FAST SAILING - POGO 12,50

Dodajte kraje in zanimivosti, ki jih je vredno obiskati. Opišite vaše "rute", sidrišča in restavracije...

Moderatorji: moderator, moderator2, Marchi, kr en

AlesDimnik
Praporščak
Prispevkov: 31
Pridružen: To Jun 05, 2012 23:14

FAST SAILING - POGO 12,50

OdgovorNapisal/-a AlesDimnik » Če Dec 07, 2017 23:00

Pozdravljeni!

Novembra sem se udeležil jadranja v Grčiji z jadrnicami Pogo 12,50 v okviru tečaja, ki je opisan na sledeči internetni strani: http://www.fastsailing.gr/train-race/

En videoposnetek s tega tečaja je tule: https://youtu.be/xObcctB3pjo,

drugi krajši pa tule: https://youtu.be/2Px2KhHgzpQ .

Štartali smo iz kraja Lavrio in vsak dan naredili povprečno 50 milj - od najmanj 35 do največ 100 milj na dan). Jadranje je bilo super zato, ker je bilo pravi užitek jadrati na tako hitri barki. Hitrost se je ponavadi gibala okoli 10 vozlov, dosegli pa smo tudi slabih 15 vozlov. Glede na video posnetke na youtubu gre barka tudi preko 20 vozlov. Tako smo brez težav premagovali daljše razdalje.

Poleg tega so bili vsi udeleženci (Danska, Belgija, Švica, Italija, Avstrija, Francija, Grčija) izkušeni jadralci, tako da je bilo super deliti izkušnje med nami. Sicer to ni tematika tega sporočila, a očitno je, da je v Sloveniji zelo lahko (če ne najlažje) dobiti izpit za upravljanje s plovilom v primerjavi z ostali državami v Evropi. Nekateri so namreč vestno izpolnjevali dnevnike, ker morajo pred pridobitvijo izpita prepluti zahtevano število milj. V ekpi smo bili vsi popolni neznanci, a smo se dobro ujeli in pokazalo se je, kako pomembna je umirjena komunikacija, tako da pri tem nismo imeli nobenih težav. Sporazumevanje je potekalo v angleškem jeziku.

Skipper nam je samo povedal, kaj moramo narediti in vsa opravila smo sami opravljali. Tudi izplujte in pristajanje. Njegovo zaupanje v naše znanje mi je dobro delo, ker smo se tako res veliko naučili. Tudi jadra smo se morali nauliti sami dvigati, upravljati in spuščati (imeli smo roll gennaker - code 0 in gennaker v nogavici - no, oni so ga poimenovali asimetrični špinnaker; očitno je nekaj razlike v poimenovanju v različnih državah).

V marini smo si ogledali tudi jadrnico Pogo 50. Te barke so res kvalitetno izdelane in hitre. S tem povezana pa je tudi zelo visoka nabavna cena oziroma tudi cena najema, ki si ga Slovenci precej težko privoščimo.

Lepo pozdravljeni ter čimveč ugodnega vetra vam želim,
Aleš.
Uporabniški avatar
alesjo
Admiral
Prispevkov: 3689
Pridružen: Ne Nov 04, 2012 12:16
Kraj: kras

Re: FAST SAILING - POGO 12,50

OdgovorNapisal/-a alesjo » Pe Dec 08, 2017 09:54

8)
mimodami
Višji praporščak
Prispevkov: 36
Pridružen: To Avg 20, 2013 09:44

Re: FAST SAILING - POGO 12,50

OdgovorNapisal/-a mimodami » Po Dec 11, 2017 11:29

Aleš na videu napisano 30 - 40 kn vetra, če prav vidim jadrate s prvo krajšavo, barka pa lepo jadra, brez prevelikega naklona. Daj prosim opiši to malo. LP :D

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost