AISspotter - AIS+GPS+OpenCPN

Vse o opremi motornih plovil in jadrnic, tehnični nasveti v zvezi z opremljanjem plovil, prikolice za prevoz plovil, stojala za zimovanje plovil...

Moderatorji: moderator, moderator2, cibro

Uporabniški avatar
Marchi
Admiral
Prispevkov: 5407
Pridružen: Če Apr 17, 2008 11:08

AISspotter - AIS+GPS+OpenCPN

OdgovorNapisal/-a Marchi » Sr Jun 10, 2015 16:29

AIS + GPS v enem USB ključku, ki ga priključiš na notebook program OpenCPN (Opensource freeware) in VHF anteno in spremljaš svojo pozicijo in plovila z AIS oddajnikom (ribiške, potniše, cargo ladje ...). Ta teden sem ga imel na testiranju in je zelo uporabna zadeva. GPS lovi tudi iz notranjosti plovila. OpenCPN pa omogoča veliko stvari, tudi alarmiranje v primeru nevarnosti trčenja. Poceni alternativa ploterju z AIS možnostmi ipd. Cena cca 165€ komplet z anteno in 139 brez antene. Opcija je tudi samo AIS sprejemnik (99€) in še druge kombinacije. Če bo več interesa, lahko naredimo skupinsko naročilo, da izposlujemo popust.

OpenCPN program in morjeplovske uporabne karte za cel svet so brezplačne in se dobijo na forumu.

AIS+GPS USB http://www.aisspotter.com/PRODUCTS/

OpenCPN (freeware) http://opencpn.org/ocpn/

Karte (free) http://www.morjeplovec.net/forum/viewto ... 6&start=90

Slika

Slika

Slika

Slika

Slika

Some technical data for the
PIA DUAL
sensitivity is approx. -107dBm
receives on 161,975MHz (AIS1) and 162,025MHz(AIS2) simultaneous
50 Ohm RF connector/impedance

GNSS receiver:
Concurrent reception of GPS/QZSS, GLONASS, BeiDou
–167 dBm navigation sensitivity
coldstart: under free sky 40sec. to approx. 1min.
hotstart: 1-5sec. ; (if the GPS signal is lost)
reconnecting from USB means coldstart; no buffer battery is implemented
supported NMEA sentence: RMC; other sentences are switched off by software

USB bridge: FT234XD from FTDI


Slika

Slika
Uporabniški avatar
al
Admiral
Prispevkov: 4213
Pridružen: Če Avg 06, 2009 13:26
Kraj: Lj

OdgovorNapisal/-a al » To Avg 25, 2015 13:09

šele sedaj to vidim.
@Marchi ali te karte delujejo tudi na Macih (Apple)?

Sicer se spogledujem z novo opremo (ploter Simrad oz podobno...) a bi takšna rešitev še kako prav prišla (in neprimerno ceneje je)..
...not all who wander are lost...
Uporabniški avatar
Marchi
Admiral
Prispevkov: 5407
Pridružen: Če Apr 17, 2008 11:08

OdgovorNapisal/-a Marchi » To Avg 25, 2015 13:13

Bojda delujejo tudi na Macu pa na Linuxu
http://opencpn.org/ocpn/download

Za karte ti pa pošljem link.
Nazadnje spremenil Marchi, dne Če Avg 27, 2015 00:38, skupaj popravljeno 1 krat.
Uporabniški avatar
al
Admiral
Prispevkov: 4213
Pridružen: Če Avg 06, 2009 13:26
Kraj: Lj

OdgovorNapisal/-a al » To Avg 25, 2015 13:52

hvala!

dela!
...not all who wander are lost...
Uporabniški avatar
Marchi
Admiral
Prispevkov: 5407
Pridružen: Če Apr 17, 2008 11:08

OdgovorNapisal/-a Marchi » To Avg 25, 2015 14:21

Fajn, da ti dela!
Karte se mi zdijo precej ok, je pa še veliko drugih, plačljivih itd. Program omogoča kar nekaj konverzij različnih formatov kart. Ampak te z linka so me prijetno presenetile, tako da je to to, za nič denarja. :)

Če boš naročal AISpotter, ga naroči brez antene, ker je škoda denarja, ker je dovolj da vtakneš eno ravno prav dolgo žico in dela ok, tja do 6NM, če pa priključiš VHF anteno pa verjetno veliko dlje, to nisem sprobal.
Uporabniški avatar
al
Admiral
Prispevkov: 4213
Pridružen: Če Avg 06, 2009 13:26
Kraj: Lj

OdgovorNapisal/-a al » To Avg 25, 2015 14:33

ma zaenkrat ne bom kupoval tega AIS usb ključka...
fajn je že, da imam te karte.
če bo loto pa nov ploter pade (pa AIS pa vse to...) :D
...not all who wander are lost...
andrejv
Admiral
Prispevkov: 619
Pridružen: Pe Okt 30, 2009 21:38
Kraj: Bruselj, Koper, Aegina

OdgovorNapisal/-a andrejv » Sr Avg 26, 2015 10:16

Tudi jaz sem si letos omislil AIS transponder, torej takšnega ki sprejema in oddaja signal. Uporabljal sem ga pri plovbi skozi prometne koridorje, za križarjenje od zaliva do zaliva pa ne.

Ker imam star ploter, ki ne podpira prikazovanja AISa, sem vzel takega, ki ima WLAN in posreduje vse NMEA podatke preko njega. Ker imam na barki tudi WLAN router se AIS poveže na obstoječe omrežje in imam lahko na tablicah oboje, net in pa AIS podatke.

Na tablicah sem si namestil (beta) verzijo OPENCPNA, vendar ni delalo ok. Najprej mi je prikazovalo AIS podatke, čez nekaj dni pa se OPENcpn sploh ni več zagnal. Ko sem namestil novejšo verzijo, pa ta ni več podpirala AISa.

No, apak sem našel potem aplikacijo SEAWI, na kateri sem imel vse podatke od AISa. Karte je sicer potrebno doplačati, ampak jaz jih v tem primeru ne rabim, ker me zanima samo, kako se mi bližajo barke. Za tole v Otrantski ožini, mi je napisalo, da se mi bo približala na 0,15 Nm.

Slika


Kupil sem Easy Ais z integriranim WIFIjem, GPSom in predvsem spliterjem, tako da sem priključil na obstoječo anteno. Zadeva dela, vendar moram zamenjat antenski kabel, saj ima ta preveliko dušenje in zaradi tega manjši doseg. Glede na to, da delam na radiu in imamo oddajniških kablov na desetine metrov, to ne bo težko, fantje iz oddajnega sektorja mi bodo že našli pravi kabel. :)

http://www.easyais.com/en/products/easy ... wifi-a151/

Link na aplikacijo pa je tukaj:

http://www.seawimarine.net/
Uporabniški avatar
Tex
Admiral
Prispevkov: 8294
Pridružen: Sr Mar 28, 2007 00:28
Kraj: od Vardara do Triglava

OdgovorNapisal/-a Tex » Sr Avg 26, 2015 21:27

Tudi meni je zadeva všeč, in jo imam v barki od Icom-a ( še ne namontirano že leto dni ) :oops: ker pravijo da tudi meni Lorenz ne podpira AIS :oops: :oops:
Mathias Barbarosa
Poročnik fregate
Prispevkov: 60
Pridružen: Pe Jan 23, 2015 20:18
Kraj: Od Trsta do Devina

OdgovorNapisal/-a Mathias Barbarosa » Pe Okt 30, 2015 12:11

Slučajno sem naletel na še en AIS receiver, ki naj bi tudi deloval z OpenCPN. Nima pa GPSa, kot ga ima AISspotter.
https://www.tindie.com/products/astuder ... -receiver/
Uporabniški avatar
Marchi
Admiral
Prispevkov: 5407
Pridružen: Če Apr 17, 2008 11:08

OdgovorNapisal/-a Marchi » Če Jan 14, 2016 13:06

Mogoče bo koga zanimalo.

Ko sem zadnjič na novega leta dan odprl jadralno sezono, sem imel vklopljen tudi AIS Spotter, priključen na notebooku v notranjosti. Sicer ni bilo plovil ama nič, vseeno pa sem se sredi Tržaškega zaliva spogledoval s prihajajočim tankerjem.
Sistem me je opozoril, da se bova srečala na 2,5 NM, tako da sem mirno plul naprej. Alarm se je sicer oglasil ampak, se ga v kokpit komaj da sliši. Ker sem imel s seboj tablico in dovolj časa, ter internetno povezavo, sem stestiral prenos slike in zvoka iz notebooka na tablico, ki sem jo imel v kokpitu.
Uporabil sem aplikacijo Splashtop in rezultat je bil odličen. Stvar deluje BP. Podobnih programov je kar nekaj, zelo razširjen je Teamviewer. Bi bilo za stestirat tudi te.

