Sidri SPADE Vs VULKAN

Vse o opremi motornih plovil in jadrnic, tehnični nasveti v zvezi z opremljanjem plovil, prikolice za prevoz plovil, stojala za zimovanje plovil...

Moderatorji: moderator, moderator2, cibro

Uporabniški avatar
Paco
Admiral
Prispevkov: 844
Pridružen: Ne Okt 01, 2017 15:05
Kraj: Lj-Pag

Sidri SPADE Vs VULKAN

OdgovorNapisal/-a Paco » Po Okt 02, 2017 23:16

Pozdravljeni navtiki.

S tem prispevkom želim na kratko seznaniti ostale bralce z dilemami in vprašanji, ki so se mi porajala ob izboru novega sidra.

Trenutno uporabljam sidro tipa BRUCE za katerega pa je večina medijev in prispevkov , ki sem v zadnjih dneh prebral ugotovila, da je bilo sidro morda včasih zadovoljivo, danes pa je prej kot ne ostanek neke druge dobe ,drugih tehnologij in dognanj. Prepričan sem, da ta tip sidra še vedno ( in bo tudi v bodoče ) uporablja veliko navtikov saj zaradi svoje relativno nizke cene eno bolj dostopnih sider na tržišču; istočasno pa tudi eno najbolj kopiranih na svetu.

V nadaljevanju navajam vire in teste povzete iz raličnih koncev in jezikovnih področij. Večina testiranj je izvedenih na peščeni ali travnatih tleh in le redko srečamo test ( ali pa sem jih jaz prezrl, za kar se opravičujem in pozivam bralce da dopolnijo ta topic) narejen na kamnitih tleh. Prav tako pa sem se poskusil do neke mere ograditi od testov ki jih opravljajo proizvajalci za svoj proizvod.

V ozji izbor za nakup sem tako izbral dve sidri Rocna Vulkan ali Spade.V obeh primerih gledam sidro 15kg pocinkano. Ker je Spade na tržišču dlje od modela Vulkan je tudi testov in predstavitev na YT veliko več.

Sidri sta na izgled podobni je pa kot vedno “vrag” v detajlih in razlikah :=).

VULKAN
http://rocna.cmpgroup.net/vulcan
Slika

SPADE
http://www.spade-anchor.com/
Slika

Do neke mere lahko primerjamo tudi njuno priporočljivost glede na velikost barke

VULKAN
Slika
Slika
Slika

SPADE
Slika
Slika
Slika

Primerjava v izdelavi
Slika
Naj tukaj dopolnim tole primerjavo še z dejstvom da je pri SPADE skoraj 50% teže sidra v sami konici zaradi polnenja s svincem
Detajle razmišljanja po katerem je povzet opis izdelave najdete tukaj https://www.morganscloud.com/2016/08/13/anchors-resetting-failures-with-rocna-and-some-thoughts-on-vulcan/

Kot uvodoma rečeno je najti mnogo testov v katerih zasledimo SPADE in pa starejši model proizvajalca ROCNA ORIGINAL. Večinoma se je v teh testih nekaj bolje odrezal SPADE verjamem pa da je novejši VULKAN vsaj enakovreden tekmec.

Primerjava v zadržanju plovila glede na vloženo potezno silo.
Povzeto po http://www.petersmith.net.nz/boat-anchors/independent-performance-testing.php

Slika
Slika
Slika
Slika

Med zelo zanimive članke na temo sider bi vsekakor uvrstil tudi obsežno zbirko testov ki jih na svojem YT kanalu objavlja SV Penelope
https://www.youtube.com/user/flygoodwin/videos

Kompilacija primerjav
https://www.youtube.com/watch?v=l59f-OjWoq0

Spade test
https://www.youtube.com/user/flygoodwin/search?query=spade

Rocna test
https://www.youtube.com/watch?v=WL9JL9AK6ss

In za konec seveda še ceni, ki sta pričakovano visoki ali pa tudi ne , glede na ure vložene v vaše plovilo ,glede na vrednost ,mirno spanje na sidru ... Vsekakor sem pričakoval večjo razliko med izbranima sidrima vsaj glede na navedbe na nekaterih tujih forumih.

VULKAN
Povzeto po http://www.toplicht.de/de/shop/anker-und-ketten/anker/buegelanker/vulcan-anker-von-rocna
Slika

in


SPADE
Povzeto po http://www.bootswelt.de/Rubrik1/flyerspade.pdf
Slika

Prepričan sem , da sta obe sidri vrhunski in izbor kateregakoli ne bo napaka. Dejstvo pa je tudi da nobeno sidro ni idealno za prav vse vrste morskih tal in tega se je potrebno zavedati ob nakupu kateregakoli modela sidra in ne samo zgoraj omenjenih dveh.
:arrow:
Vesel bom vaših razmišljanj in komentarjev.

Prilagam še nekaj linkov za dodatno večerno branje ali zgolj razvedrilo.
http://www.petersmith.net.nz/boat-anchors/new-gen-boat-anchors-explained.php
http://www.pfeiffer-marine.de/sites/news/fortress_ankertest.pdf

lp


Paco
pojdi se z bikom bost!
Uporabniški avatar
Nikola T.
Admiral
Prispevkov: 3878
Pridružen: Ne Nov 29, 2009 21:12
Kraj: Lj.-Trzin-Izola-Devin

Re: Sidri SPADE Vs VULKAN

OdgovorNapisal/-a Nikola T. » Po Okt 02, 2017 23:48

V praksi so se za motorna plovila, ki so imela prvotno klun in ležišče sidra sprojektiran za sidra Bruce izjemno dobro prijela sidra Rocna Vulkan. Kot opažam celo veliko bolje kot Spade. Treba pa je vedeti, da je tudi Spade odlično sidro. Kar se kamnitega dna tiče sta oba identična.
Za travo pa je boljše tisto sidro, ki ima ostrejšo špico, zato bi jaz izbral Rocno Vulkan. Pa ne prelahko.
Uporabniški avatar
Lure
Viceadmiral
Prispevkov: 513
Pridružen: Če Nov 06, 2008 18:58
Kraj: Ljubljana - Izola

Re: Sidri SPADE Vs VULKAN

OdgovorNapisal/-a Lure » To Okt 03, 2017 08:18

Spade je zaradi svinčene konice v prednosti, kar kažejo tudi testi.
Mislim pa da pri nobenem ne boš naredil veliko napako. Razmisli pa, da mogoče vzameš eno velikost večjega, kot je priporočeno za tvojo barko (če še vedno gre v nosilec) - nikoli ne veš, kdaj ti prav pride.
Uporabniški avatar
alesjo
Admiral
Prispevkov: 3692
Pridružen: Ne Nov 04, 2012 12:16
Kraj: kras

Re: Sidri SPADE Vs VULKAN

OdgovorNapisal/-a alesjo » To Okt 03, 2017 09:16

Jaz imam od letos naprej sidro rocna vulcan 12kg na jadrnici dolžine 8,5m in teže 3,7tone. Moram povedat da je vrhunsko sidro, ki sem ga izprobal letos z 30imi dnevi spanja na sidru po celem jadranu in enkrat tudi pri burji preko 30vozlov, ko se enkrat vkopa se ne premakne niti za milimeter 8) . Pa tudi kaj veliko ga ni treba vkopavat, ko ga povlečeš dobrega pol metra po dnu je že zakopano in drži tako, da se počutim varneje kot na katerikoli boji. :D Kdor ga želi nabavit mu sigurno ne bo nikoli žal. l.p. alesjo
bostjanpar
Kapitan fregate
Prispevkov: 117
Pridružen: Če Nov 04, 2010 11:49
Kraj: Lj-Črvar

Re: Sidri SPADE Vs VULKAN

OdgovorNapisal/-a bostjanpar » To Okt 03, 2017 10:20

Spade sidro 20 kg imamo na 10 m jadrnici / 4t / že skoraj 10 let. Zelo zadovoljni, se je že večkrat zgodilo, da smo edini na sidrišču prestali brez oranja , presidravanja ali da bi se morali preseliti. Odlika Spade je po mojem konstrukcija, predvsem lahka, votla ročka, ki pa je zaradi svoje oblike zelo trdna in hkrati ne predstavlja ovire pri globokem zakopavanju sidra. Lahka ročka omogoča dodatno obtežitev s svincem v konici sidra. Ta je velikega pomena, saj je trditev , da vkopavanje sidra določa ostrina špice, poenostavljena. Pomembnejši je tlak na naležni ploskvi, torej sila( teža) na konici deljena s površino naležne ploskve. Je pa res, da bi bila lahko konica pri Spadu bolj priostrena.. Prednost Spada je lahko tudi njegova razstavljivost, pomanjkljivost pa je otežena regalvanizacija. Preden gre v pocinkovalnico, je treba s segrevanjem odliti svinec iz konice, in ga nato spraviti nazaj, kar pa po izkušnjah ni prezahtevno.

Dosedaj sem videl le enega Vulkana, pa tudi sicer se izkušenj z Vulkanom se še ni nabralo prav veliko. http://www.ybw.com/forums/showthread.ph ... ght=vulcan

Spade se mi zdi da se je nekoliko pocenil, se pa zelo strinjam , da se pri sidrni opremi ne varčuje, saj je dobro sidro najpomembneši del opreme za križarjenje. Sta pa oba brez dvoma neskončno boljša od Bruca...
Uporabniški avatar
Nikola T.
Admiral
Prispevkov: 3878
Pridružen: Ne Nov 29, 2009 21:12
Kraj: Lj.-Trzin-Izola-Devin

Re: Sidri SPADE Vs VULKAN

OdgovorNapisal/-a Nikola T. » To Okt 03, 2017 13:50

Paco, zdaj mi je upalilo kdo si !?? :lol:
Pozdravljen prjatu. Prideš na kavo?

Za tvojo barko bo 15kg eno ali drugo sidro odlično. Poglej le katero ti bolj paše v nastavek in katero je bolj špičasto (zaradi rezanja in vkopavanja skozi travo). To sta med tema sidroma edina detalja, ki odločata (mojo) izbiro.
LP Iztok
Uporabniški avatar
Paco
Admiral
Prispevkov: 844
Pridružen: Ne Okt 01, 2017 15:05
Kraj: Lj-Pag

Re: Sidri SPADE Vs VULKAN

OdgovorNapisal/-a Paco » Pe Okt 06, 2017 16:03

Včeraj sem si ogledal v Motomarinu obe sidri in sem jih tudi slikal. Vulkan je ob isti teži brutalno večje sidro po površini , ima pa zato Spade daljšo ročico.

Osebno mislim, da bom sestopil za številko s 15 na 12 kg ter bom kupil Vulkan-a. Vsekakor bom poizkusil z montažo obeh ter se potem odločil.

Na fotografiji sta obe sidri s špicama postavljeni na črto. Obe sta 15 kg.
Slika
Slika
Slika
Slika
Nazadnje spremenil Paco, dne Pe Okt 06, 2017 17:40, skupaj popravljeno 1 krat.
pojdi se z bikom bost!
polanc
Admiral
Prispevkov: 7516
Pridružen: Če Dec 04, 2008 21:00
Kraj: sevnica

Re: Sidri SPADE Vs VULKAN

OdgovorNapisal/-a polanc » Pe Okt 06, 2017 17:33

vulkanček je odlit iz enga kosa
Uporabniški avatar
Paco
Admiral
Prispevkov: 844
Pridružen: Ne Okt 01, 2017 15:05
Kraj: Lj-Pag

Re: Sidri SPADE Vs VULKAN

OdgovorNapisal/-a Paco » So Mar 10, 2018 14:09

No na koncu sem kupil Vulkan 9 ker je edini normalno pasal v špirun in čoln ne izpade kot sidro s čolnom ampak čoln s sidrom ;=).
pojdi se z bikom bost!

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 2 gosta