Grčija 2019

Dodajte kraje in zanimivosti, ki jih je vredno obiskati. Opišite vaše "rute", sidrišča in restavracije...

Moderatorji: moderator, moderator2, Marchi, kr en

andrejv
Admiral
Prispevkov: 619
Pridružen: Pe Okt 30, 2009 21:38
Kraj: Bruselj, Koper, Aegina

Grčija 2019

OdgovorNapisal/-a andrejv » Po Mar 18, 2019 12:25

Čas je za novo grško temo...

Kaj je novega v Grčiji letos? Taksa naj bi bila od 2.aprila dalje, a zaenkrat še nihče ne ve, kako jo plačati. Ko bo znano kaj več, napišemo. Angleži na forumih sicer strašijo, da jo bo potrebno plačati takoj, že 2.aprila (problem je, če takrat nisi v Grčiji in bi moral imeti za plačilo agenta, ...) ampak ker imam v sebi tudi nekaj balkanske krvi, se ne sekiram preveč in uporabljam načelo "lako čemo".

Druga novica je, da so v Grčiji vse banke začele dodatno zaračunavati dvig gotovine na bankomatih. In to ne glede na to, če imate tako banko, ki vam dovoljuje brezplačne dvige na bankomatih v evro coni. Grška banka dodatno zaračunava od 2 do 3 evre za dvig. Ravnokar sem se vrnil iz Grčije in najdražja je Pireus bank, 3 evre, ostale pa od 2 do 2.5. Edino bankomat HSCB je bil brez dodatnega stroška.

Ta konec tedna sem bil na barki, ki jo imam na Aegini, toliko da sem jo pobarval in pripravil še nekaj drugih strani na sezono. Vreme v petek ni bilo prav lepo, ves čas je malo deževalo, pihalo in bilo hladno. Je pa potem bilo toliko lepše čez vikend, temperatura okrog 20 stopinj in sončno.


Slika

Čas za barvanje trupa..

Slika

Petkov večer na Aegini. Luka je prazna, nebo je črno.

Slika

Na poti v Pirej

Slika
Slika
Slika

V Pireju
JAdralc
Višji vodnik
Prispevkov: 15
Pridružen: Ne Maj 05, 2013 22:42
Kraj: Ljubljana

Re: Grčija 2019

OdgovorNapisal/-a JAdralc » Ne Nov 10, 2019 21:07

Korint, Peleoponez in Ioni

V letošnjem poletju smo si zadali obpluti Peloponez in potem si privoščiti še 2 tedna počitniškega jadranja po Ionih. Na poti smo žal precej motorirali saj nam Eol tokrat ni namenil preveč uporabnega vetra. Življenje na Peloponezu razen na NE strani, pod Atenami, je precej umirjeno, ker ni veliko turizma in se z lahkoto zlijemo v življenje domačinov, jemo lokalno hrano in kupujemo sveže sadje in zelenjavo direktno od pridelovalcev. Pri povratku v Ione pa je slika žal postala precej obrnjena kot na Peloponezu, ker je množičnega turizma na morju ter na obali preveč. Obiska Ionskega morja v začetku avgusta se bomo v prihodnje raje izognili, ker se ne želimo »gužvati« v zalivih ter mestih v taki gneči kot je žal nastala v zadnjih letih. Kot statističen podatek in kot kost za vse obiskovalce hrvaškega Jadrana samo še navedem podatek, da smo privez plačali prvič šele 36.dan naše plovbe, račun pa je bil 13,84€ za privez, elektriko in vodo.
Še ena zelo nenavadna situacija se nam, Slovencem dogaja v Grčiji, ko se v večini primerov ob srečanju z navtičnimi rojaki, vsi veselijo in skačejo v zrak od veselja in pozdravov, z veliko razliko kot doma, na cesti, v gorah ali ob plovbi po »domačih« koncih, ko se v zadnjih časih večina raje obrne stran, da se izogne nepotrebnemu pozdravu.

Zapiski:
Pluli smo z družinsko 12m jadrnico, ki je že drugo sezono prezimila v suhi marini Aktio v Prevezi, katero pa smo v začetku oktobra prepeljali v Izolo. Med plovbo nismo imel nobenih tehničnih težav, oskrba z vodo, gorivom in plinom nam ni delala težav, ne predstavljamo pa si življenja na poti brez solarnih celic, katere so nas ves čas oskrbovale z dovolj električne energije.

celotna vsebina je na voljo na:
https://pojalabanda.com/t/grsko-poletje ... poneza/390

povratek iz Grčije do Izole:
https://pojalabanda.com/t/preveza-monfalcone/342

Vsi pa lepo vabljeni v grško skupino: https://www.facebook.com/groups/vGrciji/

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 2 gosta