Torej, kaj rabiš:
- Notebook z naloženim OpenCPN in AISspotter ali kaj podobnega (GPS+AIS) ter naloženim desktop remote programom npr. Splashtop ipd.
- Tablico ali telefon z Splashtop aplikacijo
- Wifi omrežje na barki (kamor se priklopijo povezane naprave). Sam sem uporabil obstoječ Huawei 3G modem. Mobilna povezava ni nujna, rabiš samo wifi, da povežeš naprave.

AIS+GPS USB http://www.aisspotter.com/PRODUCTS/

OpenCPN (freeware) http://opencpn.org/ocpn/

Karte (free) http://www.morjeplovec.net/forum/viewto ... 6&start=90

Splashtop 2 Remote Desktop https://play.google.com/store/apps/deta ... ote.pad.v2
Uporabniški avatar
kasaudio
Admiral
Prispevkov: 3109
Pridružen: Po Dec 13, 2010 08:32
Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a kasaudio » Če Jan 14, 2016 14:34

Team Viewer deluje dobro, tudi na androidu.
Uporabniški avatar
kasaudio
Admiral
Prispevkov: 3109
Pridružen: Po Dec 13, 2010 08:32
Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a kasaudio » Če Feb 18, 2016 00:57

OpenCPN je sedaj tudi na androidu;

https://play.google.com/store/apps/details?id=org.opencpn.opencpn_free&hl=sl

Najverjetneje se da uporabiti tudi prej omenjeni AIS USB dongle na androidu. Rabi se seveda androida z USB OTG. Morda kdo poizkusi, me zanima če deluje.
Uporabniški avatar
Marchi
Admiral
Prispevkov: 5407
Pridružen: Če Apr 17, 2008 11:08

OdgovorNapisal/-a Marchi » To Jan 17, 2017 15:33

@mirante
A si kaj uporabljal AIS? Kako se kaj obnese?
Uporabniški avatar
mirante
Viceadmiral
Prispevkov: 406
Pridružen: Pe Dec 28, 2012 21:07
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a mirante » To Jan 17, 2017 18:00

Od takrat, ko sem ti zadnjič napisal, ni nič novega.
Preizkusil sem, da sem videl, da dela, vendar še nisem prišel do ustrezne antene. Zasilna rešitev z žico namesto antene ima doseg do pribl. 2 NM, kar je malo. Poskusil sem z daljšo žico, a ni nič boljše.
Zadnje čase smo jadrali predvsem podnevi in nisem imel potrebe in motivacije, da bi med jadranjem prižigal računalnik in eksperimentiral.

Sem pa na tablici večkrat uporabljal tvoje openCPN karte, ker mi navionicsi občasno niso delali. Kaže, da ima Navionics neko napako v programu in se zažene le, če imaš na tablici vklopljen WIFI. Je trajalo, da sem to ugotovil, vendar sem potem tudi ugotovil, da mi Navionics intenzivno porablja zakupljene Mb in Gb z GSM data kartice, ki sem jo imel v tablici, saj potem za navigacijo uporablja karte iz interneta in ne prednaloženih na tablici (seveda le, ko sem imel GSM signal z obale). V nadaljevanju sem potem ugotovil, da Navionics potrebuje vključen WIFI le ob zagonu, potem pa ga izključim in za navigacijo čisto normalno uporablja karte, ki so že v tablici.
Je imel še kdo podobne težave? Jaz sem vse zbrisal in še enkrat naložil, a ni bilo nič drugače.
Navionics programi in karte na moji tablici so čisto legalno kupljeni preko google playa.
Uporabniški avatar
d.i.r.e.
Kapitan korvete
Prispevkov: 99
Pridružen: So Jul 26, 2008 09:17
Kraj: Ljubljana
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a d.i.r.e. » Po Jan 23, 2017 20:01

Ojla,

Predno naročim tole zadevo GPS+AIS brez antene, vprašam, če ima kdo to zadevo pa je ne rabi? oz. jo ima nekje neuporabljeno...se priporočam.
Mirno morje in ugoden veter vam želi https://www.jkneptun.si še naprej :)

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost