Globinomer in fishfinder

Vse o opremi motornih plovil in jadrnic, tehnični nasveti v zvezi z opremljanjem plovil, prikolice za prevoz plovil, stojala za zimovanje plovil...

Moderatorji: moderator, moderator2, cibro

NASA
Kapitan
Prispevkov: 177
Pridružen: Sr Sep 11, 2013 15:07
Kraj: Dobrova pri LJ

Re: Globinomer in fishfinder

OdgovorNapisal/-a NASA » Sr Nov 06, 2019 07:55

Se odločam med tem dvema:

https://www.svb.de/de/garmin-fishfinder ... geber.html

https://www.svb.de/de/garmin-fishfinder ... geber.html

Na pogled enaka, a imata drugačne karakteristike

lp
Uporabniški avatar
MareC
Admiral
Prispevkov: 2712
Pridružen: Če Mar 06, 2008 08:20
Kraj: Ljubljana

Re: Globinomer in fishfinder

OdgovorNapisal/-a MareC » Sr Nov 06, 2019 08:22

NASA napisal/-a:Se odločam med tem dvema:

https://www.svb.de/de/garmin-fishfinder ... geber.html

https://www.svb.de/de/garmin-fishfinder ... geber.html

Na pogled enaka, a imata drugačne karakteristike

lp


sam bi vzel dražjega, ima večji globinski doseg tudi na večih različnih globinah in predvsem večfrekvenčno sondo, kar sigurno pripomore k boljši in bolj čitljivi sliki
tomaz_slo
Admiral
Prispevkov: 2086
Pridružen: Če Mar 25, 2010 15:28

Re: Globinomer in fishfinder

OdgovorNapisal/-a tomaz_slo » Sr Nov 06, 2019 08:38

malik napisal/-a:
NASA napisal/-a:Tomaz_slo@ ta mi zanimiv, samo je to vse kar potrebujem? Je to komplet? Nemško žal ne razumem nič razen ''dober dan''


To je vse. Prijatelj ga je kupil za na gumico in mu je v redu, ker ga lahko enostavno sname iz konzole. Treba je vedeti, da nima vgrajenih kart in se jih tudi ne da naložiti. Ima pa kompas, hitrost, koordinate in pa spomin. Torej si lahko določene 'pošte' shraniš v spomin. Za to ceno sigurno ne dobiš boljšega. Poštnina iz Nemčije je tudi sprejemljiva - 9€.
darkos
Štabni vodnik
Prispevkov: 28
Pridružen: Če Nov 26, 2009 17:42

Re: Globinomer in fishfinder

OdgovorNapisal/-a darkos » Sr Nov 06, 2019 13:22

Pozdravljen!
Sam uporabljam Garmin STRIKER Plus 4 cv, deluje super, za navigacijo pa uporabljam Navionics na tablici. Priporočam vsekakor z sondo z večimi frekfencami ki omogoča klasičen prikaz in cv (ClearVu) prikaz. Nabavil sem ga v SLO za 228€.
NASA
Kapitan
Prispevkov: 177
Pridružen: Sr Sep 11, 2013 15:07
Kraj: Dobrova pri LJ

Re: Globinomer in fishfinder

OdgovorNapisal/-a NASA » Po Nov 11, 2019 14:12

Hvala za priporočila.

Vzel bom res tega z močnejšo sondo (Garmin STRIKER Plus 4 cv)

Kako pa potem pride zmontirana ta sonda, morda kakšna slika za lažjo predstavo. Treba dokupit še kakšne nosilce?

lp
darkos
Štabni vodnik
Prispevkov: 28
Pridružen: Če Nov 26, 2009 17:42

Re: Globinomer in fishfinder

OdgovorNapisal/-a darkos » Po Nov 11, 2019 19:23

Vse je v kompletu, zraven je tudi papirna šablona za postavitev sonde in vrtanje dveh luknjic. Enostavno.
NASA
Kapitan
Prispevkov: 177
Pridružen: Sr Sep 11, 2013 15:07
Kraj: Dobrova pri LJ

Re: Globinomer in fishfinder

OdgovorNapisal/-a NASA » Sr Nov 13, 2019 11:10

Kaj pa tale? Ima manjši zaslon 3,5''.

https://buy.garmin.com/sl-SI/SI/p/576388#overview

Dobim ga za cca 200€?
Uporabniški avatar
jozko
Admiral
Prispevkov: 1540
Pridružen: Ne Apr 07, 2013 10:57

Re: Globinomer in fishfinder

OdgovorNapisal/-a jozko » Sr Nov 13, 2019 14:38

Če imaš možnost raje vzami večji zaslon :idea:

Vse več nas namreč opaža, da se z leti zasloni "manjšajo", oziroma med plovbo vse težje vidimo nanje :roll:
Prijatelje bolj cenim po tem, koliko preplujejo in ne po tem, kako veliko barko imajo!
Uporabniški avatar
Marchi
Admiral
Prispevkov: 5777
Pridružen: Če Apr 17, 2008 11:08

Re: Globinomer in fishfinder

OdgovorNapisal/-a Marchi » Sr Nov 13, 2019 15:10

jozko napisal/-a:Če imaš možnost raje vzami večji zaslon :idea:

Vse več nas namreč opaža, da se z leti zasloni "manjšajo", oziroma med plovbo vse težje vidimo nanje :roll:

:lol: :lol:
NASA
Kapitan
Prispevkov: 177
Pridružen: Sr Sep 11, 2013 15:07
Kraj: Dobrova pri LJ

Re: Globinomer in fishfinder

OdgovorNapisal/-a NASA » Sr Nov 13, 2019 15:15

Vzeto na znanje :)

sem v letih ko je display še dovolj velik, a bom vseeno upošteval nasvet

lp
NASA
Kapitan
Prispevkov: 177
Pridružen: Sr Sep 11, 2013 15:07
Kraj: Dobrova pri LJ

Re: Globinomer in fishfinder

OdgovorNapisal/-a NASA » Sr Nov 20, 2019 09:11

Fishfinder je doma :), vzel sem večjega Garmin Striker 4cv+transducer

Zanima me kako zmontirati sondo, saj je jadrnica v vodi?

Vidim več možnosti:

-ker je jadrnica mala (5,2m) bi jo spredaj obtežil ( cca200 kg), da krmna stena pogleda iz vode, nato zavrtam luknje in prišravfam sondo

- sondo zasilikoniram v notranjosti barke, a s tem izgubim podatek o temperaturi vode, čez čas sondo prestavim, ko bo barka iz vode

- naredim nek nosilec na katero prišravfam sondo in ga potopin v vodo, vse skupaj pa nekako pripnem na lestev za plezanje iz vode

Katera rešitev bi bila najboljša? Želim pa, da ne izgleda, kot da je hodournik znesel vse skupaj :)
Uporabniški avatar
Marchi
Admiral
Prispevkov: 5777
Pridružen: Če Apr 17, 2008 11:08

Re: Globinomer in fishfinder

OdgovorNapisal/-a Marchi » Sr Nov 20, 2019 12:43

Na jadrnici sondo montiraš spredaj, desno levo, pred kobilico. Odvisno kako ti notranji prostor dopušča. In ja, luknja je najbolj optimalna. Za silo lahko zimproviziraš cev, tulec, ki ga namontiraš oljetesno, pravokotno na morsko gladino, vanj naliješ parafinsko olje in vstaviš sondo. Nisem pa prepričan, če se kaj ne bo uničilo glede merjenja temperature.
Torej v bistvu je samo ena opcija, plačaš lift, dvigneš, zmontiraš, spustiš v vodo. :idea:
Na krmo nikakor ne!
NASA
Kapitan
Prispevkov: 177
Pridružen: Sr Sep 11, 2013 15:07
Kraj: Dobrova pri LJ

Re: Globinomer in fishfinder

OdgovorNapisal/-a NASA » Sr Nov 20, 2019 16:25

Za tisti lift ni tako hudo, ne bi pa vrtal barke zaradi enega kabla, pa kako to naredit da je res diht?

Tudi temperatura vode ni tako pomembna, da bi zaradi tega prevrtal barko, sploh pod vodno linijo.

Ta opcija z tulcem mi je zanimiva, a si čisto ne predstavljam. Ima morda kdo kakšno sliko kako to izgleda? Kaj treba to zlaminirat nek bazenček v katerem je potem parafinsko olje? Kaj sonda deluje skozi lupino barke? Morda olje potem prodira v laminat barke?

lp
Uporabniški avatar
Marchi
Admiral
Prispevkov: 5777
Pridružen: Če Apr 17, 2008 11:08

Re: Globinomer in fishfinder

OdgovorNapisal/-a Marchi » Sr Nov 20, 2019 19:45

Če sondo že imaš, potem po njej vidiš kakšna je. Za skozi trup ali ne.
Če je skozi trup potem zvrtaš luknjo in zatesniš s Siko tako kot vsak vodovodni ventil. Ne bo nič priteklo, če boš prav naredil.
Če je za not, pač zalaminiraš tulec, kamor vstaviš sondo in olje in jo zgoraj zapreš.
Pogooglaj "depth transducer installing" https://www.youtube.com/results?search_ ... stallation
NASA
Kapitan
Prispevkov: 177
Pridružen: Sr Sep 11, 2013 15:07
Kraj: Dobrova pri LJ

Re: Globinomer in fishfinder

OdgovorNapisal/-a NASA » Sr Nov 20, 2019 21:12

Sonda je nekaj takega kot na tem posnetku. Je pa mišljena za montažo na krmno steno.

https://www.youtube.com/watch?v=u2Hs09eXhlI

Kdo je na strani

Po forumu brska: Google [Bot] in 1 gost