Plinski ali špiritni kuhalnik
Moderatorji: moderator2, cibro, moderator
Plinski ali špiritni kuhalnik
Tema je sicer lanskoletna, vendar vedno interesantna. Vsakemu priporočam da beži od špirita. Sam sem že dvakrat videl goreče barke zadadi špirita. Gorel je tudi moj prijatelj, ki je vedno zatrjeval, kako varen je šprit.
Problem je v sledečem. Vsak špiritni kuhalnik ima predšobo za ogrevanje
špirita. Ko je predšoba ogreta po kuhanju in ugasneš kuhalnik, moraš počakati, da se predšoba ohladi, sicer ti s preveliko močjo "šiba" vplinjen špirit, včasih pa tudi špirit iz šobe. To se je zgodilo prijateljiu, ko je hotela žena takoj po kuhanju skuhati kavo. Kuhinjo je sicer pogasil, moral pa jo je popolnoma na novo opremiti. Ves les mu je zgorel.
luftar
Problem je v sledečem. Vsak špiritni kuhalnik ima predšobo za ogrevanje
špirita. Ko je predšoba ogreta po kuhanju in ugasneš kuhalnik, moraš počakati, da se predšoba ohladi, sicer ti s preveliko močjo "šiba" vplinjen špirit, včasih pa tudi špirit iz šobe. To se je zgodilo prijateljiu, ko je hotela žena takoj po kuhanju skuhati kavo. Kuhinjo je sicer pogasil, moral pa jo je popolnoma na novo opremiti. Ves les mu je zgorel.
luftar
Fantje pozdravljeni,
Razmišljam ,da bi prešaltal iz električnega na šprit origo vgradni model kuhalnik.
Kolega ima novega forurwinsa in mi je omenil ,da ko uporablja vgradni špiritni kuhalnik ,da je posoda spodaj res RES močno sajasta In da je kar nadležno oz zelo moteče.Saj pravi je čisto črn od nje.Ali je možno ,da tale špirt res dela take črne saje .Saj pravim ,če je malo črno ni panike ampak on pravi , da ima rews čisto črno ponev po tej uporabi.
Sedaj pa ne vem ne jaz ne on v čem je problem ali je to noramalno za špiritne kuhalnike ali je mogoče slabše kakovosti špirit ali kaj drugega v zvezi kuhalnikom .
Mi lahko svetujete vaše izkušnje z špiritom glede teh saj .
Hvala lepa za prijazne odgovore.
Razmišljam ,da bi prešaltal iz električnega na šprit origo vgradni model kuhalnik.
Kolega ima novega forurwinsa in mi je omenil ,da ko uporablja vgradni špiritni kuhalnik ,da je posoda spodaj res RES močno sajasta In da je kar nadležno oz zelo moteče.Saj pravi je čisto črn od nje.Ali je možno ,da tale špirt res dela take črne saje .Saj pravim ,če je malo črno ni panike ampak on pravi , da ima rews čisto črno ponev po tej uporabi.
Sedaj pa ne vem ne jaz ne on v čem je problem ali je to noramalno za špiritne kuhalnike ali je mogoče slabše kakovosti špirit ali kaj drugega v zvezi kuhalnikom .
Mi lahko svetujete vaše izkušnje z špiritom glede teh saj .
Hvala lepa za prijazne odgovore.
_________________
Lp Fojki
Lp Fojki
Ma plin je 100x bolj varen kot špirit, jeklenko lahko segrevaš z ognjem ma ne bo eksplozije, če se tlak v jeklenki poveča se enostavno odpre varnostni ventil in sprazni jeklenko, ima tudi nepovratno varovalko tako da ogenj ne more priti v jeklenko, če pa vas še skrbi pa date še dodatni ne povratni ventil ki se uporablja pri avtogenem varjenju, redno se menja tesnila in je zadeva najbolj varna!
Bi se pridružil mnenju rider666. Čeprav na barki nimam plina, nimam nikakršnih pomislekov. Ker je na barki generator, enostavno kuhamo na elektriko.
Sem pa nasprotnik špirita iz več razlogov. Kadar sem ga potreboval, ga niso nikjer imeli. Ko sem ga po tednu dni nekje našel, je bil drag kt žefran. Ko sem ga začel uporabljati, nikoli nisem vedel koliko ga naj nalijem, da bo skuhala do konca in da ne bo potem brezveze hlapel. Vedno se mi je polival.
Ko pa smo kuhali kosilo, pa se mi je čudno zdelo, da mi je na koncu prišel ponovno kasirat za bojo. Šele nato sem opazil, da je bil že nov dan!
Tako da, čim dlje od špirita. Mogoče za kakšen kafe skuhat.
Sem pa nasprotnik špirita iz več razlogov. Kadar sem ga potreboval, ga niso nikjer imeli. Ko sem ga po tednu dni nekje našel, je bil drag kt žefran. Ko sem ga začel uporabljati, nikoli nisem vedel koliko ga naj nalijem, da bo skuhala do konca in da ne bo potem brezveze hlapel. Vedno se mi je polival.
Ko pa smo kuhali kosilo, pa se mi je čudno zdelo, da mi je na koncu prišel ponovno kasirat za bojo. Šele nato sem opazil, da je bil že nov dan!
Tako da, čim dlje od špirita. Mogoče za kakšen kafe skuhat.
"..Jer ovi ljudi normalni, tako su mi dosadni..." Jasmin Stavros
A ima kdo Origo špiritni kuhalnik in lahko pove kako se mu obnese?
Jaz sem sicer govoril samo s prodajalko v Tramontana, ki mi je zatrjevala, da se vse OK skuha in približno enako hitro kot na plin. Kolega, ki je kemik mi je rekel, da ni šans, da lahko na špirit zavreš ta velik lonec vode za pašto v doglednem času. Ko beren tuje forume kot sailnet.com, kar pohvalijo Origo kuhalnike. Komu zdaj verjeti?
Origo kuhalniki nimajo predgretja špirita, zaradi katerega je bilo vrsto nesreč. Ko nehaš s kuho, kaseto zapreš in špirit ne hlapi. So lični in dostopni ... ampak če lonec vode zlepa in zlepa ne zavre, pa tudi zadeva ni uporabna - na sidru popoldan pa je le fino kaj skuhati.
Jaz sem sicer govoril samo s prodajalko v Tramontana, ki mi je zatrjevala, da se vse OK skuha in približno enako hitro kot na plin. Kolega, ki je kemik mi je rekel, da ni šans, da lahko na špirit zavreš ta velik lonec vode za pašto v doglednem času. Ko beren tuje forume kot sailnet.com, kar pohvalijo Origo kuhalnike. Komu zdaj verjeti?
Origo kuhalniki nimajo predgretja špirita, zaradi katerega je bilo vrsto nesreč. Ko nehaš s kuho, kaseto zapreš in špirit ne hlapi. So lični in dostopni ... ampak če lonec vode zlepa in zlepa ne zavre, pa tudi zadeva ni uporabna - na sidru popoldan pa je le fino kaj skuhati.
Nazadnje spremenil Grega295, dne Ne Jan 16, 2011 20:58, skupaj popravljeno 1 krat.
Pa še moje mnenje o plinskih in špiritnih kuhalnikih.
Na barki sem imel 10let plinski kuhalnik s katerim sem bil zadovoljen zataknilo seje edino glede varnostiin pa zavzame veliko prostora.
Ko sem kupil novo barko je bil nanjem vgrajen špiritni kuhalnik po začetnem nezaupanju sem sedaj nad njim navdušen .
Prednosti špiritnega kuhalnika so:zavzame manj prostora špirit je lažje shraniti,hitrejši čas kuhanja,lepo diši.
Slabostikot so že eni omenili posoda je precej sajasta ampak samo če imaš špirit slabe kvalitete.
Moj kuhalnik ima tudi posebno menbrano s katero po končanem kuhanju zaprem uhajanje špirita(hlapenje) meni je všeč ampak kakor zmeraj vsake oči imajo svojega malarja in svoje strahove.
Na barki sem imel 10let plinski kuhalnik s katerim sem bil zadovoljen zataknilo seje edino glede varnostiin pa zavzame veliko prostora.
Ko sem kupil novo barko je bil nanjem vgrajen špiritni kuhalnik po začetnem nezaupanju sem sedaj nad njim navdušen .
Prednosti špiritnega kuhalnika so:zavzame manj prostora špirit je lažje shraniti,hitrejši čas kuhanja,lepo diši.
Slabostikot so že eni omenili posoda je precej sajasta ampak samo če imaš špirit slabe kvalitete.
Moj kuhalnik ima tudi posebno menbrano s katero po končanem kuhanju zaprem uhajanje špirita(hlapenje) meni je všeč ampak kakor zmeraj vsake oči imajo svojega malarja in svoje strahove.
kapitan72 napisal/-a:Slabostikot so že eni omenili posoda je precej sajasta ampak samo če imaš špirit slabe kvalitete.
.
Se pravi ,da je posoda sajasta ,ker se uporablja slab špirit .
Kje priporočate ,da se kupi dober špirit ,da se ne nasankamo z slabo kvaliteto oz ,da ne bo posoda črna kot na fronti.
Hvala in lep dan fantje
_________________
Lp Fojki
Lp Fojki
Grega295 napisal/-a:A ima kdo Origo špiritni kuhalnik in lahko pove kako se mu obnese?
Jaz sem sicer govoril samo s prodajalko v Tramontana, ki mi je zatrjevala, da se vse OK skuha in približno enako hitro kot na plin. Kolega, ki je kemik mi je rekel, da ni šans, da lahko na špirit zavreš ta velik lonec vode za pašto v doglednem času. Ko beren tuje forume kot sailnet.com, kar pohvalijo Origo kuhalnike. Komu zdaj verjeti?
Origo kuhalniki nimajo predgretja špirita, zaradi katerega je bilo vrsto nesreč. Ko nehaš s kuho, kaseto zapreš in špirit ne hlapi. So lični in dostopni ... ampak če lonec vode zlepa in zlepa ne zavre, pa tudi zadeva ni uporabna - na sidru popoldan pa je le fino kaj skuhati.
Jaz imam tudi tale kuhalnik in lahko rečem, da se obnese super... posoda ni nič črna, zelo dobro gori, prav tako pa tudi ni nobenega vonja po špiritu, razen po hrani. Poraba je minimalna... ko sva bila en teden na dopustu mi je ena polnitve zdržala cel teden. Kuhala sva pa samo kosilo (pašta pa podobne zadeve). Res je da uporabljava neko specialno posodo, ki jo uporabljajo hribolazci za svoje kuhalnike in omogoča zelo hiter prehod toplote.
Sem pa bral tudi celotni članek v reviji Val, kjer je bila primerjava (hitrost) kuhanja posameznih jedi med plinskim in Origo (špirit) kuhalnikom in lahko rečem, da ni bilo nobene bistvene razlike. Npr voda je na plinskem gorilniku zavrela mogoče kakšnih 10 -20 sek prej kot na špiritnem... Test lahko najdete na naslovu http://www.val-navtika.net/val-137/vzdr ... i_alkohol/
Žal pa ni objavljen v celoti
Špirit pa sem kupil na Petrolu... žal pa se je potrebno kar potrudit, ker ga nimajo zmeraj... zato sem si naredil zalogo
Lp Andrje
Veter v laseh, travarca v zobeh
V prejšnji jadrnici smo kuhali na plin in nikoli nisem imel problemov, zdaj pa imam špirtni kuhalnik Origo, tak kot na zgornji sliki. Večji lonec vode rabi malo več časa da zavreje v primerjavi s plinom, drugače pa ni bistvene razlike. Dno posode postane črno, če se uporablja alkohol slabše kvalitete (manj kot 96%), poskusil sem več različnih alkoholov.
Poskusil sem italijanskega roza barve, ki je bil zelo poceni (cca 1,5 EUR) in se ga uporablja za čiščenje, npr. oken - smrdi in zelo črni posodo - uporaben v skrajni sili.
Enkrat sem kupil gorilni špirit v Umagu v trgovini Hempel, kateri naj bi bil po prodajalčevih besedah kvaliteten, bil je 96%, brez barvila, vendar je malo smrdel.
Drugič sem alkohol nabavil na BČ Petrol in bil zadovoljen, nikoli več ga nisem mogel dobiti.
Zadnje čase uporabljam alkohol kupljen v Tranmontani ali Merkurju (Chemcolor Sevnica) in sem zadovoljen z ceno, vonjem in skoraj nič ne črni posode.
LP
Poskusil sem italijanskega roza barve, ki je bil zelo poceni (cca 1,5 EUR) in se ga uporablja za čiščenje, npr. oken - smrdi in zelo črni posodo - uporaben v skrajni sili.
Enkrat sem kupil gorilni špirit v Umagu v trgovini Hempel, kateri naj bi bil po prodajalčevih besedah kvaliteten, bil je 96%, brez barvila, vendar je malo smrdel.
Drugič sem alkohol nabavil na BČ Petrol in bil zadovoljen, nikoli več ga nisem mogel dobiti.
Zadnje čase uporabljam alkohol kupljen v Tranmontani ali Merkurju (Chemcolor Sevnica) in sem zadovoljen z ceno, vonjem in skoraj nič ne črni posode.
LP
Kdo je na strani
Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 9 gostov