Sidro Adriatic

Vse o opremi motornih plovil in jadrnic, tehnični nasveti v zvezi z opremljanjem plovil, prikolice za prevoz plovil, stojala za zimovanje plovil...

Moderatorji: moderator, moderator2, cibro

Uporabniški avatar
kasaudio
Admiral
Prispevkov: 3280
Pridružen: Po Dec 13, 2010 08:32
Kraj: Ljubljana

Re: Sidro Adriatic

OdgovorNapisal/-a kasaudio » Sr Jun 05, 2019 17:14

.
Xilinx Vivado HLx trainee
Uporabniški avatar
widmann
Admiral
Prispevkov: 772
Pridružen: Ne Jan 26, 2014 20:24
Kraj: KAMNIK-Minkendorf

Re: Sidro Adriatic

OdgovorNapisal/-a widmann » Če Jun 06, 2019 08:18

Bonaparte a celo skupaj sta testirala njegovo prejšne sidro, zanimivo.
Mene je zanimalo, če je sidro kdo uporabljal v praksi.
Torej...Nihče.
Das Ist Valter
Uporabniški avatar
Bonaparte
Admiral
Prispevkov: 1734
Pridružen: Sr Feb 10, 2010 09:08
Kraj: Koper

Re: Sidro Adriatic

OdgovorNapisal/-a Bonaparte » Če Jun 06, 2019 10:10

Ja, je bil pri meni v delavnici in potem sva sla stestirat njegovo sidro in mantusa originalnega.
Ne eno ne drugo sidro se ni vkopalo.
Kar koli delaš, naredi kvalitetno ali se pa raje sploh ne loti.

Video test sider: https://www.youtube.com/channel/UC_cYNza74BYYsuOjhmAHAdA/videos?shelf_id=0&view=0&sort=dd
fakinx
Kontraadmiral
Prispevkov: 274
Pridružen: Pe Maj 16, 2014 20:34
Kraj: Celje

Re: Sidro Adriatic

OdgovorNapisal/-a fakinx » Če Jun 06, 2019 11:41

Jaz se z Bonapartejevim seznamom kar strinjam z izjemo, da sta Rocna in Spade kar poravnana po mojih izkušnjah. Obe sidri spadata v vrh ponudbe in sta izjemni. Z Vulcanom in Ultro nimam izkušenj, zato ne morem soditi. Imel tudi Delto, pa je spade ali rocna svetlobna leta pred tem sidrom. Pa spade je šraufan skupaj, tako za info mimogrede....
Je pa pri teh tipih velik problem sidranje na skali. Pri izvlečenju je ponavadi prava veselica....
nejc.plovec
Naddesetnik
Prispevkov: 7
Pridružen: To Apr 16, 2019 08:42

Re: Sidro Adriatic

OdgovorNapisal/-a nejc.plovec » Če Jun 06, 2019 11:57

Bonaparte napisal/-a:Ja, je bil pri meni v delavnici in potem sva sla stestirat njegovo sidro in mantusa originalnega.
Ne eno ne drugo sidro se ni vkopalo.Hm,sem pogledal video na you tubu,mantus res kar noče v mulj...
Uporabniški avatar
Bonaparte
Admiral
Prispevkov: 1734
Pridružen: Sr Feb 10, 2010 09:08
Kraj: Koper

Re: Sidro Adriatic

OdgovorNapisal/-a Bonaparte » Pe Jun 07, 2019 09:24

fakinx napisal/-a:Jaz se z Bonapartejevim seznamom kar strinjam z izjemo, da sta Rocna in Spade kar poravnana po mojih izkušnjah. Obe sidri spadata v vrh ponudbe in sta izjemni. Z Vulcanom in Ultro nimam izkušenj, zato ne morem soditi. Imel tudi Delto, pa je spade ali rocna svetlobna leta pred tem sidrom. Pa spade je šraufan skupaj, tako za info mimogrede....
Je pa pri teh tipih velik problem sidranje na skali. Pri izvlečenju je ponavadi prava veselica....Spade je super sidro.
Odvisno kako ga primerjamo z rocno.
Če vzamemo spade z recimo velikostjo lopate 700 kvadratnih centimetorv in enako veliko rocno, bo spade boljše sidro od rocne, ker ima veliko boljše težišče od rocne, saj ima spade v špici svinec. Zato se spade veliko lepše zapiči, saj je špics obtežena. Spade je pri istih dimenzijah (dolžina sirina) bistveno težji od rocne.

Če pa vzamemo 10kg težko sidro spade in 10kg težko rokno pa rokna zmaga, saj rocna nima svinčene uteži in je pri isti teži sidra sama lopata bistveno bistveno večje površine kakor lopata od Spade in zato rocna drži zagotovo vsaj pol večjo silo kakor spade iste teže.

Ker smo navajeni kupovat in primerjat sidra po teži je Rocna anchor pred Spade anchor (po mojih ocenah), saj isto težko sidro rocna drži boljše kakor spade.


Ampak sem siguren da čez kako desetleje, se bodo poplnoma umaknila iz mode plugasta sidra in bodo ostala le še lopatasta sidra. Takrat bodo ljudje počasi začeli izbirat sidro po velikosti in ne po teži.
To bi se zgodilo tudi prej, če bi obstajali verodostojni podatki, koliko katero sidro drži.
Dokler teh podatkov ni ampak se pogovarjamo le o rekla-kazala, pa so ljudje nezaupljivi, ne vejo komu verjet, saj vsak proizvajalec navija zase. Ljudje pa se na koncu odločijo po ceni in centih. Radi uporabijo frazo "sidro je sidro", ni tle neke velike razlike, deset kil je deset kil, bomo kupili tistega ki je cenejši"

Opažam zdaj, da so ljudje zelo zanimivi kaj se tiče sider. Za se napit brez težav dajo 100 eur in da jih drugi dan glava boli.
Da kupijo sidro, da bi bila celotna njihova družinna varna pa jih je škoda dat 50eur.

Pa tudi, če se odločijo, da bodo kupili sidro, gledajo najmanjšo možno kilažo kar lahko spravijo na barko, da ne zgleda smešno malo (za 10m barko 9kg sidro). Ko vprašaš človeka, zakaj ne da na 10m barko 15kg sidro pa reče da je to preveč. Ko ga vprašaš zakaj je preveč a bo sidro na roke dvigal pa običajno ljudje ne vedo povedat, zakaj je preveč 15kg.


Moram pa povedat da imam prijetne izkušnje z ljudmi ki živijo na barkah vsako leto mesec, dva ali več. Take pomorščake jaz imenujem morski volkovi. To so ljudje ki po vonju vetra vejo kako vreme bo. Taki ko pridejo vprašat za sidro vedno hočejo le največje in najmočnejše sidro, ki bi lahko stalo na njihovo plovilo. Taki imajo vedno za sabo nekaj nesrečnih zgodb o sidranj, ki so se skoraj končale tragično, zato ne izbirajo sider po ceni.

To je običajno tako, tudi ko delaš na vrtu okoli hiše si ne nadeneš zaščitne rokavice dokler se ne urežeš.

Zanimivo bi bilo prodajat sidra le po velikosti. Se pravi da prodajalci nebi več imeli napisano na njihovih spletnih straneh teže sider ampak le dimenzije (dolžina, širina, površina lopate). Verjetno bi nastala cela zmeda.
Škoda da ne obstaja neka ureditev glede sider, tako kot obtaja ureditev glede avtomobilskih gum.
Mislim da bi bilo prav, da bi v vpisnem listu za čoln pisalo naprimer "predpisana oprema: sidro z minimalno močjo 13.500KN".
Vsa sidra pa bi morala biti homologirana in testirana-izmerjeno za vsako obliko sidra, za vskao kilažo sidra posebej, koliko deansko močno drži v trdem mulju. Ta podatek bi moral biti vtisnjen v sidro, da je mogoče to preverit ob pregledu plovila.

Za zdaj je to nekaj kar si težko predstavljamo, da bi bila taka ureditev. Ampak nekega dne se bo to zgodio. Ker se navtika razvija, čedalje več plovil je. Čedalje več posvečamo pozornost varnosti, ker smo čedalje bolj osveščeni.

Tako kot predštiridesetimi leti avti niso imeli varnostnih pasov, danes pa je to ena najbolj pomembnih stvari v avtomobilu.
Kar koli delaš, naredi kvalitetno ali se pa raje sploh ne loti.

Video test sider: https://www.youtube.com/channel/UC_cYNza74BYYsuOjhmAHAdA/videos?shelf_id=0&view=0&sort=dd
Uporabniški avatar
admin
Site Admin
Prispevkov: 8716
Pridružen: Sr Nov 22, 2006 21:34
Kraj: Ljubljana-Punat
Kontakt:

Re: Sidro Adriatic

OdgovorNapisal/-a admin » Pe Jun 07, 2019 13:13

Bravo Bonaparte, odličnen tekst!
Na sidra se posveča premalo pozornosti!

Enako se strinjam, da tisti, ki so na barki veliko, pa tudi sidrajo po zalivih znajo spoštovati sidro! Pri nas zelo velikokrat vidimo zaničevalen odnost tistih z obale proti tistim s celine, na način, "kaj pa vi veste o morju"... To je zelo žalostno, večina navtikov, ki tudi živi ob obali verjamem, da so veliko na morju, tu ni dileme. Vendar koliko ti ljudje res vedo o morju, o plovbi, o sidranju, prenočevanju na barki? Velika večina zelo malo! Če si odšel zjutraj ali zvečer na ribolov s 5 ali 6 metrsko barko nimaš pojma o sidranju in sidrih, pa četudi to počneš skoraj vsak dan v letu!!!
Kot je napisal Bonaparte, morje, barko in sidra poznajo tisti, ki na barki preživijo mesec, dva, mogoče večino vikendov, pri tem pa redno sidrajo in niso samo po marinah! Pri tem nima popolnoma nobene veze ali je ta oseba z obale (slovenske, hrvaške, ali katere druge) ali pa je to en celinec, mogoče avstrijec, ki živi med alpami. O morju ve ogromno!
fakinx
Kontraadmiral
Prispevkov: 274
Pridružen: Pe Maj 16, 2014 20:34
Kraj: Celje

Re: Sidro Adriatic

OdgovorNapisal/-a fakinx » So Jun 08, 2019 01:19

Bonaparte, bravo! Nimam kaj dodati.
Glede izbora sidra je tako, da po navadi proizvajalci objavijo potrebno “številko” sidra za “displacement” barke. Če vzameš eno številko večje si na varni strani. Ko sem kupoval svoj spade mi je bilo to jasno predstavljeno s strani proizvajalca (kupil direkt od francozov v izogib fake-om). Prodajalci imajo seveda svojo logiko in hvalijo tisto, kar jim prinaša največji zaslužek. Pa ni jim za zameriti, saj samo poskušajo preživeti, na nas pa je, da se odgovorno odločamo. So mi tudi povedali francozi, da je njihova lestvica priporočenih sider konstruirana tako, da bi naj v muljnatem dnu sidro za največjo barko (imajo sistem od do izriva oz. do neke max dolžine) zdržalo do 50kt vetra in 2m val na sidrišču (ob priporočeni dolžini verige 5-7x globina). Meni se zdi ta pristop OK. Sicer ne govorijo, kaj se zgodi oz. koliko si bolje, če vzameš številko večje. Nekaj najbrž že.
Je pa daleč najbolj bistvena zadeva pri vsakem sidru po mojem mnenju, kaj se zgodi s sidrom, ko se veter obrne in sidro izruva. Ali se sidro nemudoma vkoplje ali rabi nekaj časa? Zase vem, da spada ne bom menjal zlepa.
Uporabniški avatar
Bonaparte
Admiral
Prispevkov: 1734
Pridružen: Sr Feb 10, 2010 09:08
Kraj: Koper

Re: Sidro Adriatic

OdgovorNapisal/-a Bonaparte » So Jun 08, 2019 07:51

Ce je sidro vecje kot je treba, je zelo koristno.
Drži tudi takrat ko Italianu zraven na privezu popusti sidro in se z verigo zapne za tvoje sidro :)
Kar koli delaš, naredi kvalitetno ali se pa raje sploh ne loti.

Video test sider: https://www.youtube.com/channel/UC_cYNza74BYYsuOjhmAHAdA/videos?shelf_id=0&view=0&sort=dd
fakinx
Kontraadmiral
Prispevkov: 274
Pridružen: Pe Maj 16, 2014 20:34
Kraj: Celje

Re: Sidro Adriatic

OdgovorNapisal/-a fakinx » So Jun 08, 2019 09:10

Bonaparte, znalec, eno čisto strokovno vprašanje:
Kakšen je po tvojem mnenju najbolj primeren način za namestitev t.i. “Trip line” za sprostitev sidra pri močnejšem sidranju (kameno dno, zelo globok vkop v mulj...)? Težava je namreč, da je vrv privezana na sidro običajno na površju privezana na bojico. To storim, ko je voda globoka ali ko pričakujem težave pri dvigovanju.
Lani pa se mi je čeh privezal kar na mojo bojico. Ni nas bilo takrat na barki in me je ob povratku skoraj kap. Sedaj sem v velikih dvomih, kaj storiti. Boje sicer nimam posebej označene z znakom da ni za privez, pa tudi precej mala je, je pa lepa oranžna in pravi magnet sredi zaliva. Vedno živim v strahu, da sidra ne bom mogel dvigniti ker bo tako močno zapelo, bojico sedaj redko nameščam, štrik od sidra do barke se mi pa ne zdi smiseln ob vseh možnih zapletih. Kaj meniš?
Uporabniški avatar
Bonaparte
Admiral
Prispevkov: 1734
Pridružen: Sr Feb 10, 2010 09:08
Kraj: Koper

Re: Sidro Adriatic

OdgovorNapisal/-a Bonaparte » So Jun 08, 2019 10:23

Za take namene sem izumil rinko iz zajle. Dobro je imeti zobek na sidru, kot je na sidru Manork, da sidro ne more zdrsniti iz zajle.

viewtopic.php?f=2&t=22732&hilit=storm&start=990
Kar koli delaš, naredi kvalitetno ali se pa raje sploh ne loti.

Video test sider: https://www.youtube.com/channel/UC_cYNza74BYYsuOjhmAHAdA/videos?shelf_id=0&view=0&sort=dd
Uporabniški avatar
widmann
Admiral
Prispevkov: 772
Pridružen: Ne Jan 26, 2014 20:24
Kraj: KAMNIK-Minkendorf

Re: Sidro Adriatic

OdgovorNapisal/-a widmann » Sr Okt 23, 2019 21:20

Evo lani sem stestiral Mantusa letos pa še sidro Adriatic v praksi.
Mantus se je izkazal za odličnega, Adriatic pa me je malo razočaral, pomoje se ne vkoplje pod tapravim kotom. :?
Sicer je sidro prijelo ne pa vedno....Tako, da ga bo moral inovator dodelati.

lp
Das Ist Valter
omas
Kapitan
Prispevkov: 176
Pridružen: Po Avg 24, 2015 13:49

Re: Sidro Adriatic

OdgovorNapisal/-a omas » Če Okt 24, 2019 08:17

fakinx napisal/-a:Bonaparte, znalec, eno čisto strokovno vprašanje:
Kakšen je po tvojem mnenju najbolj primeren način za namestitev t.i. “Trip line” za sprostitev sidra pri močnejšem sidranju (kameno dno, zelo globok vkop v mulj...)? Težava je namreč, da je vrv privezana na sidro običajno na površju privezana na bojico. To storim, ko je voda globoka ali ko pričakujem težave pri dvigovanju.
Lani pa se mi je čeh privezal kar na mojo bojico. Ni nas bilo takrat na barki in me je ob povratku skoraj kap. Sedaj sem v velikih dvomih, kaj storiti. Boje sicer nimam posebej označene z znakom da ni za privez, pa tudi precej mala je, je pa lepa oranžna in pravi magnet sredi zaliva. Vedno živim v strahu, da sidra ne bom mogel dvigniti ker bo tako močno zapelo, bojico sedaj redko nameščam, štrik od sidra do barke se mi pa ne zdi smiseln ob vseh možnih zapletih. Kaj meniš?


Jaz namesto bojice tu privezem flašo od vode. Tisto liter pa pol. Tu se ne bo nihce spomnil vezat svoje barke. Bolj zgleda kot da ima nekdo vršo v vodi.
Uporabniški avatar
widmann
Admiral
Prispevkov: 772
Pridružen: Ne Jan 26, 2014 20:24
Kraj: KAMNIK-Minkendorf

Re: Sidro Adriatic

OdgovorNapisal/-a widmann » Če Okt 24, 2019 09:09

Moram samo še dodati, da je bilo moje sidro Adriatic predelano.
Imel je skrajšano roko, da sem sidro lahko shranil. Lahko da se je zaradi tega porušilo ravnotežje, spremenil kot ugreza.
V bodoče stestiram še serijski model sidra Adriatic. Kot pravijo drugi uporabniki, ki so ga kupili in niso imeli nobenih težav z njim.

Lep pozdrav
Das Ist Valter
Uporabniški avatar
igorb
Admiral
Prispevkov: 686
Pridružen: To Dec 07, 2010 17:43

Re: Sidro Adriatic

OdgovorNapisal/-a igorb » Če Okt 24, 2019 21:14

nekaj je vleci sidro na vrvi proti sebi ker ga sami dvigujemo in mu na nek nacin preprecimo vkopavanje
drugo je vleci sidro na verigi kjer teza verige pritisne rocico navzdol in ga prisili v vkopanje,tukaj je bilo ze nesteto postov o pravilni dolzini verige,vendar se vedno gledamo neka testiranja kjer je najvecji faktor teza rocice ki pritisne lopato sidra navzdol,po teh testih je idealno sidro tisto ki ima najvecjo oz najtezjo rocico.

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost