Portofino

Dodajte kraje in zanimivosti, ki jih je vredno obiskati. Opišite vaše "rute", sidrišča in restavracije...

Moderatorji: moderator, moderator2, Marchi, kr en

Uporabniški avatar
nemo
Admiral
Prispevkov: 600
Pridružen: To Mar 20, 2007 21:20
Kraj: SLOBALA

Portofino

OdgovorNapisal/-a nemo » Če Maj 15, 2008 18:44

Priblizno 30 Nm juzno od Genove v Ligurskem morju se nahaja Portofino. To je majhno ribisko mestece z zelo barvitim starim trgom v zalivu. Hisice so naslonjene ena na drugo in obkrozujejo zaliv in ga scitijo pred vetrovi. Cel zaliv je precej dolg in delno zavit, kar povzroca tezave jahtasem privezanim na obalo pri spanju . Gre za zelo zanimivo odbijanje valov od skalnate obale, ki povzroca zelo silovito nihanje vode v celem zalivu. To niso valovi, temvec bolj kakor hitra plima in oseka. Posebej je to izrazeno ponoci, kjer je ze marsikdo razbil krmo in poskodoval elise. Pri dolocenih smereh vetra je jahte celo z krmo naplavilo na obalo.
Seveda so Italijani prebrisani in ti tega ne povejo, se vec, za rezervacijo v tem mestu moras kontaktirati agencijo za priveze, ki ti to mastno zaracuna.(250€ za 24m), medtem ko privez stane za 24m 500€.
Ko ljudje ugotovijo, da gunca je prepozno in barke tam ostanejo ponavadi le prvo noc, medtem, ko se naslednjo privezejo v 2Nm oddaljeno Santa Margerita ligure, kjer je prava marina in obiscejo Portofino z taxijem (ca. 10min.). Vsekakor priporocam ogled tega mesta, vendar po kopnem in ne z barko.

http://www.marinadiportofino.com/index. ... iew/41/54/
EDINI DOBER DAN JE DAN NA MORJU!
Uporabniški avatar
luftar
Admiral
Prispevkov: 837
Pridružen: Pe Mar 21, 2008 16:23
Kraj: Ljubljana, Pula - Bunarina

Portofino

OdgovorNapisal/-a luftar » Pe Maj 16, 2008 19:30

V Portofinu sem bil pred leti po kopnem, res lepo in simkpatično mestece. Presenetilo pa me je ko navajaš tako bibavico in valovanje. Ko sem bil tam, je bilo zelo mirno. :wink:
Uporabniški avatar
nemo
Admiral
Prispevkov: 600
Pridružen: To Mar 20, 2007 21:20
Kraj: SLOBALA

OdgovorNapisal/-a nemo » So Maj 17, 2008 10:00

Valovanje v luki je zelo odvisno od stanja morja in smeri vetra. Ko se na odprtem naredi manjse mrtvo morje se to na privezu zelo pojaca zaradi oblike zaliva in skalnate obale. Valovi se po odboju od skal kakor v lijaku se posebej izrazijo na privezih pri stopniscu h cerkvici. Tudi sam sem gibanje na zacetku pripisal nasemu prihodu in prihodom manjsih trajektov, vendar je bilo ponoci brez prometa se slabse. Veter je obrnil proti vhodu v luko in takrat je zacelo zares. Barka tehta 63t in se je nagibala levo desno do 10° in to zelo hitro. Kot orehova lupinica.Zelo neprijetno!
EDINI DOBER DAN JE DAN NA MORJU!

Kdo je na strani

Po forumu brska: Google [Bot] in 1 gost