavljenega na del pomola, kjer sem upal, da ga ne bo kdo pohodil. Kazalo je nekaj, a ko sem dvignil nad tla, se je pokazalo, da je na tleh v zavetrju in zato izmerjene vrednosti niso pravilne.

  V bližini na pomolu je stal en tuš, med priročno ropotijo sem poiskal primeren trak z ježki in z njim pritrdil vetromerček blizu vrha tega tuša.

  V soboto je pokazal povprečni veter - če se spomnim prav - 2,5 vozla, najmočnejši sunek pa 19,9 vozla. V nedeljo je kazal poprečje 2 vozla, najmočnejši sunek pa nekaj čez 16 vozlov.

  Moj občutek za te hitrosti vetra je bil približno pravilen (recimo za tisti sunek za ok. 20 vozlov, oziroma ok. 40 km/h, oziroma ok. 11 m/s).

  Verjetno to ne bo vsakič, ampak tokrat sem dobro zadel.
Nazadnje spremenil Marjan Tomki, dne Sr Sep 02, 2015 20:12, skupaj popravljeno 1 krat.
Correct me if I am wrong, please.
Uporabniški avatar
Splav
Viceadmiral
Prispevkov: 354
Pridružen: To Jun 10, 2008 09:46

OdgovorNapisal/-a Splav » Če Apr 16, 2015 12:42

Enakega (Windmaster 2) si tudi sam lastim od lanske pomladi. Z njim sem meril hitrosti vetra na otočkih Medulinskega arhipelaga, Pelješcu, Paškem zalivu, nosil sem ga poleti v hribe in meril vetrove na vrhovih, z njim sem meril sunke domače burje. Na morju nastavim prikaz v vozlih, na domačem dvorišču pa v km/h. Tudi meni je všeč stranska skala v boforih, ki ti da nek občutek, kaj te čaka na morju. Največji sunek vetra (burje) sem z njim izmeril na domačem dvorišču in sicer 89km/h. Moram pa poudarit, da ga ne nosim ven ob vsaki burji. Tu je mogoče še za dodati, da meritev ni odvisna od usmerjenosti instrumenta napram smeri iz katere piha, kar je slabost nekaterih cenovno primerljivih ročnih anemometrov. Všeč mi je tudi, ker ima deklarirano točnost.
Skratka z inštrumentom sem zelo zadovoljen. Edina slabost je mogoče ta, da vsaj na pogled daje občutek, da je treba biti z njim pri rokovanju nežen.
Mirno morje in široko obzorje.
NASA
Kapitan
Prispevkov: 173
Pridružen: Sr Sep 11, 2013 15:07
Kraj: Dobrova pri LJ

Re: Ročni vetromeri (anemometri)

OdgovorNapisal/-a NASA » Pe Sep 13, 2019 14:17

Živjo!

Iščem info kje bi lahko dobil vetromer za pametni telefon?

Kot kaže obstaja čudo, ki ga vtakneš v telefon in ti s pomočjo aplikacije kaže hitrost vetra.

https://www.ceneje.si/Izdelek/4548587/t ... one-vav-1w

Samo kje tole kupiti?

LP
Uporabniški avatar
evovii
Admiral
Prispevkov: 2234
Pridružen: Sr Nov 14, 2007 14:30

Re: Ročni vetromeri (anemometri)

OdgovorNapisal/-a evovii » Pe Sep 13, 2019 17:28

Veter v laseh, travarca v zobeh ;)

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost