Premuda

Dodajte kraje in zanimivosti, ki jih je vredno obiskati. Opišite vaše "rute", sidrišča in restavracije...

Moderatorji: moderator, moderator2, Marchi, kr en

vrod
Višji praporščak
Prispevkov: 37
Pridružen: To Avg 31, 2010 14:08

Re: Premuda

OdgovorNapisal/-a vrod » To Jul 10, 2018 21:41

Ne ni čar foruma to, da se zavija, ampak da se rešuje probleme in tudi konstruktivno debatira. Vendar ne na tak način kot se počne tu. In po številu odgovorov se ne meri navtično znanje. Vem, da sem vam stopil na žulj. Naj boli.
Prav bi bilo, da bi, odprli v tem primeru novo temo z naslovom "Ali je bolje sidrati ali se vezati na bojo" in tam debatirati o tem, ne pa na tak grd način napadat ljudi.
Niste vi trije, štirje, edini morjeplovci. In tudi niste vse morjeplovske pameti požrli. Mogoče je med ljudmi, ki prebirajo ta forum še veliko boljših in z večjo navtično preteklostjo, ki pa so, oprostite, vljudnejši in ne ponižujejo ljudi okrog sebe in se v debato v katero ste me uspeli zaplesti ne bi nikoli pustili vplesti.
Ko smo bili otroci smo takim, rekli važiči. To je lepa otroška beseda, ki opisuje takšne kot ste vi. Dejstvo je, da se je iz foruma v vseh letih poslovilo ogromno dobrih morjeplovcev. In to ne zato, ker ne bi imeli več kaj povedat in širit navtično znanje, ampak zato, ker jim je bilo dovolj prebiranja enih in istih pametovanj, ki so na žalost še velikokrat na zelo nizki intelektualni ravni ter preklinjanja s slovenščino, katere bi se sramoval tudi tisti, ki ni končal treh razredov osnovne šole.
polanc
Admiral
Prispevkov: 7512
Pridružen: Če Dec 04, 2008 21:00
Kraj: sevnica

Re: Premuda

OdgovorNapisal/-a polanc » To Jul 10, 2018 22:16

Jaz važič ? Bravo vsa čast moja sloveščina ...ja res mal na hitr nakracam,kletvice ja niso primerne za v forum sam v 53 letih sem tak zrastu in se bom težk poboljšal.No drugač sem elektrotehnik in za maturo sem napisal spis z naslovom Kam oblaki preko polja kam.Ta spis ie bil eden od treh najboljših spisov tisto leto.Visel je na stenčasu še precej časa po maturi...tolk o moji sramotni slovenščini.Vrod bi te res rad osebno spoznal in spil pa podebatiral s teboj če ti ne bo izpod časti.LP Iztok
Uporabniški avatar
alesjo
Admiral
Prispevkov: 3679
Pridružen: Ne Nov 04, 2012 12:16
Kraj: kras

Re: Premuda

OdgovorNapisal/-a alesjo » To Jul 10, 2018 22:35

polanc napisal/-a:Jaz važič ? Bravo vsa čast moja sloveščina ...ja res mal na hitr nakracam,kletvice ja niso primerne za v forum sam v 53 letih sem tak zrastu in se bom težk poboljšal.No drugač sem elektrotehnik in za maturo sem napisal spis z naslovom Kam oblaki preko polja kam.Ta spis ie bil eden od treh najboljših spisov tisto leto.Visel je na stenčasu še precej časa po maturi...tolk o moji sramotni slovenščini.Vrod bi te res rad osebno spoznal in spil pa podebatiral s teboj če ti ne bo izpod časti.LP Iztok

Zadnji stavek me tudi mene zanima, povemo in napišemo marsikaj koristnega, res vsak, ki pove svoje mnenje tudi včasih uide ven iz osnovne debate, to se sigurno vsakomur zgodi, ampak vsaj jaz ne mislim nič slabega s tem, tako se pač dogaja.
Kariera
Viceadmiral
Prispevkov: 341
Pridružen: Sr Avg 10, 2011 09:04

Re: Premuda

OdgovorNapisal/-a Kariera » To Jul 10, 2018 22:39

V glavnem, boje na Premudi so, njih 35 ali tam okoli. Do večera jih je bilo zasedenih cca 15, kakšni trije so sidrali na S in J. Boje so nove, moj gambet je bil varovan z žičko. Zgodbo od Italijana je koncesionar razložil malo drugače. Resnica je nekje vmes. So pa zelo blizu ena drugi, koncesionar pravi, da zakon veleva 25m in da so se tega držali. Ne predstavljam si kako to zgleda ob bonaci. To je to s Premude. Mirno morje vsem, ki vedno sidrate in drugim, ki hodimo tudi v marine in se vežemo na boje. No, včasih peljem pa familijo tudi na All inclusive, da mi enkrat na leto ni treba razmišljat kaj bomo kuhal.
Uporabniški avatar
habibi Vll
Admiral
Prispevkov: 3779
Pridružen: Po Avg 20, 2012 16:41
Kraj: LJ.Vižmarje

Re: Premuda

OdgovorNapisal/-a habibi Vll » Sr Jul 11, 2018 08:56

Hja, treba je dobit prepričanje vase, kaj je bolje zate in barko.Na barki si najbrž ti kapetan in ti odločaš kako je najbolje zate in barko.Če žena reče, da jo je strah biti na sidru, še ne pomeni, da moraš takoj popustuti njenemu pritisku.
Tud jest pravim, na ketni se počutim varneje.Dovolj verige, dobro sidro, imam še sidrno utež in verigo na vinču razbremenjeno s kavljem in dvojno močno vrvjo na škripcu vezano na dve bitve, tako, da vinč ne trpi.Vse se da, le ljubit se ti mora narest :wink:
mašinfirer
Uporabniški avatar
evovii
Admiral
Prispevkov: 2274
Pridružen: Sr Nov 14, 2007 14:30

Re: Premuda

OdgovorNapisal/-a evovii » Sr Jul 11, 2018 09:09

Nikola T. napisal/-a:Polanc
In lastnik te zares lepe barke je prišel letos na srečanje na Kras k Alesju in povedal svojo žalostno zgodbo. Že pred tem dogodkom, ob nakupu barke sva bila preko emaila na vezi in kot enega prvih mi je tudi javil svojo nesrečno prigodo in me prosil za nasvet, kajti ta barka, ki jim je prerezala privezne vrvi je bila, PAZI SAD TO, OD KONCESIONARJA oziroma lučke uprave, ki se je po nezgodi skrila in zanikala svojo odgovornost !?!?!

Rovinj na istem pomolu:
Točno na teh bojah sem pred leti prišel z na novo prenovljeno barko Scialino 26. S prijateljem kateremu sem pomagal prenoviti barko sva se hotela privezat na bojo in s krmo na obalo, da greva v Rovinju na dobro večerjo. Prijatelju (lastniku barke) naročim naj veže pašnjak na bojo in spušča vrv jaz pa bom počasi vozil vzratno proti obali in se vezal na krmo. Opozoril sem ga, da naj bo pripravljen na znak, da naju potegne ven, če se kaj zalomi. Prideva do boje in ugotovim, da ne zna vezati pašnjaka !?!? BIl sem tako besen, da sem mu rekel, da me je razočaral, saj sem bil prepričan, da ima vsaj osnovne izkušnje kot lastnik dveh prekrasnih bark in dveh večjih ribiških čolnov. Odvezal sem vse, odplul na konec zaliva pri bolnici in sidral. Nato sem ga postavil pred dejstvo sedaj ti pokažem pašnjak in dokler se ga ne naučiš se ne bom vezal na obalo. Če bo treba greva lačna spat. Trudil se je in se v naslednjih pol ure naučil pašnjak. Malo sem se pomiril, vendar verjemite bil sem besen, ko sem videl ,da mi je blefiral že nekaj let.
Odsidram barko, premakneva se do boj, veže pašnjak na skrajno desno proti črpalki, spušča vrv, jaz z dvema motorjema približujem barko obali, vežem desno, vežem levo krmno vrv, pustim 6 metrov razdalje do obale, zavpijem naj potegne naprej, ne gre, kajti boja ima vzgon in se potopi ko zategne, grem naprej. Vrv nataknem na vinč in jo z vinčem zategnem. Bojo potegne POD VODO. Vrv je napeta. Grem na krmo in zategnem še krmne vrvi na 3m od obale, tako da se bova morda še uspela izkrcat, če dobro potegneva vrv. Greva se preobleč v tistem pa od nikoder prihrumijio 2-3m visoki valovi kot od kakšne velikanske ladje in to v relativno zaprtem zalivu. Barke na najini levi z vso silo udarjajo ob pomol. Lomijo se mostički, pokajo krme. Lomi se inox. Lomi se plastika. Les poka. Ljudje kričijo. Barki poleg odtrga ograjo, odpre krmo. Vse leti naokoli, poka, se lomi, zvije kot da je iz papirja 4m mostiček z ene od bark. Ne preneha. Vsak naslednji val naredi večjo škodo. Midva v barki se komaj obdrživa na nogah. Loviva se za nosilce držala. Vse se maje kot na podivjanem konju, vendar najina barka je varno privezana in odnesla sva jo brez najmanjše praskice medtem, ko so bile popolnoma VSE ostale barke na istem pomolu močno poškodovane. V dve pa je celo pričela preko krme vdirati voda.
Kdor bi temu rekel sreča, bi mu zabrusil, da nima pojma, da je kreten če res verjame da sva imela srečo. Vsak privez, vsak manever mora biti skrbno premišljen in načrtovan. Temu se reče osnova morjeplovstva. Vedno MORAŠ preprosto predvideti najslabše možne scenarije in ukrepati kot, da bo naslednji moment prišla najmočnejša nevihta. Gre za navadno previdnost, spoštovanje do sil narave - morja in osnovna načela kjer LENOBA nima opravičlila ali pa te lahko stane preveč. Vse je zelo poceni, dokler se kdo ne poškoduje.
...toliko o dušebrižništvu !


Točno tukaj sem imel jaz isto izkušnjo še z prejšnjo barko. Odnesel brez poškodb tako, da se sedaj tam ne vežem več. Raje grem v Lon pa pol malo dlje peš :)
Veter v laseh, travarca v zobeh ;)
Roman 1
Admiral
Prispevkov: 1967
Pridružen: Ne Jun 01, 2008 20:15
Kraj: Novo mesto, Klimno

Re: Premuda

OdgovorNapisal/-a Roman 1 » Sr Jul 11, 2018 14:32

Zanimiva dilema: sidro ali boja.....ko sem bil prvič na jadranju s skiperjem, ki se bavi z tem poslom in je bil pohvaljen tudi na tem forumu v 6(šestih) dneh niti enkrat ni pomočil sidra v morje,....vedno le boje.......
mirno morje
Uporabniški avatar
jozko
Admiral
Prispevkov: 1539
Pridružen: Ne Apr 07, 2013 10:57

Re: Premuda

OdgovorNapisal/-a jozko » Sr Jul 11, 2018 15:14

Roman 1 napisal/-a:Zanimiva dilema: sidro ali boja.....ko sem bil prvič na jadranju s skiperjem, ki se bavi z tem poslom in je bil pohvaljen tudi na tem forumu v 6(šestih) dneh niti enkrat ni pomočil sidra v morje,....vedno le boje.......


Pohvaljen gor ali dol :roll:

Ker verjetno sam ni rabil plačati za bojo, si je verjetno mislil, zakaj bi se zafrkaval s sidrom :idea:
Prijatelje bolj cenim po tem, koliko preplujejo in ne po tem, kako veliko barko imajo!
zlatko83
Admiral
Prispevkov: 1575
Pridružen: Ne Maj 20, 2007 10:26

Re: Premuda

OdgovorNapisal/-a zlatko83 » Sr Jul 11, 2018 21:08

Kariera napisal/-a: So pa zelo blizu ena drugi, koncesionar pravi, da zakon veleva 25m in da so se tega držali. Ne predstavljam si kako to zgleda ob bonaci. To je to s Premude.

Na Premudi tolk teče morje, da so tud ob bonaci vse barke v isto smer :idea:

Kdo je na strani

Po forumu brska: theDamjan in 1 gost