Potovanje iz Istre do Cresa (Martinščica) - priporočila

Dodajte kraje in zanimivosti, ki jih je vredno obiskati. Opišite vaše "rute", sidrišča in restavracije...

Moderatorji: moderator, moderator2, Marchi, kr en

Uporabniški avatar
WSurfer
Kapitan
Prispevkov: 159
Pridružen: Sr Jul 29, 2015 22:51
Kraj: Domžale - Novigrad

Potovanje iz Istre do Cresa (Martinščica) - priporočila

OdgovorNapisal/-a WSurfer » Sr Avg 02, 2017 15:43

Živjo,

za nekaj dni letošnjega dopusta se imava z mojo odpeljat na malenkost daljšo turco za dva, tri dni, mogoče štiri... Čisto odvisno od vremena in obstranskih aktivnosti...

Štart klasično Novigrad in naprej do Kamenjaka, v nadaljevanju pa do Cresa (Martinščica, Miholaščica in tam na okrog).

Sedaj bi vas pa za znalce teh krajev prosil za nekaj priporočil.

1. Bencinske črpalke; zadnja naj bi bila v Verudi. Kako je na poti od Verude naprej proti Cresu? Se kakšna bencinska nahaja v okolici Medulina oz naprej proti Koromačnu? Je mogoče kakšna bencinska v sami Martinščici oz. okolici?


2. Spanje Istra; Kot sem prebral se da prespati v Verudi, ampak se iz Kamenjaka nebi vračal nazaj, pa bi prosil za kakšen predlog za sidranje ali pa za bojo/privez od Kamenjaka naprej (Mogoče Pomer, uvala Kuje, uvala Kale, uvala Budava, Pavićini, Sv. MArina...)


3. Spanje Cres; Enako kot zgoraj, kakšen predlog, priporočilo? Spanje kar v zalivu Martinščice, mogoče v delu kakšnega campa?


4. Prečkanje; Dovoljenje imam za IIIa, kar pomeni 6NM od obale oz otoka, tako da v prekršku nisem nikjer, me pa zanima če je mogoče kakšen del bolj specifičen? Lansko leto sem ta del že prevozil sicer po kanalu od Rijeke navzgor, pa nekih posebnosti ni bilo. Še najbolj je bilo razburkano na odprtem mimo Ližnjana, Medulina in Kamenjaka... Kakšno priporočilo tudi tu?


5. Komunikacija; Ko se vozite na okrog, katere kanale na VHFu poleg 16ega imate na Scanu za komunikacijo, če se srečate? Je kakšen kanal posebej določen za marine na Jadranu? 24 kanal za obvestila na tem območju vem (to itak javijo na 16em kanalu). Je na splošno kakšen kanal neuradno določen za kratko ''chit-chat'' komunikacijo in za povabilo na pjačo?Vsaka info dobrodošla.
Uporabniški avatar
david_bergoc
Kontraadmiral
Prispevkov: 238
Pridružen: To Jan 16, 2018 20:50
Kraj: FAŽANA

Re: Potovanje iz Istre do Cresa (Martinščica) - priporočila

OdgovorNapisal/-a david_bergoc » So Feb 03, 2018 13:54

Zdravo...a si sel potem to ruto peljat? Tudi jaz planiram nekaj podobnega...
Uporabniški avatar
WSurfer
Kapitan
Prispevkov: 159
Pridružen: Sr Jul 29, 2015 22:51
Kraj: Domžale - Novigrad

Re: Potovanje po Istri do Kamenjaka - potopis

OdgovorNapisal/-a WSurfer » Po Feb 26, 2018 22:59

Živjo

v času lanskega dopusta smo imeli kar nekaj smole z vremenom, tako da smo se prve dni zadrževali bolj v okolici od Novigrada do Poreča... V zadjih dneh dopusta pa je pričelo primanjkovat časa za kakšno daljšo turo, zato sva se z mojo odločila da greva le do Kamenjaka in nazaj.

Odpotovala sva v nedeljo popoldan ob zelo vetrovnem a sončnem vremenu do kolegov v Valkaneli, kjer sva se zadržala do večera. Ob večeru sva morala kar na hitro naprej in se na poti odločila za spanje na sidru v zalivu ob Limskem kanalu. Na gpsu sem nastavil t.i. Anchor drag, v primeru, če bi naju začelo zanašati ampak je veter na srečo počasi pojenjal tako da sva se zbudila v mirno jutro. V času najinega sidranja je bil v zalivu zasidran še en gliser.

Zjutraj sva se odpravila na pot. Tako mirnega morja verjetno še nisem doživel. Zelo hitro sva bila v Fažani. Tam sva šla na kavo in v pekarno, od tam naprej pa do Verude po gorivo. Na tem delu poti je morje že pričelo valovati vendar je bila napoved lepa. Od Verude sva počasi “kruzala” mimo Fratarskega otoka, Fraškerića in Fraškerja naprej proti Kamenjaku kjer je bila tudi končna destinacija.

Tam sva se nekaj časa namakala, malo sončila, spala... me je pa nedoločena destinacija za spanje nekoliko preganjala, zato sem se odločil, da odrineva nazaj in na poti poiščeva mesto za spanje. Prespala bi sicer lahko tudi v okolici Kamenjaka, vendar sem želel že v istem dnevu narediti nekaj poti proti domu.

Na poti nazaj sva se ustavila v Peroju kjer sem planiral, da bi prespala na vezu v njihovi lučici pa sva se ob čakanju na pijačo v lokalu vseeno odločila da pot še nekoliko podaljšava. Izbrana destinacija je bila restavracija v Limskem kanalu in spanje v zalivu kot v noči pred to. Do “Limca” sva prispela v normalni uri, malo počakala na prosti vez v njihovi marini in šla na večerjo. Ko sva se vrnila na čoln je bila zunaj že čista tema in plutje od marine do bližnjega zaliva je bila zelo zanimiva izkušnja; na srečo brez kakšnih večjih presenečenj pa vseeno zelo dobra izkušnja, da me nebi kakšna podobna misel o nočni plovbi v bodoče preveč preganjala.

To noč je bilo v zalivu neprimerno bolj živahno... na sidru je bilo kar nekaj jadrnic, našla se je tudi kakšna jahta, nekaj cruiserjev, med drugim tudi naš morjeplovec No.1... Zunaj je bilo čisto brezveterje, tako da je bilo tudi spanje mirnejše. No eno uho je itak ves čas v pripravi, če bi se oglasil kakšen alarm.

Naslednje jutro sva se še malo zaplejala po “Limcu”, se ustavila na sladoledu v Vrsarju in se vrnila proti štartni destinaciji.

Pot je trajala od nedelje od približno 16e ure pa do torka do 12e ure.
Natančne razdalje si nisem zapisal, ocenjujem pa da sva prevozila okrog 85NM.

Kar veliko goriva sem pokuril v nedeljo zaradi vetrovnega vremena, valov, obljubljene vožnje s kolegi po zelo razburkanem morju in tako naprej do Limca.
Ocenjujem, da sem na tej poti od Novigrada do Verude pokuril cca 60 do 80l, od Verude do Kamenjaka in nazaj do Limskega kanala, Vrsarja in Novigrada pa od 80 do 100l. Prosim, da te številke sedaj ne postanejo referenca za vsemogočne prepire glede porabe. Za vodilo za vse, ki gledate na porabo; pokuril je vse kar sem natankal. Zagotavljam, da ni ničesar vrgel ven :)

Če sedaj pomislim na pot je bila prijetna. Jasno so deli kjer se pot skozi Istro vleče, če stremiš direktno proti cilju. V družbi, z nekoliko bolj splaniranimi postanki pa bi lahko pot še nekoliko raztegnil in popestril.

Za konec še kratek video potovanja, da malo pogreje te mrzle dni.
https://youtu.be/_A4knHkjR50

Pa lep pozdrav vsem ;)
Daki

Re: Potovanje iz Istre do Cresa (Martinščica) - priporočila

OdgovorNapisal/-a Daki » To Feb 27, 2018 15:56

Wsurfer, res fajn reportaža in zraven super video 8)
Uporabniški avatar
david_bergoc
Kontraadmiral
Prispevkov: 238
Pridružen: To Jan 16, 2018 20:50
Kraj: FAŽANA

Re: Potovanje iz Istre do Cresa (Martinščica) - priporočila

OdgovorNapisal/-a david_bergoc » To Feb 27, 2018 17:57

Ja lansko leto je bilo vreme res za slikat, tako da se človek težko kam odpravi za dlje časa mirne glave...upam letos na ugodno vreme da potegnemo malo na cres-lošinj-rab...sem lociran v Fažani (kamp Pineta), kamor si se ustavil...tako da če boš mimo se javi na pivi oziroma gremo lahko tudi skupaj čez kvarner na enih par ;)

Drugače pa odličen report z video-m...
Uporabniški avatar
MarjanT
Admiral
Prispevkov: 777
Pridružen: Pe Sep 14, 2007 12:51
Kraj: Sežana

Re: Potovanje iz Istre do Cresa (Martinščica) - priporočila

OdgovorNapisal/-a MarjanT » Če Mar 01, 2018 21:53

Res paše pogledat kaj takšnega, ob tem vremenu. Upam, da prideš letos vsaj do Nerezin na obisk.
Jadranje je odklop

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost