OpenCPN navigacijski program

Vse o opremi motornih plovil in jadrnic, tehnični nasveti v zvezi z opremljanjem plovil, prikolice za prevoz plovil, stojala za zimovanje plovil...

Moderatorji: moderator, moderator2, cibro

Uporabniški avatar
Marchi
Admiral
Prispevkov: 5411
Pridružen: Če Apr 17, 2008 11:08

OdgovorNapisal/-a Marchi » Pe Sep 02, 2016 09:49

pagus napisal/-a:
Marchi napisal/-a:Aha, hvala!
Zgleda, da se ne da naložiti samo Jadrana ampak je treba kopirat celotno bazo, cel svet.

Jaz v folderju CM93_2011 mam samo:

03900000\ (folder)
CHCORRS.001
CHCORRS.003
CHCORRS.004
CHCORRS.005
setup.id
CHCORRS.002
CorrInx.lst
data.lst
CHRLIST.BIN
20110803.EXD
SERIALNO.TXT
LIMITS.DIC
CM93OBJ.DIC
CM93ATTR.DIC

in deluje OK . Vse skupaj okoli 150 megabajtov.

To sem probal, pa sem zgleda nekaj površno naredil. Bom še enkrat.

Dobro je imeti manjše karte, ki zasedejo manj prostora. To prav pride na kakšmem telefončku.
Uporabniški avatar
Marchi
Admiral
Prispevkov: 5411
Pridružen: Če Apr 17, 2008 11:08

OdgovorNapisal/-a Marchi » Pe Sep 02, 2016 10:11

Deluje!
Pri meni so samo tile fajli:
CHRLIST.BIN
20110803.EXD
SERIALNO.TXT
LIMITS.DIC
CM93OBJ.DIC
CM93ATTR.DIC
+
mape s kartami A,B,C,D,E,F,G,Z
03900000.INF

Super, 150Mb je občutno manj kot 1Gb.

Se pa pojavi težava, če imam naložen samo 0390000, ko skrolam ekran (cel svet), program zamrzne, verjetno išče ostale karte, ki jih ni in se mu odpelje. Ni panike, imam dovolj prostora za cel svet in pogosto pošpegam v kakšne pristane, kjer se potikajo naši blue morjeplovci.
Uporabniški avatar
Marchi
Admiral
Prispevkov: 5411
Pridružen: Če Apr 17, 2008 11:08

OdgovorNapisal/-a Marchi » So Sep 03, 2016 19:29

Marchi napisal/-a:Za OpenCPN uporabljam notebook (Win10) in tablico (Android).
Na notebooku imam tale AISpotter (AIS+GPS) in bi rad delil podatke med mašinama, tako da bi na tablici imel tudi AIS podatke, GPS je integriran.

Tale navodila sem našel glede networkinga pa če ima kdo čas, se priporočam za rezultate.Sam bom probal povezat naprave v kratkem, ko pridem do časa in barke in seveda poročam o rezutatu.

OpenCPN networking
http://www.plaisance-pratique.com/OpenC ... to?lang=fr

Sprobal in deluje. :D
Uporabniški avatar
Nikola T.
Admiral
Prispevkov: 3691
Pridružen: Ne Nov 29, 2009 21:12
Kraj: Lj.-Trzin-Izola-Devin

OdgovorNapisal/-a Nikola T. » Ne Sep 04, 2016 09:24

Odlično! Kateri operacijski sistem imaš na tablici?
Bom tole sprobal še na Linux PC in Android tablici.
Uporabniški avatar
Marchi
Admiral
Prispevkov: 5411
Pridružen: Če Apr 17, 2008 11:08

OdgovorNapisal/-a Marchi » Ne Sep 04, 2016 09:56

Tablica, Android 4.4.4
Notebook, Windows 10

V bistvu ne bi smelo biti odvisno od operacijskega sistema.

Povezan moraš biti v omrežje, npr. wifi, z obema napravama.
Pogledaš IP PCja in v OpenCPNju nastaviš po teh navodilih.

http://www.plaisance-pratique.com/OpenC ... to?lang=fr
Uporabniški avatar
mirante
Viceadmiral
Prispevkov: 407
Pridružen: Pe Dec 28, 2012 21:07
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a mirante » Po Sep 05, 2016 11:40

Ali so glede tablice kakšne posebne zahteve poleg GPS sprejema in Androida, da jo lahko uporabljaš kot ploter z open cpn kartami?
Ali lahko v Hoferju ali Sparu kupim tablico za 120 eur z GPS sprejemom in Androidom in bo stvar delovala?
Uporabniški avatar
Marchi
Admiral
Prispevkov: 5411
Pridružen: Če Apr 17, 2008 11:08

OdgovorNapisal/-a Marchi » Po Sep 05, 2016 12:04

Načeloma bo delovalo.
Pojdi recimo k Tech trade center, https://www.techtradecenter.si/fizicna- ... evzem.html
in povej kaj rabiš in za kakšno ceno, pa ti bodo dali kaj up to date, da ne boš metal v košaro skupaj s krompirjem in brez prodajalca (svetovalca) in posledično podpore.
Gor naj bo Android 4.4.
Velikost tam okrog 10"

lpM
Uporabniški avatar
mamaMicka
Admiral
Prispevkov: 4697
Pridružen: To Jan 11, 2011 17:27

OdgovorNapisal/-a mamaMicka » Po Sep 05, 2016 12:06

za 180e dobiš samsung Tab A, ki je za moje pojme trenutno best buy med ceno in performanci.
Do srednje obremenitve tablice niti ene same težave nikoli in je popolnoma primerljiv s tablicami za 300e in več. Poraba baterije vrhunska, gledano brez displaya, ker to je individualna stvar vsakega kako uporablja tablico. Z vkljucenim hot spotom je delal nekaj dni. Za primer noben telefon ne zdrzi niti en dan...
Močno obremenjena pa ni nikoli, ampak zdrži tudi to. Tablica za 100€ pa zmrzne.
Jaz sem bil resnicno presenečen.
Ne sodi me, dokler me ne spoznaš, ne podcenjuj me, dokler mi ne postaviš izziva in ne govori o meni, dokler ne govoriš z mano!
Uporabniški avatar
mirante
Viceadmiral
Prispevkov: 407
Pridružen: Pe Dec 28, 2012 21:07
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a mirante » Po Sep 05, 2016 13:52

Hvala!
Uporabniški avatar
Nikola T.
Admiral
Prispevkov: 3691
Pridružen: Ne Nov 29, 2009 21:12
Kraj: Lj.-Trzin-Izola-Devin

OdgovorNapisal/-a Nikola T. » To Sep 06, 2016 07:27

Dobre tablice, ki so vidne podnevi na soncu, z velikim in kvalitetnim AMOLED zaslonom niso najcenejše, niti predrage, da si jih povprečen navtik ne bi mogel privoščiti. Kljub malce višji ceni mi niti na misel ne pride, da bi za lastno uporabo na morju kupil najcenejšo ali tako iz praška v Hoferju.

Navsezadnje vsi, ki prebirate to temo profitirate:
1. Marchi v tej temi svetuje brezplačno čeprav je vložil ogromno truda in časa
2. Ni potrebno kupiti elektronskih kart
3. Ni vložka v opremo
...in sedaj bi šparali na tablici!??


Pojdi k zastopniku v prostore RAM2 poišči g. Roka Tanaskoviča, ki bo vse tablice razkazal in razložil detalje.

Zase sem izbral Samsung Tab S2, 9,7" z AMOLED zaslonom
Slika
Uporabniški avatar
mirante
Viceadmiral
Prispevkov: 407
Pridružen: Pe Dec 28, 2012 21:07
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a mirante » Pe Okt 28, 2016 22:03

Marchi,

V preteklih dneh sem preskusil tablico in računalnik z AIS ključkom.
Vse dela :), le ladij je tukaj malo, da bi preskusil domet AIS-a, ribiške ladje pa so zgolj izjemoma opremljene z AIS-om.
S kratko anteno je doseg do pribl. 2 NM.
Verjetno bo več razlogov za uporabo ob avstralski obali.
Uporabniški avatar
Marchi
Admiral
Prispevkov: 5411
Pridružen: Če Apr 17, 2008 11:08

OdgovorNapisal/-a Marchi » Pe Okt 28, 2016 22:41

No, super da dela. 2NM je bolje kot 0,2NM :lol:
Imaš pa polovico lambde, če sem si prav zapomnil, ko mi je NT delal kabel.
Jaz imam žico cele valovne dolžine, postavljeno horizontalno vzdolž barke, v robu stropa v salonu, pa mi lovi do 6NM.
Če najdeš način, kako priklopiti na VHF anteno na vrhu jamborja bo domet 15-20NM. Glede na to, da VHF uporabljaš tudi za oddajanje, potem rabiš nekaj takega https://shop.marinetraffic.com/ais-ante ... r-100.html
Upam, da bo AISpotter opravljal svojo funkcijo na prometnih poteh. Tam rang alarma naštimaj na manj, drugače bo ves čas tulilo. :lol:

Lep pozdrav na drug konec sveta. Dober veter!
Mathias Barbarosa
Poročnik fregate
Prispevkov: 60
Pridružen: Pe Jan 23, 2015 20:18
Kraj: Od Trsta do Devina

OdgovorNapisal/-a Mathias Barbarosa » So Nov 05, 2016 23:17

Saj nočem bit kritičen, ampak 2NM je res malo. To bi moralo nest dlje. To imate te USB AIS receiverje, ki si jih Marchi predstavil v tem prispevku http://www.morjeplovec.net/forum/viewto ... hlight=ais ?
Dosti je odvisno od postavitve antene, ampak tudi od vrste antene. Vsekakor je še manevrsega prostora za izboljšavo dometa.
Uporabniški avatar
kekeck
Kontraadmiral
Prispevkov: 217
Pridružen: Po Jan 26, 2009 18:39

OdgovorNapisal/-a kekeck » Po Nov 07, 2016 08:19

Ali mi lahko kdo posreduje veljaven link za karte.
... potovanj ne štejem po prejadranih miljah ampak po krajih ki jih obiščem in ljudeh ki jih srečam ...
Uporabniški avatar
kekeck
Kontraadmiral
Prispevkov: 217
Pridružen: Po Jan 26, 2009 18:39

OdgovorNapisal/-a kekeck » Po Nov 07, 2016 22:14

Marchi hvala za link.

Sem naložil na tablco Samsung Galaxy Tab S2 10" in telefon Samsung Galaxy Note4.
Na tablci dela OK na telefonu se pa obesi in se ne zažene več ko se začnem igrat z nastavitvam. Je potrebno program odstrant in ponovno naložit.

Na tablci sem sprobal vse žive nastavitve in moram rečt da jih je preveč. Porabiš veliko časa da si nastaviš da je vsaj približno uporabno.

Še primerjava z Navionics Europe HD ki ga imam naloženega na starejši tablci Lenovo Ideatab A3000 8".
Navionics mi je veliko bolj simpatičen, brez da karkoli nastavljam (tudi ni potrebno). Karte ima bolj podrobne (primerjal sem marino Punat in mesto Krk) oz. bolj točne. V Punatu recimo ni 2x zelenega svetilnika v sami marini (vsaj mislim da tam res sta). Globine so bolje definirane. Iz karte lahko tudi direktno meriš razdalje.
Mogoče je razlika ker imam naloženo verzijo HD.

Kar se tiče beleženja poti, AIS, ... se pa Navionics ne more primerjat z OpenCPN ker teh funkcij nima.
... potovanj ne štejem po prejadranih miljah ampak po krajih ki jih obiščem in ljudeh ki jih srečam ...

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 2 gosta